Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1519 Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος σαλπάρει από τη Σεβίλλη της Ισπανίας με πέντε πλοία, προκειμένου να κάνει το γύρο του κόσμου. Μόνο ένα από τα πλοία θα ολοκληρώσει το ταξίδι, ενώ ο ίδιος ο Μαγγελάνος θα σκοτωθεί σε μια μάχη με τους ιθαγενείς στις Φιλιππίνες.

1863 Πεθαίνει ο Γερμανός παραμυθάς Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ (αδερφοί Γκριμ).

1878 Γεννιέται ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος Απτον Μπελ Σίνκλερ, συγγραφέας - μεταξύ άλλων - του «Βασιλιά Ανθρακα», ενός βιβλίου που στηρίχθηκε στους σκληρούς αιματηρούς αγώνες των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ. O A. Σίνκλερ ήταν από τους ελάχιστους Αμερικανούς συγγραφείς που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και στράτευσε την τέχνη του στην υπηρεσία αυτού του σκοπού. Συνειδητός σοσιαλιστής, έφερε στο φως κοινωνικές συνθήκες που προορίζονταν να μη βγουν σε κοινή θέα.

1918 Οι δυνάμεις της αντεπανάστασης και οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές εκτελούν 26 επαναστάτες του Μπακού. Πρόκειται για 26 μπολσεβίκους Επιτρόπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Ελληνας Ηρακλής Μεταξάς, μέλος του Κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1913. Στις προσπάθειες που έκαναν οι ομοεθνείς του να τον απελευθερώσουν, εκείνος απάντησε αρνητικά: «Πρέπει να συνεχίσω τον αγώνα», είπε. «Κανείς και ποτέ δεν μπορεί να με χωρίσει από τον αγώνα της νίκης της σοσιαλιστικής επανάστασης».

1942 Μέλη της ΠΕΑΝ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιζόμενων Νέων) ανατινάζουν τα γραφεία της δοσιλογικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) στην Αθήνα.

1951 Το ΝΑΤΟ αποφασίζει την ένταξη σε αυτό της Ελλάδας και της Τουρκίας.

1955 Η Σοβιετική Ενωση παραχωρεί στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία πλήρη κυριαρχία.

1960 Το Α' Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη.

1965 Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ εγκρίνει τη «χρήση βίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κομμουνιστικού κινδύνου».

1971 Πεθαίνει ο τιμημένος με Νόμπελ μεγάλος Ελληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης (Γιώργος Σεφεριάδης). Η κηδεία του μετατρέπεται σε μαζική λαϊκή διαδήλωση κατά της χούντας.

1984 Παγιδευμένο φορτηγό στη Βηρυτό εκρήγνυται μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν. Μεταξύ των τραυματιών εμφανίζεται και ο Αμερικανός πρέσβης, Ρέτζιναλντ Μπαρτόλομιου. Η αφορμή για να πλεύσει, δύο μέρες αργότερα, ο αμερικανικός στόλος προς τη λιβανική πρωτεύουσα έχει δοθεί.

1992 Το 49% των Γάλλων ψηφίζει «όχι» στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ