ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ανεπιθύμητη στη Ρόδο η 3η Διάσκεψη υπουργών «για την ασφάλεια και τη σταθερότητα»

Με πανό στο μεσαιωνικό κάστρο υποδέχτηκε την περσινή Διάσκεψη η Επιτροπή Ειρήνης
Με πανό στο μεσαιωνικό κάστρο υποδέχτηκε την περσινή Διάσκεψη η Επιτροπή Ειρήνης
Ανεπιθύμητη στη Ρόδο χαρακτηρίζει η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης (μέλος της ΕΕΔΥΕ) την 3η Διάσκεψη υπουργών Εξωτερικών για την «ασφάλεια και τη σταθερότητα», που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο νησί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στις 21-22 Ιούνη.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι εξελίξεις στην περιοχή δείχνουν ότι όχι μόνο δεν προωθείται καμιά ασφάλεια και σταθερότητα για τους λαούς, αλλά «οι αστικές τάξεις και οι κυβερνήσεις που τις εξυπηρετούν κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους είτε μέσω οικονομικών και πολιτικών συνεργασιών, είτε, όποτε αυτές δεν ευδοκιμούν, μέσω πολεμικών επεμβάσεων και στρατιωτικών επιχειρήσεων». Η Επιτροπή Ειρήνης αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που συνεχίζεται στη Συρία και την πρόσφατη επίθεση σε βάρος της από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, με πρόσχημα τη χρήση χημικών. Αναδεικνύει και τον όχι αμελητέο ρόλο της Ελλάδας τόσο στον πόλεμο όσο και στην επίθεση, αφού η βάση της Σούδας προσέφερε σημαντική βοήθεια στην εξέλιξή τους.

Οσο για τα Βαλκάνια, υπογραμμίζει «τη βιασύνη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για ένταξή τους στις ευρωατλαντικές δομές, για να προλάβουν την όποια επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή», τονίζοντας ότι «στο πλαίσιο αυτό κινείται και η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες βιαστικά, χωρίς βέβαια να εξαλείφονται οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις».

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «αυτό το διάστημα, επίσης, κλιμακώθηκε η τουρκική επιθετικότητα με συνεχείς παραβιάσεις και δηλώσεις με τις οποίες αμφισβητούνται τα σύνορα στο Αιγαίο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε νησιά και θαλάσσιες περιοχές».

Υπογραμμίζει ότι «για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων της περιοχής, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών, αλλά και των χωρών που διακυβεύονται τα συμφέροντά τους στην περιοχή, μαζί και η ελληνική, δεν διστάζουν να αιματοκυλίσουν τους λαούς τους, να τους μπλέξουν στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών τους ανταγωνισμών».

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης καλεί το λαό του νησιού να παλέψει στο πλευρό του αντιιμπεριαλιστικού, του φιλειρηνικού κινήματος για:

Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις - Επιστροφή όλων των στρατιωτικών από τις ευρωΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό.

Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία στο ελληνικό έδαφος.

Να μην υπάρξει καμιά διευκόλυνση στα σχέδια του ευρωΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, με τη χρήση υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια) της περιοχής μας.

Οχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Αποδέσμευση από ΕΕ - ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στην Ανατολική Μεσόγειο με «αέρα» από τις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ βρέθηκε ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανής ως προσκεκλημένος του αρχηγού του Στρατού Ξηράς, στρατηγού Mark A. Milley, στο πλαίσιο παραπέρα σύσφιξης των διμερών σχέσεων, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση. Αφορμή ήταν η κορύφωση εορταστικών εκδηλώσεων για την 243η επέτειο της συγκρότησης του αμερικανικού στρατού. Ωστόσο είχε προγραμματιστεί και κατ' ιδίαν συνάντησή τους το Σάββατο, όπου αναμενόταν να συζητήσουν θέματα εντατικοποίησης συνεκπαιδεύσεων, ανταλλαγής στελεχών σε σχολεία και σχολές, αλλά και παραχώρησης μεταχειρισμένου υλικού από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Διόλου τυχαία, και όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, την Πέμπτη 14/6, διεξήχθη μια ιδιαίτερα στοχευμένη συνεκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με μονάδες της Διοίκησης Ναυτικού Κύπρου και υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου. Ειδικότερα:

-- Διεξήχθη εν πλω συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΕΛΛΗ» με το παράκτιο περιπολικό πλοίο «ΓΕΩΡΓΙΟΥ», που περιελάμβανε την εκτέλεση τεχνικών αντικειμένων και την εξάσκηση στις διαδικασίες αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής και αποτροπής εισόδου παρείσακτης μονάδας. Μια συνεκπαίδευση που, όπως εκτιμάται, έρχεται να απαντήσει στις απειλές της Αγκυρας για ανάπτυξη πλοίων της και γεωτρύπανου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

-- Η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ» συμμετείχε στην κοινή διμερή άσκηση έρευνας - διάσωσης, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ - 02/18». Από κυπριακής πλευράς συμμετείχε ένα ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα» σε πλοία και πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με το ΓΕΝ.

Τέλος, σημειώνεται ότι στις 22 του μήνα ξεκινά στα ανοιχτά της Αιγύπτου η «Μέδουσα», άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού Ελλάδας και Αιγύπτου. Η άσκηση γίνεται δύο φορές ετησίως, και από πλευράς αρμόδιων επιτελών της ελληνικής πλευράς προβάλλεται ως επιστέγασμα της διμερούς συνεργασίας, με μια χώρα που - όπως λένε - λόγω του μεγέθους και των δυνατοτήτων του ΠΝ της, αλλά και της επιρροής που ασκεί συνολικά στον αραβικό κόσμο, θα κληθεί σε ένα πλαίσιο ενισχυμένης εταιρικής σχέσης με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να αναλάβει αυξημένα καθήκοντα ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περίπτωση που «δυσκολέψουν» παραπέρα οι σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

ΒΟΥΛΗ
Επικυρώθηκε μία ακόμα συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ

Μία ακόμα σύμβαση συνεργασίας με το Ισραήλ επικύρωσε χτες η Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των στρατιωτικών, πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πρόκειται για συμφωνία «σχετικά με την επικερδή απασχόληση των Εξαρτώμενων μελών των Μελών Διπλωματικών Αποστολών ή Προξενικών Αρχών».

Η συμφωνία αφορά τα συγγενικά πρόσωπα των μελών των διπλωματών και προξένων και προβλέπει ότι κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα θα μπορούν να ασκήσουν και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Καταψηφίζοντας τη συμφωνία, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέδειξε τα ερωτήματα που προκύπτουν ειδικά από το άρθρο 5. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, «το αποστέλλον κράτος παραιτείται της ποινικής ετεροδικίας του εν λόγω εξαρτώμενου μέλους στο κράτος υποδοχής σε σχέση με οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη που προκύπτει από την επικερδή απασχόληση, εκτός από ειδικές περιστάσεις όπου το αποστέλλον κράτος θεωρεί ότι μια τέτοια παραίτηση θα ήταν αντίθετη με τα συμφέροντά του». «Προκύπτει δηλαδή ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η επιχειρηματική ή η έμμισθη δραστηριότητα των προστατευόμενων μελών του διπλωματικού σώματος συνδέεται με κρατικά συμφέροντα ή καλύπτεται από αυτά», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Παράλληλα, ανέδειξε τον δολοφονικό ρόλο του κράτους του Ισραήλ και καταδίκασε την αναβάθμιση των σχέσεων της κυβέρνησης μαζί του, υπενθυμίζοντας ότι αν και η Βουλή έχει ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους από το Δεκέμβρη του 2015, «η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, απέναντι στις επισημάνσεις του βουλευτή του ΚΚΕ, αρκέστηκε να πει ότι «υπήρξε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έχει δοθεί στη δημοσιότητα», ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ν. Φίλης, ανέφεραν το πόσο «εθνικά επωφελής» είναι «η αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ σε όλους τους τομείς, οικονομικούς και πολιτικούς». ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν θετική τη συμφωνία και συνολικά τη συνεργασία με το Ισραήλ. Μάλιστα, ο εισηγητής της ΝΔ Σ. Κεδίκογλου παρότρυνε την κυβέρνηση να «εξαντλήσει κάθε περιθώριο για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών». Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε, επικαλούμενη το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με την Τουρκία.

Εκδήλωση της ΤΟ Δικαιοσύνης Αττικής

Αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Δικαιοσύνης Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση για τα 100χρονα του Κόμματος, στην αίθουσα του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος), με θέμα «Οι αγώνες για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου. Η πρόταση του ΚΚΕ για την εργατική εξουσία και τη Δικαιοσύνη». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι εξελίξεις στους κλάδους του Τουρισμού και του Επισιτισμού

Εκδήλωση - σύσκεψη με θέμα «Οι εξελίξεις στους κλάδους του Τουρισμού και του Επισιτισμού στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας» διοργανώνουν οι ΚΟΒ Επισιτισμού και Τουρισμού της ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Πέμπτη 21 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τον ορυκτό πλούτο και τις θέσεις του Κόμματος

Εκδήλωση με θέμα «Η εξόρυξη χρυσού στη Β/Α Χαλκιδική και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ. Αλεξάνδρου 49), στη Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, επίκουρος καθηγητής Χημείας, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και Ορέστης Βέρτκας, μέλος του ΤΓ Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει το καθιερωμένο αντάμωμα αντιστασιακών και επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων, φίλων και απογόνων της Αντίστασης και του ΔΣΕ στη Νάουσα, την Κυριακή 1η Ιούλη. Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για τη συμμετοχή όσων το επιθυμούν από Αθήνα, διοργανώνει διήμερη εκδρομή με διανυκτέρευση στη Νάουσα, το Σαββατοκύριακο 30/6 - 1/7/2018 (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, Πεδίον του Αρεως - τηλ. 210.8222.952). Επίσης, καλούνται τα κατά τόπους Παραρτήματα και οι φίλοι και απόγονοι να συμμετάσχουν μαζικά.

-- Η ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή διοργανώνουν την Κυριακή 24/6, στις 11 π.μ., στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) Παρνασσού, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον κομμουνιστή Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή), Διοικητή της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στη Ρούμελη. Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση θα αναχωρήσουν λεωφορεία την Κυριακή 24/6, στις 7 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος (συμμετοχή και κρατήσεις στο τηλ. 6972.005.040).

-- Στην ετήσια απολογιστική συνέλευση και την εκλογή νέας Διοικούσας Επιτροπής προχώρησε το Παράρτημα Παγκρατίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Τα νέα γραφεία του βρίσκονται στην οδό Παπατσώνη 6 στο Μετς (τηλ.: 6983.683.637). Η Διοικούσα Επιτροπή καλεί όλους τους απογόνους και φίλους των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ να συνδράμουν την προσπάθεια ανάδειξης της πραγματικής Ιστορίας, της ΕΑΜικής Αντίστασης και του έπους της ταξικής αναμέτρησης, του ΔΣΕ τη δεκαετία 1940 - 1949.

«Περιδιαβαίνοντας τις φυλακές και τους τόπους εξορίας»

Το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου (Εθν. Αντίστασης 33, Περιστέρι) οργανώνει στην αυλή του έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων με θέμα «Περιδιαβαίνοντας τις φυλακές και τους τόπους εξορίας», από τις 23 έως τις 30 Ιούνη.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Ιούνη, στις 18.00. Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Θεόδωρος Αυγέρος, γενικός γραμματέας της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και θα μιλήσει ο Μανώλης Κασιμάτης, ερευνητής της φωτογραφίας.

Λαϊκό γλέντι στη Νέα Ιωνία

Λαϊκό γλέντι διοργανώνει η ΤΟ Βορείου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, την Παρασκευή 22 Ιούνη στις 9 μ.μ., στο 2ο Λύκειο Νέας Ιωνίας (Κάλβου 103).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org