Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ο αιματηρός βρώμικος πόλεμος των αρχών ασφαλείας και των καρτέλ των ναρκωτικών συνεχίζει να προκαλεί εκατόμβες. Χτες άλλοι 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μάχη μεταξύ ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και μίας ομάδας εγκληματιών, σε αγροτική περιοχή κοντά στην Ταμαουλίπας στο βόρειο Μεξικό. Επίσης, ένας φωτορεπόρτερ της εφημερίδας «El Diario» δολοφονήθηκε στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στη σύλληψη πέντε υπόπτων, στο Λονδίνο, προχώρησε η βρετανική αστυνομία ύστερα από πληροφορίες για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα κατά του Πάπα, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα.

ΜΑΪΑΜΙ.-- Η τροπική καταιγίδα «Καρλ» ενισχύθηκε στο νότιο τμήμα του Κόλπου του Μεξικού φτάνοντας στην κατηγορία 3, ενώ πλήττει από χτες την περιοχή της Σάντα Κρουζ. Να σημειωθεί ότι εκκενώθηκαν οι πλατφόρμες της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας «Pemex». Στην ευρύτερη περιοχή του Ατλαντικού επίσης κινούνται οι κυκλώνες «Ιγκόρ» και «Τζούλια».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, θα μετάσχει στη Σύνοδο για την Ανατολική Ασία που θα διεξαχθεί στο Ανόι του Βιετνάμ, στα τέλη Οκτώβρη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί με τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, το Νοέμβρη, στην Αυστραλία. Στη σύνοδο θα μετάσχουν οι χώρες του ASEAN συν την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Συνελήφθη χτες από την πολωνική αστυνομία στη Βαρσοβία ο γνωστός τσετσένος αποσχιστής Αχμέντ Ζακάγεφ βάσει ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε το 2002 από τη ρωσική Δικαιοσύνη. Ο Ζακάγεφ έχει κατηγορηθεί από τη Μόσχα για φόνους, απαγωγές, οργάνωση ένοπλης ανταρτικής ομάδας και συμμετοχή σε ένοπλη εξέγερση και για τρομοκρατία, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει στη Βρετανία, όπου του δόθηκε πολιτικό άσυλο το 2003.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Δημοψήφισμα διεξάγεται αύριο Κυριακή στη Σλοβακία, όπου καλούνται οι περίπου 4.400.000 ψηφοφόροι να αποφασίσουν αν θα μειωθεί ο αριθμός των 150 βουλευτών σε 100, αν επιθυμούν την εφαρμογή ψηφοφορίας μέσω διαδικτύου κ.ά.

ΤΟΚΙΟ.-- Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, τοποθετώντας στο υπουργείο Εξωτερικών τον 48χρονο Σεΐτζι Μαεχάρα, που ήταν υπουργός Μεταφορών και θεωρείται ειδικός σε θέματα αμυντικής πολιτικής. Το υπουργείο Οικονομικών διατηρεί ο 53χρονος Γιοσιχίκο Νόντα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Σομαλία, Αγκουστίν Μαχίνγκα, χαρακτήρισε την κατάσταση στο Αφρικανικό Κέρας «πολύ βαριά» και την αποστολή της «Αφρικανικής Ενωσης» (AMISOM) «κάκιστα χρηματοδοτημένη και ελλιπώς εξοπλισμένη».

ΣΕΟΥΛ.-- Νοτιοκορεάτες και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι συμφώνησαν χτες στην επανασύνδεση οικογενειών που χωρίστηκαν από τον Κορεατικό Πόλεμο (1950-'53) σε θέρετρο του Αδαμάντινου Ορους στη ΛΔ Κορέας από τις 21 έως τις 27 του Οκτώβρη.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέκρινε χτες αυστηρά την κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό σχετικά με τους ομαδικούς βιασμούς και ζήτησε την άμεση σύλληψη των δραστών και τη δίωξή τους για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ερευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι το 31,1% των πολιτών της χώρας είναι φτωχοί και ότι μόλις 4,5% αυτών απάντησαν ότι οι μισθοί τους επαρκούν ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ