ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Ξεκίνησε η νέα φθινοπωρινή επέλαση

Η επιβολή νέων άγριων φοροεισπρακτικών μέτρων για το 2010 και το 2011, στο πλαίσιο υλοποίησης του αντιλαϊκού μνημονίου, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη χτεσινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και των εκπροσώπων της τρόικας. Οι τελευταίοι συμμετείχαν στις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μία προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος που υπάρχει σε ηγετικούς κύκλους του κεφαλαίου, οι οποίοι, παρά τα εξοντωτικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για την επιτυχή έκβαση της πορείας του προγράμματος. Η στήριξη που ζήτησαν από τους μεγάλους «επενδυτικούς ομίλους της Ευρώπης» δεν ήταν άνευ ανταλλαγμάτων, καθώς έδωσαν και πάλι διαβεβαιώσεις ότι το αντιλαϊκό μνημόνιο θα εφαρμοστεί με κάθε θυσία... Από την άλλη, οι συνεχείς διαβεβαιώσεις Παπακωνσταντίνου, ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του κρατικού χρέους, αποσκοπούν να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους, κατά κύριο λόγο, τραπεζίτες, οι οποίοι διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, ότι δεν πρόκειται να χάσουν τα λεφτά τους και ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη, με κάθε τίμημα και κόστος, να τους καταλάβει έως και το τελευταίο ευρώ.

Στις επαφές που είχε χτες ο υπουργός Οικονομικών συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε γενικό επίπεδο, όλα τα τρέχοντα θέματα της υλοποίησης του μνημονίου, ενώ θα υπάρξουν και νέες συναντήσεις την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Θέμα άμεσης προτεραιότητας είναι η πορεία υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2010, όπου, μετά τη μεγάλη υστέρηση ύψους 2,3 δισ. ευρώ που εμφανίζουν τα έσοδα, είναι θέμα χρόνου η επιβολή και νέων φοροεισπρακτικών μέτρων και το μόνο που καθυστερεί την ανακοίνωσή τους είναι οι επικείμενες εκλογές στις 7 του Νοέμβρη. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι αυτό της εξίσωσης της φορολογίας των τύπων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ 11% κατά τρεις ή τέσσερις μονάδες και νέες αυξήσεις στη φορολογία των τσιγάρων. Ολες δηλαδή οι προτάσεις κινούνται στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας, τη στιγμή που τα έσοδα από την άμεση φορολογία (7% του ΑΕΠ) αντιστοιχούν στο μισό του μέσου όρου της ευρωζώνης (15%). Καθαρά φοροεισπρακτικούς λόγους εξυπηρετεί και η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της νέας περαίωσης ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009.

Το δεύτερο μεγάλο «μέτωπο» είναι ο «περιορισμός» των δαπανών του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΟΤΑ, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία), αλλά και οι παρεμβάσεις στις ζημιογόνες πρώην ΔΕΚΟ με προτεραιότητα στις εταιρείες του ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας. Ηδη, με στόχο τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, το υπουργείο Υγείας έχει αφαιρέσει από τη λίστα εκατοντάδες φάρμακα, τα οποία θα επιβαρύνονται στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι, ενώ το ίδιο υπουργείο ανακοίνωσε και την κατάργηση δεκάδων διαγνωστικών εξετάσεων για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου. Για τον περιορισμό των δαπανών στους ΟΤΑ αναμένουν την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ενώ στο χώρο των ασφαλιστικών ταμείων προετοιμάζουν το έδαφος της κατάργησης της κρατικής επιχορήγησης στα επικουρικά ταμεία και το «σφαγιασμό» βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Για ΟΣΕ και αστικές συγκοινωνίες, προωθούν μέτρα όπως απολύσεις «πλεονάζοντος» προσωπικού, ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων, ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων δραστηριοτήτων, με το παράλληλο άνοιγμα της αγοράς και στους ιδιώτες, κατάργηση δρομολογίων, αυξήσεις των εισιτηρίων κλπ.

Το τρίτο καυτό θέμα είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με το άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Για το θέμα αυτό, η κυβέρνηση έχει πάρει παράταση να ανακοινώσει τα σχέδιά της, μέχρι το τέλος του έτους.

Και ενώ οι επόμενοι μήνες του 2010 είναι καταιγιστικοί για τα λαϊκά συμφέροντα, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία πάντα με την τρόικα, έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, ο οποίος αναμένεται να περάσει σαν ολετήρας πάνω από τα, ήδη άγρια πετσοκομμένα, λαϊκά εισοδήματα. Σε ένα περιβάλλον βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και ανόδου της ανεργίας, κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς στο Δημόσιο, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και να προχωρήσουν στην «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Το κερασάκι της τούρτας είναι βέβαια η μείωση από 1/1/2011 του συντελεστή φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων από 24 σε 20%.

  • Με τα γνωστά από το παρελθόν προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα ξεκίνησε τη νέα θητεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε χτες με την τρόικα, κύκλοι του περιβάλλοντός του μίλαγαν για την ...αποφασιστικότητα του υπουργού να δώσει σκληρή μάχη σώμα με σώμα για τη μείωση των τιμών!!! Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός τού «δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές» προτίθεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και να συζητήσουν το θέμα των διαφορετικών τιμών που πωλούν τα ίδια εμπορεύματα σε Ελλάδα (ακριβά) και Ευρώπη (φθηνότερα). Οι ίδιοι ισχυρίζονταν ότι για τον τρέχοντα μήνα βλέπουν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού...
«ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ»
Αναδρομικά χαράτσια στους μικρούς ΕΒΕ

Σε ορίζοντα 10ετίας (2000 - 2009) κόβουν πρόσθετους φόρους σε εισόδημα και ΦΠΑ

Αναδρομικό χαράτσωμα για ολόκληρη την περασμένη δεκαετία (2000 - 2009) έρχεται να επιβάλει με το «έτσι θέλω» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των μικρών ΕΒΕ και ελευθεροεπαγγελματιών. Η ρύθμιση για την «περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων» είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει απέναντι στο λαό και το εισόδημά του. Οχι μόνο δεν πρόκειται να «υποκαταστήσει» τα άλλα φορομπηχτικά πακέτα που ετοιμάζουν, αλλά, αντίθετα, στρώνει το χαλί για την επόμενη φάση, με τις παραπέρα τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω σε ΦΠΑ, πετρέλαιο θέρμανσης, τους άλλους ειδικούς φόρους στη λαϊκή κατανάλωση.

Η τελική ρύθμιση, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας, ήταν το αντικείμενο χτεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου.

Είναι χρήμα που μαζεύουν για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας ενώ και η ίδια η ρύθμιση είναι κομμένη και ραμμένη με βάση τις αξιώσεις μεγαλοεπιχειρηματιών και άλλων επιτηδείων, στους οποίους και εκχωρούν καθεστώς προκλητικής φορολογικής αμνηστίας, τρανταχτές μειώσεις σε φόρους και πρόστιμα. Απέναντι στους μικρούς ΕΒΕ, σε όσους δεν προσέλθουν να χαρατσωθούν, τάχα «οικειοθελώς», επιστρατεύουν απειλές για «εξονυχιστικούς ελέγχους», νέες παρατάσεις για την παραγραφή οικονομικών χρήσεων κ.ά. Το χαράτσωμα, με βάση τους ...μαθηματικούς τύπους της κυβέρνησης, υπολογίζει πρόσθετα εισοδήματα για κάθε χρήση, στη συνέχεια πρόσθετο φόρο τόσο για το εισόδημα κάθε χρονιάς όσο και για το ΦΠΑ επίσης για κάθε χρονιά που «περαιώνεται». Πρόκειται για τη συνήθη πρακτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αλλά με τη σημαντική διαφορά ότι αυτή τη φορά επεκτείνουν τη ρύθμιση στους ισχυρούς του πλούτου, σε αυτούς δηλαδή που πρώτα και κύρια υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουν ελέγξει και φορολογήσει. Απόλυτα σαθρό είναι και το κυβερνητικό επιχείρημα τάχα ότι τραβάνε «διαχωριστική γραμμή» με το παρελθόν, «επιχείρημα» που άλλωστε είναι «καρμπόν» από όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες ρυθμίσεις. Στη νέα «περαίωση» υπάγονται και φορολογικές υποθέσεις που βρίσκονται σήμερα στα δικαστήρια, που αφορούν ακόμη και σε πλαστά τιμολόγια, δηλαδή και μεγαλοφοροφυγάδες και κυκλώματα επιτηδείων, τα οποία από τη φύση του γεννά και αναπαράγει η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου και της «αγοράς».

ΠΑΣΕΒΕ
Αύριο το Πανελλαδικό Συμβούλιο

Τη δράση της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) το επόμενο διάστημα, αλλά και τους τελευταίους έξι μήνες από τη δημιουργία της θα εξετάσει το Πανελλαδικό της Συμβούλιο που συνεδριάζει την Κυριακή στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις τοπικές γραμματείες της.

Η πτώση του τζίρου, τα φέσια, τα τεράστια χρέη των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων προς τον ΟΑΕΕ, την εφορία, τις τράπεζες διαμορφώνουν την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει επιφέρει η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Το Πανελλαδικό Συμβούλιο θα εξετάσει επίσης τις επόμενες κινήσεις για την καλύτερη συγκρότηση των τοπικών και κλαδικών γραμματειών της ΠΑΣΕΒΕ, προκειμένου να έχει παρουσία σε κάθε σωματείο ΕΒΕ. Θα συζητηθεί ακόμη το πλαίσιο της κοινής δράσης με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό θα καθοριστεί και ο προγραμματισμός δράσης, με πρώτο σταθμό τα κοινά συλλαλητήρια με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ στις 23 του Σεπτέμβρη, καθώς και την κινητοποίηση στον ΟΑΕΕ στις 29 του Σεπτέμβρη, για την πλήρη κάλυψη όλων των ασφαλισμένων που δεν έχουν να πληρώσουν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ψεύτικες οι κυβερνητικές δικαιολογίες

Με αφορμή τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα και τους υπουργούς Οικονομικών Αγγλίας-Γαλλίας- Γερμανίας, το Γραφείο Τύπου σε σχόλιό του σημειώνει:

«Αν ο λαός μπορούσε να ακούσει τα ανταλλάγματα που προσφέρει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας και για να έχει τη στήριξη των ισχυρών δυνάμεων της ΕΕ και της τρόικας στην εφαρμογή της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής της, τότε θα διαπίστωνε πόσο ψεύτικες είναι οι δικαιολογίες που προβάλλει η κυβέρνηση και πόσο μάταιες είναι για τον ίδιο οι θυσίες του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ