ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
Αλματα και ... άλματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για το «άλμα της Υγείας προς τα εμπρός» και το «νέο ΕΣΥ» μίλησε προχτές ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία ενέκρινε την εισήγησή του για το σύστημα προμηθειών και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και μπορεί οι παρεμβάσεις αυτές να επιχειρούν τη ρύθμιση κάποιων ζητημάτων, στο πλαίσιο της αγοράς, όμως για τα βασανιστικά προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων δεν υπάρχει φως.

Οπως, λόγου χάρη, αυτό που έπαθε στις 28 του Οκτώβρη 2006 ένας επισκέπτης στο χωριό Αγιος Νικόλαος (πρώην Λάσπη) της Ευρυτανίας. Πήγε να μαζέψει τα κάστανα στο σπίτι της πεθεράς του και είχε την ατυχία να τον χτυπήσει ένα καβούκι στο μάτι. Ετρεξε στο Νοσοκομείο του Καρπενησίου, αλλά δεν εφημέρευε οφθαλμίατρος (Να σημειωθεί ότι στο Καρπενήσι δεν υπάρχει ούτε ιδιώτης οφθαλμίατρος). Ο ασθενής πήγε στη Λαμία, όπου και κει δεν εφημέρευε οφθαλμίατρος σε κανένα απ' τα δυο νοσοκομεία της πόλης.

Ο επισκέπτης - με την υπόδειξη χειρουργού γιατρού στη Λαμία - πήγε σε εφημερεύον δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας την επομένη (29.10.2006), όπου του αφαιρέθηκαν πέντε αγκάθια απ' το μάτι! Τέτοιες τρομακτικές ελλείψεις χρειάζονται πραγματικά άλματα για την αντιμετώπισή τους. Οχι, όμως, προς την αγορά και την εμπορευματοποίηση, αλλά προς την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, πρώτα και κύρια, με τη γενναία χρηματοδότησή του. Αλλά γι' αυτό δε δήλωσε τίποτε ο υπουργός Υγείας...

Φοροελαφρύνσεις για ρεντιέρηδες

Και νέα μείωση του ήδη συμβολικού φόρου πάνω στο χρηματιστηριακό τζόγο προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι οι «αντοχές της οικονομίας» είναι υπεραρκετές όταν πρόκειται για φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις σε όφελος του κεφαλαίου και των μεγαλορεντιέρηδων.

Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται στη μείωση και του συγκεκριμένου φόρου. Το συμβολικό 6 τοις χιλίοις που ήταν το 1999 με το τελευταίο φορολογικό νόμο του ΠΑΣΟΚ έπεσε στο μισό (3 τοις χιλίοις). Τη σκυτάλη πήρε μετά η ΝΔ, η οποία με τον ισχύοντα φορολογικό νόμο τον κατέβασε στο 1,5 τοις χιλίοις, δηλαδή στο μισό από αυτό που παρέλαβε από τους προκατόχους της. Χτες ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε μια ακόμη μείωση, λέγοντας πως «δεν αποκλείεται να κάνουμε ένα ακόμη βήμα έως το τέλος του χρόνου»...

Κρατάνε «στο γύψο» τους ναυτεργάτες

Μήπως η κυβέρνηση σκέφτεται να άρει την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών μετά και την εισήγηση που γίνεται προς την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να κηρυχτεί παράνομη και αντισυνταγματική; Στην ερώτηση του «Ρ» ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος απάντησε χτες ότι «δεν έχω κάτι καινούριο πάνω σε αυτό». Δεν περιμέναμε, είναι αλήθεια, κάποια διαφορετική απάντηση από την κυβέρνηση, που έχει αναγορεύσει την «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας (διάβαζε απελευθέρωση της εφοπλιστικής ασυδοσίας και των υπερκερδών) σε ύψιστη προτεραιότητα της πολιτικής της. Καλύτερα λοιπόν είναι να κρατούνται στο «γύψο» και σε καθεστώς γαλέρας οι ναυτεργάτες. Αυτό θέλουν και οι εφοπλιστές που δεν προλαβαίνουν να μετράνε τα κέρδη τους που αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ενα μόνο παράδειγμα από τη χτεσινή ειδησεογραφία. Τα καθαρά, μετά από φόρους κέρδη της «ΑΝΕΚ» αυξήθηκαν κατά 49,6%(!) στο εννιάμηνο του 2006, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 201,6 εκατ. ευρώ.

Κανείς (μεγαλοεπιχειρηματίας) παραπονεμένος...

Σωστά, δεν μπορούσαν οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι μεγαλοεργολάβοι να μείνουν παραπονεμένοι. Αλλωστε, το αντίθετο θα συνιστούσε μια πράξη άδικης και άνισης μεταχείρισης και θα νόθευε τον υγιή επιχειρηματικό ανταγωνισμό...

Δεν καταλάβατε περί τίνος πρόκειται; Εξηγούμαστε. Προχτές, ο υπουργός Απασχόλησης συναντήθηκε με εκπροσώπους εργοληπτριών εταιρειών και έκανε δεκτό το αίτημά τους να τακτοποιηθούν και τα δικά τους χρέη προς το ΙΚΑ. Τους υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσει σχετική τροπολογία, ανάλογη με το άρθρο που συμπεριλαμβάνεται ήδη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και ρυθμίζει τα χρέη των υπόλοιπων επιχειρήσεων.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το προαναφερόμενο άρθρο, τα 3,6 δισ. ευρώ, που χρωστούν σήμερα διάφορες επιχειρήσεις προς το ΙΚΑ, θα αποπληρωθούν σε 96 εξαμηνιαίες δόσεις, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς έως και σκανδαλωδώς χαριστικούς όρους. Θυμίζουμε, ακόμη, ότι η προωθούμενη ρύθμιση δεν είναι η πρώτη. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει άλλη μία, ενώ άλλες έξι ρυθμίσεις χρεών είχαν προωθήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Τούτο, όμως, δεν εμπόδισε καθόλου τον υπερδιπλασιασμό των οφειλών μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, αφού οι τελευταίες ανέρχονταν το 2002 στα 1,5 δισ. ευρώ. Κατά τ' άλλα, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ κόπτονται για τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ και τα έσοδά του...

Τα πολιτιστικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, μας δήλωσε ότι ξεκινά η κυβέρνηση με πρωτεργάτες τον Γιώργο Βουλγαράκη και την Μαριέττα Γιαννάκου. Οι μαθητές, λέει, θα εισέρχονται δωρεάν σε πολιτιστικούς χώρους, ενώ «αλλάζει ο πολιτιστικός χάρτης της Αθήνας» με έργα προώθησης του Πολιτισμού.

Οπως καταλαβαίνετε, ακόμη και τα αυτονόητα, δηλαδή η δυνατότητα ενός μαθητή να επισκεφτεί ένα μουσείο χωρίς να πληρώνει εισιτήριο, μας τα παρουσιάζουν σαν παροχές. Και, μάλιστα, την ίδια ώρα που «σπρώχνουν» έναν προϋπολογισμό με ακόμη περισσότερο μειωμένες δαπάνες τόσο για τον Πολιτισμό, όσο και για την Παιδεία.

Ομως, δε βρίσκεται εκεί το ...μυστικό του όλου θορύβου που ξεσήκωσαν. Σε μια ρυθμισούλα του υπουργείου Οικονομίας είναι η ουσία. Εκείνη που ορίζει ότι φοροαπαλλάσσονται πλήρως οι «χορηγοί». Δηλαδή, οι εταιρείες που θα δαπανούν λεφτά σε πρωτοβουλίες «πολιτισμού».

Επειδή, όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν υπάρχει επιχειρηματίας που να ξοδεύει λεφτά εάν δεν πρόκειται στη συνέχεια να βγάλει πολλαπλάσια κέρδη, καταλαβαίνετε τι συμβαίνει.

Λέτε να είναι τυχαίο το γεγονός πως, επίσης χτες, ανακοινώθηκε και επισήμως μια χορηγία του ζεύγους Αγγελοπούλου; Γιατί να μην έχουν και αυτοί τη φοροαπαλλαγή τους.

Αλλωστε, δε θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε τέτοιου είδους στήριξη σε συμφέροντα με «πολιτιστικές ευαισθησίες». Το Μέγαρο Μουσικής βρίσκεται εκεί, στη Β. Σοφίας, για να μας θυμίζει ανάλογες καταστάσεις που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ.

Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο για τον πολιτισμό που αφορά τους εργαζόμενους και τον κοσμάκη, αυτός έχει αφεθεί σε ...υπεύθυνους παράγοντες, όπως τα «ριάλιτι σόου» και όλα όσα σκαρφίζεται ο άρρωστος νους των κάθε λογής κυνηγών της θεαματικότητας, της τηλεθέασης, κλπ.

Αλλωστε, ότι ...παρανοϊκό αποφασίσουν μπορούν - ως γνωστόν - να το κάνουν πράξη χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο.

Προμελετημένο έγκλημα

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Μόνο στην «Ευρώπη των 15» οι νεκροί από καρκίνο λόγω έκθεσης σε αμίαντο θα αυξηθούν μέχρι το 2030 κατά 500.000 (πεντακόσιες χιλιάδες)! Στην Ελλάδα ο κίνδυνος υπολογίζεται ότι αφορά 150.000 άτομα, ενώ διεθνώς καταγράφονται 90.000 θάνατοι ετησίως από νοσήματα σχετικά με τον αμίαντο. Ο αριθμός όσων μολύνονται από τον αμίαντο αυξάνεται ραγδαία, όσο δε λαμβάνονται μέτρα ασφαλούς διαχείρισης μίας καρκινογόνου ουσίας που για δεκαετίες χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ή δευτερεύουσα ύλη για περίπου 3.500 τεχνικές εφαρμογές και καταναλωτικά προϊόντα: Στην κατασκευή σχολείων και νοσοκομείων, στη μόνωση μέσων μαζικής μεταφοράς, σε σωλήνες νερού, κτλ.

Επιστήμονες αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνταν να ασφαλίσουν τους αμιαντεργάτες στον κλάδο ζωής από τις αρχές ακόμα του ...20ού αιώνα. Η τρομακτικά καθυστερημένη (και πάντα τυπική) απαγόρευση (το ...2005!) της παραγωγής, χρήσης και εμπορίας του αμίαντου στην ΕΕ αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες όσων με την πολιτική τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτές οι δυνάμεις χρόνια ανέχονταν την ασύδοτη κυκλοφορία του αμίαντου, που μπορεί να είχε χαμηλό κόστος για τις επιχειρήσεις, αλλά τεράστιο τίμημα για τους εργάτες, οι οποίοι απειλούνται από αναπνευστικές αναπηρίες, καρκίνο, κτλ.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις, που, ευνοώντας την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία κάθε εργοδότη και με την υποστελέχωση των Σωμάτων Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), καθιστούν ουσιαστικά ανενεργό τη λίστα με τις επαγγελματικές ασθένειες, από το μοναδικό Ταμείο που διαθέτει τέτοια, το ΙΚΑ. Μια λίστα ούτως ή άλλως απαρχαιωμένη και κουτσουρεμένη, αφού συντάχθηκε το 1970 και αριθμεί σήμερα λιγότερες από... 60 επαγγελματικές ασθένειες. Κι αυτό την ώρα που η βαθύτερη προσαρμογή των συνθηκών εργασίας στις προσταγές της «ανταγωνιστικότητας», η εντατικοποίηση, η ελαστικοποίηση του ωραρίου, κτλ., καθιστούν κάθε τόπο δουλιάς αληθινή «ωρολογιακή βόμβα» για τους εργαζόμενους.

Ποιος θα ερευνήσει και θα καταγράψει τον επαγγελματικό κίνδυνο, με θεμελιακό στόχο την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία, όταν δε γίνονται συστηματικές τέτοιες έρευνες, όταν οι γιατροί εργασίας φτάνουν πανελλαδικά τους 80, ενώ μόνο στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια; Και ποιος μπορεί να διασφαλίσει για το σακατεμένο απ' τον αμίαντο (και τόσες ακόμα επικίνδυνες ουσίες) εργάτη ακόμα και τις στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, όταν η πρόσβαση στα νοσοκομεία, στα φάρμακα, στην ασφάλιση καθορίζεται «ανταποδοτικά»; Οταν ο επαγγελματικός κίνδυνος μετριέται ως κόστος, που αν είναι φτηνός σε σχέση με την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας ο εργοδότης δεν παίρνει τέτοια μέτρα; `Η ακόμα και το κόστος από τις συνέπειες του επαγγελματικού κινδύνου βαραίνει ξανά τον ίδιο τον εργαζόμενο. Οταν ακόμα κι αν κατορθώσει να κατοχυρώσει δικαίωμα σε αναπηρική σύνταξη, τα ψίχουλα που θα παίρνει κάθε μήνα θα 'ναι ακόμα πιο «μειωμένα» κι απ' τις άθλιες συντάξεις των 500 ευρώ.

Η βελτίωση των συνθηκών προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων κρίνεται στο πεδίο της ταξικής πάλης. Στη σύγκρουση ανάμεσα στην αστική τάξη, που λογαριάζει τον εργάτη αναλώσιμο είδος, ανταλλακτικό εξάρτημα σε μια μηχανή παραγωγής υπεραξίας για τους λίγους, και την εργατική τάξη, για την οποία οι ανήκοντες σ' αυτήν, οι εργάτες, είναι οι παραγωγοί του πλούτου, με κάθε δικαίωμα να απολαμβάνουν τους καρπούς των δικών τους κόπων.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ