ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρεμβάσεις για τα προβλήματα των σχολικών καθαριστριών

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα
Συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Πειραιά και τους προέδρους των Σχολικών Επιτροπών πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη το Σωματείο Καθαριστριών Πειραιά και Νήσων, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι καθαρίστριες των σχολείων.

Αναλυτικότερα, το Σωματείο ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, που δεν λύνονται με «μπαλώματα» και μετακινήσεις εργαζομένων που επιστρατεύουν κυβέρνηση και δήμος, καθώς και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία από Σεπτέμβρη.

Το Σωματείο, καθώς και αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά της ΟΓΕ, διεκδίκησαν: Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Νέες προσλήψεις με μόνιμη σχέση εργασίας, για να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων.

Ψήφισμα με αντίστοιχο περιεχόμενο θα καταθέσει το Σωματείο στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά.

Στην Κέρκυρα

Σε αντίστοιχη παράσταση διαμαρτυρίας στη δημοτική αρχή του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας προχώρησε προχτές Τετάρτη ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, για τα προβλήματα των συμβασιούχων στην καθαριότητα των σχολείων.

Το Σωματείο έχει προηγουμένως πραγματοποιήσει σύσκεψη με τη συμμετοχή συμβασιούχων καθαριότητας, της τοπικής ΕΛΜΕ και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Διαμορφώθηκε πλαίσιο αιτημάτων και πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στο δήμο Κέρκυρας (2/6), όπου και αποσπάστηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Την προηγούμενη βδομάδα, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατατέθηκε ψήφισμα, που όμως απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Παρά τις δεσμεύσεις και τα λόγια συμπάθειας, κανένα από τα προβλήματα των συμβασιούχων καθαριότητας στα σχολεία δεν έχει επιλυθεί μέχρι στιγμής. Το Σωματείο καταγγέλλει ότι «όλο αυτό το διάστημα οι συνάδελφοι συμβασιούχοι εργάζονται με αυτοθυσία χωρίς να έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα τους». Και προσθέτει: «Δεν είναι πλέον λίγες οι περιπτώσεις συναδέλφων συμβασιούχων που δεν έχουν χρήματα ούτε για να μπορέσουν να μεταβούν στη δουλειά τους... Που δεν έχουν να αγοράσουν ακόμα και τα απαραίτητα για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους!».

Η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί ότι οι συμβασιούχοι καθαρίστριες θα πληρωθούν μέχρι τις 15 Ιούνη, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, όμως, στην τελευταία συνάντησή τους η δήμαρχος ανέφερε πως «η ίδια δεν είχε κάνει καμία αναφορά και πως δεν φέρει καμία ευθύνη, καθώς η σχετική αναφορά έγινε από την υπεύθυνη του δήμου για θέματα Παιδείας. Παράλληλα, προσπάθησε να κάνει μπαλάκι την ευθύνη, πετώντας την στις σχετικές επιτροπές».

Οι σχολικές καθαρίστριες, παρά την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας τους και την αύξηση του όγκου δουλειάς τους λόγω έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, εργάζονται σήμερα χωρίς νέες συμβάσεις. Σε ερώτηση του Σωματείου αν οι νέες συμβάσεις θα συμπεριλάβουν αύξηση 50% στις απολαβές των εργαζομένων, η απάντηση της δημάρχου ήταν ότι «δεν γνωρίζει», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εργαζόμενες να μην πληρωθούν για τις πρόσθετες ώρες εργασίας και αίθουσες καθαριότητας.

«Αν σκέφτεστε κάτι τέτοιο, σας προειδοποιούμε να το βγάλετε από το μυαλό σας!», ξεκαθαρίζει το Σωματείο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στο χτύπημα των ΒΑΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για νέο πλήγμα στον θεσμό των ΒΑΕ, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται η πρόταση Επιτροπής που συστάθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το ποιοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δικαιούνται να παίρνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) και σωματεία εργαζομένων σε δήμους.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Παναγιώτης Κουταλίδης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, η Αριάδνη Παγανέλη, μέλος του ΔΣ του ΣΥΠΑ, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μάκης Τσελέντης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού και αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Ο Π. Κουταλίδης σημείωσε ότι εμπλέκουν το επίδομα «με δημοσιονομικούς στόχους και κριτήρια, προκειμένου να το περικόψουν ή να το καταργήσουν. Αυτό θα έχει άμεσο επακόλουθο και στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ και την κατάργησή τους». Η Αρ. Παγανέλη επισήμανε ότι το επίδομα «είναι το ελάχιστο αντιστάθμισμα για τον επαγγελματικό κίνδυνο (...) ενώ η προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων είναι να το "κόψουν" από όσο περισσότερους γίνεται».

Ο Μ. Τσελέντης υπενθύμισε ότι η πρώτη προσπάθεια για περικοπή του επιδόματος έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στα τέλη του 2018. «Οι αγώνες που δόθηκαν κατάφεραν την αναβολή της απόφασης για μερικούς μήνες. Από τότε έγιναν άλλες τρεις προσπάθειες, με το ίδιο αποτέλεσμα». Δείχνοντας πως ακόμα και η καταβολή του επιδόματος είναι μια σταγόνα μπροστά στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των εργαζομένων, επεσήμανε πως «η ζωή των εργαζομένων δεν βολεύεται με ένα επίδομα. Είναι καιρός να μιλήσουμε για αυξήσεις στους μισθούς, για επιστροφή Δώρων και του επιδόματος αδείας. Για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού».

Ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, μιλώντας στους εργαζόμενους κατήγγειλε το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν δέχτηκε αντιπροσωπεία τους, καθώς τους παρέπεμπαν από τον ένα υπηρεσιακό παράγοντα στον άλλο. Κάλεσε σε συνέχιση του αγώνα για να μην καταργηθεί καμία ειδικότητα από τα ΒΑΕ, αλλά και για να ενταχθούν στο καθεστώς των ΒΑΕ και άλλες ειδικότητες. Εργαζόμενοι θυροκόλλησαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην είσοδο του υπουργείου.

Συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα η απεργία στην «Tasty»

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου στην «Tasty»
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου στην «Tasty»
Συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη μέρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις με τις οποίες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Tasty» διεκδικούν την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφου τους.

Στους εργαζόμενους, που συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην πύλη του εργοστασίου στον Αγιο Στέφανο, μίλησαν το πρωί ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου και του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, και ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου της Εύβοιας.

Πολύτιμο όπλο στον δίκαιο αγώνα τους οι εργαζόμενοι έχουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων από όλη τη χώρα, καθώς και συνδικάτων της Βιομηχανίας, που με την παρουσία τους, αλλά και με ανακοινώσεις και ψηφίσματα, δίνουν δύναμη στους απεργούς.

Παράλληλα με την απεργιακή κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι χτες πήραν μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου, καθώς η κάλπη στήθηκε στο χώρο όπως είχε προγραμματιστεί, καθώς και για την εκλογή Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας στο εργοστάσιο.

Καταγγελίες για τις απολύσεις στον «Νηρέα»

«Να ανακαλέσει τώρα τις απολύσεις και να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς (συσκευαστήριο, θάλασσα κ.λπ.)», καλούν τη διοίκηση της εταιρείας «Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες» το Σωματείο Εργαζομένων «Νηρέα» νομού Αιτωλοακαρνανίας και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου.

Το Σωματείο σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει «τη διοίκηση του "Νηρέα" για την απόλυση συναδέλφων φυλάκων, δίνοντας τη φύλαξη σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία security, με πρόσχημα τον μη επαγγελματισμό των συναδέλφων, επικαλούμενοι και καπηλευόμενοι τον θάνατο συναδέλφου φύλακα το 2018!».

Απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου, τη Δευτέρα 22/6 στον Αστακό, «ώστε να καθορίσουμε τη στάση μας απέναντι σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές της εταιρείας».

Τέλος, καλεί «όλους τους θεσμικούς φορείς της περιοχής μας να πάρουν θέση ξεκάθαρη».

Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, σημειώνοντας πως η διοίκηση του «Νηρέα», «θωρακισμένη από το καινούργιο αντεργατικό οπλοστάσιο που της παραχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ (...) παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει σ' αυτές τις ενέργειες με κύριο στόχο τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών της. Είναι σίγουρο ότι δεν θα σταματήσουν εδώ».

Το Εργατικό Κέντρο τονίζει ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τις αγωνιστικές αποφάσεις των εργαζομένων.

Μέρα δράσης από Συνδικάτα στο Μέταλλο

Από τη συγκέντρωση στην αρχή της πρωινής βάρδιας στη Ζώνη
Από τη συγκέντρωση στην αρχή της πρωινής βάρδιας στη Ζώνη
Σε σειρά δράσεων προχώρησαν χτες Συνδικάτα του Μετάλλου, στο πλαίσιο της μέρας δράσης.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας έκανε παρεμβάσεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, απαίτησε να μην εφαρμοστούν αντεργατικά μέτρα όπως η εκ περιτροπής εργασία, ενώ οργάνωσε σύσκεψη με μετανάστες. Το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην είσοδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στην αρχή της βάρδιας.

Εξόρμηση στην πύλη του εργοστασίου της ΣΙΔΕΝΟΡ πραγματοποίησε το πρωί το Συνδικάτο Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, καταγγέλλοντας και τις περίπου 20 απολύσεις μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων που έκανε ο όμιλος το τελευταίο διάστημα. Το Συνδικάτο ενημέρωσε τους εργαζόμενους και κάλεσε να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευσή του, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί χτες το βράδυ.

Στην πύλη του εργοστασίου της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» βρέθηκαν μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας». Με το πανό και την ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν την αξιοποίηση, από πλευράς της εργοδοσίας, του αντεργατικού προγράμματος «Συν-Εργασία», με το οποίο δίνεται ακόμα ένα χτύπημα στους μισθούς και την πλήρη απασχόληση. Οι εργαζόμενοι, έχοντας αποκτήσει πλέον μεγάλη πείρα από τα συνεχή αντεργατικά χτυπήματα, έπαιρναν την ανακοίνωση, συζητούσαν με τα μέλη του Συνδικάτου για το πώς μπορεί να οργανωθεί η αντίσταση σε αυτήν την επίθεση. Τις επόμενες μέρες, το κλαδικό Συνδικάτο συνεχίζει με παρεμβάσεις και στα υπόλοιπα εργοστάσια του Βόλου.

Από την παρέμβαση έξω από τη «Χαλυβουργία» στη Μαγνησία
Από την παρέμβαση έξω από τη «Χαλυβουργία» στη Μαγνησία
Μεγάλη η συμμετοχή των οικοδόμων στις στάσεις εργασίας

Από τις χτεσινές στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια
Από τις χτεσινές στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια
Με μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους έγιναν χτες οι στάσεις εργασίας και οι συνελεύσεις σε μεγάλα εργοτάξια τις οποίες οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Ξεκινώντας από νωρίς το πρωί και συνεχίζοντας μέχρι το μεσημέρι, το Συνδικάτο βρέθηκε σε μια σειρά από εργοτάξια, συζητώντας με τους εργαζόμενους και σχεδιάζοντας τη συνέχεια της αγωνιστικής του δράσης. Στην πρωτοβουλία συμμετείχε και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και η συμφωνία που εκφράστηκε με τα αιτήματα που ιεραρχεί το Συνδικάτο έδωσαν τον τόνο της συνέχισης και κλιμάκωσης των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, ακόμα και με απεργία. Μετά τα μεγάλα εργοτάξια, θα ακολουθήσουν περιοδείες σε μικρότερα έργα.

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Να σταματήσουν το ξεχαρβάλωμα των ωραρίων, η δουλειά τα Σαββατοκύριακα. Καμία υποχώρηση από το 5ήμερο - 7ωρο. Καμία καθυστέρηση πληρωμών. Κατώτατο μεροκάματο στα 45 ευρώ μεικτά για ανειδίκευτους χωρίς τριετίες. Να μπει τέλος στο κλέψιμο και στο παζάρι των ενσήμων, κάθε μέρα εργασίας να είναι και μέρα ασφάλισης. Να τηρούνται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Τέλος, στη συζήτηση με τους εργαζόμενους το Συνδικάτο κατήγγειλε το γεγονός ότι το αίτημά του για συνάντηση έχει μείνει χωρίς απάντηση από το υπουργείο Εργασίας, που συνεχίζει να έχει κατεβασμένα τα ρολά του για τους εργαζόμενους, την ώρα που η κυβέρνηση ενισχύει συνεχώς το αντεργατικό οπλοστάσιο της εργοδοσίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αντιμέτωποι με αναστολή Συμβάσεων, απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία

Περιοδεία από το Εργατικό Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο

Περιοδεία στους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο της Αθήνας έκανε χτες αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Σωματείων και της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο.

Στην αντιπροσωπεία, που συζήτησε με τους εργαζόμενους στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, σε επισιτιστικά και άλλα καταστήματα που λειτουργούν στο αεροδρόμιο, συμμετείχε και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Με την επιβατική κίνηση να κινείται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το «θαύμα» της «τουριστικής ανάπτυξης» να έχει δώσει τη θέση του στους άδειους διαδρόμους του αεροδρομίου, οι εργαζόμενοι που ξεζουμίζονταν τα προηγούμενα χρόνια πληρώνουν τώρα ξανά τα «σπασμένα», αυτήν τη φορά με απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις στο εισόδημά τους και νέα επίθεση στα δικαιώματά τους. Το ελάχιστο προσωπικό που έχει επιστρέψει στη δουλειά, καθώς η αναστολή συμβάσεων συνεχίζεται για μεγάλο μέρος των εργαζομένων, αντιμετωπίζει τη μείωση του χρόνου εργασίας και του εισοδήματός του, μέσα από την εφαρμογή του αντεργατικού προγράμματος «Συν-Εργασία» που σπεύδουν να αξιοποιήσουν οι εταιρείες.

Σε «Aegean» και «Goldair», όπου εφαρμόζεται η εκ περιτροπής εργασία, «το πρόγραμμα εργασίας είναι εβδομαδιαίο και οι εργαζόμενοι απασχολούνται 20 ώρες σε πενθήμερη βάση, ανάλογα όμως με τις "επιχειρησιακές ανάγκες"», καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα.

Αντίστοιχα, σε «Swissport» - «Skyserv», η εργοδοσία αφού απέλυσε το 70% του προσωπικού που δούλευε με Συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έχει άλλο ένα 20% σε αναστολή, καλεί εργαζόμενους να δουλέψουν τη μέρα του ρεπό τους, ενώ επιστρατεύει εκβιασμούς, προκειμένου «να συναινέσουν σε μείωση μισθού». Στο φόντο αυτό, οι λιγοστοί εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, με μειωμένους μισθούς κατά 20%.

«Καμία "Συν-Εργασία" με κυβέρνηση και εργοδοσία! Προστασία του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα στην ανακοίνωση που μοίρασε στη χτεσινή εξόρμηση. «Είναι θράσος να μας μιλάνε για "βιωσιμότητα" των επιχειρήσεων αυτοί που θησαύρισαν στις πλάτες μας», ξεκαθαρίζει και υπενθυμίζει «τα 500 εκατ. αποθεματικά της "Aegean" και τις νέες επενδύσεις για επέκταση στα Βαλκάνια και όχι μόνο», τα εκατομμύρια που «τσεπώνει η "SkyExpress" για τις "άγονες" γραμμές», τα δεκάδες εκατομμύρια «που οι επιχειρηματίες στις αερομεταφορές επένδυσαν όλα αυτά τα χρόνια και σε άλλους κλάδους (μεταποίηση, τουρισμό, Ενέργεια κ.λπ.)».

Εκτός από τις ανακοινώσεις, στους εργαζόμενους μοιράστηκε το τελευταίο τεύχος της εφημερίδας του Εργατικού Κέντρου «Πρωτεργάτης», στις σελίδες της οποίας έχουν συμπεριληφθεί τα προβλήματα των εργαζομένων στο αεροδρόμιο και οι πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

«Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Αυτό που είναι αναγκαίο σήμερα είναι η οργάνωση, η πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, για να έχουν μισθό και δικαιώματα, να έχουν εισόδημα όλοι, να μην αποδεχθούν τη μείωση του μισθού που ήδη έχει επιβληθεί κατά 20%, να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα επανέλθουν στη δουλειά και αυτοί που είναι σε αναστολή να παίρνουν το σύνολο του μισθού τους», τόνισε σε δήλωσή του ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, καλώντας τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στα σωματεία και στην πάλη, για να μπει φρένο σε αυτήν την κατάσταση. «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά», σημείωσε και υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια την οικονομική κρίση αλλά και τις συνεχόμενες χρονιές της ανάπτυξης των κερδών των επιχειρήσεων, όταν οι αφίξεις και τα έσοδα έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό

Σε νέα κινητοποίηση προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, την Πέμπτη 25/6, στις 4 μ.μ., στο Σύνταγμα (οδός Βασιλέως Γεωργίου). Στο πλαίσιο της κινητοποίησης στην Αττική, το κλαδικό Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας στις 25/6, από τις 3 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.

Τα σωματεία, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες με τις οποίες οι εργαζόμενοι του κλάδου παλεύουν για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, απευθύνουν κάλεσμα στα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα να πάρουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες την ίδια μέρα στις περιοχές τους.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 22/6, στις 10 π.μ., το Συνδικάτο προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7, Σύνταγμα), διεκδικώντας παύση πληρωμών σε εφορία, τράπεζες, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, καθώς και την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους εργαζόμενους του κλάδου, που καλούνται να ζήσουν με τα ψίχουλα των 534 ευρώ ή και χωρίς καθόλου εισόδημα.

Αντίστοιχα, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου οργανώνει σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων.

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση σε κατάστημα της αλυσίδας «YES STORE»

Διαμαρτυρία έξω από κατάστημα της αλυσίδας «YES STORE» στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε προχτές Τετάρτη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τελευταίο περιστατικό ήταν η απόλυση υπαλλήλου γιατί τόλμησε να διεκδικήσει τα αυτονόητα, όπως επισημαίνει το Συνδικάτο, «να μοιράζονται στα παιδιά τα tips, να μην παρακρατείται ο μισθός στο τέλος κάθε μήνα, και όντας έγγαμος να γράφεται αυτό στη σύμβασή του». Καταγγέλλει μάλιστα ότι «η εργοδοσία τον απέλυσε γνωρίζοντας πολύ καλά ότι είναι έγκυος η γυναίκα του, στον 9ο μήνα». Το κλαδικό Συνδικάτο καταγγέλλει ακόμα ότι εκδικητική απόλυση υπέστη και άλλος εργαζόμενος, ο οποίος αντέδρασε επειδή κλήθηκε να κάνει τον «σεκιουριτά» και βρέθηκε σε κίνδυνο για να αποτρέψει ληστεία.

«Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ζητούσαν από εργαζόμενους να βάλουν πλάτη γιατί δεν βγαίνουν τα μαγαζιά και δεν αντέχουν τη χασούρα της κρίσης, μόλις υπήρξε παρέμβαση του συνδικάτου μας, και με τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης, και οι εργαζόμενοι υπέγραψαν συμβάσεις με πλήρη ένσημα σε συγκεκριμένα καταστήματα και κουτί για tips τοποθετήθηκε σε όλα τα καταστήματα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως και μας φοβούνται και μας έχουν ανάγκη και οι απαιτήσεις μας είναι απολύτως δίκαιες και εφικτές».

To Συνδικάτο τονίζει πως έδωσε μια πρώτη απάντηση στην εκδικητική απόλυση και ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα.

Πρωτοβουλίες σωματείων
Κινητοποίηση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε κινητοποίηση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα, την Κυριακή 21/6, στις 10.30 π.μ., ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Την ίδια μέρα, καλεί σε Συνέλευση τους εργαζόμενους στις νότιες συνοικίες της Αθήνας, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο μπάσκετ του Δήμου Αλίμου (Κουμουνδούρου 92 - 96, πλησίον σταθμού μετρό «Αλιμος»).

Σύσκεψη με εργαζόμενους σε δημοσκοπικές εταιρείες

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους στις δημοσκοπικές εταιρείες σε σύσκεψη το Σάββατο 20/6, στις 9.30 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

Συνελεύσεις συνδικάτων
  • Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/6, στις 10.30 π.μ., πραγματοποιεί το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
  • Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/6, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data» οργανώνει Γενική Συνέλευση την Τρίτη 23/6 στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
  • Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28/6, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.
  • Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 5 Ιούλη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος).
Και οι εργατοπατέρες... στο Καβούρι τους!

Οι εργαζόμενοι του κλάδου του Μετάλλου έρχονται αντιμέτωποι με την αντεργατική κλιμάκωση, με απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών κ.ο.κ.

Ταξικά συνδικάτα δίνουν μάχη, με πολύμορφες δραστηριότητες, όπως και με τη χτεσινή μέρα δράσης στον κλάδο, για την οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων, για να μην πληρώσουν ξανά την κρίση.

Και οι εργατοπατέρες... το χαβά τους: Η πλειοψηφία του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) όχι μόνο αποφάσισε να διεξαγάγει ένα αποκλειστικά εκλογικό συνέδριο λίγων ωρών στις 4 Ιούλη, εμποδίζοντας να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και τον τρόπο αγωνιστικής αντίδρασης, αλλά, συνεχίζοντας τις... «αγωνιστικές παραδόσεις» της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, αποφάσισε και αυτή να στήσει το «συνέδριο» - παρωδία της στο πολυτελές ξενοδοχείο «Απόλλων» στο Καβούρι!

Οι ίδιοι εργατοπατέρες που επικαλούνταν με θράσος... «οικονομική στενότητα» όταν απέρριπταν τα αιτήματα Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, της ΣΝΑΪΝΤΕΡ κ.λπ. για έμπρακτη στήριξη μπροστά στις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν αυτά στην Αθήνα ενάντια σε λουκέτα και άλλα αντεργατικά σχέδια... τώρα «κλείσανε» το χλιδάτο ξενοδοχείο τους στο Καβούρι, για να μπορούν μαζί με τα φιλαράκια τους στην ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ να δροσιστούν δίπλα από τις πισίνες του, όσο πιο μακριά γίνεται από τους εργαζόμενους, τις αγωνίες και τους αγώνες τους...

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Πολύμορφη αγωνιστική δράση ενάντια στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ