Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να κλείσουν τώρα

Τους έχουν κλείσει στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας σα να 'ναι εγκληματίες. Είναι 1.800 μετανάστες και πρόσφυγες. Το «έγκλημά» τους είναι ότι ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά. Δεν είναι μόνο η Αμυγδαλέζα. Υπάρχουν και άλλα τέτοια στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα. Εννοιες όπως «βαρβαρότητα» και «αθλιότητα» είναι λίγες για να περιγράψουν τη ζωή - κόλαση του στρατοπέδου. Η περιγραφή της πραγματικότητας μιλά μόνη της. Ζουν ο ένας πάνω στον άλλο σε κοντέινερ, σε αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι και βαρύ κρύο το χειμώνα. Οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες. Χωρίς ζεστό νερό για να πλυθούν, ούτε καθαριστικά για να πλένουν τα ρούχα τους και να καθαρίζουν κοντέινερς και τουαλέτες. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι υποτυπώδης, όταν πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι περισσότεροι δεν έχουν χρήματα. Και μέσα σε όλα αυτά αντιμετωπίζουν προσβλητικές και ταπεινωτικές συμπεριφορές, ακόμα και ξυλοδαρμό, όπως συνέβη στις 2/9/2014, την ώρα της προσευχής των μουσουλμάνων, με πρόσχημα την καταμέτρηση. Ποιοι τους δέρνουν; Οι αστυνομικοί «προστάτες» τους, προφανώς με άνωθεν, από την κυβέρνηση, ανοχές. Το δόγμα γαρ της «μηδενικής ανοχής»... Αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση λίγο - πολύ εμφάνισε ως παράδεισο απαντώντας στην Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή γι' αυτό το ζήτημα.

Δεν ήταν η πρώτη επιλογή τους το φευγιό από τις πατρίδες τους. Ποιος θέλει να αφήνει τον τόπο του και να ξενιτεύεται σε άλλους τόπους; Τους εξανάγκασαν... Σάμπως οι Ελληνες εργαζόμενοι δεν έφευγαν για άλλους τόπους διωγμένοι από την ανεργία και την εξαθλίωση; Μόνο που αυτοί οι άνθρωποι που τους εκμεταλλεύονται στυγνά τα δικά τους αφεντικά στις χώρες τους, μαζί με τους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους, κάνοντάς τους τη ζωή κόλαση, με αφόρητες συνθήκες δουλειάς, φτάνουν και ως το θάνατο. Γιατί οι χώρες τους γίνονται πεδία εμπόλεμων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το μοίρασμα των αγορών. Από την κόλαση του θανάτου στις πατρίδες τους ξαναζούν την κόλαση του στρατοπέδου στην Ελλάδα.

Τα αστικά κόμματα αλλά κι εκείνα που με την πολιτική τους υπηρετούν τη μακροημέρευση της εξουσίας των μονοπωλίων, στο όνομα της «δημόσιας ασφάλειας» κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρύβεται η αιτία του κακού και να νομιμοποιείται στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων η καταστολή ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες. Από την εποχή που το Ευρωκοινοβούλιο, στις 7/5/2009, ενέκρινε την πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης Ασύλου ήταν καθαρό ότι επρόκειτο όχι για στήριξη του ασύλου, αλλά για «ειδικά κέντρα κράτησης», δηλαδή για δημιουργία ...στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Η κυβέρνηση και η ΕΕ φέρουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση. Η Αμυγδαλέζα καθώς και τα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελούν χαρακτηριστική πλευρά της κατασταλτικής πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ, που συναποφασίζουν και υλοποιούν η ελληνική και οι άλλες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων.

Το ΚΚΕ έχει απαιτήσει εδώ και τώρα να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα και σε όλη την Ελλάδα. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας, όπου άμεσα θα υπάρχει μια πρώτη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υγείας και άμεσων αναγκών έχουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματά τους για άσυλο και να δίνεται αυτό σε όσους το δικαιούνται. Να νομιμοποιούνται όσοι εργαζόμενοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και να εκδίδονται σε σύντομο χρονικό διάστημα τα χαρτιά τους, ώστε να προωθούνται όσοι το επιθυμούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το τελευταίο βεβαίως απαιτεί σύγκρουση με τις απαράδεκτες Συνθήκες της ΕΕ «Δουβλίνο» 2 και 3, που συνεχίζουν να απαγορεύουν τη μετάβασή τους απ' την Ελλάδα σε άλλες χώρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ