ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το Θεατρικό Μουσείο

Η πρώτη αίθουσα του Θεατρικού Μουσείου
Η πρώτη αίθουσα του Θεατρικού Μουσείου
Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε χτες το ΚΚΕ σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα στο Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο. Η Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφει η βουλευτής Ελένη Γερασιμίδου, αναφέρει:

«Απεγνωσμένο ΣΟΣ εκπέμπουν οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο (ΚΜΕΕΘ), καθώς η επιχορήγησή του - που από το 2004 άρχισε να περικόπτεται - τελικά διακόπηκε εντελώς, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί εδώ και καιρό να σταματήσει τη λειτουργία του, αφού οι εργαζόμενοί του, που έμειναν 8 από 14, παραμένουν απλήρωτοι από το Φεβρουάριο του 2012!

Το ΚΜΕΕΘ, που ιδρύθηκε το 1938 από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, συνιστά ένα μοναδικό στο είδος του οργανισμό, αφού μέσα από τα αρχεία, τη βιβλιοθήκη και τα εκθέματά του παρελαύνει όλη η ιστορία του ελληνικού θεάτρου και των ανθρώπων του, η λαμπρή προσφορά τους στην τέχνη και τους κοινωνικούς αγώνες, ένα σπουδαίο και σπάνιο εκπαιδευτικό και μελετητικό - ερευνητικό υλικό για την ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης.

Ως θύμα και αυτό των σκληρών περικοπών που συνόδεψαν το μεγάλο φαγοπότι των "επενδυτών" της Ολυμπιάδας του 2004 και της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής που - με πρόσχημα την κρίση - οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και ερήμωση τους δημόσιους πολιτιστικούς οργανισμούς, για να τους παραδώσει βορά στους επιχειρηματίες "σωτήρες", το ΚΜΕΕΘ απειλείται άμεσα με ανεπανόρθωτη καταστροφή των ιστορικών εκθεμάτων του και του πολύτιμου αρχείου του. Η μούχλα, τα έντομα και τα τρωκτικά είναι πλέον οι μοναδικοί επισκέπτες στον - από την αρχή ακατάλληλο και χωρίς τις στοιχειώδεις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας - υπόγειο χώρο του παλιού νεκροτομείου της Αθήνας, στον οποίο "πετάχτηκε" κυριολεκτικά, καθώς δε διαθέτει ιδιόκτητο χώρο, ούτε μπορεί να καταβάλει τα ενοίκια μιας αντάξιας στην πολιτιστική σπουδαιότητά του στέγης».

Ερωτάται ο υπουργός εάν προτίθεται:

α) Να καταβάλει άμεσα το ποσόν των 400.000 ευρώ που απαιτούνται για την εξόφληση των χρεών του ΚΜΕΕΘ και την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων του, καθώς και την αναγκαία για την απρόσκοπτη λειτουργία του ετήσια επιχορήγηση.

β) Να εξασφαλίσει κατάλληλο χώρο στέγασης του ΚΜΕΕΘ, που θα καλύπτει όλες τις υψηλών προδιαγραφών απαιτήσεις για την ασφαλή φύλαξη - συντήρηση, εμπλουτισμό και δημόσια αξιοποίηση των αρχείων και εκθεμάτων του.

γ) Να πάρει μέτρα για τη μετατροπή του από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ - εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΘ με μόνιμο προσωπικό και ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό - ως αναγκαία προϋπόθεση για να παίξει το ρόλο του στη διάσωση της θεατρικής μας κληρονομιάς και την εξέλιξή της.

  • Την Πέμπτη 27 Μάρτη, Παγκόσμια ημέρα Θεάτρου, το ΔΣ και το προσωπικό του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, καλούν σε συνάντηση - ενημέρωση - διαμαρτυρία όλα τα συγγενικά σωματεία (Σ.Ε.Η., Εταιρεία θεατρικών Συγγραφέων, λογοτεχνικά σωματεία, συλλόγους θεατρολόγων, φοιτητικούς συλλόγους θεατρολογίας, δραματικές σχολές, ΕΣΗΕΑ, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα, πολιτικά κόμματα), στις 13.00 μ.μ. στο χώρο του Θεατρικού Μουσείου (Ακαδημίας 50).
Σεμινάριο για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης

Στα πλαίσια της πρόσκλησης για δημιουργία πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου με τίτλο «Στους καιρούς των αποφάσεων και η Τέχνη πρέπει ν' αποφασίσει», η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ διοργανώνουν το 2ο σεμινάριο με θέμα «Ο χαρακτήρας της καπιταλιστικής κρίσης», με εισηγητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Το σεμινάριο θα γίνει το Σάββατο 22 Μαρτίου, στις 6 μ.μ. (προσέλευση 5.30 μ.μ.) στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, δίπλα στο Δημαρχείο του Δήμου της Αθήνα).

Είναι το δεύτερο από μία σειρά σεμιναρίων που απευθύνονται σε όσους ανταποκρίθηκαν και θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση για δημιουργία πρωτότυπου έργου με θέμα την καπιταλιστική κρίση, τις συνέπειες και τη διέξοδο από αυτήν. Θυμίζουμε ότι η πρόσκληση αφορά καλλιτέχνες κάθε ηλικίας και σε όλα τα είδη Τέχνης, που μπορεί να απευθύνονται είτε σε μεγάλους είτε σε παιδιά: Μουσική - τραγούδι, εικαστικά - σκίτσο - animation, λογοτεχνία - ποίηση, ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασία - ντοκιμαντέρ), συγγραφή θεατρικού έργου, χορός.

Τα έργα μπορούν να κατατεθούν όλη την περίοδο μέχρι το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι καλλιτέχνες μπορούν να ανατρέχουν στην ιστοσελίδα http://efestival.kne.gr και να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση texniapofasi39@gmail.com

Βραβείο για «Μια ανάσα δρόμο» και «Μουσείο άδειο»

Στους πρωτοεμφανιζόμενους ποιητές Παναγιώτη Μηλιώτη και Μαρία Κουλούρη, απονέμεται από κοινού το βραβείο «Γιάννης Βαρβέρης» (για πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή), με ομόφωνη απόφαση της επιτροπής, όπως ανακοίνωσε προχτές η Εταιρία Συγγραφέων.

Το βραβείο, που απονέμεται για δεύτερη χρονιά, καθιέρωσε η Εταιρία Συγγραφέων στη μνήμη του αλησμόνητου, πρόωρα χαμένου ποιητή, δοκιμιογράφου, μεταφραστή και κριτικού θεάτρου Γιάννη Βαρβέρη (1955 - 2013). Ο Π. Μηλιώτης βραβεύεται για τη συλλογή «Μια ανάσα δρόμο» και η Μ. Κουλούρη για τη συλλογή «Μουσείο άδειο».

Σύσκεψη για τα Μουσεία

«Για ολόκληρη τη φετινή περίοδο τα σημαντικότερα Μουσεία μας παραμένουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, 7 ημέρες την εβδομάδα. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τα 33 μεγαλύτερα Μουσεία μας, τα οποία συγκεντρώνουν το 95% των επισκεπτών και των εισπράξεων. Και για την περίοδο από 1η Απριλίου μέχρι τη 31η Οκτωβρίου (...) Ανακοινώνω ότι όσοι συμπολίτες μας έχουν ενεργό κάρτα ανεργίας, θα μπορούν να επισκέπτονται όλα τα Μουσεία μας δωρεάν, ενώ σε λίγο αυτή η πολιτική θα επεκταθεί και για τους ανέργους και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους».

Τα παραπάνω είπε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης υπό τον υπουργό Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλο, με θέμα την αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων. Το μέτρο της 12ωρης λειτουργίας των μουσείων θα λειτουργήσει σε βάρος των εργαζομένων στα Μουσεία με ένταση της «ελαστικής» σχέσης εργασίας. Τα Μουσεία θα προσλάβουν και ιδιώτες που θα εκπαιδεύουν το προσωπικό, ενώ δε θα αργήσουν να εμφανιστούν και ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα νοικιάζουν εργαζομένους και, στο τέλος, θα κινδυνεύουν και τα εκθέματα... Οσο για την ελεύθερη πρόσβαση όσων ανέργων διαθέτουν ενεργό κάρτα ανεργίας, γιατί αυτή η διάκριση; Οι υπόλοιποι; Αυτό που χρειάζεται είναι ελεύθερη και δωρεάν είσοδος για όλους τώρα, γιατί η πολιτιστική κληρονομιά είναι κοινωνική περιουσία.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org