Τρίτη 24 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η μιζέρια στον πολιτισμό

Εδώ τα λεφτά... εκεί τα λεφτά... πού είναι τα λεφτά; Τον «παπά» φαίνεται να παίζει το ΥΠΠΟ, βάζοντας μπροστά το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου Χωρού (ΕΚΕΘΕΧ) και στη «γωνία» τους επιχορηγούμενους θιάσους.

Κατά τ' άλλα ΥΠΠΟ...σχέσεις επί υποσχέσεων και το ταμείον είναι μείον. Καθημερινά τηλεφωνούν, οι επικεφαλής των επιχορηγούμενων θιάσων, άλλοτε στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και άλλοτε στο ΕΚΕΘΕΧ για να ενημερωθούν πότε επιτέλους θα δοθούν τα χρήματα της τελευταίας δόσης για την επιχορήγηση της περσινής θεατρικής σεζόν (2007-2008). Ο υπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα καταβάλει 3.000.000 στο ΕΚΕΘΕΧ - εδώ και ενάμιση μήνα - από τα οποία τα 1.650.000 είναι το υπόλοιπο για τις επιχορηγήσεις. Από το ΥΠΠΟ λένε ότι υπογράφηκε η απόφαση να δοθούν στο ΕΚΕΘΕΧ, που θα τα διανείμει με τη σειρά του στους θιάσους. Από το ΕΚΕΘΕΧ λένε ότι δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί, άρα δεν μπορούν να δώσουν τίποτε...

Ετσι αναμένουν στο... ακουστικό τους, εν εξάλλω οι περισσότεροι, και για έναν ακόμη λόγο: Ουδέν νεότερο για τις φετινές επιχορηγήσεις, της σεζόν δηλαδή που σε τρεις εβδομάδες κατεβάζει αυλαία. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή έχει επεξεργαστεί τις αιτήσεις αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από τον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά για το πόσα χρήματα θα διαθέσει το ΥΠΠΟ, έτσι ώστε ανάλογα να ορίσει η επιτροπή και τα ποσά που θα λάβει ο κάθε θίασος. Αυτή η μιζέρια είναι η πολιτική της «πρώτης προτεραιότητας... ο πολιτισμός» που έλεγε προεκλογικά η ΝΔ, παλιότερα το ΠΑΣΟΚ. Κατά τα άλλα, στις 27 Μάρτη γιορτάζεται η... Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org