ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ (NGUYEN VAN LAP)
«Φάρος» διεθνισμού και αλληλεγγύης

Ενας χρόνος χωρίς τον Ελληνα κομμουνιστή που πολέμησε τον ιμπεριαλισμό στο πλευρό του βιετναμέζικου λαού

Μια ξεχωριστή εκδήλωση στη μνήμη του συντρόφου Κώστα Σαραντίδη (Nguyen Van Lap), που πριν από έναν χρόνο «έφυγε» από τη ζωή, διοργανώθηκε χτες το απόγευμα στον κινηματογράφο «Studio New Star Art Cinema» από τη «New Star», υπό την αιγίδα της πρεσβείας του Βιετνάμ στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε και η ταινία του Γιάννη Τριτσιμπίδα «Βιέτ Κώστας. Υπηκοότης: Ακαθόριστος».

O K. Σαραντίδης βρέθηκε το 1946 στην τότε Σαϊγκόν με τη Λεγεώνα των Ξένων, σε ηλικία 18 ετών, αλλά αυτομόλησε για να πολεμήσει στο πλευρό του βιετναμέζικου εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. «Δεν μετάνιωσα ποτέ για τίποτα. Θεώρησα ότι σαν Ελληνας έκανα το καθήκον μου. Αυτό που δεν μπόρεσα να κάνω για τη δική μου χώρα το έκανα για μια άλλη που την ένιωσα πατρίδα μου», έχει πει.

Στον χαιρετισμό του στη χτεσινή εκδήλωση ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο σ. Κώστας Σαραντίδης έζησε σε καιρούς ταραχώδεις. Γνώρισε και βίωσε στο πετσί του τι σημαίνει ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ξενική κατοχή, αδυσώπητη εκμετάλλευση και αδικία» και την ίδια ώρα μπόρεσε «να αποτελέσει ένα σύμβολο της λαϊκής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Αυτόν τον άνθρωπο και αγωνιστή, το ηρωικό παράδειγμα γνήσιας προλεταριακής - διεθνιστικής αλληλεγγύης τιμά το ΚΚΕ και θεωρεί πως τα νιάτα της χώρας μπορούν να διδαχτούν πολλά».

Από τη χτεσινή εκδήλωση προς τιμήν του Κ. Σαραντίδη
Από τη χτεσινή εκδήλωση προς τιμήν του Κ. Σαραντίδη
Επεσήμανε ακόμα ότι ο Κ. Σαραντίδης «ξεχώρισε ως σύμβολο διεθνιστικής προσφοράς γιατί έγινε ένα με το λαϊκό κίνημα της χώρας» και πήρε ξεκάθαρη θέση «στο πλευρό του βιετναμέζικου απελευθερωτικού κινήματος, κόντρα στον γαλλικό ιμπεριαλισμό».

«Με την επιστροφή του στην Ελλάδα στα 1965, ο σ. Κώστας, όταν εργάστηκε στην ΠΕΣΙΝΕ, συνέβαλε στη δημιουργία της πρώτης Οργάνωσης του ΚΚΕ στο γαλλικό μονοπώλιο, όμως η σκέψη του δεν απομακρυνόταν και από τον λαό του Βιετνάμ».

Ο πρέσβης του Βιετνάμ, Le Hong Truong, μιλώντας στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στην αγάπη του Κ. Σαραντίδη για το Βιετνάμ, ως τη δεύτερη πατρίδα του, και τους στενούς δεσμούς του με τον βιετναμέζικο λαό, που τον τιμά ως ήρωα.

Οπως αγωνίστηκε για τη δίκαιη υπόθεση του βιετναμέζικου λαού, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την υπεράσπιση του εκμεταλλευόμενου, στην ίδια κατεύθυνση ο Κ. Σαραντίδης είχε βαθιά φιλία και αλληλεγγύη με τον κουβανέζικο λαό και την Επανάστασή του, τόνισε ο πρέσβης της Κούβας Aramis Fuente Hernandez. Υπήρξε εξάλλου επίτιμος πρόεδρος - μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη - της Ελληνικής Επιτροπής για την απονομή Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς διεθνιστές γιατρούς.

Από τη «New Star» την εκδήλωση παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Βελισσάριος Κοσσυβάκης, ο οποίος παρέδωσε στον Γ. Μαρίνο, εκ μέρους της Επιτροπής για το Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς, την πρώτη αφίσα που τυπώθηκε ποτέ με το πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα πριν πεθάνει. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από ομιλία του Τσε, όπου είπε τη χαρακτηριστική φράση «Χρειαζόμαστε ένα, δύο, τρία, χιλιάδες Βιετνάμ».

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης στο βήμα ανέβηκαν οι τρεις κόρες του Κ. Σαραντίδη, Αντωνία, Φωτεινή και Ελευθερία. Η Φωτεινή Σαραντίδη μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους πτυχές της προσωπικότητας του πατέρα της, την αγάπη του για τον βιετναμέζικο λαό, την καθημερινή του αναφορά στο ΚΚΕ. Παρούσα και η αγαπημένη του σύζυγος, Αννα Σαραντίδη.

Τη ζωή του Κ. Σαραντίδη έχει καταγράψει σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ ο σκηνοθέτης και παραγωγός Γιάννης Τριτσιμπίδας. «Ο Ελληνας αντάρτης του Βιετνάμ: Αυτομόλησε στον Λαϊκό Στρατό και πολέμησε 12 χρόνια μέσα στη ζούγκλα, ο Κώστας Σαραντίδης, εθνικός ήρωας του Βιετνάμ...», αναφέρεται στην περιγραφή της ταινίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι πρέσβεις της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και η κρατική καταστολή

Συνεχίζονται στον Ισημερινό οι κινητοποιήσεις που οργανώνει η Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων (CONAIE), με τη στήριξη συνδικάτων και φοιτητών, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Γκ. Λάσο, ενώ κλιμακώνεται και η καταστολή με 2 ιθαγενείς να έχουν σκοτωθεί από πυρά αστυνομικών και από τις 13 Ιούνη τουλάχιστον 90 είναι οι τραυματίες και 87 οι συλληφθέντες.

Οι διαδηλωτές διεκδικούν, με αποκλεισμούς δρόμων και μαχητικές πορείες, πάγωμα των τιμών των καυσίμων, οικονομική ανακούφιση για περισσότερες από 4 εκατομμύρια οικογένειες, δίκαιες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, τερματισμό της εργασιακής ανασφάλειας, σεβασμό των συλλογικών δικαιωμάτων.

Η Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων του Αμαζονίου του Ισημερινού (Confeniae) κατήγγειλε την Τρίτη τον θάνατο του ιθαγενούς Μπάιρον Γκουατατούκα, ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικό σε κοντινή απόσταση στην πόλη Πούγιο. Είναι ο δεύτερος δολοφονηθείς ιθαγενής διαδηλωτής στις 10 μέρες που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση και καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα Κίτο κοντά στο Πανεπιστήμιο Salesian. Εφιπποι αστυνομικοί, μοτοσικλετιστές και ασφαλίτες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κανόνια νερού. Από την πλευρά της, η CONAIE ανακοίνωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν επ' αόριστον και κάλεσε την κυβέρνηση να τερματίσει την καταστολή και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Κινητοποιήσεις και στην Ουρουγουάη

Κινητοποιήσεις ενάντια στην προσπάθεια της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Ουρουγουάης, του Λούις Λακάγιε Πόι, να ιδιωτικοποιήσει κρατικές εταιρείες σε τομείς στρατηγικής σημασίας πραγματοποιούν εργαζόμενοι από τους κλάδους της πετρελαιοβιομηχανίας, του φυσικού αερίου, της χημικής βιομηχανίας, των ορυχείων, των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών.

Οι εργαζόμενοι της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, καυσίμων, αλκοόλ (Ancap) ξεκίνησαν την Τρίτη απεργία και μαζί τους κινητοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι στις κατασκευές μετά το κάλεσμα του συνδικάτου τους, της Ενιαίας Εθνικής Ενωσης Κατασκευών και Παραρτημάτων (Sunca), όπως και οι εργαζόμενοι στην Εθνική Διοίκηση Τηλεπικοινωνιών (Antel). Στις μαχητικές διαδηλώσεις καλούν όλους τους εργαζόμενους να ενώσουν τη φωνή ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Στο Ιράν βρίσκεται από χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, που αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίραμπντολαχιάν. Οι δύο χώρες, στις οποίες έχουν επιβληθεί δυτικές κυρώσεις, ανακοίνωσαν τον Μάη ότι επιθυμούν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους σε Εμπόριο και Ενέργεια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο 37χρονος Εκτορ Καμπρέρα Φουέντες, διακεκριμένος Μεξικανός επιστήμονας, καταδικάστηκε προχτές από αμερικανικό δικαστήριο σε 4 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Ο Φουέντες ομολόγησε την ενοχή του τον Φλεβάρη, μειώνοντας την ποινή που θα αντιμετώπιζε.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχέδιο με στόχο την παράκαμψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά τη δικαστική απόφαση που «πάγωσε» τις απελάσεις μεταναστών στη Ρουάντα. Παράλληλα ο Τζ. Ρις - Μογκ, υπουργός Ευκαιριών μετά το Brexit, επιβεβαίωσε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή και νομοσχέδιο για τις «ελευθερίες» μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Καταθέτοντας στην Επιτροπή Ερευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο, ο Ρ. Μπόουερς, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Αριζόνα και πρόεδρος της πολιτειακής Βουλής, περιέγραψε μεθόδους που χρησιμοποίησαν ο Ντ. Τραμπ και οι δικηγόροι του προκειμένου να τον πείσουν να αλλάξει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 στην Αριζόνα. Επιπλέον, ο Μπραντ Ραφενσπέργκερ, υπουργός Εσωτερικών της Τζόρτζια, δήλωσε στην Επιτροπή ότι ο Τραμπ τού τηλεφώνησε ζητώντας «να βρει» σχεδόν 12.000 ψήφους υπέρ του, αρκετές ώστε να νικήσει τον Μπάιντεν στην Πολιτεία αυτή.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σήμερα πραγματοποιείται η δεύτερη από τις τρεις 24ωρες απεργίες των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους στη Βρετανία, την οποία έχει κηρύξει το κλαδικό συνδικάτο RMT. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις μισθών απέναντι στην καλπάζουσα ακρίβεια, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας, ενάντια στα εργοδοτικά σχέδια για απολύσεις και για αύξηση του χρόνου εργασίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τα ηγετικά στελέχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ συμφώνησαν σε ένα συμβιβαστικό διακομματικό νομοσχέδιο για περισσότερους ελέγχους στα άτομα που θα έχουν δικαίωμα οπλοφορίας, αλλά όχι και στο είδος των όπλων, καθώς όπλα εφόδου θα συνεχίσουν να πωλούνται ελεύθερα...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Επίσκεψη του Σαλμάν με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας - διάδοχος στον θρόνο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ξεκίνησε χτες επίσκεψη στην Τουρκία, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στο Ριάντ τον περασμένο Απρίλη.

Φτάνοντας στην Αγκυρα από την Ιορδανία, όπου συναντήθηκε με τον μονάρχη Αμπντάλα Β', ο Σαλμάν θα είχε συναντήσεις με τον Ερντογάν και άλλους αξιωματούχους. Στόχος είναι η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, μετά τις αντιπαραθέσεις των προηγούμενων χρόνων, οι οποίες εντάθηκαν με αφορμή την δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζ. Κασόγκι το 2018 στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση με το Ριάντ ήδη από το 2013, όταν η Αγκυρα στήριξε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μ. Μόρσι, που προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ νέο λάδι στη φωτιά έριξε ο οικονομικός αποκλεισμός που επέβαλε η Σαουδική Αραβία το 2014 στο Κατάρ, σύμμαχο της Τουρκίας (διήρκεσε μέχρι το 2017).

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σαλμάν στην Τουρκία αναμένεται η υπογραφή σημαντικών συμφωνιών στην Ενέργεια, στην ασφάλεια, στο εμπόριο και στην οικονομία. Δεν είναι ξεκάθαρο ωστόσο αν θα ξεπεραστούν σύντομα τα εμπόδια που φρενάρουν διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη δημιουργία «συναλλαγματικής γραμμής» για διμερείς εμπορικές συναλλαγές με τα νομίσματα των δύο χωρών, παρακάμπτοντας το δολάριο.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη Βρετανία, η υπουργός Εμπορίου Αν - Μαρί Τρεβέλιαν ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί σύντομα στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με στόχο μία νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC - Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία). Στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι μία συμφωνία με το GCC θα μπορούσε να μειώσει ή να εξαλείψει τους δασμούς που επιβάλλονται στις βρετανικές εξαγωγές προϊόντων διατροφής και ποτών προς την αναφερόμενη περιοχή.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ