Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
BRICS
Ξεκινά σήμερα η 14η Σύνοδος Κορυφής

Με θέμα «Ενίσχυση της υψηλής ποιότητας συνεργασίας των BRICS, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την παγκόσμια ανάπτυξη» ξεκινά σήμερα η 14η Σύνοδος Κορυφής των BRICS (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική), η οποία οργανώνεται διαδικτυακά από το Πεκίνο.

Η Σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία εντείνει ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς σε όλο τον πλανήτη, επιδρώντας σε διεργασίες και στο εσωτερικό τως BRICS.

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, μίλησε χτες στην εναρκτήρια τελετή του επιχειρηματικού φόρουμ των BRICS και επιτέθηκε μεταξύ άλλων στις δυτικές κυρώσεις. «Η κρίση της Ουκρανίας σημαίνει συναγερμό για τον κόσμο», σημείωσε, τονίζοντας ότι «τα γεγονότα έχουν αποδείξει για άλλη μία φορά ότι οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι».

Ο Σι ζήτησε ισχυρότερο συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής προκειμένου να μην επιβραδυνθεί ή διακοπεί η παγκόσμια ανάκαμψη, προσθέτοντας ότι οι μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν «υπεύθυνες» οικονομικές πολιτικές.

Την ώρα που εντείνεται σε όλα τα μέτωπα ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, ο Κινέζος Πρόεδρος, επικαλούμενος την πείρα των Παγκόσμιων Πολέμων και του Ψυχρού Πολέμου, ανέφερε ότι «αυτή η οδυνηρή ιστορία δείχνει πως η αντιπαράθεση μεταξύ ηγεμονικών μπλοκ δεν θα φέρει την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά μόνο τον πόλεμο και συγκρούσεις».

Στα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο των BRICS αναμένεται να είναι και η αύξηση των μεταξύ τους συναλλαγών χωρίς δολάρια. Με φόντο τις αυξανόμενες δυτικές κυρώσεις, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δήλωσε χτες ότι οι τράπεζες των χωρών των BRICS μπορούν να συνδέονται στο σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SPFS, τη ρωσική εναλλακτική στο σύστημα SWIFT. Το εν λόγω σύστημα άρχισε να αναπτύσσεται από τη Μόσχα το 2014, ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org