ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Διφορούμενες ευρωπαϊκές "ενστάσεις" περί εμπάργκο

ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ετεροχρονισμένες ευαισθησίες που προβάλλονται ανάλογα με τις περιστάσεις; Κάπως έτσι θα πρέπει να θεωρηθεί η γαλλική ένσταση σε σχέση με την ικανοποίηση του αμερικανικού αιτήματος για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, η οποία πρόβαλε διφορούμενα τις ενστάσεις της, θέτοντάς τις στο καβούκι της αναζήτησης μιας "στέρεης νομικής βάσης"...

Η διφορούμενη γαλλική στάση (που σε μικρότερο βαθμό φαίνεται να συνοδεύτηκε από την παρόμοια επιθυμία Ιταλίας - Ελλάδας) κινείται τα τελευταία 24ωρα σε δύο άξονες: Αφ' ενός το Παρίσι - διά του υπουργού Εξωτερικών - θεωρεί πως "δεν υπάρχει καμία σχετική διαφωνία εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ", αφ' ετέρου προβάλλει συγκαλυμμένα την ένστασή της, με πρόσχημα ότι για να επιβληθεί μία τέτοια απαγόρευση θα πρέπει να προηγηθεί, αν όχι απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τουλάχιστον η στήριξη μίας τέτοιας εξέλιξης σε κάποια "νομική βάση"...

Εξηγήσεις πάνω σ' αυτό το ζήτημα επιχείρησε να δώσει σε χτεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΛΕ ΦΙΓΚΑΡΟ", ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν. Κατά τον υπουργό, στους κόλπους του ΝΑΤΟ "δεν υπάρχει καμία διαφωνία σχετικά με το λογικό στόχο" επιβολής εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία. "Ομως" συνέχισε ο Βεντρίν "χρειάζεται γι' αυτό μία στέρεη νομική βάση, η οποία σήμερα δεν υπάρχει"... Ακολούθως ο Βεντρίν επιχείρησε να "εξηγήσει" τις γαλλικές αντιδράσεις, λέγοντας πως εν μέρει προκλήθηκαν από την "κατά τρόπο απότομη και ανεπαρκώς επεξεργασμένη" πρόταση που διατύπωσαν οι Αμερικανοί κατά την πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ομως, στη συνέχεια, σχολιάζοντας δηκτικά πως "η μετατροπή της Αδριατικής σε Περσικό Κόλπο δεν είναι διόλου καλή ιδέα", επανέλαβε πως το Παρίσι επιθυμεί να περιοριστεί ο ανεφοδιασμός της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας με πετρέλαιο κατόπιν απόφασης της ΕΕ σε συνεργασία και με τις όμορες με τη Σερβία χώρες.

Εντούτοις, στη διάρκεια της σχετικής χτεσινής συνεδρίασης των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών - μελών της ΕΕ δεν έγινε δυνατή - εννοείται προς το παρόν... - η λήψη απόφασης για ένα τέτοιο εμπάργκο.

Το ζήτημα για εντατικοποίηση των μέτρων αποκλεισμού της ΕΕ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας τέθηκε με πρωτοβουλία της... Γαλλίας, της Μ. Βρετανίας, της Δανίας και της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αντιδράσεις προβλήθηκαν από τον Ελληνα εκπρόσωπο, πρέσβη Χρ. Αλεξανδρή και "σε μικρότερο βαθμό" από τον εκπρόσωπο της Ιταλίας. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο πρακτορείο, οι δύο βρέθηκαν κάτω από τα "διασταυρωμένα πυρά των 13 άλλων πολιτικών διευθυντών, που προσπάθησαν με κάθε μέσο να περάσουν την άποψη για διεύρυνση και εμβάθυνση των κυρώσεων (οικονομικών κυρίως) της Κοινότητας εις βάρος του Βελιγραδίου".

Σύμφωνα με την ελληνική άποψη, πλήρες εμπάργκο στα καύσιμα θα μπορούσε να επιβληθεί αν σταματούσαν οι βομβαρδισμοί και να χρησιμοποιηθεί αυτό ως μέσο άσκησης μεγάλης πίεσης στη Σερβία να δεχτεί τις απόψεις των Κοινοτικών εταίρων και ΝΑΤΟικών συμμάχων.

Οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι των υπολοίπων 13 μελών της ΕΕ επέμειναν στην ανάγκη επιβολής βίζας εξόδου των Σέρβων, καθώς και εμπάργκο σε όλα τα υγρά καύσιμα και τα ορυκτέλαια. Ούτως ή άλλως, το θέμα θα ξανατεθεί στην προγραμματισμένη για τη Δευτέρα Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Οι ΗΠΑ πιέζουν ασφυκτικά για εμπάργκο

Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές ενστάσεις, οι ΗΠΑ δεν πτοούνται και εντείνουν τις πιέσεις τους για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, υποστηρίζοντας πως πρέπει να ληφθούν "όλα τα αναγκαία μέτρα" για να εμποδιστεί "η πρόσβαση του Βελιγραδίου στην αγορά καυσίμων, γιατί συνεισφέρει στη γιουγκοσλαβική πολεμική μηχανή"...

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν,δήλωσε χτες πως η Ουάσιγκτον θα καταβάλει προσπάθειες για να πείσει τουςΕευρωπαίους συμμάχους τους να συνεργαστούν στην εφαρμογή πετρελαϊκού εμπάργκου. Πρόσθεσε δε ότι το ζήτημα (ξανα)τέθηκε από την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ το περασμένο Σαββατοκύριακο, η οποία είχε πολλές επαφές προς την κατεύθυνση αυτή με Ευρωπαίους ομολόγους της, ενώ υπήρξε και σχετική τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας, Μπιλ Κλίντον και Ζακ Σιράκ αντίστοιχα. Ο Ρούμπιν ανέφερε, επίσης, ότι ένας τρόπος αποκλεισμού είναι οι νηοψίες των πλοίων που καταπλέουν σε γιουγκοσλαβικά λιμάνια, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ μελετά αυτό το θέμα.

ΤΣΕΧΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Καμία δε λέει ΟΧΙ στις πιέσεις του ΝΑΤΟ

ΠΡΑΓΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Μία - μία οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βουλγαρίας, ενδίδουν στις πιέσεις των ΝΑΤΟικών και δίνουν το "πράσινο φως" για την παραχώρηση των χωρών τους στα χέρια της Συμμαχίας για τη συνέχιση, αλλά και για την κλιμάκωση παντοιοτρόπως των δολοφονικών επιθέσεων κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Οι κυκλωτικές κινήσεις προχωρούν επιτυχώς, ενώ η ενδοτικότητά τους στρώνει το κλίμα και για κάποιες που σκέφτονται ίσως και να αρνηθούν...

Κατ' αρχάς, η τσεχική κυβέρνηση έδωσε το "πράσινο φως" αργά το βράδυ της Δευτέρας για τη χρήση όλων των αεροδρομίων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των μη στρατιωτικών από τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, καθώς και για τη διέλευση μέσω του τσεχικού εδάφους των χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας, στο πλαίσιο των συμμαχικών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο. Η άδεια αυτή της τσεχικής κυβέρνησης, που πρέπει ωστόσο να εγκριθεί από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου για να ισχύσει, ανοίγει τα αεροδρόμια όλης της χώρας όχι μόνον σε αεροσκάφη ανεφοδιασμού, αλλά και σε μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, τα οποία εξαπολύουν καθημερινές επιδρομές κατά γιουγκοσλαβικών στόχων. Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε επίσης την άδειά του για τη μεταφορά πολεμοφοδίων και άλλου στρατιωτικού υλικού μέσω του τσεχικού εδάφους. Οσον αφορά την άδεια διέλευσης, αυτή δεν αφορά μόνον τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και στρατιωτικές μονάδες που ανήκουν σε χώρες που μετέχουν στο ΝΑΤΟικό σχήμα "Σύμπραξη για την Ειρήνη" και που ενδεχομένως θα κληθούν να μετακινηθούν προς τη Γιουγκοσλαβία. Τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, με εξαίρεση τους κομμουνιστές, εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, στο οποίο η Τσεχική Δημοκρατία εντάχθηκε στις 12 Μάρτη, μαζί με την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Επίσης χτες στη Ρουμανία, οι ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό συμφώνησαν να δώσουν άδεια για απεριόριστη χρήση του εναέριου χώρου της Ρουμανίας όσο διαρκούν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενώ ήδη έχει συμφωνήσει και η στρατιωτική ηγεσία στην εν λόγω απόφαση. Ετσι μετά τη συμφωνία τους, την οποία ανακοίνωσαν στον Πρόεδρο της χώρας Εμίλ Κωνσταντινέσκου,θα πρέπει το ζήτημα να τεθεί και εδώ στην κρίση του Κοινοβουλίου, στο οποίο μάλλον δε θα αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα και αναμένεται να εγκριθεί. Η κρίσιμη συζήτηση και ψηφοφορία είναι την Πέμπτη, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πλειοψηφία, έστω και οριακή. Φυσικά, η κίνηση αυτή της Ρουμανίας εκτιμήθηκε δεόντως από τους κύκλους του ΝΑΤΟ, που δύο χρόνια απορρίπτουν συστηματικά τις αιτήσεις της για ένταξη στο ΝΑΤΟ... Ο Τζόζεφ Ράλστον, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, αμέσως μετά τη συμφωνία της ρουμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Ρουμανία μπορεί να υπολογίζει το ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση και άμυνα της χώρας, σε περίπτωση που αυτή νιώσει ότι απειλείται εξαιτίας της συμφωνίας για τη χρήση του εναέριου χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η Ρουμανία έχει συνοριακή γραμμή 550 χιλιομέτρων με την ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας.

Το ΝΑΤΟ ζήτησε και την άδεια της σλοβακικής κυβέρνησης για τη χρήση του σιδηροδρομικού της δικτύου - αφού ήδη έχουν παραχωρήσει την άδεια για χρήση του εναέριου χώρου - όπως ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του υπουργείου Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών, οι οποίοι όμως αδυνατούσαν να δώσουν κάποια απάντηση αμέσως αν θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη διέλευση στρατιωτών, αλλά και πολεμικού υλικού. Μία πιθανά καταφατική απόφαση αναμένεται σήμερα, Τετάρτη, αφού η κυβέρνηση του Μίκουλας Ντζουρίντα εξ αρχής έχει εκδηλώσει την υποστήριξή της στις δολοφονικές αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ.

ΡΩΣΙΑ
Ιδρυση αντιΝΑΤΟικής αντιαμερικανικής επιτροπής

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Στις αρχές Μάρτη, σε μια από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του μπροστά στους "αγαπητούς Ρώσους", ο Πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν είχε πάρα πολύ εξοργιστεί με τους αποχαλινωμένους Αμερικανούς και μάλιστα, αν τον πιστέψουμε, είχε μηνύσει τηλεφωνικώς στον "φίλο του Μπιλ": "Δε θα αφήσουμε να πειραχτεί το Κόσσοβο. Αυτό δε θα περάσει". Την ίδια στιγμή το ύφος του ήταν αποφασιστικό και απειλητικό. Ωστόσο, επέτρεψε στους αμεριακανοΝΑΤΟικούς εγκληματίες όχι μόνο να "πειράξουν το Κόσσοβο", αλλά και να προχωρήσουν στην καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας. Κι ενώ αυτή αιμορραγεί, ενώ οι πύραυλοι και οι βόμβες εξοντώνουν τους ανθρώπους, καταστρέφουν τις ομορφιές της φύσης και τα μοναδικά δημιουργήματα των ανθρώπινων χεριών, ο "τρομερός" Πρόεδρος της Ρωσίας δεν παίρνει συγκεκριμένα αποφασιστικά μέτρα για τη σωτηρία του αδελφικού λαού της Γιουγκοσλαβίας, θεωρώντας, προφανώς, ότι μόνο με τα λόγια μπορεί να σταματήσει τους εκτραχηλισμένους, αποθρασυμένους επεμβασίες. Η απραξία των ρωσικών αρχών παρότρυνε όλους εκείνους που η καρδιά τους χτυπάει την ίδια στιγμή με τους Σέρβους, τους Μαυροβούνιους, τους Κοσσοβάρους, ορθόδοξους και μουσουλμάνους, με όλους εκείνους που εξοντώνουν σήμερα οι ΝΑΤΟικοί εγκληματίες, να συνέλθουν στις 15 Απρίλη στην Ενωση Συγγραφέων της Ρωσίας και να δημιουργήσουν τη Διεθνή Αντινατοϊκή Αντιαμερικανική Επιτροπή ενάντια στην επέμβαση στα Βαλκάνια.

Ανοίγοντας τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της Ενωσης Συγγραφέων της Ρωσίας, Βαλέρι Γκάνιτσεφ, ανακοίνωσε τους συνιδρυτές αυτής της Επιτροπής: Σύνδεσμος Ρωσοσερβικής Φιλίας, Ενωση Συγγραφέων της Ρωσίας, Διεθνές Ιδρυμα Σλαβικών Γραμμάτων και Πολιτισμού, Ρωσική Ενωση Ηρώων της Σοβιετικής Ενωσης, Κοινωνική Επιτροπή "Για τα Δικαιώματα των Σέρβων", Διεθνής Επιτροπή "Για την Ενωση και την Αδελφοσύνη των Λαών", Επιτροπή Σωτηρίας του Εθνικού Πολιτισμού, Ιδρυμα Ερευνών Εθνοθρησκευτικής Ασφάλειας, Τμήμα Προσφύγων Αφγανών Συγγραφέων, τα περιοδικά "Νας Σοβρεμένικ", "Μολοντάγια Γκβάρντια", "Ρομάν - Γκαζέτα 21ος αιώνας", οι εφημερίδες "Ρους Ντερζάβναγια", "Σοβιέτσκαγια Ρωσία", "Πατριότ", "Ρούσκι Βέστνικ" και άλλα ΜΜΕ, η Οργάνωση Νεολαίας της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης, άλλες νεολαιίστικες, φοιτητικές, κοζάκικες οργανώσεις, κοινωνικοί παράγοντες, καθώς και οι γνωστοί συγγραφείς Πιοτρ Προσκούριν, Μιχαήλ Αλεξέγεφ, Βαλεντίν Ρασπούτιν, Βασίλι Μπελόφ. Εξακολουθούν να καταφθάνουν αιτήσεις από άλλες οργανώσεις και ξεχωριστά άτομα να συμμετάσχουν στη δράση της Επιτροπής. Ο Γκάνιτσεφ διάβασε την Εκκληση προς τους πολίτες της Ρωσίας, την κοινή γνώμη όλου του κόσμου ενάντια στην επέμβαση στα Βαλκάνια.

Στην Εκκληση αυτή αναφέρονται μεταξύ άλλων: "Στα Βαλκάνια έχει ανάψει η φλόγα του βρώμικου και πρόστυχου πολέμου που εξαπέλυσε η ηγεσία του ΝΑΤΟ ενάντια στο φιλελεύθερο γιουγκοσλαβικό λαό. Η επέμβαση συνεχίζεται και διευρύνεται, πέφτουν βόμβες, καίγονται σπίτια, σκοτώνονται άνθρωποι! Αυτό μας αναγκάζει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσει η αιματηρή σφαγή. Εμείς οι πατριωτικές, κοινωνικές οργανώσεις, δημιουργικές ενώσεις, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μουσικοί και εργάτες, απλοί πολίτες της Ρωσίας και άλλων χωρών, ανακοινώνουμε την ίδρυση της αντινατοϊκής, αντιαμερικανικής επιτροπής με σκοπό να αναγκάσουμε την ηγεσία του ΝΑΤΟ να σταματήσει την επέμβαση στα Βαλκάνια. Δηλώνουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουμε πραγματικά τη Γιουγκοσλαβία στην απόκρουση της επίθεσης, υποστηρίζοντας ηθικά το σερβικό λαό και προσφέροντας ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια. Απευθυνόμαστε στην παγκόσμια προοδευτική κοινή γνώμη να καταδικάσει τους βάρβαρους βομβαρδισμούς των γιουγκοσλαβικών χωριών και πόλεων, την καταστροφή των μνημείων του πολιτισμού.

Πρέπει να στιγματιστούν οι βάρβαροι του 20ού αιώνα που καταφεύγουν σε ενέργειες, οι οποίες δεν μπορούν να θεωρηθούν διαφορετικά παρά ως γενοκτονία του μικρού, αλλά περήφανου σερβικού λαού. Είναι ολοφάνερο ότι οι Κλίντον, Μπλερ, Σολάνα και οι άλλοι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ εγκαθιδρύουν τη δική τους τάξη πραγμάτων στον κόσμο - την τάξη πραγμάτων της αχαλίνωτης βίας, του πλούτου και της σκληρότητας. Δεν ξεγελούν κανέναν οι υποκριτικοί στεναγμοί του ΝΑΤΟ απ' αφορμή την κατάσταση των Αλβανών του Κόσσοβο. Το αποκορύφωμα του κυνισμού είναι να ενδιαφέρονται για τους Αλβανούς του Κοσσόβου και την ίδια ώρα να βομβαρδίζονται ανελέητα τόσο οι αλβανικοί, όσο και σερβικοί οικισμοί σ' αυτή την πολυπαθή περιοχή.

Μην εμποδίζετε του Σέρβους και τους Αλβανούς να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να λύσουν ειρηνικά όλα τα προβλήματά τους".

Η Επιτροπή απευθύνεται στον πληθυσμό της Ρωσίας να μποϊκοτάρει τα αμερικανικά προϊόντα, τα προϊόντα των χωρών του ΝΑΤΟ. Καλεί τον Πρόεδρο, τη Δούμα και την κυβέρνηση σ' αυτές τις τραγικές μέρες να απαγορεύσουν τα τηλεοπτικά προγράμματα (ιδιαίτερα αυτό που αφορά στην ΝΤΒ) που προβάλλουν ξένα τηλεοπτικά προϊόντα, που προπαγανδίζουν τη βία και τη διαφθορά, προϊόντα που προκαλούν τη διαμαρτυρία των πολιτών της Ρωσίας. Επίσης, η Επιτροπή καλεί τη νεολαία, τους πολίτες της Ρωσίας να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και να βοηθήσουν με όλα τα μέσα την αδελφική Γιουγκοσλαβία. Να καταδικάσουν και να ξεσκεπάσουν όλους τους Κόζιρεφ, Μποροβόι, Νοβοντβόρσκι που τόλμησαν ακόμα και σ' αυτές τις τραγικές μέρες εξόντωσης χιλιάδων ανθρώπων να υποστηρίξουν ανοιχτά τις ενέργειες του ΝΑΤΟ.

Η Επιτροπή επικρίνει τον πρόεδρο Γέλτσιν, ο οποίος πνίγει όλες τις λαϊκές πρωτοβουλίες που αντιτίθενται στη ΝΑΤΟική επίθεση, την κυβέρνηση που δεν μπορεί να υποστηρίξει τους Σέρβους, την Κρατική Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας που δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν τους Σέρβους και ύστερα από ορισμένο χρόνο και την ανεξαρτησία της Ρωσίας. Τέλος, η Επιτροπή καλεί τους πολίτες της Ρωσίας να συσπειρωθούν γύρω από τα κόμματα και τα κινήματα που υιοθετούν πατριωτικές θέσεις, τονίζοντας ότι "Θανάσιμος κίνδυνος απειλεί σήμερα τους Σέρβους. Αύριο θα απειλήσει και τη Ρωσία".

ΙΤΑΛΙΑ
Το σύνηθες "ναι - όχι" από την ηγεσία

ΡΩΜΗ. -

"Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι οι χωροφύλακες της υφηλίου ούτε οι μισθοφόροι των χωρών που δεν προτίθενται να αναλάβουν στρατιωτικές υποχρεώσεις". Τάδε έφη ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι. Για άλλη μια φορά ένας Ιταλός πολιτικός εκφράζει με τον πιο χαρακτηριστικό και εύγλωττο τρόπο τις παλινωδίες της ιταλικής κυβέρνησης, της "κεντροαριστερής" κυβέρνησης. Ο Ντίνι ίσως προτιμά και επιμένει στη δική του λύση, αυτή που είχε προτείνει αμέσως μετά την έναρξη των βομβιστικών επιθέσεων. Πολύ λιγότερο ευθεία και αντρίκεια, δηλαδή αργός και βασανιστικός θάνατος όλου του γιουγκοσλαβικού λαού, με ολικό εμπάργκο από ξηράς και θαλάσσης... Ε! Πώς να το κάνουμε είναι πιο "καθωσπρέπει" από την "αμερικανική βαρβαρότητα"!

Αν έλεγε μόνο αυτά ο Ντίνι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την κρίση στο Κόσσοβο στις επιτροπές Εξωτερικών και Αμυνας του Κοινοβουλίου, θα λέγαμε ότι μπορεί να του ξέφευγε σε μια στιγμή θυμού ή αγανάκτησης... Ομως ο Ντίνι θέλησε να τεκμηριώσει την άποψή του αυτή, τονίζοντας ακόμα ότι "δεν μπορούμε να αφήσουμε στην Αμερική να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας και να διατηρείται η ειρήνη στην Ευρώπη από τις δικές της δυνάμεις"!!!

Αραγε κατάλαβε κάτι ο Ντίνι και μας το κρύβει; Μάλλον όχι, αφού για τον ίδιο ο πόλεμος στο Κόσσοβο αποκάλυψε πόσο εύθραυστο είναι το οικοδόμημα που χτίστηκε από την οικονομία και το κοινό νόμισμα, αλλά πρόσθεσε ότι αποδείχτηκε πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη της Ευρώπης... αυτή είναι η πραγματική του αγωνία... "Γι' αυτό, συνέχισε, η ΕΕ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Ατλαντικής Συμμαχίας, πρέπει να δημιουργήσει μια πολιτική προσωπικότητα, αλλά και όσον αφορά τη διπλωματία και άμυνα". Οσο για το ΝΑΤΟ τόνισε ότι δεν έχει μόνο να υπερασπίσει εδάφη και σύνορα, αλλά και τους διεθνείς κανόνες, αναφέροντας σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα την κρίση στο Κόσσοβο μιας και "ακόμη και αν δεχόμασταν την αυταπάτη ότι θα μπορούσαμε τη βία να την περιορίσουμε σε "εξωτερικά γκέτα" οι διακινήσεις των λαών, η εύκολη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και η τρομοκρατία, θα καταδίκαζαν σε αποτυχία μια τέτοια απόπειρα".

Πιθανότητα χερσαίας επέμβασης; Τόσο ο Ντίνι όσο και ο Ιταλός πρωθυπουργόςΜάσιμο Ντ' Αλέμα τάσσονται κατά των χερσαίων επιθέσεων. Ειδικότερα ο Ντ' Αλέμα υποστήριξε ότι ο πόλεμος θα κρατήσει αρκετά, γι' αυτό θα πρέπει η διπλωματία να κινηθεί και είναι απαραίτητη η επιστροφή στο διπλωματικό χώρο του ΟΗΕ. "Πάντως, κατέληξε, και σ' αυτές τις δύσκολες ημέρες θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε την ειρήνη".

Κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Σε ολόκληρη τη Ρωσία δε σταματούν οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο βρώμικο πόλεμο που εξαπέλυσαν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Σε πολλές συγκεντρώσεις εκτοξεύονται δριμύτατες κατηγόριες κατά του προέδρου Μπορίς Γέλτσιν ως υπαίτιου για την αμερικανονατοϊκή εισβολή στη Γιουγκοσλαβία, ο οποίος, παρά τις ηχηρές φράσεις του, δεν προχωράει σε συγκεκριμένα μέτρα για παροχή ουσιαστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία. Σχετικά μ' αυτό, στο ψήφισμα των πολιτών της πόλης Ομπνινσκ, όπου είχε κατασκευαστεί ο πρώτος στον κόσμο πυρηνικός αντιδραστήρας, αναφέρεται: "Αυτό στάθηκε δυνατό, γιατί η πολιτική των μεταρρυθμίσεων, που εφάρμοσε ο Μπ. Γέλτσιν, οδήγησε στην πρωτοφανή καταστροφή της οικονομίας και της αμυντικής ικανότητας του κράτους, στην ολέθρια διάσπαση του λαού σύμφωνα με τα περιουσιακά και εθνικά γνωρίσματα".

Μπροστά στον κίνδυνο νέου παγκόσμιου πολέμου, που μπορεί να στραφεί πριν απ' όλα κατά της Ρωσίας, οι μετέχοντες στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας επιμένουν να ληφθούν επειγόντως αποφασιστικά μέτρα για τη συσπείρωση του έθνους, για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και του αμυντικού δυναμικού του κράτους. "Η συσπείρωση και η αναγέννηση της Ρωσίας θα σταθούν δυνατές μετά την απομάκρυνση από την εξουσία του Γέλτσιν. Στις εκκλήσεις να παραιτηθεί οικειοθελώς δεν ανταποκρίνεται. Καλούμε τους βουλευτές της Κρατικής Δούμας, τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, όλους στους οποίους είναι πολύτιμη η Ρωσία, να ψηφίσουν υπέρ της αποπομπής του Γέλτσιν. Η τύχη της πατρίδας εξαρτάται όσο ποτέ άλλοτε από σας".

Από τη μεριά τους, οι φοιτητές της Ρωσίας τάσσονται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου γιουγκοσλαβικού λαού. Δυο λεωφορεία με φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια του Λένινγκραντ έφτασαν στις 20 Απρίλη στη Μόσχα και μαζί με φοιτητές άλλων ΑΕΙ της Ρωσίας θα ξεκινήσουν για τη Γιουγκοσλαβία "σε μια εκδήλωση υποστήριξης του γιουγκοσλαβικού λαού". Οι φοιτητές θα μεταβιβάσουν στις γιουγκοσλαβικές αρχές την πρόσκληση του πρύτανη του Πολυτεχνείου του Λένινγκραντ να αναλάβει το ίδρυμα τις δωρεάν σπουδές, με πλήρη εξασφάλιση φοιτητών από τη Γιουγκοσλαβία.

Ως υποκριτικό και ανήμπορο πασιφισμό, που στην πραγματικότητα ενθαρρύνει τα επιθετικά σχέδια, χαρακτήρισε τη στάση του Γέλτσιν ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. "Η πολεμική απειλή δε θα αποτραπεί, εκλιπαρώντας την ειρήνη γονατιστά", αναφέρει ο Ζιουγκάνοφ στην εφημερίδα "Σοβιέτσκαγια Ρωσία". Η πλειονότητα των πολιτών της Ρωσίας δέχτηκαν με ικανοποίηση την απόφαση για την Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας - Γιουγκοσλαβίας.

Η κορυφή του δημαρχείου της Νοβι Σαντ που χτυπήθηκε απο ΝΑΤΟικό πύραυλ

Η κορυφή του δημαρχείου της Νόβι Σαντ που χτυπήθηκε από ΝΑΤΟικό πύραυλο

Προσπάθειες να βρεθεί "κάποια άκρη" στο βομβαρδισμένο εργοστάσιο της

Προσπάθειες να βρεθεί "κάποια άκρη" στο βομβαρδισμένο εργοστάσιο της "ΖΑΣΤΑΒΑ"

Διαδηλωτές στην κόκκινη πλατεία
"Αυτή είναι η απάντησή μας στους βομβαρδισμούς"

Δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν πορεία στο κτίριο της Γιουγκοσλαβικής Ραδιοτηλεόρασης, την ώρα που ηχούσαν οι σειρήνες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Ο συμβολισμός ήταν ξεκάθαρος: την ώρα που οι δημοσιογράφοι του CNN και άλλων δυτικών μέσων ενημέρωσης αποχωρούσαν από το κτίριο της τηλεόρασης της Γιουγκοσλαβίας, έχοντας "πληροφορίες" ότι επρόκειτο να αποτελέσει στόχο των συνεχιζόμενων αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Πληροφοριών της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Μάτιτς, καλούσε τους ανταποκριτές των διεθνών ΜΜΕ να τον ακολουθήσουν σ' αυτό. Οπως κι έγινε.

Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Μάτιτς, στο Στρατιωτικό Κέντρο Τύπου, μίλησε για "απαράδεκτο παιχνίδι παραπληροφόρησης" από, αμερικανικά κυρίως, μέσα. "Ολοι οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται εδώ", πρόσθεσε, "κάνουν το καθήκον τους". Οι κατηγορίες του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβικής ραδιοτηλεόρασης, πρόσθεσε, "είναι χωρίς προηγούμενο... όχι μόνο στην ιστορία της δημοσιογραφίας, αλλά και στην ιστορία του πολέμου".

Ο Μάτιτς είπε χαμογελώντας στη συνέντευξη Τύπου πως "οι εγκαταστάσεις του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου και οι δημοσιογράφοι είναι για τους ΝΑΤΟικούς στόχοι που πρέπει να καταστραφούν". Μόνο που δεν αστειευόταν καθόλου.

Και πρότεινε μια πορεία, στο δρόμο - όπου έβρεχε καταρρακτωδώς - προς το κτίριο της τηλεόρασης.

Οι δημοσιογράφοι προς στιγμή δίστασαν, αλλά τον ακολούθησαν. Και σε ένα στιγμιότυπο που ο Μάτιτς θα δήλωνε αργότερα "περήφανος γι' αυτό", ένας Ελληνας φοιτητής ξεδίπλωσε μια γαλανόλευκη.

Η πομπή έφτασε στο κτίριο την ώρα που ηχούσαν οι σειρήνες: ακόμη μια επίθεση άρχιζε. Στην είσοδο, ο διευθυντής της γιουγκοσλαβικής ραδιοτηλεόρασης ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους και ο υπουργός τούς χαιρέτησε έναν έναν. "Αυτή είναι η απάντησή μας στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ", κατέληξε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ