ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης

ARR

Τον Οκτώβρη το Κουκλοθέατρο ΜΑΙΡΗΒΗ (Σαχτούρη 4 και Σαρρή στου Ψυρρή) διοργανώνει το 2ο Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης, στην Αθήνα, που θα διαρκέσει έως και το Μάη του '15. Συμμετέχουν κουκλοπαίχτες και αφηγητές απ' όλο τον κόσμο που έρχονται να μας εμπνεύσουν, να μας ψυχαγωγήσουν. Μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν παραστάσεις απ' όλες τις γωνιές της Γης ενώ, ταυτόχρονα, επαγγελματίες και ερασιτέχνες θα εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους μέσα από εργαστήρια.

Στο πρόγραμμα παραστάσεων κουκλοθέατρου για τον Οκτώβρη φιγουράρει η 60λεπτη «Manoviva» (Ζωντανά χέρια) της ομάδας Gia Girovago και Rondella από την Ιταλία και με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Francesco Britto. Η παράσταση αυτή είναι εξέλιξη του κλασικού κουκλοθέατρου, όπου τα χέρια φτιάχνουν φιγούρες και δίνουν σχήμα σε ιστορίες χωρίς λόγια (8 και 9 Οκτώβρη, στις 9 μ.μ.).

Ο Tonι Zafra από την Ισπανία παρουσιάζει τον «Μικρό κόσμο». Οκτώ παραδοσιακά νούμερα μαριονέτας, με ήρωες κλασικούς χαρακτήρες του τσίρκου και της μποέμικης ζωής. Η ποίηση της εικόνας και η φυσικότητα της κίνησης σε συνδυασμό με τη μουσική κάνουν τον μικρό αυτόν κόσμο αληθινό (10, 11, 12/10). Ο Toni Zafra θα πραγματοποιήσει εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης μαριονέτας με θέμα «Αρχιτεκτονική και κίνηση».

Το Νοέμβρη, θα δούμε τον David Zuazola από τη Χιλή με την 60λεπτη παράστασή του για όλες τις ηλικίες, «Λερωμένα φτερά» (14, 15, 16/11). Το Δεκέμβρη έρχεται το σχήμα Karromato από την Τσεχία που θα παρουσιάσει το «Ξύλινο τσίρκο», κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, διάρκειας 60 λεπτών (5, 6, 7/12). Ο Γενάρης του 2015 ξεκινά με «Το τέρας των σκουπιδιών» του θεάτρου σκιών Cengiz Ozek από την Τουρκία (2, 3, 4/1). Ο Φλεβάρης θα έχει γεύση Ουγγαρίας με την παράσταση «Stop» του σχήματος Cia, Mikropodium (6, 7, 8/2). Ο Μάρτης μάς πάει πιο μακριά, στην εξωτική Αργεντινή, με την ωριαία παράσταση για κάθε ηλικία «Επιδόρπιο» του Diergo Stirman (6, 7, 8/3). Ο Απρίλης μάς επαναφέρει στη γειτονική Βουλγαρία, στο Atelier 13 του Georgi Spansovh και τον 60λεπτο «Βαρόνο Munhausen» (3, 4, 5/4).

Στο πλαίσιο των παραστάσεων αφήγησης, στη γαλλική γλώσσα με παράλληλη μετάφραση / συναφήγηση από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του τμήματος Στέλιο Πελασγό και την υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, το πρόγραμμα έχει ως εξής: Ο Καμέλ Γκενούν (Αλγερία / Γαλλία) θα παρουσιάσει (1 Νοέμβρη, στις 5 το απόγευμα) «Ο άνθρωπος που ήθελε να δει τους αγγέλους», ενώ στις 2 Νοέμβρη, στις 3 το μεσημέρι «Το κορίτσι με τα χρυσά μαλλιά που μιλούσε στα πουλιά».

Ο Χαλιμά Χαμντάν (Μαρόκο / Γαλλία) θα παρουσιάσει (13 Δεκέμβρη, στις 5 το απόγευμα) το «Χίλιες και μία νύχτες στον κύκλο» και (14 Δεκέμβρη, στις 3 το μεσημέρι) το «Ο Μαχμπούλ, ο σοφός που έλεγε αστεία» αλλά και εργαστήρι με θέμα «Φτιάχνω μια κούκλα, φτιάχνω μια ιστορία».

Ο Τζιχάντ Νταρβίς (Λίβανος / Γαλλία) θα παρουσιάσει στις 9 Μάη, στις 5 το απόγευμα, «Ιστορίες ζωής μέσα σε πόλεμο», ενώ στις 10 Μάη, στις 3 το μεσημέρι το «Χασάν αλ Μπασρί, το ταξίδι του Σεβάχ του στεριανού». Εισιτήριο: 10 ευρώ, 8 ευρώ για τα παιδιά και 7 ευρώ το ομαδικό. Για τα μέλη της UNIMA 6 ευρώ. Πληροφορίες - κρατήσεις: 210.5222.181 και 6942.420.062.

Από την Ορεστιάδα στην Αθήνα

«Η Φόνισσα» από το «Θεατροδρόμιο Κοζάνης»
«Η Φόνισσα» από το «Θεατροδρόμιο Κοζάνης»
Οι βραβευμένες θεατρικές παραστάσεις του 15ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας θα παρουσιαστούν στο Θέατρο ΑΡΓΩ (Ελευσινίων 15, Στάση Μετρό Μεταξουργείο, τηλ. 210.5201.684), από 22 έως 28 Σεπτέμβρη (9 μ.μ.).

Οι τρεις βραβευμένες παραστάσεις που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Θέατρο ΑΡΓΩ διακρίθηκαν ανάμεσα σε 34 συμμετοχές. Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Νέα Ορεστιάδα Εβρου.

Θα παρουσιαστούν τα έργα: «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το «Θεατροδρόμιο Κοζάνης» στις 22 και 23 Σεπτέμβρη, «Το τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή από τη «Θεατρική Ομάδα CARPE DIEM Δήμου Ζωγράφου», στις 24 και 25 Σεπτέμβρη, ενώ το πρωτότυπο έργο «ΓΡΙΟΘΕΣΙΑ» των Α. Ιωάννου και Ι. Κατσαρού από το Θεατρικό Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Θεσσαλονίκης «Διθύραμβος εξ αμάξης», στις 27 και 28 Σεπτέμβρη.

«Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Γιώτη Βασιλειάδη, έλαβε συνολικά οκτώ βραβεία: 1ο βραβείο καλύτερης παράστασης, 1ο βραβείο κοινού, καλύτερης παράστασης, βραβείο φωτισμού (Σάκης Παπαδόπουλος), βραβείο μουσικής σύνθεσης (Δημήτρης Δημόπουλος), βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου (Κώστας Ιωαννίδης), βραβείο ενδυματολογίας (Βενετία Νάση), βραβείο σκηνογραφίας (Γιώτης Βασιλειάδης), βραβείο σκηνοθεσίας (Γιώτης Βασιλειάδης).

«Το τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, σε θεατρική διασκευή Σταμάτη Φασουλή - Θανάση Νιάρχου και σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, απέσπασε το 2ο βραβείο καλύτερης παράστασης και 2ο βραβείο κοινού, βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου (Μαρία Αδαμοπούλου), βραβείο ενδυματολογίας (Μάρθα Φωκά).

Η παράσταση «ΓΡΙΟΘΕΣΙΑ των Α. Ιωάννου και Ι. Κατσαρού, σε σκηνοθεσία Βάνας Βουρτσάκη: 3ο βραβείο καλύτερης παράστασης, βραβείο μουσικής επιμέλειας (Βάνα Βουρτσάκη και Θέμης Δούκας), βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου (Αριάδνη Σκυριανίδου), βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου (Ιωάννα Κατσαρού).

Υπενθυμίζεται ότι το 15ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορεστιάδα Εβρου από τις 24 έως τις 31 Αυγούστου. Την Κριτική Επιτροπή που αξιολόγησε τις παραστάσεις και απένειμε τα βραβεία αποτελούσαν οι: Γιάννης Βογιατζής (ηθοποιός), Αντώνης Θεοδωρακόπουλος (ηθοποιός), Εύα Καμινάρη (ηθοποιός), Γιάννης Μαργαρώνης (χορογράφος), Νεφέλη Ορφανού (ηθοποιός), Θανάσης Παπαγεωργίου (σκηνοθέτης, ηθοποιός) και Σπύρος Φωκάς (ηθοποιός).

Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα...

Συναυλία - αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη με τίτλο «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα...» - στις 18 Γενάρη 2015 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του - θα παρουσιάσει η Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Ηρώδειο, την Τετάρτη 1 Οκτώβρη, στις 9 το βράδυ. Καλεσμένοι της, ο δημιουργός Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος συνευρίσκεται μαζί της, σκηνικά, για πρώτη φορά για να προσεγγίσει τον Τσιτσάνη με τον δικό του τρόπο, και η Οπισθοδρομική Κομπανία, που μετά από πάροδο 25 ετών, ξανασυναντιέται στη σκηνή με την Αρβανιτάκη. Μαζί τους οι μουσικοί: Δημήτρης Γασιάς (βιολί), Γιώργος Γεωργιάδης (κοντραμπάσο), Αλέξανδρος Κτιστάκης (τύμπανα, ενορχηστρώσεις), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Νίκος Μέρμηγκας (μπουζούκι, ενορχηστρώσεις), Δημήτρης Μυστακίδης (κιθάρα), Μανώλης Πάππος (μπουζούκι), Παναγιώτης Τσεβάς (ακορντεόν), Γιάννης Τσέρτος (πιάνο).Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ