Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αντεπίθεση στην επίθεση

Η πρακτική του ψυχολογικού πολέμου προκειμένου τα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης να επιβληθούν ως αναγκαία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προπαγάνδας της πλουτοκρατίας. Ετσι η δημοσιονομική κατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας, το ύψος των ελλειμμάτων και του χρέους προβάλλονται ως «καταστροφή» προκειμένου να δικαιολογηθούν οι πολιτικές επιβολής νέων αντεργατικών αναδιαρθρώσεων και λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί επίσης τη δοσμένη και προαποφασισμένη, με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στρατηγική της ΕΕ, προβάλλει τις δεσμεύσεις σ' αυτήν ως «μπαμπούλα» και έτσι γινόμαστε θεατές ενός καλά οργανωμένου σχεδίου τρομοκρατίας και εκφοβισμού των λαϊκών στρωμάτων.

Καθημερινά ρεπορτάζ από το σύνολο του αστικού Τύπου, πρωτοσέλιδοι τίτλοι, πληροφορούν το αναγνωστικό κοινό ότι οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται εκτός ελέγχου, ότι ο ΟΑΕΕ βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ότι απειλείται η θέση της Ελλάδας ως μέλους της ΟΝΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μέσα από τη διασπορά σύγχυσης και σεναρίων επικείμενης καταστροφής, επιχειρούν να αδρανοποιήσουν και να αφοπλίσουν τα λαϊκά στρώματα, να τα μετατρέψουν σε παθητικούς δέκτες, ώστε να μην αντιδράσουν στην επίθεση που ήδη έχουν ξεκινήσει από κοινού η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της μεγάλης εργοδοσίας, στην προσπάθειά τους να μετατρέψουν τους χώρους δουλειάς σε εργασιακά γκέτο. Βάρβαρη επίθεση στο ασφαλιστικό σύστημα, στις εργασιακές σχέσεις, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Κοινωνική Πρόνοια.

Θα μπορούσε να ρωτήσει βέβαια κάποιος: Μα είναι ψέμα ότι το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί στα 326 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, ή ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκεται εκτός ελέγχου; Αν και πρόκειται για κυβερνητικά στοιχεία, ας πούμε ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τότε, πού βρίσκεται η ένσταση; Η ένσταση βρίσκεται στο γεγονός ότι το χρέος το δημιούργησαν οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ενισχύουν ακατάσχετα το κεφάλαιο, και τώρα λένε τα σπασμένα να τα πληρώσει ο λαός για να διατηρήσουν τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Να ανανεώσουν και να διαιωνίσουν το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, η αστική τάξη να βγει αλώβητη και πιο ισχυρή από την κρίση, και ο λαός να βρεθεί στριμωγμένος στη γωνία. Και για να το πετύχουν αυτό παραποιούν τα γεγονότα και λένε μισές αλήθειες.

Λένε, π.χ., ότι τα ταμεία είναι άδεια. Την ίδια στιγμή το Ενεργητικό (κύκλος εργασιών) των τραπεζών έχει εκτιναχθεί στα 414 δισ. ευρώ, 83% μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας! Αδεια τα ταμεία, αλλά οι εφοπλιστές, με το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, παραμένουν αφορολόγητοι. Αδεια τα ταμεία, αλλά οι καταθέσεις της πλουτοκρατίας στο εξωτερικό εκτιμώνται σε 200 δισ. ευρώ!

Οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν ότι αυτή η προπαγάνδα εντάσσεται στο γενικότερο ταξικό πόλεμο που διεξάγουν τα κόμματα του κεφαλαίου και οι κεφαλαιοκράτες σε βάρος τους. Να αντιδράσουν και να αντεπιτεθούν διεκδικώντας αιτήματα με βάση τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Μισθό 1.400 ευρώ, σύνταξη 1.120 ευρώ, κατάργηση διοδίων, κατάργηση επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία και την Υγεία, και δωρεάν παροχή τους, δουλειά για όλους, φορολόγηση του κεφαλαίου στο 45%, αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ, κατάργηση έμμεσων φόρων και ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κλπ. Στον ταξικό πόλεμο της αστικής τάξης και των πολιτικών της συμμάχων απαντάμε με το δικό μας πόλεμο...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ