Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πολλοί οι «πρόθυμοι» για το «γενικό συμφέρον της χώρας»

Ενδεικτικές οι τοποθετήσεις και των δυνάμεων που συμμετέχουν στη NUPES

Συνεχίστηκαν και χτες οι επαφές του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν με τους επικεφαλής των κομμάτων της νέας Βουλής, όπου μετά τις πρόσφατες εκλογές ο κυβερνητικός συνασπισμός «Μαζί» έχασε την απόλυτη πλειοψηφία.

Παρά τις έως τώρα επιφυλάξεις για συμμετοχή σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το στρατόπεδο Μακρόν, ήδη όλες οι υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις εκφράζουν την προθυμία τους να βάλουν πλάτη στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ο επικεφαλής των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων (LR) Κρ. Ζακόμπ ανέφερε ότι «παραμένουμε στην αντιπολίτευση με αποφασιστικό και υπεύθυνο τρόπο», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι για τις νέες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις θα περιμένει να δει τα νομοσχέδια, υπερθεματίζοντας μάλιστα για την ανάγκη «παράτασης της περιόδου εισφορών».

Σημαντικά περιθώρια συνεργασίας με τον κυβερνητικό συνασπισμό - έστω και κατά περίπτωση - αναγνώρισε και η επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού», Μαρίν Λεπέν, ξεκαθαρίζοντας ότι «αν τα μέτρα που κάθε φορά παρουσιάζονται κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα τα ψηφίζουμε», ενώ πρόσθεσε και αυτή ότι «είμαστε βουλευτές υπεύθυνοι».

Ο δε επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Ολιβιέ Φορ εκτίμησε ότι ο Μακρόν «κατάλαβε το μήνυμα των Γάλλων, με την έννοια ότι δεν μπορεί πια να είναι ο παντοδύναμος Πρόεδρος». Μιλώντας για «πλούσια ανταλλαγή απόψεων», αναρωτήθηκε «τι θα κάνει τώρα (σ.σ. ο Μακρόν); Θα είναι (σ.σ. αυτές οι συναντήσεις) απλά ένα πλαίσιο για να πει ότι είχε διαβουλεύσεις;».

Θυμίζουμε ότι το PS αποτελεί μία από τις συνιστώσες της NUPES («Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ενωσης»), η οποία ως εκλογική συμμαχία αναδείχθηκε σε 2η δύναμη στη νέα Βουλή, εμφανιζόμενη ως «εναλλακτική» στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν.

Ηδη βέβαια οι τοποθετήσεις των συνιστωσών της NUPES αντανακλούν προθυμία της σοσιαλδημοκρατίας να παζαρέψει συνεργασίες, στον έναν ή στον άλλο βαθμό, στο όνομα της «υπεράσπισης της χώρας» και καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι έτσι μπορεί να ασκηθεί θετική επιρροή στον συνασπισμό του Μακρόν.

Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής του ΚΚ Γαλλίας (που επίσης συμμετέχει στη NUPES) Φ. Ρουσέλ ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή τους ο Μακρόν «με ρώτησε αν είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας» και αν μια τέτοια πρωτοβουλία «θα ήταν η λύση για να βγει η χώρα από την κρίση». Οπως είπε, του απάντησε ότι «εμείς έχουμε ήδη πάρει μέρος σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας το 1945 με τον στρατηγό Ντε Γκολ και δεν είναι κάτι που μας σοκάρει. Είπα στον κ. Μακρόν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το σχέδιο»...

Ακόμα, ο γγ των Οικολόγων (EELV, επίσης συμμετέχουν στη NUPES) Ζουλιέν Μπαγιόν, μετά τη δική του συνάντηση με τον Μακρόν, επιχειρηματολόγησε ως εξής για την ανάγκη να ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης της νέας Βουλής για ένα νέο κυβερνητικό σχήμα: «Του μίλησα ως εξής: Πρόκειται για δημοκρατικό έθιμο να διαλυθεί η (σημερινή) κυβέρνηση και να διατυπώσουμε κρίση πάνω στα (νέα) χαρτιά (προτάσεις), αν μου επιτρέπετε την έκφραση "να δώσουμε μια ευκαιρία στο (νέο) προϊόν"». Και πρόσθεσε: «Εμείς θα ετοιμάσουμε πολύ φιλόδοξα σχέδια σχετικά με το κλίμα (...) Πιθανώς αυτό θα είναι για τον Μακρόν μια ευκαιρία "να φύγει" από τα λόγια και να περάσει στις πράξεις. Να ψηφίσει η σχετική πλειοψηφία ένα κείμενο που θα έχουν καταθέσει οι οικολόγοι, να μια πράξη!».

Αλλά και ο εθνικός συντονιστής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (FI) του Ζαν Λικ Μελανσόν, βασικής συνιστώσας της NUPES, Α. Κατέν, άφησε ανοιχτά περιθώρια για διάφορα παζάρια, αν και προσπάθησε να ισορροπήσει με το προφίλ της «προοδευτικής αντιπολίτευσης» που πλέκουν για την FI αστικά επιτελεία. Αφού συνάντησε τον Μακρόν, δήλωσε: «Ακούμε τις τελευταίες ώρες για μια μεγάλη συμμαχία αλλά και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Με συγχωρείτε, αλλά η εθνική ενότητα αναφέρεται σε ιστορικές περιόδους κατά τις οποίες οι άνθρωποι συνεργάζονταν για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό που κατέστρεφε, σκέφτομαι ειδικά τους δύο πολέμους και τον ναζισμό». Είπε ακόμα πως «θα ήταν εντελώς ασυνεπές και απίθανο να συμμετέχουμε εμείς σε αυτό τον τύπο συμμαχίας», ενώ μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος με διαβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η "Ανυπότακτη Γαλλία" είναι σίγουρα τμήμα του "δημοκρατικού στρατοπέδου"».

«Πλειοψηφία για δράση» ψάχνει ο Μακρόν

Χτες βράδυ ο Μακρόν προχώρησε σε διάγγελμα, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να αγνοήσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ούτε και το μεγάλο ποσοστό της αποχής.

«Οι περισσότεροι από τους ηγέτες με τους οποίους έχω μιλήσει έχουν αποκλείσει την ιδέα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία, επιπλέον, κατά την άποψή μου, δεν δικαιολογείται», είπε, προσθέτοντας πάντως ότι «είναι δυνατόν να βρούμε μια μεγαλύτερη και σαφέστερη πλειοψηφία για δράση».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «τις επόμενες βδομάδες, αυτή η πολιτική υπέρβαση θα συνεχιστεί με σαφήνεια και υπευθυνότητα», αναγγέλλοντας ουσιαστικά ένταση των παζαριών.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι είναι διαθέσιμος να υιοθετεί αποφάσεις που κατά περίπτωση θα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, αφού «αυτό δεν σημαίνει ακινησία, σημαίνει επίτευξη συμφωνιών μέσα από τον διάλογο» και υπεραμύνθηκε της ανάγκης να προχωρήσουν οι «αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org