ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
Τα ΚΕΠΑ συνεχίζουν τη σφαγή σε στοιχειώδεις παροχές Πρόνοιας

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα ακρωτηριασμένου εργάτη, που μετά την επανεκτίμηση κινδυνεύει να μείνει χωρίς αναπηρική σύνταξη

Από κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ στο ΚΕΠΑ της Πειραιώς

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ

Από κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ στο ΚΕΠΑ της Πειραιώς
Το 2012, ο Γιώργος Καζαντζίδης δέχτηκε 10.000 βολτ στο κορμί του, ενώ δούλευε. Απ' την ηλεκτροπληξία αχρηστεύτηκε το δεξί του χέρι, το οποίο ακρωτηριάστηκε. Επίσης, έπαθε σοβαρές βλάβες στις κλειδώσεις του αριστερού χεριού και στο αριστερό γόνατο. Ο Γ. Καζαντζίδης, 60 χρόνων σήμερα, υπέβαλε αίτηση για αναπηρική σύνταξη στις 22.1.2014. Στις 27.2.2014 η Τοπική Μονάδα Υγείας Αμαρουσίου του ΙΚΑ γνωμάτευσε ότι «το συνολικό ποσοστό αναπηρίας ανέρχεται σε 67% κατά ιατρική πρόβλεψη έως 31.10.2014».

Για την επόμενη εξέταση, ο γιατρός που τον παρέπεμψε είπε ότι δε χρειάζονταν νέες εξετάσεις γιατί «ούτε το χέρι ξαναφυτρώνει, ούτε οι βλάβες στην κλείδωση του αγκώνος του αριστερού χεριού και του γόνατου του αριστερού ποδιού είναι αποκαταστάσιμα». Ομως το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας - το διαβόητο ΚΕΠΑ - στις 26.11.2014 αποφάνθηκε ότι «το συνολικό ποσοστό αναπηρίας ανέρχεται σε 50% από 1.11.2014 έως και εφ' όρου ζωής». Δηλαδή, ο Γ. Καζαντζίδης δεν μπορεί να πάρει αναπηρική σύνταξη.

Και δεν είναι ο μόνος. Μέσα απ' τη διαδικασία της εκτίμησης της αναπηρίας απ' τα ΚΕΠΑ, από τους 210.000 επιδοματούχους ΑμΕΑ της απογραφής του 2012, σήμερα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, παίρνουν επίδομα μόνο 160.000. Επίσης, οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΙΚΑ, από το 14% έχουν πέσει κάτω από το 8%. Το βέβαιο είναι ότι όλοι αυτοί που κόπηκαν δεν είναι «ανάπηροι - μαϊμού», όπως προσπαθεί να τους παρουσιάσει η κυρίαρχη προπαγάνδα, για να δικαιολογήσει τις περικοπές, με τις οποίες λέει ότι «συμμαζεύονται» τα δημοσιονομικά του κράτους.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι θύματα της αλλαγής των κριτηρίων για τον αντιεπιστημονικό προσδιορισμό της αναπηρίας. Για παράδειγμα, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) παίρνουν κατά κανόνα ποσοστό αναπηρίας 35% - 50%, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κι αυτό επειδή το μορφωτικό επίπεδο είναι κριτήριο που αξιοποιείται για να μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας! Επίσης, η κατάσταση των ασθενών με ΣΚΠ μπορεί τη στιγμή της εξέτασης από τις επιτροπές να φαίνεται βελτιωμένη, αυτό όμως να είναι προσωρινό, λόγω του είδους της πάθησης.

Τέλος, υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία προς τα μέλη των επιτροπών των ΚΕΠΑ ότι για προσωρινή ή μόνιμη σύνταξη δεν πρέπει να συνυπολογίζεται η εκτίμηση ότι κάποιοι ασφαλισμένοι μένουν ανίκανοι - προσωρινά ή μόνιμα - προς εργασία, εξαιτίας ατυχήματος ή ασθένειας, αγνοώντας ότι αυτοί έχουν πληρώσει για χρόνια ασφαλιστικές εισφορές.

«Ξήλωμα» με προϊστορία

Βέβαια, το «ξήλωμα» ακόμα κι αυτής της στοιχειώδους πρόνοιας για τους ανάπηρους, δεν ξεκίνησε τώρα, αν και ποτέ δεν υπήρξε αντίστοιχη των πραγματικών αναγκών. Για παράδειγμα, το 1995 (5/2), επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο «Ριζοσπάστης» είχε αποκαλύψει ένα σχέδιο νόμου που συντάχθηκε απ' την τότε Διεύθυνση Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας (Γενικός Γραμματέας ήταν ο σημερινός υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής), με τον τίτλο «Για την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Πρόνοιας».

Σχολιάζοντας τα 52 άρθρα του νομοσχεδίου, ο «Ριζοσπάστης» έγραφε: «Το προσχέδιο νόμου, που συνέταξε η κυβέρνηση, επιτρέπει τη δράση με πιο έντονο και απροκάλυπτο αυτή τη φορά τρόπο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και σ' αυτόν τον τομέα». Εκείνο το σχέδιο αποσύρθηκε, αλλά επανήλθε το 1998, επί κυβέρνησης Σημίτη, οπότε και ψηφίστηκε (νόμος 2646, ΦΕΚ Α' 1998, «Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις»).

Από τότε, η έννοια της «Κοινωνικής Πρόνοιας» καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε απ' την «Κοινωνική Φροντίδα», η οποία κατέληξε σε «Κοινωνική Αλληλεγγύη»... Το βάθος όμως των ανατροπών ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις αλλαγές στις φραστικές διατυπώσεις, καθώς, με το νόμο αυτό, διαλύθηκαν οι μεγαλύτεροι οργανισμοί και ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας που διέθετε έως τότε η χώρα. Επίσης, καθιερώθηκαν ως μέσα άσκησης πολιτικής πρόνοιας τα ερανικά συστήματα, τα ευρωενωσιακά προγράμματα με ημερομηνία λήξης για τις ΜΚΟ, η «φιλανθρωπική» και εθελοντική δράση. Ανοιξε, δηλαδή, ο δρόμος για τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα της Πρόνοιας.

Εισηγητής απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γι' αυτές τις μεγάλες ανατροπές ήταν και πάλι ο σημερινός υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής, ο οποίος μάλιστα, ως Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας, ανακοίνωσε σε εθνικό δίκτυο το κόψιμο της σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας. Η σύνταξη αυτή επανήλθε αργότερα για να κοπεί οριστικά με τα μνημόνια, επαληθεύοντας ότι αυτά υπηρέτησαν την εφαρμογή προαποφασισμένων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο.

Σήμερα, κι ενώ από τότε πολλά έχουν αλλάξει προς το χειρότερο στον τομέα της Πρόνοιας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δε λέει τίποτα για ανάκτηση των απωλειών την περίοδο της κρίσης, αλλά δεν αρθρώνει κουβέντα ούτε καν για τα σφαγεία των ΚΕΠΑ. Αλλωστε, στην κριτική που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση μιλούσε μόνο για την ανάγκη να διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις πιο γρήγορα και όχι ότι τα ΚΕΠΑ είναι μηχανισμός για το πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων των ΑμΕΑ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Ειδικότερα, στις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης δεν ακούστηκε ούτε απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε απ' τους ΑΝΕΛ τίποτε για την έκθεση του ΟΟΣΑ που αναφέρει ότι πρέπει να μειωθούν κατά 2/3 οι δαπάνες για τα επιδόματα των ΑμΕΑ και τις αναπηρικές συντάξεις. Ολα αυτά επαληθεύουν τις προειδοποιήσεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος ότι οι ανάπηροι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν και από τη νέα συγκυβέρνηση, αλλά πρέπει μόνοι τους να διεκδικήσουν οργανωμένα όχι μόνο την ανάκτηση των απωλειών, αλλά συντάξεις και παροχές Πρόνοιας στο ύψος των οξυμένων σύγχρονων αναγκών.

Η έκθεση - «λαιμητόμος» του ΟΟΣΑ

Πριν λίγες μέρες, ο Αλ. Τσίπρας υποδέχτηκε μετά βαΐων και κλάδων τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ και ανήγγειλε τη συνεργασία της κυβέρνησης με τον ιμπεριαλιστικό Οργανισμό, προκειμένου να σχεδιαστούν και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις. Ο τομέας της Πρόνοιας δίνει αποκαλυπτικά παραδείγματα για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει και προτείνει ο ΟΟΣΑ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το Σεπτέμβρη του 2013 δημοσιοποιήθηκε έκθεση του Οργανισμού με θέμα «Μεταρρύθμιση των προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας». Σ' αυτήν αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

  • Πριν την κρίση, για αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα αναπηρίας καταβαλλόταν το 1% του ΑΕΠ. Στόχος είναι να μειωθεί κατά 30% - 60%, να πέσει δηλαδή στο 0,4% του ΑΕΠ. Μάλιστα η έκθεση αναφέρεται στο ΑΕΠ του 2009, που τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κατά 27%!
  • Δεν μπορεί κάποιος που είναι ικανός για οποιαδήποτε εργασία να λαμβάνει αναπηρική σύνταξη ή αναπηρικό επίδομα. Λες και το κράτος θα εξασφαλίσει στον ανάπηρο ή στον χρονίως πάσχοντα μια δουλειά ή λες και η ικανότητα προς εργασία μπορεί να καλύψει σε κάποιον τις ανάγκες του για στέγη, φάρμακα, τροφή, θέρμανση, μετακινήσεις κλπ.
  • Κανένα επίδομα ή αναπηρική σύνταξη πάνω από 500 ευρώ, δηλαδή ψίχουλα στην κυριολεξία, αν υπολογίσει κανείς τις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία τους.
  • Δεν μπορεί να δίνεται σύνταξη ή επίδομα σε κάποιον που έχει οικογενειακό εισόδημα πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο («σκαλοπάτι»). Οπως υπογραμμίζει η ΣΕΑΑΝ, «σε όλη την έκθεση μιλάνε γι' αυτό το "σκαλοπάτι" χωρίς να το ορίζουν. Οπου το αναλύουν - στα ψιλά γράμματα - ορίζεται στα 800 ευρώ το μήνα και στα 9.600 ευρώ το χρόνο. Αν μια οικογένεια έχει ένα παιδί με αναπηρία και δουλεύει ο ένας γονέας και ξεπερνάει τα 9.600 ευρώ το χρόνο, δεν μπορεί να πάρει ούτε επίδομα, ούτε σύνταξη. Δηλαδή θα πρέπει με 900 ευρώ το μήνα να ζήσει μια τουλάχιστον τριμελής οικογένεια που - για παράδειγμα - μπορεί να έχει παιδί με αυτισμό».
  • Τα περιουσιακά στοιχεία θα αποτελούν κριτήριο για αναπηρική σύνταξη ή επίδομα. «Δηλαδή αν ένας ανάπηρος έχει ένα σπίτι που νοικιάζει ή ένα σπίτι στο χωριό, δε θα μπορεί να παίρνει αναπηρική σύνταξη ή επίδομα; Εχει εξασφαλίσει τα έξοδα θεραπείας και φροντίδας; Το αντίθετο. Σήμερα ολόκληρες οικογένειες ζουν από τα προνοιακά επιδόματα, έχουν "γονατίσει" οικονομικά και ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης», σχολιάζει η ΣΕΑΑΝ.

Διαβάστε σήμερα στο τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία»:

-- Αναλυτικό ρεπορτάζ από την περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας «ΜΟΡΝΟΣ» στη Θήβα.

-- Αποστολή του «Ριζοσπάστη» στη Λάρυμνα για τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες».

-- Η «σφαγή» των αναπήρων συνεχίζεται στα ΚΕΠΑ με «οδηγό» την Εκθεση του ΟΟΣΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ