Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βραβεία και κριτική

Κριτική στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο, ασκεί η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η οποία το καταγγέλλει ότι «αντί να είναι χώρος ανάδειξης δημιουργών (...) έχει καταντήσει άσυλο ρεπορτάζ και τηλεοπτικών κομητών». Προσθέτει ότι το Φεστιβάλ «απαξιώνει τους Ελληνες δημιουργούς» και καταγγέλλει «σπατάλες σε φιέστες και περιττές διοργανώσεις που συμβάλλουν μόνο στην προβολή» του διευθυντή του. Αμφισβητεί επίσης τη διαφάνεια του θερμού των «βραβείων κοινού», καταγγέλλοντας μεροληψία, με ευθύνη του Φεστιβάλ, υπέρ της ξένης και ελληνικής ταινίας που βραβεύτηκαν.

Τα βραβεία του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Βραβείο Κοινού - Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για ταινίες άνω των 45' - «Εθνικός Κήπος» του Απόστολου Καρακάση, «Βίντεο Βιρμανία - Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα» (Δανία) του Αντερς Εστεργκαρντ. Για ταινίες κάτω των 45' - «Βγήκαμε από τα ρούχα μας» της Ελλης Ζερμπίνη, «Ανθη της Ρουάντα» (Ισπανία) του Νταβίδ Μουνιόθ.

Βραβεία FIPRESCI (Διεθνής Ενωσης Κριτικών): «Λουόμενοι» της Εύας Στεφανή, «Ασωτοι γιοι» (ΗΠΑ - Μεγ. Βρετανία) Κίμπερλι Ριντ. ΕΡΤ3: «Αλλος πλανήτης» (Ουγγαρία) του Φέρεντς Μολντοβάνι. ΕΡΤ: «Rush for life» (Μεγ. Βρετανία) της Κέιτ Μακ Νότον. Διεθνής Αμνηστία: «Βίντεο Βιρμανία - Ρεπορτάζ από μια κλειστή χώρα». WWF: «Αργό πετρέλαιο» (ΗΠΑ - Εκουαδόρ - Μεγ. Βρετανία) του Τζο Μπέρλιντζερ.

Για πρώτη φορά το Φεστιβάλ θα επισκεφθεί την Αθήνα από 26/3 - 1/4 στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21), όπου θα προβληθούν 26 ντοκιμαντέρ από Ελλάδα, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Νότια Αφρική, Γαλλία, Ινδία, Βέλγιο, Μεξικό, Γερμανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμητική διάκριση για τη νέα ταινία του Λεωνίδα Βαρδαρού(23/3/2016)
Κομμένο... και ραμμένο για την αγορά(27/2/2008)
Απαξιώνει την ελληνική δημιουργία(26/2/2008)
Λήξη με βραβεία του Φεστιβάλ Δράμας(26/9/2006)
Αρχή για «μικρομηκάδες»(21/9/2004)
Μοχλός δημιουργικής κίνησης(16/9/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org