Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η Υγεία...

Πλήθος τα ρεπορτάζ και τα άρθρα με τα οποία επιχειρήθηκε τις προηγούμενες μέρες να προετοιμαστεί το επόμενο χτύπημα στο χώρο της Υγείας: Να κοπούν κι άλλες ιατρικές εξετάσεις στο όνομα του νοικοκυρέματος στο σύστημα. Και να θες να τους πιστέψεις δεν μπορείς. Αυτοί που ανακαλύπτουν σήμερα υπέρογκες δαπάνες στο χώρο της Υγείας είναι ακριβώς αυτοί που παράλληλα νομοθετούν δεκαετίες τώρα την εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας. Είναι αυτοί που σπρώχνουν καθημερινά τους ανθρώπους στα ιδιωτικά μαγαζιά που παριστάνουν τα νοσοκομεία. Πρόσθετα, ένας αρθρογράφος εκτίμησε ότι «οι Ελληνες (...) δέχονται με περισσή ευκολία ό,τι τους συμβουλεύει ο γιατρός». Δηλαδή, τι να κάνουν; Δική τους διάγνωση και να αποφασίσουν οι ίδιοι αν πρέπει να πάρουν το φάρμακο;

... και το συμπέρασμα

Η αντεπιστημονικότητα της σχετικής αρθρογραφίας είναι δόλια: Το δημόσιο ταμείο είναι σε φάση που ανακατευθύνει μαζικά δαπάνες προς το μεγάλο κεφάλαιο, αυτός εξάλλου είναι ο ρόλος του. Οι παπαγάλοι της δημοσιογραφίας έχουν αναλάβει να πείσουν το λαό ότι δεν περισσεύει χρήμα στο ταμείο και για ιατρικές εξετάσεις. Ε, ο λαός πρέπει να αντιτάξει ότι το χρήμα που υπάρχει στο δημόσιο ταμείο είναι όλο βγαλμένο από τον ιδρώτα του κι έχει κατατεθεί εκεί μέσα από την αναγκαστική φορολογία, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα ζητήματα της Υγείας. Αν οι αστοί εκτιμούν ότι η Υγεία του λαού κοστίζει στο δημόσιο ταμείο, δεν έχουν παρά να καταργήσουν τα ιδιωτικά μαγαζιά του χώρου ώστε να μείνει το χρήμα στο δημόσιο ταμείο. Κι επειδή για ευνόητους λόγους δε θα το κάνουν, είναι στο χέρι του λαού να μην κάνει καμία έκπτωση στις ανάγκες του, καταργώντας με την πάλη του τους κηφήνες που εμφανίζονται σαν προστάτες του.

Συζήτηση για το μείγμα

Με αφορμή την αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, για το με ποιο μείγμα και ποιες προτεραιότητες θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η διαχείριση της καπιταλιστικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, έχει φουντώσει η συζήτηση περί «κεϋνσιανισμού», περί επεκτατικής και περιοριστικής πολιτικής κ.λπ. Σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του «Βήματος» σωστά αναφέρεται ότι ούτε η πολιτική Χούβερ (περιοριστική) το 1929 ούτε η πολιτική Ρούσβελτ (επεκτατική) - που έχει ως πρότυπο ο ΣΥΡΙΖΑ - δεν κατάφερε να δώσει διέξοδο από την κρίση. Δε λέει, όμως, το γιατί συνέβη αυτό. Πολύ απλά, γιατί κάθε μοντέλο διαχείρισης του συστήματος δεν μπορεί να βγει έξω από τους κανόνες του. Ετσι, ενώ πάει να λύσει ένα πρόβλημα οξύνει ένα άλλο. Για παράδειγμα: Τα μέτρα τόνωσης της ζήτησης ενισχύουν τα ελλείμματα, ενώ, από την άλλη, η λιτότητα περιορίζει πολύ την κατανάλωση! Απ' αυτό το φαύλο κύκλο η καπιταλιστική οικονομία, ακόμα και αν βγαίνει προσωρινά, δεν μπορεί να βγει εντελώς. Το άρθρο θύμισε και κάτι ακόμα σωστό ότι στην πραγματικότητα διέξοδος από την κρίση του 1929 δόθηκε με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον προσανατολισμό της οικονομίας στις πολεμικές ανάγκες. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ...

Τα ψέματα της «Αυγής»

Στο ρεπορτάζ για τις συγκεντρώσεις που έγιναν την Πέμπτη στην Αμφιάλη, με αφορμή τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η «Αυγή» γράφει: «Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η στάση των διαδηλωτών του ΚΚΕ δεν διευκόλυνε τη διαφυγή των υπολοίπων διαδηλωτών από την καταστολή». Κατ' αρχήν, δεν ήταν το ΚΚΕ, αλλά το ΠΑΜΕ που διοργάνωσε τη συγκεκριμένη συγκέντρωση. Δεν είδε, άραγε, ο συντάκτης της τα δεκάδες πανό των συνδικάτων που πήραν μέρος; Τα είδε, αλλά προσπαθεί σκόπιμα να δημιουργήσει συγχύσεις. Πέρα από αυτό, τα όσα γράφει η «Αυγή» είναι συνειδητό ψέμα από την αρχή μέχρι το τέλος, δημιούργημα της φαντασίας της. Γιατί το κάνει; Επειδή δε βρίσκει άλλο τρόπο να συκοφαντήσει τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που ήταν ιδιαίτερα μαζική, στηρίχτηκε από δεκάδες συνδικάτα και βρήκε μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο της περιοχής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1519 Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος σαλπάρει από τη Σεβίλλη της Ισπανίας με πέντε πλοία, προκειμένου να κάνει το γύρο του κόσμου. Μόνο ένα από τα πλοία θα ολοκληρώσει το ταξίδι, ενώ ο ίδιος ο Μαγγελάνος θα σκοτωθεί σε μια μάχη με τους ιθαγενείς στις Φιλιππίνες.

1863 Πεθαίνει ο Γερμανός παραμυθάς Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ (αδερφοί Γκριμ).

1878 Γεννιέται ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος Απτον Μπελ Σίνκλερ, συγγραφέας - μεταξύ άλλων - του «Βασιλιά Ανθρακα», ενός βιβλίου που στηρίχθηκε στους σκληρούς αιματηρούς αγώνες των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ. O A. Σίνκλερ ήταν από τους ελάχιστους Αμερικανούς συγγραφείς που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και στράτευσε την τέχνη του στην υπηρεσία αυτού του σκοπού. Συνειδητός σοσιαλιστής, έφερε στο φως κοινωνικές συνθήκες που προορίζονταν να μη βγουν σε κοινή θέα.

1918 Οι δυνάμεις της αντεπανάστασης και οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές εκτελούν 26 επαναστάτες του Μπακού. Πρόκειται για 26 μπολσεβίκους Επιτρόπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Ελληνας Ηρακλής Μεταξάς, μέλος του Κόμματος των Μπολσεβίκων από το 1913. Στις προσπάθειες που έκαναν οι ομοεθνείς του να τον απελευθερώσουν, εκείνος απάντησε αρνητικά: «Πρέπει να συνεχίσω τον αγώνα», είπε. «Κανείς και ποτέ δεν μπορεί να με χωρίσει από τον αγώνα της νίκης της σοσιαλιστικής επανάστασης».

1942 Μέλη της ΠΕΑΝ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιζόμενων Νέων) ανατινάζουν τα γραφεία της δοσιλογικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) στην Αθήνα.

1951 Το ΝΑΤΟ αποφασίζει την ένταξη σε αυτό της Ελλάδας και της Τουρκίας.

1955 Η Σοβιετική Ενωση παραχωρεί στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία πλήρη κυριαρχία.

1960 Το Α' Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη.

1965 Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ εγκρίνει τη «χρήση βίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κομμουνιστικού κινδύνου».

1971 Πεθαίνει ο τιμημένος με Νόμπελ μεγάλος Ελληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης (Γιώργος Σεφεριάδης). Η κηδεία του μετατρέπεται σε μαζική λαϊκή διαδήλωση κατά της χούντας.

1984 Παγιδευμένο φορτηγό στη Βηρυτό εκρήγνυται μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν. Μεταξύ των τραυματιών εμφανίζεται και ο Αμερικανός πρέσβης, Ρέτζιναλντ Μπαρτόλομιου. Η αφορμή για να πλεύσει, δύο μέρες αργότερα, ο αμερικανικός στόλος προς τη λιβανική πρωτεύουσα έχει δοθεί.

1992 Το 49% των Γάλλων ψηφίζει «όχι» στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ