ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πολλοί οι «πρόθυμοι» για το «γενικό συμφέρον της χώρας»

Ενδεικτικές οι τοποθετήσεις και των δυνάμεων που συμμετέχουν στη NUPES

Συνεχίστηκαν και χτες οι επαφές του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν με τους επικεφαλής των κομμάτων της νέας Βουλής, όπου μετά τις πρόσφατες εκλογές ο κυβερνητικός συνασπισμός «Μαζί» έχασε την απόλυτη πλειοψηφία.

Παρά τις έως τώρα επιφυλάξεις για συμμετοχή σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το στρατόπεδο Μακρόν, ήδη όλες οι υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις εκφράζουν την προθυμία τους να βάλουν πλάτη στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ο επικεφαλής των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων (LR) Κρ. Ζακόμπ ανέφερε ότι «παραμένουμε στην αντιπολίτευση με αποφασιστικό και υπεύθυνο τρόπο», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι για τις νέες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις θα περιμένει να δει τα νομοσχέδια, υπερθεματίζοντας μάλιστα για την ανάγκη «παράτασης της περιόδου εισφορών».

Σημαντικά περιθώρια συνεργασίας με τον κυβερνητικό συνασπισμό - έστω και κατά περίπτωση - αναγνώρισε και η επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού», Μαρίν Λεπέν, ξεκαθαρίζοντας ότι «αν τα μέτρα που κάθε φορά παρουσιάζονται κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα τα ψηφίζουμε», ενώ πρόσθεσε και αυτή ότι «είμαστε βουλευτές υπεύθυνοι».

Ο δε επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Ολιβιέ Φορ εκτίμησε ότι ο Μακρόν «κατάλαβε το μήνυμα των Γάλλων, με την έννοια ότι δεν μπορεί πια να είναι ο παντοδύναμος Πρόεδρος». Μιλώντας για «πλούσια ανταλλαγή απόψεων», αναρωτήθηκε «τι θα κάνει τώρα (σ.σ. ο Μακρόν); Θα είναι (σ.σ. αυτές οι συναντήσεις) απλά ένα πλαίσιο για να πει ότι είχε διαβουλεύσεις;».

Θυμίζουμε ότι το PS αποτελεί μία από τις συνιστώσες της NUPES («Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ενωσης»), η οποία ως εκλογική συμμαχία αναδείχθηκε σε 2η δύναμη στη νέα Βουλή, εμφανιζόμενη ως «εναλλακτική» στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν.

Ηδη βέβαια οι τοποθετήσεις των συνιστωσών της NUPES αντανακλούν προθυμία της σοσιαλδημοκρατίας να παζαρέψει συνεργασίες, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, στο όνομα της «υπεράσπισης της χώρας» και καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι έτσι μπορεί να ασκηθεί θετική επιρροή στον συνασπισμό του Μακρόν.

Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής του ΚΚ Γαλλίας (που επίσης συμμετέχει στη NUPES) Φ. Ρουσέλ ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή τους ο Μακρόν «με ρώτησε αν είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας» και αν μια τέτοια πρωτοβουλία «θα ήταν η λύση για να βγει η χώρα από την κρίση». Οπως είπε, του απάντησε ότι «εμείς έχουμε ήδη πάρει μέρος σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας το 1945 με τον στρατηγό Ντε Γκολ και δεν είναι κάτι που μας σοκάρει. Είπα στον κ. Μακρόν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το σχέδιο»...

Ακόμα, ο γγ των Οικολόγων (EELV, επίσης συμμετέχουν στη NUPES) Ζουλιέν Μπαγιόν, μετά τη δική του συνάντηση με τον Μακρόν, επιχειρηματολόγησε ως εξής για την ανάγκη να ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης της νέας Βουλής για ένα νέο κυβερνητικό σχήμα: «Του μίλησα ως εξής: Πρόκειται για δημοκρατικό έθιμο να διαλυθεί η (σημερινή) κυβέρνηση και να διατυπώσουμε κρίση πάνω στα (νέα) χαρτιά (προτάσεις), αν μου επιτρέπετε την έκφραση "να δώσουμε μια ευκαιρία στο (νέο) προϊόν"». Και πρόσθεσε: «Εμείς θα ετοιμάσουμε πολύ φιλόδοξα σχέδια σχετικά με το κλίμα (...) Πιθανώς αυτό θα είναι για τον Μακρόν μια ευκαιρία "να φύγει" από τα λόγια και να περάσει στις πράξεις. Να ψηφίσει η σχετική πλειοψηφία ένα κείμενο που θα έχουν καταθέσει οι οικολόγοι, να μια πράξη!».

Αλλά και ο εθνικός συντονιστής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (FI) του Ζαν Λικ Μελανσόν, βασικής συνιστώσας της NUPES, Α. Κατέν, άφησε ανοιχτά περιθώρια για διάφορα παζάρια, αν και προσπάθησε να ισορροπήσει με το προφίλ της «προοδευτικής αντιπολίτευσης» που πλέκουν για την FI αστικά επιτελεία. Αφού συνάντησε τον Μακρόν, δήλωσε: «Ακούμε τις τελευταίες ώρες για μια μεγάλη συμμαχία αλλά και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Με συγχωρείτε, αλλά η εθνική ενότητα αναφέρεται σε ιστορικές περιόδους κατά τις οποίες οι άνθρωποι συνεργάζονταν για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό που κατέστρεφε, σκέφτομαι ειδικά τους δύο πολέμους και τον ναζισμό». Είπε ακόμα πως «θα ήταν εντελώς ασυνεπές και απίθανο να συμμετέχουμε εμείς σε αυτό τον τύπο συμμαχίας», ενώ μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος με διαβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η "Ανυπότακτη Γαλλία" είναι σίγουρα τμήμα του "δημοκρατικού στρατοπέδου"».

«Πλειοψηφία για δράση» ψάχνει ο Μακρόν

Χτες βράδυ ο Μακρόν προχώρησε σε διάγγελμα, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να αγνοήσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ούτε και το μεγάλο ποσοστό της αποχής.

«Οι περισσότεροι από τους ηγέτες με τους οποίους έχω μιλήσει έχουν αποκλείσει την ιδέα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία, επιπλέον, κατά την άποψή μου, δεν δικαιολογείται», είπε, προσθέτοντας πάντως ότι «είναι δυνατόν να βρούμε μια μεγαλύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία για δράση».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «τις επόμενες βδομάδες, αυτή η πολιτική υπέρβαση θα συνεχιστεί με σαφήνεια και υπευθυνότητα», αναγγέλλοντας ουσιαστικά ένταση των παζαριών.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι είναι διαθέσιμος να υιοθετεί αποφάσεις που κατά περίπτωση θα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, αφού «αυτό δεν σημαίνει ακινησία, σημαίνει επίτευξη συμφωνιών μέσα από τον διάλογο» και υπεραμύνθηκε της ανάγκης να προχωρήσουν οι «αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

ΙΤΑΛΙΑ
Αποχώρηση Ντι Μάιο από το «Κίνημα Πέντε Αστέρων»

...με έντονο «άρωμα» Ουκρανίας

Νέες διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ιταλία, μετά την ανακοίνωση του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λουίτζι Ντι Μάιο, ότι εγκαταλείπει το «Κίνημα Πέντε Αστέρων».

Σύμφωνα με τον Ντι Μάιο, το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» προκάλεσε σειρά προβλημάτων στην κυβέρνηση «κοινής αποδοχής» του Μ. Ντράγκι, που τη στηρίζουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εκτός από τα «Αδέλφια της Ιταλίας».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δέχθηκε σειρά προσωπικών επιθέσεων και ότι τα «Πέντε Αστέρια» υιοθέτησαν ασαφείς θέσεις σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αρχίζοντας από το Ουκρανικό. Η ανακοίνωση ήρθε ύστερα από πολυήμερη αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό και σημερινό ηγέτη του κόμματος, Τζ. Κόντε, που διαφωνεί με την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία, σε αντίθεση με την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι αρκετοί γερουσιαστές από τα «Πέντε Αστέρια» κατηγορούν την κυβέρνηση Ντράγκι μεταξύ άλλων ότι δεν τήρησε διαδικασίες και πως παρακάμπτονται η Βουλή και η Γερουσία, ενώ υπήρχαν και τοποθετήσεις ενάντια στην αποστολή νέων ή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, όπως άλλωστε και στη Λέγκα του Μ. Σαλβίνι.

«Σε αυτήν την ιστορική φάση πρέπει να στηρίξουμε ευρωπαϊκές και ατλαντικές αξίες. Καταλάβαμε, παράλληλα, ότι κάποιες από τις θέσεις μας στο παρελθόν ήταν λαθεμένες», είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, σε μια πιο «καθαρή» ευρωατλαντική τοποθέτηση.

«Επρεπε αναγκαστικά να διαλέξουμε με ποια μεριά της Ιστορίας θα ταχθούμε. Αν θα στηρίξουμε την Ουκρανία, χώρα που δέχεται επίθεση, ή τη Ρωσία, χώρα επιτιθέμενη. Τις προηγούμενες μέρες άναψε η συζήτηση μπροστά στη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή και στην ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας σε σχέση με τις θέσεις κάποιων στελεχών του Κινήματος», είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Σχετικά με τον Ντράγκι είπε χαρακτηριστικά πως «ο πρωθυπουργός μας είναι αιτία υπερηφάνειας και θα τον στηρίξουμε με ιδέες, εντιμότητα και μεγάλη προσπάθεια».

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τον Ντι Μάιο θα ακολουθήσουν περίπου 50 - 60 βουλευτές και γερουσιαστές των «Πέντε Αστεριών», με προσανατολισμό αρχικά τη δημιουργία νέας ομάδας στη Βουλή.

Ο Ντι Μάιο παραιτήθηκε από τα «Πέντε Αστέρια» προχτές βράδυ, μετά τη συζήτηση στη Γερουσία, όπου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το Σώμα για τις θέσεις της κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Μετά από δυο μέρες συνομιλιών, η Γερουσία υιοθέτησε ψήφισμα ζητώντας αποκλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης, το ψήφισμα δεσμεύει την κυβέρνηση «να απαιτήσει, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, από τις ρωσικές αρχές την άμεση παύση των πολεμικών επιχειρήσεων και την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων που κατέχουν παράνομα το έδαφος της Ουκρανίας» και να ενταθούν οι προσπάθειες για «ειρηνευτική λύση» με «σεβασμό» στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

BRICS
Ξεκινά σήμερα η 14η Σύνοδος Κορυφής

Με θέμα «Ενίσχυση της υψηλής ποιότητας συνεργασίας των BRICS, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την παγκόσμια ανάπτυξη» ξεκινά σήμερα η 14η Σύνοδος Κορυφής των BRICS (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική), η οποία οργανώνεται διαδικτυακά από το Πεκίνο.

Η Σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία εντείνει ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς σε όλο τον πλανήτη, επιδρώντας σε διεργασίες και στο εσωτερικό τως BRICS.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, μίλησε χτες στην εναρκτήρια τελετή του επιχειρηματικού φόρουμ των BRICS και επιτέθηκε μεταξύ άλλων στις δυτικές κυρώσεις. «Η κρίση της Ουκρανίας σημαίνει συναγερμό για τον κόσμο», σημείωσε, τονίζοντας ότι «τα γεγονότα έχουν αποδείξει για άλλη μία φορά ότι οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι».

Ο Σι ζήτησε ισχυρότερο συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής προκειμένου να μην επιβραδυνθεί ή διακοπεί η παγκόσμια ανάκαμψη, προσθέτοντας ότι οι μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν «υπεύθυνες» οικονομικές πολιτικές.

Την ώρα που εντείνεται σε όλα τα μέτωπα ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, ο Κινέζος Πρόεδρος, επικαλούμενος την πείρα των Παγκόσμιων Πολέμων και του Ψυχρού Πολέμου, ανέφερε ότι «αυτή η οδυνηρή ιστορία δείχνει πως η αντιπαράθεση μεταξύ ηγεμονικών μπλοκ δεν θα φέρει την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά μόνο τον πόλεμο και συγκρούσεις».

Στα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο των BRICS αναμένεται να είναι και η αύξηση των μεταξύ τους συναλλαγών χωρίς δολάρια. Με φόντο τις αυξανόμενες δυτικές κυρώσεις, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε χτες ότι οι τράπεζες των χωρών των BRICS μπορούν να συνδέονται στο σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SPFS, τη ρωσική εναλλακτική στο σύστημα SWIFT. Το εν λόγω σύστημα άρχισε να αναπτύσσεται από τη Μόσχα το 2014, ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πάνω από 1.000 νεκροί από ισχυρό σεισμό

Τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές είχε ο ισχυρός σεισμός που έπληξε το νοτιοανατολικό Αφγανιστάν περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη.

Η δόνηση 6,1 βαθμών Ρίχτερ εκδηλώθηκε περίπου 44 χιλιόμετρα από την πόλη Χοστ (πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας) και έγινε αισθητή μέχρι και 500 χιλιόμετρα μακριά, έως το Πακιστάν και την Ινδία. Λίγο αργότερα, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών, σχεδόν στην ίδια περιοχή.

Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια έγιναν συντρίμμια και ολόκληρα χωριά εκφράζεται φόβος ότι ισοπεδώθηκαν.

Μέχρι αργά χτες τα θύματα υπολογίζονταν σε τουλάχιστον 1.000 και οι τραυματίες σε τουλάχιστον 600, ωστόσο ήταν σχεδόν σίγουρο πως ο απολογισμός θα μεγάλωνε, δεδομένης και της τεράστιας δυσκολίας πρόσβασης σωστικών συνεργείων στις πληγείσες περιοχές, κυρίως ορεινές και απομακρυσμένες.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης των Ταλιμπάν έκαναν λόγο για «επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» που ξεκίνησαν, μεταξύ άλλων για τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων στους πληγέντες.

Χώρες όπως το Πακιστάν, η Τουρκία, καθώς και η ΕΕ έσπευσαν να ανακοινώσουν πως θα στείλουν βοήθεια, σε μια περίοδο που εντείνονται ευρύτεροι ανταγωνισμοί για τον ρόλο κάθε δύναμης στην «επόμενη μέρα» του Αφγανιστάν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ