ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Επιχείρηση τρομοκράτησης των απεργών

Στο πλευρό του εργοδότη τα ΜΑΤ. Στο κελί 7 απεργοί. «Η τρομοκρατία δε θα γυρίσει το ποτάμι πίσω», σημειώνει το ΠΑΜΕ

Αλλη μια επιχείρηση αντεργατικής τρομοκρατίας στήθηκε χτες με τις ευλογίες της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά σε βάρος των απολυμένων εργαζομένων της οινοποιίας των Αφών «Γεωργιάδη», που εδώ και 4 μήνες αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη δουλιά. Χτες το πρωί, μετά από μήνυση του εργοδότη, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, συνοδεία της Πυροσβεστικής, πήγαν στο εργοστάσιο του Μ. Γεωργιάδη και συνέλαβαν τους 7 απολυμένους που περιφρουρούσαν τις εγκαταστάσεις όλη τη νύχτα, στο πλαίσιο της κατάληψης που πραγματοποιούν εδώ και μήνες, αντιδρώντας στο παράνομο «λοκ άουτ» που επέβαλαν οι εργοδότες.

Οι 7 απολυμένοι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Επανωμής και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι. Ομως, όπως προανήγγειλε ο εισαγγελέας κ. Δημόπουλος, θα οριστεί τακτική δικάσιμος.

Χτες το πρωί ο Μ. Γεωργιάδης πήγε στο εργοστάσιο στις 6 το πρωί και όταν η ομάδα περιφρούρησης τον εμπόδισε να μπει, πήγε και υπέβαλε μήνυση. Στις 6.40, ισχυρή αστυνομική δύναμη, συνοδεία ΜΑΤ, πυροσβεστικών οχημάτων και ανδρών της Ασφάλειας, έφτασε στο χώρο και συνέλαβε τους 7 απολυμένους: Ε. Γκίζαρη, Χ. Πάπο, Γ. Κλίμη, Σ. Καριώτη, Γ. Ασιμώνη, Β. Ζιάκο και Μ. Πατακέρη.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο, όπου, κάτω από την πίεση των έντονων διαμαρτυριών όσων βρίσκονταν στο πλευρό τους, ο εισαγγελέας τελικά διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Δε θα περάσουν τα σχέδια εργοδοσίας και βιομηχάνων να διαλύσουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Εάν δεν πάρουν πίσω τους εργαζόμενους, να ξέρουν ότι δε θα λειτουργήσουν τα εργοστάσιά τους», δήλωσε ο Σπύρος Ράλης, πρόεδρος του Σωματείου Απολυμένων στις επιχειρήσεις του Γεωργιάδη.

«Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στην υπηρεσία της εργοδοσίας. Αντί κατηγορούμενος να είναι ο Γεωργιάδης με το παράνομο "λοκ άουτ", σέρνονται οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια, γιατί υπερασπίζονται τη δουλιά τους και το ψωμί τους», δήλωσε ο Γιάννης Κατσαρός, εκπρόσωπος της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Για έξαρση αντεργατικής τρομοκρατίας, κάνει λόγο το ΠΑΜΕ με σχετική ανακοίνωσή του και σημειώνει: «Η κυβέρνηση ας είναι σίγουρη για ένα πράγμα: Οι εργαζόμενοι του Γεωργιάδη, της προς ιδιωτικοποίηση "Ελληνικά Πετρέλαια", της Υδρευσης, του Λιμανιού, οι χιλιάδες άνεργοι, όλοι οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται για δουλιά, ασφάλιση, κοινωνική προστασία, θα κάνουν το μήνυμα πράξη. Θα υποδεχτούν τον πρωθυπουργό στους δρόμους του αγώνα. Καμία προσπάθεια τρομοκράτησής τους δε θα γυρίσει το ποτάμι πίσω».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εμπαιγμός συμβασιούχων εργαζομένων

Απλήρωτοι μένουν 20 συμβασιούχοι, μετά τη λήξη της οκτάμηνης σύμβασής τους

Απλήρωτους από τότε που προσλήφθηκαν και αρκετούς μήνες μετά την απόλυσή τους έχουν αφήσει το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας 20 συνολικά εργαζόμενους, που εργάστηκαν στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της Περιφέρειας Λάρισας με οκτάμηνη σύμβαση. Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας και ζητεί την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων στους 20 εργαζόμενους.

Οι τέσσερις από τους εργαζόμενους απολύθηκαν στα τέλη του 2000 και οι υπόλοιποι το Μάρτη του 2001, αλλά δεν έχουν πάρει ούτε δραχμή. Μάλιστα, η διοίκηση του νοσοκομείου που γνώριζε το πρόβλημα, αφού το αντιμετώπισε και με τη σύμβαση των τεσσάρων εργαζομένων στα ΚΥ, δε φρόντισε να ενημερώσει γι' αυτό τους 16 ακόμα εργαζόμενους που προσέλαβε.

Μετά από παρεμβάσεις των εργαζομένων, η διοίκηση του νοσοκομείου ισχυρίστηκε αρχικά ότι ο επίτροπος δεν υπογράφει τα εντάλματα πληρωμής τους γιατί θεωρεί παράνομη την πρόσληψή τους. Ακολούθησαν παρεμβάσεις των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας, στον «Συνήγορο του πολίτη», ενώ κατέφυγαν και στο δικαστήριο διεκδικώντας το πρώτο τετράμηνο εργασίας τους, το οποίο είχαν μέχρι τότε δουλέψει. Η απόφαση βγήκε θετική το Μάρτη του 2001 και ο φάκελος πληρωμής στάλθηκε στο υπουργείο Υγείας, το οποίο ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι δεν μπορεί να γίνει η πληρωμή τους, αφού το δημόσιο δεν πληρώνει σε κανέναν Ελληνα πολίτη αμοιβές για εργασία εάν δε θεωρηθεί νόμιμη η παροχή εργασίας από οποιοδήποτε ελεγκτικό όργανο.

Αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος είναι τα χρήματα να βρίσκονται κάπου ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας, στο νοσοκομείο και τον επίτροπο και οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι να έχουν γίνει το μπαλάκι ανάμεσα στους... αρμόδιους. Σαν να μην έφτανε αυτό, σε καταγγελία που έγινε για τα ένσημα του ΙΚΑ το νοσοκομείο έκανε ένσταση, με αποτέλεσμα να χάνεται η ασφάλιση και το ταμείο ανεργίας των εργαζομένων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Στα δικαστήρια η διαμάχη με το υπουργείο

Την επίσπευση της δικαστικής διαδικασίας, κατά την οποία θα κριθεί το δικαίωμα των πανεπιστημιακών γιατρών να εργάζονται ταυτόχρονα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία (ο πρόσφατος νόμος 2889/01 για την Υγεία προβλέπει τη μονομερή απομάκρυνση από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ των πανεπιστημιακών γιατρών που εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές από την 1.6.2001) ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το υπουργείο Υγείας.

Η διαμάχη του υπουργείου Υγείας και των πανεπιστημιακών γιατρών μεταφέρθηκε στις δικαστικές αίθουσες όταν 14 πανεπιστημιακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, που εργάζονταν ταυτόχρονα στον ιδιωτικό τομέα και οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τις πανεπιστημιακές κλινικές που υπηρετούσαν, προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί η απόλυσή τους. Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της απόφασης του ΔΣ του Α' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Κεντρικής Μακεδονίας για την απομάκρυνσή τους, ενώ η κύρια δίκη ορίστηκε για τον Οκτώβρη του 2002.

Απ' την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέθεσε αίτηση στο ΣτΕ ζητώντας την επίσπευση της δίκης, ώστε να διεξαχθεί εντός του Οκτώβρη του 2001. «Η επίσπευση της διεξαγωγής της κύριας δίκης, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, έχει ιδιαίτερη σημασία για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας, διότι το καταργηθέν προνόμιο των πανεπιστημιακών γιατρών αποτελεί μέρος της όλης εξυγιαντικής προσπάθειας». Το υπουργείο μιλά για σκανδαλώδες και μοναδικό στον κόσμο προνόμιο των πανεπιστημιακών, και σημειώνει ότι «δε διατηρεί αμφιβολίες για την τελική έκβαση της υπόθεσης».

Πάντως, η απόφαση του ΣτΕ, που δικαιώνει εν μέρει τους πανεπιστημιακούς, δημιουργεί δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου, αφού είναι πιθανό να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και άλλοι πανεπιστημιακοί γιατροί.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Μεθόδευση αποκλεισμού

Να αποκλείσει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Λειβαδειάς από το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου που θα διεξαχθεί στις αρχές Σεπτέμβρη, επιχειρεί η ΠΑΣΚΕ Λιβαδειάς, προσφεύγοντας στα Δικαστήρια αύριο, Πέμπτη. Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ καταγγέλλει τη μεθόδευση της ΠΑΣΚΕ, τονίζοντας, ότι αιτία της αντισυνδικαλιστικής ενέργειάς της είναι ο φόβος της «ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων, ΕΣΑΚ - ΠΑΜΕ», η οποία θα έχει σαν συνέπεια να χάσει την πλειοψηφία και τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Ετσι, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ενώ μέχρι σήμερα το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ συμμετείχε ισότιμα σε όλες τις διαδικασίες λειτουργίας του Εργατικού Κέντρου, τώρα βλέποντας ότι δεν της βγαίνουν τα κουκιά, θέλει ν' αποκλείσει τους Συνταξιούχους από το συνέδριο, προσφεύγοντας στα δικαστήρια».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «με τέτοια και άλλα τερτίπια προσπαθούν να ελέγξουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά ως πότε. Οι εργαζόμενοι τούς πήραν χαμπάρι, για το βρώμικο ρόλο που παίζουν και τους γυρίζουν την πλάτη. Ας το πάρουν κι αυτό υπόψη τους οι αντιπρόσωποι του συνεδρίου και με την ψήφο τους ας τους καταδικάσουν, ανατρέποντας τα σχέδιά τους, αναδείχνοντας τις ταξικές δυνάμεις, τη μόνη εγγύηση αντίστασης στη σαρωτική ταξική πολιτική της κυβέρνησης».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δήμος - «μεσάζων» για ανέργους

Το ΕΚ καταγγέλλει τη στήριξη του Δήμου Λάρισας προς το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ

Προσπάθεια στήριξης του αντιλαϊκού νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ από το Δήμο Λάρισας, ώστε να εξυπηρετήσει και δικές του ανάγκες, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Οπως καταγγέλλει συγκεκριμένα το ΕΚ, ο Δήμος Λάρισας με ανακοίνωσή του στις 14 Αυγούστου δηλώνει θερμός συμπαραστάτης του αντιλαϊκού νομοσχεδίου κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ετοιμάζοντας να θέσει σε λειτουργία το φθινόπωρο γραφείο «Ευρέσεως Εργασίας» και να λειτουργήσει ως «μεσάζων» μεταξύ ανέργων και επιχειρήσεων, διευκολύνοντας δήθεν αλλήλους στο θέμα απασχόλησης.

Οπως σημειώνει στη συνέχεια το ΕΚ, έχει επανειλημμένα καταγγείλει το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας: «Η κατάρτιση, η εξεύρεση εργασίας και η επιδότηση των ανέργων δεν μπορεί να είναι κερδοσκοπική υπόθεση των λογής αετονύχηδων των ιδιωτικών σχολών και των δουλεμπορικών γραφείων. Είναι μια προσπάθεια διεθνούς κεφαλαίου, κυβέρνησης και ΕΕ, που προσπαθούν να προσφέρουν στο κεφάλαιο ακόμη πιο εξευτελιστικούς όρους απασχόλησης της εργατικής δύναμης, με απατηλό πρόσχημα την εκσυγχρονιστική απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας».

Τέλος, καταγγέλλει το δήμο ότι «προσπαθεί να μπει στο παιχνίδι της αρπαχτής των επιδοτήσεων σε βάρος της εργατικής τάξης, εξοικονομώντας κονδύλια για τις ανάγκες του, αδιαφορώντας για τη διευκόλυνση που παρέχει στο αντεργατικό νομοσχέδιο». Παράλληλα, καλεί το δήμο «να αναθεωρήσει τα σχέδιά του και να στραφεί προς την κατεύθυνση αγωνιστικής διεκδίκησης χρημάτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Κυβερνητική απάτη σε βάρος τους

Καταγγελία της ΕΣΚ ΑμΕΑ για αδιαφάνεια σε πρόσφατες προσλήψεις

Κυβερνητική απάτη σε βάρος των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) αποδείχτηκε η προκήρυξη για τις προσλήψεις ΑμΕΑ με τον ειδικό νόμο 2643/98 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν τις βουλευτικές εκλογές - Μάρτης 2000 - προκειμένου να «αρπάξει» την ψήφο τους.

«Μόνο ανάπηροι δεν προσλήφθηκαν με την ειδική προκήρυξη του νόμου 2643 περί προώθησης της απασχόλησης των αναπήρων», επισημαίνει σε ανακοίνωση - καταγγελία της η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΑμΕΑ (ΕΣΚ ΑμΕΑ). Μετά από 15 μήνες, επισημαίνει η ΕΣΚ ΑμΕΑ, τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν σε καταστάσεις στα γραφεία του ΟΑΕΔ και οι ανάπηροι που προσλαμβάνονται είναι ελάχιστοι, ενώ υπάρχουν και επώνυμες καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο στην περιοχή της Αθήνας 148 άτομα τοποθετήθηκαν σε θέσεις που δεν είχαν δηλώσει, άτομα με περισσότερα μόρια δεν τοποθετήθηκαν στις θέσεις που είχαν ζητήσει και στη θέση τους τοποθετήθηκαν άλλοι με πολύ λιγότερα μόρια, ανάπηροι τοποθετήθηκαν σε θέσεις που δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις απασχόλησής τους.

«Δε φτάνει που η ανεργία στα ΑμΕΑ αγγίζει ποσοστά της τάξης του 95%, έρχεται η κυβέρνηση και μας εμπαίζει με τον πιο χυδαίο τρόπο, αφού οι παραβιάσεις του νόμου, με αυθαίρετες τοποθετήσεις ΑμΕΑ και όχι μόνο είναι ο κανόνας», υπογραμμίζει η ΕΣΚ ΑμΕΑ.

«Με τις ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, τη συρρίκνωση της πρωτογενούς παραγωγής, την ανύπαρκτη ειδική αγωγή και εκπαίδευση, την προώθηση νέων μορφών απασχόλησης (ελαστικών, άτυπων κλπ.), ουσιαστικά ο ανάπηρος μένει εκτός παραγωγικής διαδικασίας», επισημαίνει τέλος η ΕΣΚ ΑμΕΑ και τονίζει ότι οι ανάπηροι, μαζί με τις οικογένειές τους, πρέπει να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους για μια άλλη πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ