Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Παρουσιάστηκε η έκδοση «Η Ευρώπη στο προσκήνιο» στο βιβλιοπωλείο της Πάτρας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη η παρουσίαση του βιβλίου «Η Ευρώπη στο προσκήνιο. Η γέννηση του καπιταλισμού από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα» του Ιστβαν Μάρκους, στον αίθριο χώρο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» στην Πάτρα. Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Λ. Αναστασόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για έκδοση που «με γλαφυρό τρόπο δείχνει το πώς η ανάπτυξη των καπιταλιστικών σχέσεων γίνεται ο κοινωνικός άνεμος που γκρεμίζει τη φεουδαρχία και οδηγεί σε γεγονότα που συγκλονίζουν την Ευρώπη έως και τα τέλη του 19ου αιώνα».

Οπως ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους, «το ουγγρικό πρωτότυπο γράφτηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1986 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας, ως ένα ιστορικό βοήθημα για νέους. Αποτελεί, μάλιστα, μέρος της σειράς "Εικονογραφημένη Ιστορία", στην οποία ανήκε και προηγούμενη έκδοση της "Σύγχρονης Εποχής" με τίτλο "Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και η προϊστορία του (1870-1918)".

Είναι μία έκδοση χρήσιμη για καθέναν που κάνει τα πρώτα του βήματα στη μελέτη του ιστορικού υλισμού, στην προσπάθεια κατανόησης της μαρξιστικής αντίληψης για την εξέλιξη και ανάπτυξη της κοινωνίας. Δεν πρόκειται, όμως, για ένα βιβλίο που έχει ως αντικείμενο την παρουσίαση της θεωρίας του ιστορικού υλισμού. Ούτε στοχεύει στην παρουσίαση της ευρωπαϊκής Ιστορίας εκείνης της περιόδου.

Το μεγάλο του προτέρημα είναι ότι εξηγεί τις νομοτέλειες των κοινωνικών αλλαγών που συντελούνται, μέσα από την παρουσίαση των συγκεκριμένων ιστορικών γεγονότων.

Μάλιστα, ο συγγραφέας έχει διαμορφώσει με τέτοιον τρόπο την παρουσίαση όλου αυτού του υλικού, ώστε δεν προϋποθέτει τη γνώση κανενός από τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρεται, ούτε θέτει ως προϋπόθεση για την ανάγνωση του βιβλίου τη γνώση του ιστορικού υλισμού. Ακριβώς γι' αυτόν το λόγο πρόκειται για ένα βιβλίο προσβάσιμο σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, ακόμα κι αν δεν έχει πρωτύτερη επαφή με τον μαρξισμό ή τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Βοηθητικά γι' αυτό υπάρχει εκτενές χρονολόγιο στο τέλος του βιβλίου».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, την οποία πυροδότησαν οι ερωτήσεις που έγιναν από το κοινό και αφορούσαν θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο, αλλά και γενικότερα ζητήματα της εποχής στην οποία αναφέρεται.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρουσίαση του «Απολύεσαι εν πλω»(28/7/2020)
Πρωτοβουλία που φέρνει πιο κοντά τους νέους με το καλό βιβλίο(9/12/2015)
Πώς είδε ο Τύπος την παρουσίαση του βιβλίου(15/12/2001)
Βιβλιοπαρουσιάσεις(27/6/2000)
Βιβλιοπαρουσιάσεις(8/6/1999)
Ιστορικό και κοινωνιολογικό ντοκουμέντο(18/12/1998)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org