ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Καθολική συμμετοχή στη νέα απεργία ενάντια στο διαλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης

Με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους (φωτ. από την πρόσφατη κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης του εργοστασίου στη Λάρυμνα)
Με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους (φωτ. από την πρόσφατη κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης του εργοστασίου στη Λάρυμνα)
Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στο σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας πραγματοποιήθηκε και η χτεσινή 24ωρη απεργία στη ΛΑΡΚΟ, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ειδικού εκκαθαριστή να διασπάσουν την ενότητα των εργαζομένων και να συκοφαντήσουν τον δίκαιο αγώνα τους.

Δίνοντας συνέχεια στις πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και πέντε μήνες, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έδειξαν για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν ενάντια στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που απαξιώνουν περαιτέρω την εταιρεία και την οδηγούν είτε στο κλείσιμο είτε στο ξεπούλημα. Εδειξαν την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν ενάντια στις πολιτικές που διαλύουν τις ζωές τους, που καταργούν δικαιώματα που αποκτήθηκαν με αγώνα, που τους οδηγούν στην ανεργία ή στη μισοδουλειά χωρίς δικαιώματα, που οδηγούν στο μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Την ίδια στιγμή, μέσα από την ενότητα και την προσήλωση στις αποφάσεις και τα αιτήματα των Γενικών Συνελεύσεων, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έστειλαν την απάντησή τους στην κυβέρνηση και τον ειδικό εκκαθαριστή για την εξελισσόμενη επιχείρηση συκοφάντησης του αγώνα και της εργασίας τους. Μια άθλια συκοφαντική επίθεση που επιχειρεί να υπονομεύσει την εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί όλο αυτό το διάστημα στον αγώνα των εργαζομένων, που επενδύει στη σκανδαλολογία και επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες των εκατοντάδων εργατών της ΛΑΡΚΟ τις ευθύνες των κυβερνήσεων και των διοικήσεων που διόρισαν, προκειμένου να συσκοτιστούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν την εταιρεία στο σημερινό οριακό σημείο και να γίνει πιο εύκολη η εφαρμογή των αντεργατικών και αντιλαϊκών σχεδιασμών.

...και στις απόπειρες διάσπασης της ενότητας των εργαζομένων

Η σημασία της χτεσινής επιτυχημένης απεργίας μάλιστα καθίσταται ακόμα πιο μεγάλη, καθώς η κυβέρνηση και ο ειδικός εκκαθαριστής, στις άθλιες μεθοδεύσεις τους, χρησιμοποιούν την τακτική του «καρότου και του μαστίγιου». Από τη μία επιτίθενται στους εργαζόμενους, τους συκοφαντούν και επιχειρούν να τους διασπάσουν, και από την άλλη, προσπαθούν να τους κατευνάσουν τάζοντάς τους ότι δήθεν «θα ξαναδούν» ορισμένα από τα μέτρα που πετσοκόβουν μισθούς και δικαιώματα. Τη δουλειά αυτή, μάλιστα, έχουν αναλάβει και ελάχιστοι εργαζόμενοι, πρόθυμα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης, που επιδιώκουν να λειτουργήσουν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, να σκορπίσουν απαισιοδοξία και να παίξουν τον «δούρειο ίππο» στην προσπάθεια διάσπασης της ενότητας των εργαζομένων, χωρίς μέχρι τώρα να το έχουν καταφέρει.

Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα να διασπαστούν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και στα μεταλλεία. Μια προσπάθεια που όχι μόνο δεν επέφερε αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα συσπείρωσε ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στα μεταλλεία της Εύβοιας σημειώνει αναφορικά με τον απεργιακό συντονισμό των σωματείων της ΛΑΡΚΟ: «Με τη συμμετοχή μας δείχνουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι και όσο κι αν θέλουν κάποιοι να μας διχάσουν δεν θα το καταφέρουν. Η ΛΑΡΚΟ είναι μία και τα προβλήματα αφορούν όλους εργαζόμενους από όλα τα εργοτάξια».

Στήριγμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στον αγώνα που δίνουν όλο αυτό το διάστημα, αλλά και στην επίθεση που δέχονται, είναι η πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη, που καθημερινά αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ξεπερνώντας τα όρια των τοπικών κοινωνιών και της χώρας και αποκτώντας διεθνή χαρακτηριστικά, με μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης να καταφτάνουν από εργαζόμενους και συνδικάτα του εξωτερικού.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΩΝ ΤΑΞΙ
Μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών

Μαζική κινητοποίηση με οχήματα στο υπουργείο Μεταφορών πραγματοποίησαν χτες αυτοαπασχολούμενοι και οδηγοί ταξί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής στήριξης του κλάδου.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Αρχικά έγινε προσυγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο «Σωτηρία» και ακολούθησε αυτοκινητοπομπή ταξί μέχρι το υπουργείο. Εκεί, αντιπροσωπεία των Επιτροπών Αγώνα συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου, στον οποίο κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Να διατεθούν δωρεάν από το κράτος όλα τα ατομικά μέσα προφύλαξης, με ευθύνη των σωματείων. Να γίνεται τακτικός δωρεάν έλεγχος με τεστ κορονοϊού για όλους τους αυτοκινητιστές. Να χορηγηθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ σε όσους δεν το έχουν πάρει, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που έχουν. Να δοθεί επιπλέον επίδομα 535 ευρώ για το Μάη, αφού εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια πτώση του τζίρου λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων. Να μειωθεί το κόστος του πετρελαίου κίνησης με μείωση των φόρων.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών δεσμεύτηκε μόνο ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στο υπουργείο Οικονομικών.

Από τη μαζική αυτοκινητοπομπή και τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο
Από τη μαζική αυτοκινητοπομπή και τη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο
Μετά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας μέχρι τα τέλη Μάη, αφού πρώτα ενημερώσουν τους συναδέλφους και αναδείξουν την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην πολυδιάσπαση του κλάδου των νοσηλευτών

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Σε πανελλαδική στάση εργασίας, κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και στις κατά τόπους ΥΠΕ στην περιφέρεια προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια στην πολυδιάσπαση του κλάδου των νοσηλευτών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχωρά στη νομοθέτηση ξεχωριστών κλάδων, για ΠΕ, ΤΕ νοσηλευτές και τους ΔΕ βοηθούς νοσηλευτές αντίστοιχα, διατηρώντας την εκμετάλλευση σε βάρος όλων των νοσηλευτών.

Οπως καταγγέλλουν σωματεία υγειονομικών, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί φαίνεται ότι υπηρετούν τον στόχο για «αξιοποίηση» των «φθηνότερων» νοσηλευτών (κατά το βρετανικό πρότυπο) έναντι των «ακριβότερων» γιατρών για στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για ανάπτυξη του ιδιωτικού επαγγέλματος, μέσω εταιρειών, του «κατ' οίκον» νοσηλευτή, κάτι που προϋποθέτει επέκταση νοσηλευτικών καθηκόντων που σήμερα αποτελούν ιατρικές πράξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη απόφαση στελέχωσης των ΚΟΜΥ και η ανάθεση της λήψης δειγμάτων για εξετάσεις κορονοϊού από νοσηλευτές, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα νοσοκομεία.

Η πολυδιάσπαση του κλάδου εκδηλώνεται στο εκπαιδευτικό επίπεδο, με την ύπαρξη πληθώρας διαφορετικών σχολών, δημόσιων και ιδιωτικών, διαφόρων βαθμίδων, και στο εργασιακό επίπεδο με την ύπαρξη 3 διαφορετικών κατηγοριών νοσηλευτών, που στις περισσότερες περιπτώσεις «κάνουν τα ίδια», αλλά έχουν διαφορετικά μισθολόγια και εξέλιξη.

ΑΘΗΝΑ

Eurokinissi

ΑΘΗΝΑ
«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται και η κυβέρνηση προχωράει στην παραπέρα πολυδιάσπαση του κλάδου, τη στιγμή που λείπουν πάνω από 20.000 νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία», σημείωσε μιλώντας στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

«Η μόνη πρόταση», τόνισε, «που συμβάλλει στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλου του νοσηλευτικού προσωπικού είναι η δημιουργία μίας ενιαίας κατηγορίας, με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, όπου θα ενταχθούν, με μεταβατικές διαδικασίες, οι ΤΕ και ΔΕ συνάδελφοι».

Οι υγειονομικοί διεκδικούν: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ενταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Μία νυχτερινή βάρδια τη βδομάδα και χορήγηση των ημερών ανάπαυσης και των κανονικών αδειών.

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ και πορεία υπό βροχή μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στην κινητοποίηση στο Ηράκλειο,«η κυβέρνηση επέλεξε να στείλει απέναντι στους συγκεντρωμένους μια κλούβα των ΜΑΤ και σταθμευμένο περιπολικό εντός του προαύλιου χώρου της 7ης ΥΠΕ», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.

Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμη στα νοσοκομεία της Καρδίτσας, της Κω κ.α.

Συσκέψεις για τις εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων

Το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά και η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Δήμου Αθήνας καλούν σωματεία και εργαζόμενους σε σύσκεψη την Κυριακή 24/5, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).

«Μετά από παρεμβάσεις σε δήμους, σχολικές επιτροπές και στο υπουργείο Εσωτερικών, συνεχίζουμε τον αγώνα μας με επίκεντρο το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών στα δημόσια σχολεία, για την κάλυψη των τεράστιων κενών με νέες προσλήψεις (...) Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να δώσει λύση στο κρίσιμο ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων», αναφέρουν το Σωματείο και η Επιτροπή στο κάλεσμά τους.

Εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σύλλογοι εκπαιδευτικών και σύλλογοι γονέων διεκδικούν: Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση των πρόσφατων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για ασφαλή και καθαρά σχολεία. Αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας για όλη τη σχολική κοινότητα. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει εργολαβικά - «δουλεμπορικά» συνεργεία στα σχολεία.

  • Σε σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων και ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την Τρίτη 26/5, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ