Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ανάπλαση στον Αγ. Διονύσιο γίνεται για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων

Ανακοίνωση για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που θα οξύνει τα προβλήματα εργαζομένων και κατοίκων

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ), για την περιοχή του Αγίου Διονυσίου Πειραιά, που πρόσφατα κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, σχολιάζουν σε ανακοίνωσή τους οι ΚΟ Δήμου Πειραιά του ΚΚΕ. Σημειώνεται ότι το ΕΧΣ προβλέπει αλλαγές στη χρήσης γης, διαμόρφωση όρων για τη στέγαση επιχειρηματικών ομίλων και «διαδικασία ανάπλασης της περιοχής (...) περίπου 370 στρ. (372.770 τ.μ.), που δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης και την κάνει ελκυστική (...) για επιχειρήσεις - επενδύσεις». Πρόκειται για ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ του αστικού σχεδιασμού για τον Πειραιά, ως διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων - μεταφορών, που εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα οποία συναρτώνται με την επενδυτική δραστηριότητα της COSCO και την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Η ανακοίνωση σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι το ΕΧΣ εξελίσσεται σε μια περιοχή η οποία είχε υποβαθμιστεί πλήρως τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «τα ακίνητα να αγοράζονται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές από κατασκευαστικούς ομίλους και, ταυτόχρονα, με τις χρήσεις γης που προτείνονται, να εκτιναχτούν στα ύψη οι τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια. Μικρές βιοτεχνίες και αυτοαπασχολούμενοι με δραστηριότητες "μέσης όχλησης" θα "συνθλιβούν", αφού δύσκολα θα μπορούν να μετεγκατασταθούν λόγω της οικονομικής κρίσης κ.ά. παραγόντων».

«Η ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και είναι σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες», σημειώνουν οι Οργανώσεις του Κόμματος, αφού στόχος του ΕΧΣ είναι «να προχωρήσουν οι επιχειρηματικές "μπίζνες" στην περιοχή, με τη στέγαση επιχειρήσεων ναυτιλίας, κρουαζιέρας, τουρισμού, τραπεζών και άλλων υπηρεσιών, κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς έχουν ανακαινιστεί μια σειρά από κτίρια (π.χ. κτίρια Παπαστράτου)».

Τονίζεται ακόμα ότι η υλοποίηση των επενδύσεων αυτών «αποκλείει τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή και τις γειτονικές λαϊκές συνοικίες. Οποια παρέμβαση προβλέπεται, αποσκοπεί στη δημιουργία "πράσινου προαυλίου" για τις επιχειρήσεις που πρόκειται να στεγαστούν στην περιοχή, ενώ δεν περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων πιεστικών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων».

«Μαγική λύση» μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους

«Οι παραπάνω εξελίξεις γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν από την κυβέρνηση ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, την περιφερειακή αρχή Πατούλη και τη δημοτική αρχή Μώραλη ως "μαγική λύση" στα προβλήματα της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολούμενων της περιοχής», σημειώνεται σχετικά με τη στάση των άλλων δυνάμεων. Οι Οργανώσεις του Κόμματος αναδεικνύουν ότι είναι «αυτή η πολιτική, που στήριξε την "ανάπτυξη" στη λεγόμενη "εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας", στη "βαριά βιομηχανία του τουρισμού", στη ναυτιλία, στις μεταφορές. Σήμερα αυτοί οι κλάδοι δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα από την καπιταλιστική κρίση. Ετσι δυνητικά θα αποτελέσουν παράγοντα μεγαλύτερου βαθέματος της κρίσης στην Ελλάδα. Η συζήτηση για το ποιο "παραγωγικό μοντέλο" θα ακολουθηθεί έχει ένα δεδομένο: Οτι ο λαός βγαίνει χαμένος και στην κρίση αλλά και στην "ανάπτυξη"».

Τα παραδείγματα άλλωστε που επιβεβαιώνουν αυτήν την εκτίμηση είναι πολλά και στον Πειραιά, με τις Οργανώσεις του Κόμματος να εστιάζουν μεταξύ άλλων στην ανεργία στους ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας, στις συνθήκες γαλέρας που βιώνουν οι εργάτες της COSCO, στην επίθεση στους μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, αλλά και τα πλήγματα που δέχονται οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ της περιοχής.

«Για όλα τα παραπάνω έχουν ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με την πολιτική τους στηρίζουν και προωθούν τα επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή του Πειραιά. Ευθύνες έχει η Περιφέρεια Αττικής, που έρχεται να χρηματοδοτήσει το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής για λογαριασμό του κεφαλαίου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Ενώ ειδικά για τη δημοτική αρχή Μώραλη, «που έχει αναλάβει ρόλο στην προώθηση των επιχειρηματικών σχεδιασμών στο δήμο και το λιμάνι του Πειραιά», οι Οργανώσεις του Κόμματος σημειώνουν: «Με την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, τη στρατηγική για τη "Γαλάζια Ανάπτυξη" και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης Πειραιά, ετοιμάζει το χωροταξικό περιβάλλον με αναπλάσεις σε περιοχές που επιλέγονται από επιχειρηματικούς ομίλους στον Πειραιά, όπως τον Αγιο Διονύση, με στόχο να αναπτύξουν νέες κερδοφόρες επενδύσεις προς όφελός τους. Ετσι, κάθε άλλη περιοχή είναι "άνευ ενδιαφέροντος"! Δεν τους απασχολεί το γεγονός ότι υποβαθμίζονται οι υπόλοιπες γειτονιές του Πειραιά. Αυτήν την πολιτική στηρίζουν με τις δηλώσεις και τα πεπραγμένα τους στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο η παράταξη της ΝΔ (Βλαχάκος) όσο και του ΣΥΡΙΖΑ (Μπελαβίλας)».

Ο λαός μπορεί να ζήσει καλύτερα

Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας: «Ο λαός του Πειραιά μπορεί σήμερα να ζήσει καλύτερα, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες. Μπορούμε να έχουμε σταθερή δουλειά, με δικαιώματα, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να έχουμε υποδομές σε Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και των υποδομών του τόπου μας, όπως το λιμάνι, τα ναυπηγεία, τα καράβια, με κοινωνική ιδιοκτησία και κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό για να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες.

Σε αυτά τα πλαίσια μπορούν να αναμορφώνονται οι γειτονιές μας, να διαμορφώνονται ελεύθεροι χώροι πρασίνου και αναψυχής, πολιτιστικής και αθλητικής δραστηριότητας, με πρόσβαση για όλο το λαό και τη νεολαία. Ετσι θα μπορούσε να αναβαθμιστεί πραγματικά η ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων.

Σε όλα τα παραπάνω μπαίνουν εμπόδιο ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και όσοι τον υπηρετούν, από την ΕΕ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις μέχρι την Τοπική Διοίκηση. Γι' αυτό ο λαός του Πειραιά πρέπει σήμερα να παλέψει ενάντια στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς και την πολιτική που τους προωθεί, βάζοντας μπροστά τις δικές του σύγχρονες ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ