Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πάνω από 1.000 νεκροί από ισχυρό σεισμό

Τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές είχε ο ισχυρός σεισμός που έπληξε το νοτιοανατολικό Αφγανιστάν περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη.

Η δόνηση 6,1 βαθμών Ρίχτερ εκδηλώθηκε περίπου 44 χιλιόμετρα από την πόλη Χοστ (πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας) και έγινε αισθητή μέχρι και 500 χιλιόμετρα μακριά, έως το Πακιστάν και την Ινδία. Λίγο αργότερα, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, μεγέθους 5,4 βαθμών, σχεδόν στην ίδια περιοχή.

Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια έγιναν συντρίμμια και ολόκληρα χωριά εκφράζεται φόβος ότι ισοπεδώθηκαν.

Μέχρι αργά χτες τα θύματα υπολογίζονταν σε τουλάχιστον 1.000 και οι τραυματίες σε τουλάχιστον 600, ωστόσο ήταν σχεδόν σίγουρο πως ο απολογισμός θα μεγάλωνε, δεδομένης και της τεράστιας δυσκολίας πρόσβασης σωστικών συνεργείων στις πληγείσες περιοχές, κυρίως ορεινές και απομακρυσμένες.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης των Ταλιμπάν έκαναν λόγο για «επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» που ξεκίνησαν, μεταξύ άλλων για τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων στους πληγέντες.

Χώρες όπως το Πακιστάν, η Τουρκία, καθώς και η ΕΕ έσπευσαν να ανακοινώσουν πως θα στείλουν βοήθεια, σε μια περίοδο που εντείνονται ευρύτεροι ανταγωνισμοί για τον ρόλο κάθε δύναμης στην «επόμενη μέρα» του Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ