ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μαύρες μέρες περιμένουν τους Σέρβους εργαζόμενους και συνταξιούχους του δημόσιου τομέα μετά την ανακοίνωση μείωσης σε μισθούς άνω των 25.000 δηναρίων (210 ευρώ!) και συντάξεις από το Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Οι μειώσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα θα κυμανθούν από 10% ως 10,5% και οι μειώσεις στις «υψηλότερες» συντάξεις στο 15% και στις συντάξεις πείνας στο 3%, επηρεάζοντας πάνω από το 40% των απομάχων της δουλειάς. Ολα αυτά στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποιείται και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες.

«Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους φτωχότερους» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Σέρβος πρωθυπουργός, ενώ την ίδια ώρα ετοιμάστηκε να χαρίσει στα μονοπώλια και στο ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο 502 κρατικές εταιρείες, εκ των οποίων οι 161 βρίσκονται ήδη σε καθεστώς «αναδιάρθρωσης».

Ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών Ντούσαν Βούγιοβιτς, επικαλούμενος μάλιστα την Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων, υποστήριξε ότι έχει ήδη λάβει «πολλές επιστολές (εκδήλωσης) ενδιαφέροντος» και το 60% αυτών, όπως σημείωσε, «είναι αξιόπιστες».

Δηλώσεις για την επικείμενη επίσκεψη Πούτιν

Στο μεταξύ, χτες, μετά την αρνητική αντίδραση του Αμερικανού πρέσβη στο Βελιγράδι, Μάικλ Κίρμπι, με αφορμή την πρόσκληση της σερβικής κυβέρνησης προς το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε να συμμετάσχει στους επετειακούς εορτασμούς της 20ης Οκτώβρη για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τον Κόκκινο Στρατό, ο Σέρβος πρωθυπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις, χαρακτηρίζοντας τον Κίρμπι «μορφωμένο, σοβαρό και καλό φίλο της Σερβίας».

Ο Βούτσιτς σημείωσε ότι η Σερβία δε θα αλλάξει στάση όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι δεν έχει δικαίωμα να διακινδυνεύσει τις ζωές των ανθρώπων στη Σερβία ή να απαγορεύσει στους αγρότες να εξάγουν προϊόντα στη Ρωσία λόγω πολιτικών αποφάσεων.

Προχτές, ο Αμερικανός πρέσβης στη Σερβία, Μάικλ Κίρμπι, απόρησε, μιλώντας στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου, για την πρόσκληση της σερβικής κυβέρνησης προς τον Πούτιν και αναρωτήθηκε γιατί δεν έχουν προσκληθεί και αξιωματούχοι άλλων χωρών των οποίων οι στρατοί αποτελούσαν τμήμα του Κόκκινου Στρατού όπως η Ουκρανία. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έκανε νεότερες δηλώσεις, λέγοντας ότι η Σερβία έχει δικαίωμα να καλεί όποιον θέλει και όποτε θέλει, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου και ότι με τις δηλώσεις του στην «Βέτσερνιε Νόβοστι» ήθελε τάχα να εστιάσει στο ιστορικό πλαίσιο της Ημέρας Απελευθέρωσης του Βελιγραδίου.

Ερευνα περί του «Στρατού του Σαντζάκ»

Η σερβική εισαγγελία για εγκλήματα με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας παρήγγειλε στην αστυνομία τη συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών, με αφορμή την εμφάνιση σελίδας στο Facebook, μέσω της οποίας απευθύνεται κάλεσμα για συγκρότηση «Στρατού του Σαντζάκ».

Μέσω της ιστοσελίδας, με τίτλο «Απελευθερωτικός Στρατός του Σαντζάκ», απευθύνεται έκκληση προς τους νέους Μουσουλμάνους της περιοχής της νοτιοδυτικής Σερβίας «να προετοιμαστούν για δημιουργία Στρατού του Σαντζάκ».

Ο εισαγγελέας για τα εγκλήματα με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, Μπράνκο Σταμένκοβιτς, είπε στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου Β92 ότι άνοιξε ήδη φάκελος προανάκρισης, ότι η σερβική αστυνομία συλλέγει πληροφορίες και ότι όταν συγκεντρωθούν τα στοιχεία, θα γίνουν ανακοινώσεις.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνεχίζονται οι ζυμώσεις για προεδρείο στη Βουλή

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τα μέλη της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου έχουν την ευθύνη να επιλύσουν εκ των ενόντων τα προβλήματα με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους και με σεβασμό στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δήλωσε χτες η Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, πρόεδρος του προτεκτοράτου ΝΑΤΟ και ΕΕ, που αποσχίστηκε από τη Σερβία και τώρα κυριαρχεί κάθε λογής παράνομη δραστηριότητα.

Η Γιαχγιάγκα κάλεσε σε ξεχωριστές διαβουλεύσεις τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μετά την αποτυχία εκλογής του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσόβου, Αρσίμ Μπαϊράμι, για πρόεδρο της Βουλής, ώστε να ακούσει τις απόψεις τους για την υπέρβαση της πολιτικής και θεσμικής κρίσης.

Ετσι, η πρόεδρος συνάντησε τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου (πρώην Ουτσεκά), Χασίμ Θάτσι και άλλα ηγετικά στελέχη του ίδιου κόμματος για να εξετάσουν πιθανές λύσεις που θα οδηγήσουν στην απεμπλοκή της εκλογής προέδρου στη Βουλή. Στη συνέχεια, συζήτησε με τον επικεφαλής της Σερβικής Λίστας «Σρπσκα», Αλεξάνταρ Γιαμπλάνοβιτς, ο οποίος σε συνεννόηση με το Βελιγράδι εμφανίστηκε έτοιμος να συμμετάσχει σε νέα κυβέρνηση συνασπισμού με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα συμμετάσχουν σε αυτήν οι αυτονομιστές του «Κινήματος Αυτοδιάθεση».

Αργότερα, η Γιαχγιάγκα κάλεσε για διαβουλεύσεις τους αρχηγούς του μετεκλογικού συνασπισμού «Δημοκρατική Συμμαχία Κοσσόβου - Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσόβου και Πρωτοβουλία για το Κόσσοβο» και του αυτονομιστικού κινήματος «Αυτοδιάθεση».

Η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά τις εκλογές της 8ης Ιουνίου, καθώς κανένα από τα αλβανικά πολιτικά κόμματα δε θέλει να εισέλθει σε συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσόβου, που αναδείχθηκε πρώτο στις εκλογές και καταλαμβάνει 37 έδρες. Από την άλλη πλευρά, τα τέσσερα αλβανικά κόμματα του συνασπισμού έχουν συνολικά 63 έδρες, ικανό αριθμό για να εκλέξουν πρόεδρο της Βουλής και να σχηματίσουν κυβέρνηση. Στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής, στις 17 Ιούλη, με διαδικασία που αμφισβητήθηκε, εξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο υποψήφιος του μετεκλογικού συνασπισμού, Ισα Μουστάφα. Ομως, στις 26 Αυγούστου, το Συνταγματικό Δικαστήριο (ελέγχεται από τον Θάτσι) ακύρωσε την εκλογή ως αντισυνταγματική και αποφάνθηκε ότι πρέπει να επαναληφθεί η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου και ότι μόνον η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα μπορεί να ορίσει υποψήφιο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Χιλιάδες ανθρακωρύχοι απολύθηκαν στην Τουρκία, μετά την πρόσφατη έγκριση νόμου που θεσπίστηκε στο όνομα της ενίσχυσης της ασφάλειας στα ορυχεία. Ο νέος νόμος φαίνεται ότι μειώνει τις ώρες εργασίας σε 30 (από 48 πριν) και αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών. Δεκάδες ιδιοκτήτες ορυχείων ισχυρίστηκαν ότι δεν τους συμφέρει πια να τα λειτουργούν και τα έκλεισαν, με αποτέλεσμα να βρεθούν μαζικά εργάτες στο δρόμο. Η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι όσο τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους καπιταλιστές, οι εργάτες δε θα μπορούν να βρουν σταθερή «ασφάλεια». Ο απαράβατος κανόνας του μέγιστου και τάχιστου κέρδους που βασιλεύει στον καπιταλισμό δίνει τη δυνατότητα στο κεφάλαιο να ανοιγοκλείνει εργοστάσια και άλλες μονάδες παραγωγής, να ασχολείται ή να εγκαταλείπει έναν κλάδο όποτε τον εξυπηρετεί, χωρίς να δίνει δεκάρα για τους εργάτες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο ο Αμερικανός ηγέτης είναι ανοιχτός σε συνομιλίες, δήλωσε χτες ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι πιθανότερη είναι μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του Ιρανού ομολόγου του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Ως γνωστόν, το Ιράν θα συμμετάσχει την επόμενη εβδομάδα σε συνομιλίες στη Νέα Υόρκη με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μακροπρόθεσμης συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΤΑΛΑΧΑΣΙ.-- Αλλη μια τραγωδία ομαδικής δολοφονίας σημειώθηκε στις ΗΠΑ. Ο 51χρονος Ντον Σπίριτ από τη Φλόριντα των ΗΠΑ σκότωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης την κόρη του και τα έξι εγγόνια του, ηλικίας από τριών μηνών έως 10 ετών, πριν δώσει τέλος και στη δική του ζωή. Ο Σπίριτ είχε βεβαρυμένο ποινικό μητρώο και στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε ύποπτο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή του ανήλικου γιου του.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Το κοινοβούλιο της Αλβανίας απέπεμψε χτες το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αντριάν Φουλάνι, ο οποίος συνελήφθη στα Τίρανα, στις 5 Σεπτέμβρη, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, με αφορμή την κλοπή 710 εκατ. λεκ (6,5 εκατ. δολάρια) από υπάλληλο του ιδρύματος. Υπέρ της παύσης του Α. Φουλάνι, που διένυε τη δεύτερη επταετή θητεία του μετά το διορισμό του το 2004, ψήφισαν 72 βουλευτές και έξι τάχθηκαν κατά. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και βρίσκεται πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό, περιμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης.

ΥΕΜΕΝΗ
Επιθέσεις αντικυβερνητικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα

ΣΑΝΑΑ.--

Χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν από νωρίς χτες το πρωί την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, καθώς Σιίτες αντικυβερνητικοί ένοπλοι από την κοινότητα των Χούτι (ή Χούθι) άρχισαν να βομβαρδίζουν το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, κλιμακώνοντας, την ίδια ώρα, τις συγκρούσεις τους με το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας του σουνίτη προέδρου Αμπντραμπούντ Μανσούρ Χάντι. Ωστόσο, πίσω από τέτοιες συγκρούσεις κρύβονται άλλα συμφέροντα και κέντρα που ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποια ακριβώς είναι.

Τις τελευταίες εβδομάδες, διαδηλωτές Χούτι έχουν αποκλείσει μεγάλη οδική αρτηρία που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά και πραγματοποιούν καθιστικές διαμαρτυρίες στα υπουργεία, ζητώντας την απομάκρυνση της κυβέρνησης και την επαναφορά των επιδομάτων που έκοψε το κράτος τον Ιούλη, στο πλαίσιο των «οικονομικών μεταρρυθμίσεων» που έπληξαν ωστόσο περισσότερο τα πιο ασθενή οικονομικά στρώματα.

Οι συγκρούσεις, από τα μέσα της βδομάδας ως χτες, είχαν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 120 ατόμων και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων, μεταξύ των οποίων και άμαχοι.

Η έκρυθμη κατάσταση στην πρωτεύουσα Σαναά ανάγκασε πολλές αραβικές και ξένες αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν για τουλάχιστον ένα 24ωρο τις πτήσεις από και προς την πρωτεύουσα της Υεμένης, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την πιθανότητα ατυχήματος ή δυστυχήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ