ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ανάπλαση στον Αγ. Διονύσιο γίνεται για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων

Ανακοίνωση για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που θα οξύνει τα προβλήματα εργαζομένων και κατοίκων

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ), για την περιοχή του Αγίου Διονυσίου Πειραιά, που πρόσφατα κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, σχολιάζουν σε ανακοίνωσή τους οι ΚΟ Δήμου Πειραιά του ΚΚΕ. Σημειώνεται ότι το ΕΧΣ προβλέπει αλλαγές στη χρήσης γης, διαμόρφωση όρων για τη στέγαση επιχειρηματικών ομίλων και «διαδικασία ανάπλασης της περιοχής (...) περίπου 370 στρ. (372.770 τ.μ.), που δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης και την κάνει ελκυστική (...) για επιχειρήσεις - επενδύσεις». Πρόκειται για ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ του αστικού σχεδιασμού για τον Πειραιά, ως διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων - μεταφορών, που εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα οποία συναρτώνται με την επενδυτική δραστηριότητα της COSCO και την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Η ανακοίνωση σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι το ΕΧΣ εξελίσσεται σε μια περιοχή η οποία είχε υποβαθμιστεί πλήρως τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «τα ακίνητα να αγοράζονται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές από κατασκευαστικούς ομίλους και, ταυτόχρονα, με τις χρήσεις γης που προτείνονται, να εκτιναχτούν στα ύψη οι τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια. Μικρές βιοτεχνίες και αυτοαπασχολούμενοι με δραστηριότητες "μέσης όχλησης" θα "συνθλιβούν", αφού δύσκολα θα μπορούν να μετεγκατασταθούν λόγω της οικονομικής κρίσης κ.ά. παραγόντων».

«Η ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και είναι σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες», σημειώνουν οι Οργανώσεις του Κόμματος, αφού στόχος του ΕΧΣ είναι «να προχωρήσουν οι επιχειρηματικές "μπίζνες" στην περιοχή, με τη στέγαση επιχειρήσεων ναυτιλίας, κρουαζιέρας, τουρισμού, τραπεζών και άλλων υπηρεσιών, κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς έχουν ανακαινιστεί μια σειρά από κτίρια (π.χ. κτίρια Παπαστράτου)».

Τονίζεται ακόμα ότι η υλοποίηση των επενδύσεων αυτών «αποκλείει τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή και τις γειτονικές λαϊκές συνοικίες. Οποια παρέμβαση προβλέπεται, αποσκοπεί στη δημιουργία "πράσινου προαυλίου" για τις επιχειρήσεις που πρόκειται να στεγαστούν στην περιοχή, ενώ δεν περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων πιεστικών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων».

«Μαγική λύση» μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους

«Οι παραπάνω εξελίξεις γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν από την κυβέρνηση ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, την περιφερειακή αρχή Πατούλη και τη δημοτική αρχή Μώραλη ως "μαγική λύση" στα προβλήματα της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολούμενων της περιοχής», σημειώνεται σχετικά με τη στάση των άλλων δυνάμεων. Οι Οργανώσεις του Κόμματος αναδεικνύουν ότι είναι «αυτή η πολιτική, που στήριξε την "ανάπτυξη" στη λεγόμενη "εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας", στη "βαριά βιομηχανία του τουρισμού", στη ναυτιλία, στις μεταφορές. Σήμερα αυτοί οι κλάδοι δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα από την καπιταλιστική κρίση. Ετσι δυνητικά θα αποτελέσουν παράγοντα μεγαλύτερου βαθέματος της κρίσης στην Ελλάδα. Η συζήτηση για το ποιο "παραγωγικό μοντέλο" θα ακολουθηθεί έχει ένα δεδομένο: Οτι ο λαός βγαίνει χαμένος και στην κρίση αλλά και στην "ανάπτυξη"».

Τα παραδείγματα άλλωστε που επιβεβαιώνουν αυτήν την εκτίμηση είναι πολλά και στον Πειραιά, με τις Οργανώσεις του Κόμματος να εστιάζουν μεταξύ άλλων στην ανεργία στους ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας, στις συνθήκες γαλέρας που βιώνουν οι εργάτες της COSCO, στην επίθεση στους μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, αλλά και τα πλήγματα που δέχονται οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ της περιοχής.

«Για όλα τα παραπάνω έχουν ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με την πολιτική τους στηρίζουν και προωθούν τα επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή του Πειραιά. Ευθύνες έχει η Περιφέρεια Αττικής, που έρχεται να χρηματοδοτήσει το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής για λογαριασμό του κεφαλαίου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Ενώ ειδικά για τη δημοτική αρχή Μώραλη, «που έχει αναλάβει ρόλο στην προώθηση των επιχειρηματικών σχεδιασμών στο δήμο και το λιμάνι του Πειραιά», οι Οργανώσεις του Κόμματος σημειώνουν: «Με την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, τη στρατηγική για τη "Γαλάζια Ανάπτυξη" και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης Πειραιά, ετοιμάζει το χωροταξικό περιβάλλον με αναπλάσεις σε περιοχές που επιλέγονται από επιχειρηματικούς ομίλους στον Πειραιά, όπως τον Αγιο Διονύση, με στόχο να αναπτύξουν νέες κερδοφόρες επενδύσεις προς όφελός τους. Ετσι, κάθε άλλη περιοχή είναι "άνευ ενδιαφέροντος"! Δεν τους απασχολεί το γεγονός ότι υποβαθμίζονται οι υπόλοιπες γειτονιές του Πειραιά. Αυτήν την πολιτική στηρίζουν με τις δηλώσεις και τα πεπραγμένα τους στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο η παράταξη της ΝΔ (Βλαχάκος) όσο και του ΣΥΡΙΖΑ (Μπελαβίλας)».

Ο λαός μπορεί να ζήσει καλύτερα

Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας: «Ο λαός του Πειραιά μπορεί σήμερα να ζήσει καλύτερα, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες. Μπορούμε να έχουμε σταθερή δουλειά, με δικαιώματα, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να έχουμε υποδομές σε Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και των υποδομών του τόπου μας, όπως το λιμάνι, τα ναυπηγεία, τα καράβια, με κοινωνική ιδιοκτησία και κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό για να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες.

Σε αυτά τα πλαίσια μπορούν να αναμορφώνονται οι γειτονιές μας, να διαμορφώνονται ελεύθεροι χώροι πρασίνου και αναψυχής, πολιτιστικής και αθλητικής δραστηριότητας, με πρόσβαση για όλο το λαό και τη νεολαία. Ετσι θα μπορούσε να αναβαθμιστεί πραγματικά η ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων.

Σε όλα τα παραπάνω μπαίνουν εμπόδιο ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και όσοι τον υπηρετούν, από την ΕΕ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις μέχρι την Τοπική Διοίκηση. Γι' αυτό ο λαός του Πειραιά πρέπει σήμερα να παλέψει ενάντια στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς και την πολιτική που τους προωθεί, βάζοντας μπροστά τις δικές του σύγχρονες ανάγκες».

ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Παρουσιάστηκε η έκδοση «Η Ευρώπη στο προσκήνιο» στο βιβλιοπωλείο της Πάτρας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη η παρουσίαση του βιβλίου «Η Ευρώπη στο προσκήνιο. Η γέννηση του καπιταλισμού από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα» του Ιστβαν Μάρκους, στον αίθριο χώρο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» στην Πάτρα. Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Λ. Αναστασόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για έκδοση που «με γλαφυρό τρόπο δείχνει το πώς η ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων γίνεται ο κοινωνικός άνεμος που γκρεμίζει τη φεουδαρχία και οδηγεί σε γεγονότα που συγκλονίζουν την Ευρώπη έως και τα τέλη του 19ου αιώνα».

Οπως ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους, «το ουγγρικό πρωτότυπο γράφτηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1986 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας, ως ένα ιστορικό βοήθημα για νέους. Αποτελεί, μάλιστα, μέρος της σειράς "Εικονογραφημένη Ιστορία", στην οποία ανήκε και προηγούμενη έκδοση της "Σύγχρονης Εποχής" με τίτλο "Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και η προϊστορία του (1870-1918)".

Είναι μία έκδοση χρήσιμη για καθέναν που κάνει τα πρώτα του βήματα στη μελέτη του ιστορικού υλισμού, στην προσπάθεια κατανόησης της μαρξιστικής αντίληψης για την εξέλιξη και ανάπτυξη της κοινωνίας. Δεν πρόκειται, όμως, για ένα βιβλίο που έχει ως αντικείμενο την παρουσίαση της θεωρίας του ιστορικού υλισμού. Ούτε στοχεύει στην παρουσίαση της ευρωπαϊκής Ιστορίας εκείνης της περιόδου.

Το μεγάλο του προτέρημα είναι ότι εξηγεί τις νομοτέλειες των κοινωνικών αλλαγών που συντελούνται, μέσα από την παρουσίαση των συγκεκριμένων ιστορικών γεγονότων.

Μάλιστα, ο συγγραφέας έχει διαμορφώσει με τέτοιον τρόπο την παρουσίαση όλου αυτού του υλικού, ώστε δεν προϋποθέτει τη γνώση κανενός από τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρεται, ούτε θέτει ως προϋπόθεση για την ανάγνωση του βιβλίου τη γνώση του ιστορικού υλισμού. Ακριβώς γι' αυτόν το λόγο πρόκειται για ένα βιβλίο προσβάσιμο σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, ακόμα κι αν δεν έχει πρωτύτερη επαφή με τον μαρξισμό ή τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Βοηθητικά γι' αυτό υπάρχει εκτενές χρονολόγιο στο τέλος του βιβλίου».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, την οποία πυροδότησαν οι ερωτήσεις που έγιναν από το κοινό και αφορούσαν θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο, αλλά και γενικότερα ζητήματα της εποχής στην οποία αναφέρεται.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συλλαλητήριο - συναυλία ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων

Συνέχιση του δίκαιου αγώνα τους και νέα κινητοποίηση - συναυλία, αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας της Ευκαρπίας, οργανώνουν οι 128 σύλλογοι, σωματεία και φορείς που εναντιώνονται στην καύση απορριμμάτων RDF/SRF στο εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ» στη Θεσσαλονίκη και καλούν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία αδειοδοτείται η καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ».

Η Πρωτοβουλία Σωματείων Συλλόγων και Φορέων καλεί το λαό της περιοχής να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων RDF/SRF στην «ΤΙΤΑΝ» Ευκαρπίας. Να διαδηλώσει αποφασιστικά ότι δεν θα ανεχτεί να γίνουν οι γειτονιές του θάλαμος αερίων!

Μέχρι και χτες, στη μαχητική μουσική διαμαρτυρία είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν οι εκλεκτοί καλλιτέχνες: Βασίλης Πρατσινάκης, Αντώνης Κουμανδράκης, Γιάννης Φιλιππουπολίτης, Ελσα Μουρατίδου, Γιώργος Αετόπουλος, Δημήτρης Αλιστρατινός, Κώστας Γκρανόπουλος, Κώστας Γκούβας, Νίκος Ταλέας, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Βασίλης Κοτρώτσος, Μωυσής Σισμανίδης, Παναγιώτης Σταυρουλάκης και το RastMagam, μουσικό σχήμα του Γιάννη Στράτου, με μαθητές της Ευκαρπίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org