ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ
Συνεργασία και ανταγωνισμός

Σύμφωνα με δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, στις 19-20 του Νοέμβρη στη Λισαβόνα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ, παράλληλα με τη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ. Αυτή θα είναι η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ στο ανώτατο επίπεδο μετά τον πόλεμο στη Νότια Οσετία τον Αύγουστο του 2008.

Να σημειωθεί πως στις παραμονές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, συζητήθηκε η συνεργασία Ρωσίας και ΝΑΤΟ, ενώ από τη μεριά του ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, δήλωσε πως η Ρωσία και το ΝΑΤΟ τώρα πλέον δεν αποτελούν απειλή ο ένας για τον άλλο. Στη συνάντηση κορυφής του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ ξεχωριστό θέμα θα αποτελέσει η πρόταση κοινής αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Σερντιουκόφ υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Αμυνας της Ρωσίας και των ΗΠΑ, καθώς και κοινή δήλωση για τις αμυντικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μιλώντας, ωστόσο, με τους Ρώσους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο Α. Σερντιουκόφ δήλωσε πως η Ρωσία δε θα επιστρέψει στη Συμφωνία για τους συμβατικούς εξοπλισμούς στην Ευρώπη, έως ότου οι χώρες του ΝΑΤΟ δεχτούν τους όρους της Ρωσίας, ενώ τάχτηκε επίσης υπέρ μιας νέας συμφωνίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών στην Ευρώπη. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας υπογράμμισε πως οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσετία είναι σε θέση να αποτρέψουν οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική απειλή της Γεωργίας κατά των Δημοκρατιών αυτών. Επίσης σημείωσε πως εμποδίζεται η συνεργασία με Ισραηλινούς, Αμερικανούς κι άλλους που εξακολουθούν να εξοπλίζουν το καθεστώς της Γεωργίας.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Γεωργίας, Νταβίντ Μπακράντζε, επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και έθεσε ζήτημα «κατοχής» της Γεωργίας από τη Ρωσία. Αμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου, που επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός της «κατοχής» εδαφών της Γεωργίας από τη Ρωσία, καθώς και για τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Αμπχαζία και στη Νότια Οσετία.

Συνεργασία κι ανταγωνισμός είναι οι δύο συνυπάρχουσες πλευρές της ιμπεριαλιστικής πραγματικότητας.


Ι. Π.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ανοίγουν οι κάλπες

Αφγανός στρατιώτης πάνοπλος με φόντο... προεκλογικές αφίσες
Αφγανός στρατιώτης πάνοπλος με φόντο... προεκλογικές αφίσες
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το «εκλογικό» τους δικαίωμα κάλεσε, χτες, τους Αφγανούς ο εγκάθετος Πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, παρά τις απειλές των Ταλιμπάν για επιθέσεις στα εκλογικά τμήματα και εναντίον όσων επιλέξουν να συμμετάσχουν στην «παρωδία των βουλευτικών εκλογών» που διεξάγονται σήμερα στο Αφγανιστάν. Ο Χ. Καρζάι υπογράμμισε τη «σημασία των εκλογών» καλώντας και τους Ταλιμπάν «να ψηφίσουν ελεύθερα», υπό το βλέμμα 140.000 κατοχικών στρατιωτών. Η φιλοϊμπεριαλιστική κυβέρνηση δέχεται έντονες κατηγορίες για διαφθορά, γεγονός που χρησιμοποιούν οι Ταλιμπάν για να αποτρέψουν τους ψηφοφόρους από τις κάλπες.

Χτες, Ταλιμπάν, απήγαγαν 18 εργαζόμενους στην εκλογική διαδικασία και έναν υποψήφιο, ως «μία προειδοποιητική κίνηση» 24 ώρες πριν τις εκλογές, ενώ οι αφγανικές και κατοχικές στρατιωτικές δυνάμεις υπόσχονται «ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας»...

Στο πλαίσιο της προπαγάνδας οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις ίδρυσαν ραδιοφωνικό σταθμό, που θα υπερασπίζεται την κατοχή και τις ιμπεριαλιστικές θέσεις για την περιοχή, επιχειρώντας να «προσηλυτίσουν» όσο το δυνατό περισσότερους ακροατές, μοιράζοντας παράλληλα ραδιόφωνα στους Αφγανούς και των πιο απομακρυσμένων περιοχών.

Στο Πακιστάν ανησυχία προκαλεί η δολοφονία ενός πολιτικού της πόλης του Καράτσι, στο Λονδίνο. Εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία παρέμειναν κλειστά χτες στο Καράτσι, λόγω του φόβου των συμμοριών.

Την ίδια στιγμή απελπιστική παραμένει η κατάσταση λόγω των πλημμυρών με τις εκκλήσεις για άμεση και ουσιαστική βοήθεια να πληθαίνουν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δίνει μεγαλύτερη βάση στις συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν, ενώ 70% των πληγέντων παραμένει χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό και φάρμακα.

Το ημερολόγιο της ΕΕΔΔΑ

Το ημερολόγιο της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης για το 2011 διατίθεται στα γραφεία της ΕΕΔΔΑ, Θεμιστοκλέους 27 (τηλ. 210.3813.052) αλλά και στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ο αιματηρός βρώμικος πόλεμος των αρχών ασφαλείας και των καρτέλ των ναρκωτικών συνεχίζει να προκαλεί εκατόμβες. Χτες άλλοι 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μάχη μεταξύ ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και μίας ομάδας εγκληματιών, σε αγροτική περιοχή κοντά στην Ταμαουλίπας στο βόρειο Μεξικό. Επίσης, ένας φωτορεπόρτερ της εφημερίδας «El Diario» δολοφονήθηκε στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στη σύλληψη πέντε υπόπτων, στο Λονδίνο, προχώρησε η βρετανική αστυνομία ύστερα από πληροφορίες για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα κατά του Πάπα, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα.

ΜΑΪΑΜΙ.-- Η τροπική καταιγίδα «Καρλ» ενισχύθηκε στο νότιο τμήμα του Κόλπου του Μεξικού φτάνοντας στην κατηγορία 3, ενώ πλήττει από χτες την περιοχή της Σάντα Κρουζ. Να σημειωθεί ότι εκκενώθηκαν οι πλατφόρμες της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας «Pemex». Στην ευρύτερη περιοχή του Ατλαντικού επίσης κινούνται οι κυκλώνες «Ιγκόρ» και «Τζούλια».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, θα μετάσχει στη Σύνοδο για την Ανατολική Ασία που θα διεξαχθεί στο Ανόι του Βιετνάμ, στα τέλη Οκτώβρη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί με τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, το Νοέμβρη, στην Αυστραλία. Στη σύνοδο θα μετάσχουν οι χώρες του ASEAN συν την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Συνελήφθη χτες από την πολωνική αστυνομία στη Βαρσοβία ο γνωστός τσετσένος αποσχιστής Αχμέντ Ζακάγεφ βάσει ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε το 2002 από τη ρωσική Δικαιοσύνη. Ο Ζακάγεφ έχει κατηγορηθεί από τη Μόσχα για φόνους, απαγωγές, οργάνωση ένοπλης ανταρτικής ομάδας και συμμετοχή σε ένοπλη εξέγερση και για τρομοκρατία, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει στη Βρετανία, όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο το 2003.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Δημοψήφισμα διεξάγεται αύριο Κυριακή στη Σλοβακία, όπου καλούνται οι περίπου 4.400.000 ψηφοφόροι να αποφασίσουν αν θα μειωθεί ο αριθμός των 150 βουλευτών σε 100, αν επιθυμούν την εφαρμογή ψηφοφορίας μέσω διαδικτύου κ.ά.

ΤΟΚΙΟ.-- Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, τοποθετώντας στο υπουργείο Εξωτερικών τον 48χρονο Σεΐτζι Μαεχάρα, που ήταν υπουργός Μεταφορών και θεωρείται ειδικός σε θέματα αμυντικής πολιτικής. Το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί ο 53χρονος Γιοσιχίκο Νόντα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Σομαλία, Αγκουστίν Μαχίνγκα, χαρακτήρισε την κατάσταση στο Αφρικανικό Κέρας «πολύ βαριά» και την αποστολή της «Αφρικανικής Ενωσης» (AMISOM) «κάκιστα χρηματοδοτημένη και ελλιπώς εξοπλισμένη».

ΣΕΟΥΛ.-- Νοτιοκορεάτες και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι συμφώνησαν χτες στην επανασύνδεση οικογενειών που χωρίστηκαν από τον Κορεατικό Πόλεμο (1950-'53) σε θέρετρο του Αδαμάντινου Ορους στη ΛΔ Κορέας από τις 21 έως τις 27 του Οκτώβρη.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέκρινε χτες αυστηρά την κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό σχετικά με τους ομαδικούς βιασμούς και ζήτησε την άμεση σύλληψη των δραστών και τη δίωξή τους για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ερευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι το 31,1% των πολιτών της χώρας είναι φτωχοί και ότι μόλις 4,5% αυτών απάντησαν ότι οι μισθοί τους επαρκούν ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες τους...

ΙΝΔΙΑ
Οξύνονται οι κινητοποιήσεις

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην περιοχή του ινδικού Κασμίρ, που απαιτούν αποχώρηση των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας και «αυτοδιάθεση» της περιοχής, παρά την ασφυκτική απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Χτες ακόμα τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά, με τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν εντολή να πυροβολούν εναντίον όποιου βρίσκεται στο δρόμο, αψηφώντας την απαγόρευση. Επικαλούμενη τον «έλεγχο της κατάστασης», η κυβέρνηση έστειλε στην περιοχή νέες στρατιωτικές δυνάμεις, που περιπολούν σε όλα τα χωριά και τις οδικές αρτηρίες, δηλώνοντας ότι θα προχωρήσει σε «ό,τι κρίνεται απαραίτητο για την επαναφορά της τάξης».

Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν τον Ιούνη, με αφορμή το θάνατο ένος έφηβου διαδηλωτή, γίνονται συνεχώς πιο μαζικές με το πλήθος να εμφανίζεται εξαγριωμένο, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά τουλάχιστον 100 άνθρωποι, όλοι διαδηλωτές. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι κάτοικοι του Κασμίρ καταγγέλλουν το στρατό ότι ανοίγει πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση τους προκαλεί στέλνοντας ετοιμοπόλεμο στρατό να συγκρουστεί μαζί τους.

Η κυβέρνηση της Ινδίας επί σειρά ετών συντηρεί τις εθνοτικές και θρησκευτικές έριδες στην περιοχή του Κασμίρ, ως μέσο αποπροσανατολισμού, κινήσεις που υποκινούνται και από ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, λόγω της στρατηγικής σημασίας της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ