ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην εφαρμοστεί το νέο σύστημα εξετάσεων στην Α' Λυκείου

Ανακοίνωση για την τράπεζα θεμάτων

Eurokinissi

Να μην εφαρμοστεί η τράπεζα θεμάτων ως τρόπος εξέτασης για τους μαθητές της Α' Λυκείου ζητά η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, καλώντας γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να το διεκδικήσουν. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΑΣΓΜΕ απευθύνεται στους φορείς των παραπάνω, συλλέγοντας υπογραφές σε ψήφισμα που καταλήγει στα εξής αιτήματα:

  • Οι μαθητές της Α' Λυκείου να εξεταστούν όπως και τα προηγούμενα χρόνια με θέματα που θα βάλει ο διδάσκοντας και όχι με βάση την τράπεζα θεμάτων.
  • Οι μαθητές όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εξεταστούν σ' αυτά που έχουν διδαχτεί και όχι σε αυτά που θα έπρεπε να έχουν διδαχτεί.
  • Ιδίως για τους περίπου 180 μαθητές της Γ' Λυκείου στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά να εισαχθούν στις ανώτατες σχολές που επιθυμούν χωρίς εξετάσεις.

Η ΑΣΓΜΕ επισημαίνει ότι, φέτος, δύο μήνες πριν τις εξετάσεις έχουμε πλήθος ακόμα κενών σε εκπαιδευτικούς σε όλα τα μαθήματα και στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι αδικίες μεταξύ των μαθητών. Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της ύλης με παιδαγωγικούς όρους και γίνεται ένας αγώνας δρόμου χωρίς προηγούμενο και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η τράπεζα θεμάτων είναι ακόμα κλειστή, με αποτέλεσμα κανένας μαθητής ή εκπαιδευτικός να μην μπορεί να δει και να εξασκηθεί πάνω στο νέο ύφος των ασκήσεων.

Οι γονείς σημειώνουν επίσης ότι οι πανελλαδικού χαρακτήρα προαγωγικές εξετάσεις και στις τρεις τάξεις των ΓΕΛ - ΕΠΑΛ από τράπεζα θεμάτων, δένουν πλήρως το Λύκειο στις εισαγωγικές εξετάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, το μετατρέπουν σε εξεταστικό κέντρο, θα στρέψουν την πλειοψηφία των μαθητών στην ψευτο-κατάρτιση (ΕΠΑΛ - ΣΕΚ), ενώ ευνοούνται τα φροντιστήρια που η Συνομοσπονδία προβλέπει ότι θα καθιερωθούν από όλο και πιο μικρή ηλικία.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ
«Οχι» στις κάμερες παρακολούθησης στα σχολεία

Με το πρόσχημα της ασφάλειας, έπειτα από πρόσφατη διάρρηξη που έγινε στο 2ο ΓΕΛ Χορτιάτη, η διοίκηση του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη επαναφέρει το ζήτημα της εγκατάστασης του «Μεγάλου Αδελφού» στα σχολεία. Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του Δήμου με πρόταση που κατεβαίνει στα σχολεία και στους Συλλόγους Γονέων μέσω της Σχολικής Επιτροπής, εισηγείται να καλύψουν το κενό της επαρκούς φύλαξης των σχολικών εγκαταστάσεων, που προέκυψε μετά τις απολύσεις των σχολικών φυλάκων, με κάμερες παρακολούθησης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πυλαίας - Χορτιάτη καταγγέλλει το συγκεκριμένο μέτρο, απαιτεί να μην εγκατασταθούν σε κανένα σχολείο κάμερες παρακολούθησης και ζητά την άμεση επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η πρόταση της διοίκησης του Δήμου «αποτελεί ακόμα ένα μέτρο αυταρχισμού και αστυνόμευσης των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στους χώρους των σχολείων. Θα βάλει φραγμό στην ελευθερία κινήσεών τους, εθίζοντας τους στο χαφιεδισμό, επιχειρώντας να βάλει εμπόδια στους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αποτελεί συνέχεια της πρακτικής της διοίκησης του Δήμου να καλεί αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ ενάντια σε κινητοποιήσεις εργαζόμενων, συλλόγων και φορέων του δήμου μας».

Ξεκαθαρίζει ότι «η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε σχολεία του δήμου δεν πρόκειται να λύσει το ζήτημα της φύλαξης και προστασίας των σχολικών κτιρίων. Κυρίως δε, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο των σχολικών φυλάκων, οι οποίοι απολύθηκαν, πέφτοντας θύματα κι αυτοί της βάρβαρης δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση και η ΕΕ για την υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Αν πραγματικά ενδιαφερόντουσαν για τη φύλαξη των σχολείων δε θα συναινούσαν στην απόλυση των σχολικών φυλάκων. Το πρόβλημα της φύλαξης των σχολικών εγκαταστάσεων δε λύνεται με πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ούτε με την παράδοση της ασφάλειας των δημόσιων σχολείων σε ιδιωτικές εταιρείες security».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Σήμερα, Τετάρτη

Η ΟΒ ΣΤΕΤΔ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ κάνει εκδήλωση με θέμα «Βιομηχανία τροφίμων: Στα χέρια του λαού ή των μονοπωλίων;», στη 1 μ.μ., στις 200άρες αίθουσες. Ομιλητές: Αλέκος Oυγγρίνος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, και Μωυσιάδης Δημήτρης, πρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου Βιομηχανικού Επισιτισμού.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Κοζάνη κάνουν εκδήλωση με θέμα «ΕΕ και Εκπαίδευση», στις 3 μ.μ., στο Μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Ομιλητής: Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Καστοριά κάνουν εκδήλωση με θέμα «ΕΕ vs Νεολαία / Σπάσε τα δεσμά», στις 2.30 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Ομιλήτρια: Μαρία Αραπογιάννη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Αύριο, Πέμπτη

Οι ΟΒ ΣΔΟ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κάνουν εκδήλωση με θέμα «Live yοur myth in Greece! Τουρισμός: Ανάπτυξη για του μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, σύγχρονη σκλαβιά για τους εργαζόμενους, μακρινό όνειρο για το λαό: Ανάπτυξη για ποιον;», στη 1 μ.μ., στις 200άρες αίθουσες. Ομιλητές: Ζαριανόπουλος Σωτήρης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και Τσιαούσης Κυριάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού.

Η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης της ΚΝΕ, κάνει εκδήλωση στην Ξάνθη με θέμα «Ουκρανία... οι εξελίξεις μυρίζουν μπαρούτι», στις 8 μ.μ., στην αίθουσα Α1 στα ΠΡΟΚΑΤ του Πολυτεχνείου. Ομιλήτρια: Σούλα Βλυσίδου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ για το θρυλικό αγώνα της Ντιναμό Κιέβου εναντίον των ναζί της Γερμανίας, «The deathmatch, Dynamokyiv vs the Nazis».

Η Τομεακή Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ Μεσσηνίας και οι ΟΒ Οικονομικών Σχολών Μεσσηνίας κάνουν εκδήλωση, με θέμα «Μας μαθαίνουν την αλήθεια τα σχολικά βιβλία; Η επανάσταση του 1821 και η σημασία της σήμερα», στις 12 το μεσημέρι, στο Τμήμα Παιδαγωγικού. Ομιλήτρια: Κωνσταντίνα Τουρλίδα, μέλος του Τομεακού Γραφείου ΑΕΙ της ΚΝΕ.

Καθυστερήσεις διαπιστώνουν οι πρυτάνεις

Καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Παιδείας για τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, διαπιστώνει το διευρυμένο συντονιστικό όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων, που συνεδρίασε χτες στην Αθήνα. Οι πρυτάνεις σημειώνουν για άλλη μια φορά τα μεγάλα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στα ιδρύματα μετά τις διαθεσιμότητες, ενώ παράλληλα διαμαρτύρονται και γιατί ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί η ρύθμιση για τη δυνατότητα αξιοποίησης των ταμειακών αποθεμάτων του προηγούμενου έτους (που θεωρούν αναγκαία λόγω της δραστικής περικοπής της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων) και για την καθυστέρηση πρόσληψης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών. Οι πρυτάνεις λένε ότι τα παραπάνω είναι αποφάσεις που εκκρεμούν από τον Οκτώβριο και έχουμε μπει ήδη στο εαρινό εξάμηνο με πολλά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Για τους φοιτητές που έχουν καθυστερήσει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, οι πρυτάνεις συμφωνούν με τη διαγραφή όσων έχουν αποδεδειγμένα εγκαταλείψει τις σπουδές τους, ζητούν όμως ειδική μέριμνα και ιδιαίτερη αντιμετώπιση για όσους φοιτητές προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και προσθέτουν ότι θα υπάρξουν σχετικές προβλέψεις στους υπό κατάρτιση οργανισμούς των ιδρυμάτων.

Τέλος, οι πρυτάνεις επαναφέρουν το θέμα της αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων των διαφόρων οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ και ζητούν νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.

ΔΟΕ
Αντίθετοι στην αξιολόγηση οι εκπαιδευτικοί

Σε 58.560 ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χτες εκπρόσωποι του ΔΣ της ΔΟΕ, ο αριθμός των υπογραφών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενάντια στην αξιολόγηση, αριθμός που αντιστοιχεί στο 93% των υπηρετούντων εκπαιδευτικών.

Ξεκινώντας οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ από αυτό το στοιχείο, αναφέρθηκαν και στις θέσεις που διαμόρφωσαν οι πλειοψηφίες στην ομοσπονδία για μια ...άλλη αξιολόγηση. Οι δυνάμεις που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, και στην ΟΛΜΕ και στη ΔΟΕ, έχουν κατά καιρούς στρώσει το δρόμο στην κυβέρνηση, με συγκεκριμένες προτάσεις, για το πώς θα υλοποιηθεί μια τάχα «καλή» αξιολόγηση αλλά στην ουσία στρώνουν το δρόμο για να γίνει αποδεκτή από τους εκπαιδευτικούς η αξιολόγηση. Ωστόσο, όπως έχουν επισημάνει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η κοινωνία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και του κέρδους φτιάχνει και το ανάλογο σχολείο και διαμορφώνει και τον αντίστοιχο κρατικό έλεγχο - αξιολόγηση, με κριτήρια που δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκά. Το επιβεβαιώνει άλλωστε και η πείρα από την εφαρμογή της αξιολόγησης στις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ερωτηματολόγιο για την ΕΕ στους μαθητές

Ερωτηματολόγιο με, συνολικά, 11 ερωτήματα τα οποία αφορούν στο χαρακτήρα και την πολιτική της ΕΕ, αλλά και στην πολιτική κατάσταση στη χώρα και, γενικότερα, στη ζωή της νεολαίας, διακινεί στους μαθητές των σχολείων η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του δίμηνου προγράμματος πολιτικής - πολιτιστικής δράσης που έχει καθορίσει με τίτλο «ΕΕ VS Νεολαία - Σπάσε τα δεσμά».

Ανάμεσα στα ερωτήματα περιλαμβάνονται:

-- Ποιοι και για ποιο λόγο δημιούργησαν την Ευρωπαϊκή Ενωση;

-- Γνωρίζεις για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που είναι το μνημόνιο των μνημονίων, υπογράφτηκε το 1992 και προβλέπει όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουν σήμερα με πρόφαση την κρίση;

-- Ποια κόμματα στηρίζουν την ΕΕ και την πολιτική της;

-- Οι κυβερνήσεις της χώρας ασχολούνται ουσιαστικά με τα προβλήματα της νεολαίας;

-- Πώς πιστεύεις ότι θα λυθούν τα προβλήματά σου;
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org