ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δε βολευόμαστε «με λιγότερο ουρανό»...

Κάλεσμα για εκδηλώσεις τιμής στον αγωνιστή ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο την 1η Μάη σε όλα τα σχολεία

«Δίνουμε το δικό μας στίγμα. Δεν επιτρέπουμε στο υπουργείο Παιδείας να κάνει τις εκδηλώσεις που θέλει για τον Γιάννη Ρίτσο, το δικό μας ποιητή. Στα δύσκολα χρόνια ο Ρίτσος ύμνησε τους αγώνες του λαού μας και εμείς είμαστε συνεχιστές αυτών των σπουδαίων αγώνων». Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) καλούν τα μαθητικά συμβούλια να διοργανώσουν μπροστά στην 1η Μάη εκδηλώσεις, να πάρουν πολύμορφες πρωτοβουλίες για να τιμήσουν τον ποιητή της Ρωμιοσύνης.

«Ο Γιάννης Ρίτσος στρατεύτηκε με τα οράματα των λαών κι απέδειξε πως η Τέχνη έχει σκοπό. Με τη μεγάλη, σπουδαία ποίησή του τραγούδησε τον άνθρωπο, την ομορφιά, την ειρήνη, το δίκιο. Μέσα απ' τη - δική του πληγή - κοίταξε του κόσμου την πληγή - σφούγγισε το δάκρυ του κόσμου και το έκανε τραγούδι... Για να σμίξει τον κόσμο... Χέρι - χέρι με το λαό μας μοιράστηκε τα βάσανά του, σε όλους τους τόπους των μαρτυρίων και των βασανιστηρίων. Και έμεινε όρθιος, αλύγιστος, ασυμβίβαστος... Ο Γιάννης Ρίτσος, με το έργο του και τη ζωή του, δίδαξε ήθος, αξίες, στάση ζωής...», επισημαίνει το Συντονιστικό σε ανακοίνωσή του.

Και συνεχίζει: «Δεν τον ξεχνάμε. Παραμένει στις καρδιές μας - φάρος της ποίησής μας, συμπαραστάτης στους αγώνες μας... Το έργο του ταξιδεύει ακόμα, αντέχει στο χρόνο, μας συγκινεί και μας εμπνέει... Τιμάμε τον ποιητή της Ρωμιοσύνης, αναδεικνύοντας τις πηγές της έμπνευσής του και το μεγαλείο του έργου του... Σίγουρα «ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ... Τώρα είναι δικός μας αυτός ο δρόμος...».

Αξιέπαινη εκδήλωση μαθητών

Στον ποιητή της Επανάστασης και της Ανθρωπιάς, Γιάννη Ρίτσο, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο - ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Ποίησης - στο Μουσείο Μπενάκη.

Μαθητές του 6ου Λυκείου Καλλιθέας και του 10ου Λυκείου Πειραιά, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Μουσείου, ξετύλιξαν την παράσταση με τίτλο «Να είσαι ήλιος, να χαρίζεις φως» - καρπός της «συνάντησής» τους με το έργο του ποιητή - προσφέροντας μια «διαδρομή» στη δημιουργική, αγωνιστική, ανθρώπινη πορεία του Γ. Ρίτσου.

Μέσα από ποιήματα, πεζά, τραγούδια, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, μαρτυρίες, συνεντεύξεις, ντοκιμαντέρ κ.ά., ακούραστα και με μεράκι «σμίλεψαν» με το δικό τους τρόπο το «πορτρέτο» του ποιητή, αναφέρθηκαν στη ζωή, στις ιδέες, στους αγώνες, στις εξορίες, στην ποίησή του. Πολλές οι συγκινητικές στιγμές αυτής της «ιχνηλασίας». Ανάμεσα στα ποίηματά του και το επίγραμμα για τον εκτελεσμένο από τους Γερμανούς μαζί με άλλα παλικάρια το 1944, στην Καισσαριανή, Νίκο Γλέζο, που διάβασε ο αδελφός του, Μανώλης Γλέζος.

Η παράσταση των παιδιών απέδειξε πως το σπουδαίο έργο του Γ. Ρίτσου είναι αλώβητο από κάθε προσπάθεια αποσιώπησής του, συνεχίζει να ταξιδεύει στις καρδιές, να συγκινεί, να συνεπαίρνει.

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΝΙΑΡΧΟΥ»
Σύμβαση εκχώρησης στο κεφάλαιο

Μια ακόμη πράξη στο «θέατρο» της κυβερνητικής απάτης και της πολυδιαφημιζόμενης «ευεργεσίας» του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» γράφτηκε χτες, με την υπογραφή, από τους συναρμόδιους υπουργούς, μεταξύ αυτών και από τον υπουργό Πολιτισμού, της σύμβασης για την υλοποίηση του «Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος», όπου θα ανεγερθούν τα νέα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Το εφοπλιστικό «ίδρυμα» εκμεταλλευόμενο το χρόνιο, οξύ στεγαστικό πρόβλημα τόσο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όσο και της άστεγης Εθνικής Λυρικής, που παραμένει άλυτο με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενισχύει την παρέμβασή του και στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας. Το έργο, που λανσάρεται ως «μέγα εθνικό», δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη μεγαλύτερη εκχώρηση δημόσιας γης αλλά και πολιτισμού - μουσικού και πνευματικού - στο κεφάλαιο, με ανυπολόγιστες για το λαό μας επιπτώσεις.

Θυμίζουμε ότι, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, όταν υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας κυβέρνησης - Ιδρύματος «Νιάρχου» για το Δέλτα του Φαλήρου, το χαρακτήρισε διπλό έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, υπογραμμίζοντας πως είναι ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί κυβέρνησης και ιδρύματος ότι πρόκειται για ανιδιοτελή προσφορά του ιδρύματος. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση παραδίδει στο Ιδρυμα «Νιάρχου» μια έκταση ανεκτίμητης περιβαλλοντικής αξίας και του εκχωρεί τη μέλλουσα λειτουργία και καλλιτεχνική δραστηριότητα της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, συνεχίζοντας την πολιτική της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας και τομέων πολιτισμού στο κεφάλαιο, όπως έγινε και με το Μέγαρο Μουσικής του Ιδρύματος «Λαμπράκη».

Η μιζέρια στον πολιτισμό

Εδώ τα λεφτά... εκεί τα λεφτά... πού είναι τα λεφτά; Τον «παπά» φαίνεται να παίζει το ΥΠΠΟ, βάζοντας μπροστά το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου Χωρού (ΕΚΕΘΕΧ) και στη «γωνία» τους επιχορηγούμενους θιάσους.

Κατά τ' άλλα ΥΠΠΟ...σχέσεις επί υποσχέσεων και το ταμείον είναι μείον. Καθημερινά τηλεφωνούν, οι επικεφαλής των επιχορηγούμενων θιάσων, άλλοτε στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και άλλοτε στο ΕΚΕΘΕΧ για να ενημερωθούν πότε επιτέλους θα δοθούν τα χρήματα της τελευταίας δόσης για την επιχορήγηση της περσινής θεατρικής σεζόν (2007-2008). Ο υπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα καταβάλει 3.000.000 στο ΕΚΕΘΕΧ - εδώ και ενάμιση μήνα - από τα οποία τα 1.650.000 είναι το υπόλοιπο για τις επιχορηγήσεις. Από το ΥΠΠΟ λένε ότι υπογράφηκε η απόφαση να δοθούν στο ΕΚΕΘΕΧ, που θα τα διανείμει με τη σειρά του στους θιάσους. Από το ΕΚΕΘΕΧ λένε ότι δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί, άρα δεν μπορούν να δώσουν τίποτε...

Ετσι αναμένουν στο... ακουστικό τους, εν εξάλλω οι περισσότεροι, και για έναν ακόμη λόγο: Ουδέν νεότερο για τις φετινές επιχορηγήσεις, της σεζόν δηλαδή που σε τρεις εβδομάδες κατεβάζει αυλαία. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή έχει επεξεργαστεί τις αιτήσεις αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά για το πόσα χρήματα θα διαθέσει το ΥΠΠΟ, έτσι ώστε ανάλογα να ορίσει η επιτροπή και τα ποσά που θα λάβει ο κάθε θίασος. Αυτή η μιζέρια είναι η πολιτική της «πρώτης προτεραιότητας... ο πολιτισμός» που έλεγε προεκλογικά η ΝΔ, παλιότερα το ΠΑΣΟΚ. Κατά τα άλλα, στις 27 Μάρτη γιορτάζεται η... Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου.

11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βραβεία και κριτική

Κριτική στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο, ασκεί η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η οποία το καταγγέλλει ότι «αντί να είναι χώρος ανάδειξης δημιουργών (...) έχει καταντήσει άσυλο ρεπορτάζ και τηλεοπτικών κομητών». Προσθέτει ότι το Φεστιβάλ «απαξιώνει τους Ελληνες δημιουργούς» και καταγγέλλει «σπατάλες σε φιέστες και περιττές διοργανώσεις που συμβάλλουν μόνο στην προβολή» του διευθυντή του. Αμφισβητεί επίσης τη διαφάνεια του θερμού των «βραβείων κοινού», καταγγέλλοντας μεροληψία, με ευθύνη του Φεστιβάλ, υπέρ της ξένης και ελληνικής ταινίας που βραβεύτηκαν.

Τα βραβεία του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Βραβείο Κοινού - Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για ταινίες άνω των 45' - «Εθνικός Κήπος» του Απόστολου Καρακάση, «Βίντεο Βιρμανία - Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα» (Δανία) του Αντερς Εστεργκαρντ. Για ταινίες κάτω των 45' - «Βγήκαμε από τα ρούχα μας» της Ελλης Ζερμπίνη, «Ανθη της Ρουάντα» (Ισπανία) του Νταβίδ Μουνιόθ.

Βραβεία FIPRESCI (Διεθνής Ενωσης Κριτικών): «Λουόμενοι» της Εύας Στεφανή, «Ασωτοι γιοι» (ΗΠΑ - Μεγ. Βρετανία) Κίμπερλι Ριντ. ΕΡΤ3: «Αλλος πλανήτης» (Ουγγαρία) του Φέρεντς Μολντοβάνι. ΕΡΤ: «Rush for life» (Μεγ. Βρετανία) της Κέιτ Μακ Νότον. Διεθνής Αμνηστία: «Βίντεο Βιρμανία - Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα». WWF: «Αργό πετρέλαιο» (ΗΠΑ - Εκουαδόρ - Μεγ. Βρετανία) του Τζο Μπέρλιντζερ.

Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ θα επισκεφθεί την Αθήνα από 26/3 - 1/4 στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21), όπου θα προβληθούν 26 ντοκιμαντέρ από Ελλάδα, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Νότια Αφρική, Γαλλία, Ινδία, Βέλγιο, Μεξικό, Γερμανία.

Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Λάκης Ορφανίδης (μπουζούκι, τραγούδι) και η Θεοδώρα Αθανασίου (κιθάρα, τραγούδι) προσφέρουν ένα μουσικό ταξίδι με πολλά γνωστά τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών, σήμερα (10 μ.μ.), στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Α. Πετράλωνα, 210.3421.212).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org