Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΜΟΡΝΟΣ»

Σε μια από τις μεγαλύτερες χημικές βιομηχανίας της χώρας, στην «ΜΟΡΝΟΣ», που βρίσκεται στην περιοχή της Θήβας, περιόδευσε τη Δευτέρα το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Την περίοδο αυτή, οι 370 εργαζόμενοι της επιχείρησης διεκδικούν την υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας, με αίτημα την ανάκτηση των απωλειών που υπέστησαν οι μισθοί τους από το 2012 έως σήμερα από την εφαρμογή των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου.

Η τελευταία απάντηση που πήραν από την εργοδοσία ήταν ότι «η κατάσταση είναι ρευστή και δεν γνωρίζουμε πώς θα καταλήξουν τα εργασιακά». Επομένως «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε κανένα ποσοστό επαναφοράς των μισθών». Μέχρι τώρα, με συλλογικές αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και συσκέψεων, κάνουν 3ωρες στάσεις εργασίας. Οπως ειπώθηκε από τους ίδιους, η εργοδοσία έχει απειλήσει ευθέως ότι αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, θα προχωρήσει καταρχήν σε 20 απολύσεις.

«Η εργοδοσία κάθε φορά πατάει στο φόβο», ανέφερε ένας εργαζόμενος και συνέχισε: «Πρόπερσι υπογράψαμε τη διετή σύμβαση, με μειώσεις στους μισθούς από 6% έως 8% υποτίθεται για να βοηθήσουμε την επιχείρηση. Εργαζόμενοι είπαν ότι προκειμένου να χάσω τη δουλειά μου, ας μου μειώσουν τον μισθό. Τώρα αυτό δεν πρέπει να περάσει».

Οπως αναφέρθηκε από συνδικαλιστές του επιχειρησιακού σωματείου, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Δ. Κουτσούμπα, το 2009 οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ήταν 720 και «τώρα είναι 370 όμως έχει αυξηθεί ο κύκλος εργασιών», άρα έχει μεγαλώσει η εντατικοποίηση της δουλειάς. Ειδικά για φέτος, με τις νέες συμφωνίες που έχει υπογράψει η επιχείρηση, υπολογίζουν ότι η αύξηση στον κύκλο εργασιών θα φτάσει το 22,4%.

Η «ΜΟΡΝΟΣ» είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στον τομέα της. Παράγει ό,τι έχει σχέση με συσκευασίες, από ετικέτες και κεσεδάκια για τα παγωτά και γιαούρτια, μέχρι κιβώτια. Σύμφωνα με εκπροσώπους της διοίκησης, που συναντήθηκαν με τον Δ. Κουτσούμπα, το 2008 εμφανίστηκε κάμψη της παραγωγής και του τζίρου λόγω της καπιταλιστικής κρίσης. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο τζίρος ανέκαμψε και αναμένεται να φτάσει φέτος τα 55 με 60 εκατομμύρια. Η εταιρεία έχει πελάτες μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, με τελευταία την «ΤΣΙΠΙΤΑ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ