ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΜΟΡΝΟΣ»

Σε μια από τις μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίας της χώρας, στην «ΜΟΡΝΟΣ», που βρίσκεται στην περιοχή της Θήβας, περιόδευσε τη Δευτέρα το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Την περίοδο αυτή, οι 370 εργαζόμενοι της επιχείρησης διεκδικούν την υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας, με αίτημα την ανάκτηση των απωλειών που υπέστησαν οι μισθοί τους από το 2012 έως σήμερα από την εφαρμογή των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου.

Η τελευταία απάντηση που πήραν από την εργοδοσία ήταν ότι «η κατάσταση είναι ρευστή και δεν γνωρίζουμε πώς θα καταλήξουν τα εργασιακά». Επομένως «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κανένα ποσοστό επαναφοράς των μισθών». Μέχρι τώρα, με συλλογικές αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και συσκέψεων, κάνουν 3ωρες στάσεις εργασίας. Οπως ειπώθηκε από τους ίδιους, η εργοδοσία έχει απειλήσει ευθέως ότι αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, θα προχωρήσει καταρχήν σε 20 απολύσεις.

«Η εργοδοσία κάθε φορά πατάει στο φόβο», ανέφερε ένας εργαζόμενος και συνέχισε: «Πρόπερσι υπογράψαμε τη διετή σύμβαση, με μειώσεις στους μισθούς από 6% έως 8% υποτίθεται για να βοηθήσουμε την επιχείρηση. Εργαζόμενοι είπαν ότι προκειμένου να χάσω τη δουλειά μου, ας μου μειώσουν τον μισθό. Τώρα αυτό δεν πρέπει να περάσει».

Οπως αναφέρθηκε από συνδικαλιστές του επιχειρησιακού σωματείου, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Δ. Κουτσούμπα, το 2009 οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ήταν 720 και «τώρα είναι 370 όμως έχει αυξηθεί ο κύκλος εργασιών», άρα έχει μεγαλώσει η εντατικοποίηση της δουλειάς. Ειδικά για φέτος, με τις νέες συμφωνίες που έχει υπογράψει η επιχείρηση, υπολογίζουν ότι η αύξηση στον κύκλο εργασιών θα φτάσει το 22,4%.

Η «ΜΟΡΝΟΣ» είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στον τομέα της. Παράγει ό,τι έχει σχέση με συσκευασίες, από ετικέτες και κεσεδάκια για τα παγωτά και γιαούρτια, μέχρι κιβώτια. Σύμφωνα με εκπροσώπους της διοίκησης, που συναντήθηκαν με τον Δ. Κουτσούμπα, το 2008 εμφανίστηκε κάμψη της παραγωγής και του τζίρου λόγω της καπιταλιστικής κρίσης. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο τζίρος ανέκαμψε και αναμένεται να φτάσει φέτος τα 55 με 60 εκατομμύρια. Η εταιρεία έχει πελάτες μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, με τελευταία την «ΤΣΙΠΙΤΑ».

Χρειάζεται κίνημα που θα πιέζει και θα διεκδικεί, όχι χειροκροτητής της κυβέρνησης

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους εργαζόμενους

Είμαστε σε μία νέα κατάσταση και το ΚΚΕ θεωρεί ότι η επικοινωνία με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς είναι ένα σημαντικό στοιχείο της λειτουργίας μας, έτσι ώστε και να γνωρίζουμε από κοντά τα προβλήματα και να ενημερώνουμε για τις θέσεις που έχει το ΚΚΕ.

Για παράδειγμα, έχουμε αυτήν την περίφημη διαπραγμάτευση που γίνεται με την τρόικα, την ΕΕ κ.λπ. Από ό,τι φαίνεται, θα υπάρξει ένας νέος συμβιβασμός. Θα υπάρξει ένας νέος συμβιβασμός, ένα νέο μνημόνιο, άσχετα το πώς θα ονομαστεί. Θα είναι όμως μία συμφωνία, ένα πρόγραμμα που θα έχει να κάνει και με τους εταίρους και με την ελληνική οικονομία, την ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό κράτος. Θα έχει επιπτώσεις αυτό, τέτοιες ή αλλιώτικες, στους ίδιους τους εργαζόμενους, στον ίδιο τον λαό μας.

Και εδώ ένα ζήτημα που θέτουμε είναι ότι όλοι μας πρέπει να σκεφτούμε, όχι γύρω από έννοιες και όρους ή ονομασίες. Μπορεί τα μνημόνια να ονομαστούν προγράμματα, συμφωνίες, όπως και την τρόικα μπορείς να την ονομάσεις όπως θέλεις. Ομως το τρίο αυτό, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ - αυτοί που ήταν η τρόικα - θα υπάρχουν και είτε μιλάς μόνο με τους υπαλλήλους της τρόικας χαμηλόβαθμους, είτε υψηλόβαθμους, πάλι με αυτούς θα μιλάς. Αρα όπως και να ονομαστεί αυτό, θα εξακολουθεί να υπάρχει. Διότι το πρόγραμμα θα υλοποιείται σε συμφωνία του ελληνικού κράτους, της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΚΤ, με το ΔΝΤ, την ΕΕ.

Μέτρα με μείγμα μνημονίου - ΟΟΣΑ

Και αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία, έτσι ώστε να εξακολουθούν να ισχύουν τα μνημονιακά μέτρα κατά 70% - άλλος λέει 65%, άλλος 70%, άλλος 75%, πάντως εκεί θα είναι περίπου - που σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι μνημονιακοί νόμοι που έπληξαν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Τα περισσότερα από αυτά ή όλα, αν θέλετε μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι θα εξακολουθούν να ισχύουν, γιατί οι εφαρμοστικοί νόμοι, οι αντιλαϊκοί νόμοι έχουν ψηφιστεί και εξακολουθούν να ισχύουν και τώρα κανείς δε λέει ότι θα τους καταργήσει, είτε αμέσως είτε έστω σε ένα 6μηνο, είτε σε ένα χρόνο, γιατί μιλάμε για 350 τέτοιους νόμους που πλήττουν εργατικά δικαιώματα και άλλα τέτοια ζητήματα. Αρα, αυτό το θέμα μάς ανησυχεί.

Το υπόλοιπο 30% που αφορά μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει και το έχει θέσει στις διαπραγματεύσεις που γίνονται, είναι κυρίως μεταρρυθμίσεις με βάση τον ΟΟΣΑ. Αλλά οι προτάσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα αυτός ο οργανισμός πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, είτε είναι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, είτε του ιδιωτικού, είτε αφορούν άλλα ζητήματα με το Φορολογικό είτε ακόμα και με το Ασφαλιστικό. Και αυτά είναι ανοιχτά ακόμα και σε αυτό το 30%.

Να σας πούμε ειλικρινά τι μας ανησυχεί: Μιλάνε για τέλος της λιτότητας που θα έρθει με αυτό το 30% ή δεν ξέρουμε με οποιαδήποτε άλλα μέτρα. Ομως, την ίδια στιγμή για τέλος της λιτότητας μιλάνε και ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, μιλάει και η ΕΚΤ, δηλαδή όλοι αυτοί οι οργανισμοί οι οποίοι έχουν ρόλο να ξεζουμίζουν τους λαούς, για να έχει περισσότερα κέρδη το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια. Αρα, λοιπόν, αυτά τα μέτρα μας ανησυχούν και λέμε στον κόσμο να είμαστε σε ετοιμότητα, το λέμε και σε σας εδώ σήμερα, να τα αντιμετωπίσουμε. Είτε τα πολιτικά κόμματα είτε το εργατικό - λαϊκό κίνημα, είτε ο λαός.

Ο λαός θα πληρώσει και την ανάκαμψη

Ο Δ. Κουτσούμπας μιλάει στους εργαζόμενους του εργοστασίου
Ο Δ. Κουτσούμπας μιλάει στους εργαζόμενους του εργοστασίου
Διότι, δε μας δεν επαναπαυόμαστε από το γεγονός ότι βρισκόμαστε μετά τη μεγάλη αυτή κρίση, την καπιταλιστική κρίση, σε μια φάση ανάκαμψης, έστω μικρής, γιατί προς τα εκεί φαίνεται ότι πάει το πράγμα στην Ελλάδα και σε ορισμένες άλλες χώρες. Και γιατί δεν επαναπαυόμαστε; Να σας πω το εξής: Ξέρουμε ότι και με μικρή ανάκαμψη πάλι ο λαός θα την πληρώσει. Γιατί το μεγάλο κεφάλαιο θέλει να ρίχνει όλο και πιο κάτω το κόστος εργασίας, όπως το λένε.

Για μας δεν είναι εργασιακό κόστος αυτό. Για μας είναι αυτό που προσφέρει ο κάθε εργαζόμενος. Προσφέρει την εργατική δύναμή του, τη δουλειά του, τη σωματική του κούραση, την πνευματική του κούραση για να προσφέρει αυτό που προσφέρει στη δουλειά που είναι. Αρα, λοιπόν, δικαιούται να παίρνει καλό μισθό, εργασιακά δικαιώματα, ασφαλιστική κάλυψη, μόνιμη δουλειά και άλλα τέτοια ζητήματα. Δεν είναι εργασιακό κόστος.

Και με μικρή ανάπτυξη, πάλι θα ζητάνε από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη, για να μεγαλώνει η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, για να μεγαλώνει η ανταγωνιστικότητά τους. Αυτή είναι η λογική αυτού του συστήματος μέσα στο οποίο ζούμε.

Το δεύτερο ζήτημα που δεν μας εμπνέει εμπιστοσύνη, είναι αυτό το ζήτημα της επανάπαυσης. Οτι μπορεί να έχουμε μία μικρή ανάκαμψη. Ανάκαμψη μπορεί να έχουμε τώρα για κανέναν χρόνο, μικρή και στην ελληνική οικονομία και στην Ευρωζώνη κ.λπ. Ομως η κατάσταση είναι ασταθής στην οικονομία του καπιταλισμού. Η Γερμανία έχει επιβράδυνση, η Γαλλία βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα ύφεσης, η Ιταλία βρίσκεται ακόμα σε ύφεση, δεν την έχει ξεπεράσει, η Ισπανία επίσης, άλλες μεγάλες χώρες όπως, οι ΗΠΑ, τη σταθεροποίησαν πριν από λίγο καιρό όμως πάλι είναι ανοιχτά τα ζητήματα. Επιβράδυνση έχουν και άλλες μεγάλες οικονομίες. Η Ρωσία ήδη μπήκε σε ύφεση.

Αρα, λοιπόν, όλα αυτά ανησυχούν και αυτούς εκεί στην Ευρώπη, και άλλους, και το μεγάλο κεφάλαιο. Και εδώ στην Ελλάδα πρέπει να ανησυχούν και τους εργαζόμενους. Διότι όλοι αυτοί πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και πάλι σε αυτήν την περίπτωση την πληρώνει ο λαός μας, θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Οι «κόκκινες γραμμές» του λαού

Αυτά, λοιπόν, είναι τα στοιχεία που μας ανησυχούν και αυτά δεν τα λέμε για να είμαστε απαισιόδοξοι ή για να μην υπάρχει ελπίδα. Ισα - ίσα στη λογική τη δική μας, ο εργαζόμενος και ελπίδα πρέπει να έχει και αισιοδοξία. Αλλά το θέμα είναι τι είδους ελπίδα και τι είδους αισιοδοξία. Να έχει ελπίδα στο δικό του αγώνα, στη συλλογική δράση, στη διεκδίκηση, στην πίεση σε όλα αυτά τα ζητήματα. Για αυτό θα έχετε ακούσει πολλές φορές να λέμε ότι δεν πρέπει να γίνουμε χειροκροτητές των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών.

Ο ρόλος της εργατικής τάξης, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, του συνδικαλιστικού κινήματος, όλων των εργαζομένων δεν πρέπει να είναι να χειροκροτάει τη μία ή την άλλη απόφαση πριν ακόμα τη δει καν ή με την ελπίδα που μπορεί να είναι πολύ θολή ακόμα. Αλλά να διεκδικεί, να πιέζει. Εμείς αυτό το ρόλο θέλουμε για τον εαυτό μας, γι' αυτό και μας έχετε ακούσει να λέμε ότι επιλέγουμε σε αυτήν τη φάση, έτσι όπως είναι η κατάσταση, να παίξουμε το ρόλο μιας ισχυρής, όσο γίνεται δυνατής, αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή.

Εργατικής, όμως, λαϊκής αντιπολίτευσης, από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων και να προωθούμε ζητήματα μέσα στη Βουλή, στην Ευρωβουλή και μέσα στο δρόμο με κινητοποιήσεις, οπουδήποτε μπορούμε, έτσι ώστε και να πιέζουμε, να διεκδικούμε, γιατί αυτό πρέπει να είναι η «κόκκινη γραμμή» που πρέπει να βάλει ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, απέναντι στην εξουσία την κυβερνητική, την κρατική κ.λπ., δηλαδή να έχουμε ανάκτηση απωλειών από τα χρόνια της κρίσης.

Πληρώσαμε πολλά, οι εργαζόμενοι πληρώσανε πάρα πολλά τα χρόνια της κρίσης. Μειώθηκαν μισθοί, μειώθηκαν μεροκάματα, μειώθηκαν επιδόματα, δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί με αγώνες τις προηγούμενες δεκαετίες και θα πρέπει να υπάρξει ανάκτηση αυτών των απωλειών και με ενίσχυση μισθών και με ενίσχυση δικαιωμάτων και με κατάργηση όλων αυτών των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτήν τη γραμμή πάλης πρέπει να χαράξουμε και φυσικά για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης

Και γιατί λέμε άλλο δρόμο ανάπτυξης; Γιατί εμείς στη δική μας αντίληψη και θέλουμε να το σκεφτείτε και εσείς εδώ, αυτό το κράτος, αυτό το σύστημα δεν φτιασιδώνεται με ημίμετρα. Οποια επιμέρους μέτρα ή προσπάθειες κι αν κάνει οποιοσδήποτε και ας έχει την καλύτερη των προθέσεων, δεν μπορεί, το σύστημα να φτιασιδωθεί και να δώσει λύσεις πραγματικά για τα εργατικά, τα λαϊκά συμφέροντα, για το λαό. Πάντα θα υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα. Την ολιγαρχία του πλούτου, τα μονοπώλια, ξαναλέω πέστε ο καθένας όπως θέλετε αυτό το ζήτημα, θα είναι για την ελίτ - να το πω αλλιώς, με μια άλλη έκφραση τώρα που είναι και της μόδας. Δε θα είναι για τους εργαζόμενους.

Και από αυτήν την άποψη θα πρέπει να παλέψουμε, έτσι ώστε να υπάρξει σε μια πορεία, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, να υπάρξει συνολική ανατροπή αυτής της κατάστασης, και του συστήματος, και του κράτους τους.

Αρα, ο λαός αυτό που πρέπει να κάνει είναι να οργανώσει τη δική του πάλη, την ενότητά του, εμείς τη λέμε λαϊκή συμμαχία, ανεξάρτητα με το τι ψηφίζει ο καθένας ή τι πολιτικές απόψεις έχει ή είχε χτες και προχτές. Αλλά με μία κατεύθυνση, να παλεύει ενάντια σε αυτό το σύστημα που γεννά προβλήματα και που έχει όνομα - είναι καπιταλιστικό. Θα πρέπει να παλέψει ενάντια σε αυτό το κράτος, θα πρέπει να παλέψει ενάντια σε αντιλαϊκούς νόμους, θα πρέπει δηλαδή να έχει κατεύθυνση, να είναι ενάντια στα μονοπώλια, στο μεγάλο κεφάλαιο, στο σύστημα αυτό που έχει την πραγματική εξουσία.

Αυτή θα πρέπει να είναι η κατεύθυνση της πάλης. Και ταυτόχρονα όποιες ανάσες ανακούφισης, να το παλεύουμε να τις διεκδικούμε, έτσι ώστε να παίρνονται και κάποια μέτρα ανακούφισης, να ανακουφίζεται ο λαός μας, από όλη αυτήν την κατάσταση και την ασφυξία που έχουμε βρεθεί όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτό το δρόμο πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι η πάλη μας, ο αγώνας μας, σ' αυτήν την κατεύθυνση σας καλούμε.

Αμεσες πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και στη Βουλή

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Ενας από τους πρώτους νόμους που εμείς θα καταθέσουμε να ψηφιστεί στη Βουλή είναι να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων που αφορούν τους εργαζόμενους μέχρι σήμερα, που πάρθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σε αυτό σας καλούμε να μας υποστηρίξετε, να πιέσετε, διότι ήδη έχουν κάνει αλλαγή στις θέσεις τους άλλα κόμματα που το υπόσχονταν αυτό ότι θα το κάνουν αμέσως. Εμείς δεν λέμε αμέσως, ας γίνει μετά από μερικούς μήνες, αλλά το θέμα είναι ότι το έχουν βγάλει εντελώς από τον ορίζοντα. Γιατί, μιλάνε για άλλα πράγματα.

Θα καταθέσουμε πρόταση νόμου για άμεση ανακούφιση λαϊκών νοικοκυριών, αυτή τη στιγμή, δηλαδή απαλλαγές από φόρους, από δάνεια, πιέσεις κ.λπ. Θα καταθέσουμε προτάσεις νόμου για άμεση προστασία ανέργων, να δοθούν μεγαλύτερα επιδόματα κ.λπ., όπως και θα καταθέσουμε προτάσεις για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού δηλαδή του δώρου των Χριστουγέννων, του δώρου του Πάσχα και των καλοκαιρινών διακοπών που έχουν καταργηθεί.

Θα καταθέσουμε νόμο για τα 751 ευρώ, όχι όμως τμηματικά και "να δούμε στο μέλλον", όπως λέει τώρα μετεκλογικά η κυβέρνηση, γιατί το γύρισε και σε αυτό, αλλά εδώ και τώρα. Το λιγότερο που πρέπει να παίρνει ένας εργαζόμενος να είναι αυτό και όχι να πάνε σε αυτό το μισθό και αυτοί που παίρνουν παραπάνω, αλλά αντίθετα να αυξηθούν. Αλλά το λιγότερο, αυτός που παίρνει 600, αυτός που παίρνει 500 να φτάσει τα 751. Να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Και, βεβαίως, μια σειρά νόμων που αφορούν το συνταξιοδοτικό 13η, 14η σύνταξη, επαναφορά των κλεμμένων από τα αποθεματικά των Ταμείων, κατάργηση των νόμων που αυξάνουν την ηλικία συνταξιοδότησης που αφορούν και συνταξιούχους, αλλά αφορούν και νεότερες γενιές. Σε τελευταία ανάλυση, μας αφορά όλους μας γιατί έχει να κάνει και με την υγεία και μια σειρά άλλους τομείς.

Θα αξιοποιήσουμε την παραμικρή χαραμάδα που υπάρχει για να αποκαλύπτουμε πιο αποφασιστικά στο λαό τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο Κοινοβούλιο και βεβαίως να παλεύουμε, να διεκδικούμε και για άμεσα ζητήματα. Κυρίως όμως αυτό που πρέπει να σκεφτούμε όλοι μαζί, είναι πώς θα ανοίξουμε το δρόμο, για να υπάρξει πραγματικά άλλος δρόμος ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία, για το λαό, που θα είναι για το συμφέρον του εργάτη, του μικροαγρότη, του μικροεπαγγελματία που υποφέρει, αυτό που λέμε λαϊκή οικογένεια».

Δράσεις διεκδίκησης και αλληλεγγύης
  • Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, μαζί με τις Επιτροπές Ανέργων Κέντρου, Τούμπας, Συκεών και Χαριλάου, διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη στις 10.30 π.μ., παρέμβαση στο κεντρικό υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, διεκδικώντας πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ανανέωση των βιβλιαρίων ΙΚΑ των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι απ' το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τις λαϊκές οικογένειες να συμβάλουν σήμερα Πέμπτη στη Μέρα δράσης για την ενίσχυση της λαϊκής αλληλεγγύης, με τη συλλογή τροφίμων για τις λαϊκές οικογένειες που τα έχουν ανάγκη, 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ., στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ (Αριστείδου 92).
  • Αποκριάτικο πάρτι οργανώνει το Στέκι Εργαζομένων, Ανέργων και Νεολαίας Ελευσίνας, το Σάββατο 21/2, στις 9.30 μ.μ. (Νικολαΐδου 9).
  • Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Νέων Μεταναστών συνεχίζονται τα μαθήματα αλληλεγγύης, που εντάσσονται στο πλαίσιο των ενεργειών που αναλαμβάνει ο Ελληνικός Εργατικός Σύνδεσμος «ΑΤΛΑΣ», για την έμπρακτη στήριξη των νέων μεταναστών. Τα μαθήματα αρχίζουν το Σάββατο 21 Φλεβάρη, με δωρεάν τμήμα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας για νέους μετανάστες. Οσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να επικοινωνήσουν: E-mail: greekatlas@outlook.com. Τηλέφωνα: 042.440.2644 και 043.256.3358.
Ερώτηση του ΚΚΕ για το «Μετρό Θεσσαλονίκης»

Να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες στο «Μετρό Θεσσαλονίκης» και να ανακληθούν οι απολύσεις, ζητάνε οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, με Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζουμε ότι τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που δικαιώνει την Ανάδοχο Κοινοπραξία κατασκευής του Μετρό, κρίνοντας ότι έχει το δικαίωμα να εγκαταλείψει αμέσως το έργο, χωρίς να εκπέσουν οι εγγυητικές. Σαν αποτέλεσμα, οι εργασίες έχουν σταματήσει ξανά. Ταυτόχρονα, η Κοινοπραξία ήδη έκανε αίτηση διάλυσης της σύμβασης, η ΑΕΓΕΚ αποχώρησε από το κατασκευαστικό κομμάτι του Μετρό, ενώ απολύθηκαν πενήντα και κλήθηκαν να συναινέσουν στην απόλυσή τους οι εκατοντάδες εναπομείναντες εργαζόμενοι.

Η ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε για τις ομαδικές απολύσεις εκπνέει στις 20 Φλεβάρη, ενώ η «επιτροπή διαβούλευσης» διαπιστώνει την πρόθεση της Κοινοπραξίας να συνεχίσει την εκδίωξη του προσωπικού. Προβλήματα από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου αντιμετωπίζουν και πολλές μικρές επιχειρήσεις που έτυχε να βρεθούν στο δρόμο του Μετρό και αναγκάζονται πλέον να βάλουν λουκέτο.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν: Να υπάρξει η άμεση επανεκκίνηση και η απρόσκοπτη πλέον συνέχιση των εργασιών στο Μετρό, σε κάθε τμήμα του έργου (ΤΒΜ, αρχαιολογικές ανασκαφές, τεχνικές εργασίες). Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις, να γίνει ανάκληση των απολύσεων και διασφαλιστεί η εργασία, με πλήρη δικαιώματα, για όλους τους εργαζομένους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org