ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θέλουν συνένοχη όλη την κοινωνία

Την ανάγκη της κυβέρνησης να εμφανίσει την ένταση της αστυνομοκρατίας ως ανταπόκριση σε ανάγκες της κοινωνίας και τα μέτρα που παίρνει ως προϊόν κοινωνικής συναίνεσης ανέλαβε να υποστηρίξει χτες το « Ιδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, Ανδρέας Λεντάκης» με ημερίδα που οργάνωσε και είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τοπική Κοινωνία κατά της Εγκληματικότητας». Με εισηγήσεις που αντέγραφαν πιστά τόσο την ιδεολογία όσα και τα ίδια τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε προσπάθεια να υποστηριχτεί η άποψη πως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ευθύνη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά και ατομικά οι ίδιοι οι πολίτες που ούτε λίγο ούτε πολύ καλούνται, κατά τα πρότυπα της Ν. Υόρκης, να συγκροτήσουν ένα ευρύτατο δίκτυο χαφιέδων που θα βοηθά την Αστυνομία να «προλαμβάνει» το έγκλημα...

Την «παγκοσμιοποίηση» επικαλέστηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης για να υποστηρίξει την ανάγκη ενίσχυσης της αστυνομοκρατίας με μετατροπή του πληθυσμού σε συνεργάτη της Αστυνομίας. Τη σκυτάλη πήρε ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος που έκανε κριτική στην κυβέρνηση γιατί καθυστερεί στην ανάθεση της σχετικής αρμοδιότητας στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κεντρικός εισηγητής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Πανούσης, επισήμανε τον κίνδυνο της δημιουργίας κατασταλτικών μηχανισμών σε επίπεδο κοινότητας, ισχυρίστηκε όμως ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί. Είπε ότι οι ΟΤΑ δεν καλούνται να εξαφανίσουν τις αιτίες, αλλά να προλάβουν τα εγκλήματα, έξω από τα πλαίσια ενός κατασταλτικού ρόλου. Ομως όλοι θυμούνται τι συνέβη στο Κεραμίδι Πιερίας με την απαγόρευση κυκλοφορίας των Αλβανών μεταναστών.

Η λέκτορας της Νομικής Σχολής Θράκης, Σ. Βιδάλης , υποστήριξε την ανάληψη της αρμοδιότητας από τους δήμους, περιορίζοντάς την όμως σε ζητήματα ελέγχου και όχι βίαιης αντιμετώπισης.

Στην ημερίδα μίλησε, επίσης, ο δήμαρχος Αχαρνών Δ. Παπανίκας, που εντόπισε το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών μόνο στους τσιγγάνικους καταυλισμούς.

Στην ημερίδα μίλησαν, επίσης, ο δήμαρχος Κορυδαλλού Κ.Χρήστου και παρενέβησαν ο Δ. Κυριαζίδης από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο Μ. Βετούλης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας και εκπρόσωποι του «ΣΟΣ Ρατσισμός».

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Να πάρει θέση ο δήμος για την αργία της Κυριακής

Να αναγραφεί στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, ώστε ο δήμος να πάρει σαφή θέση υπέρ της αργίας τη συγκεκριμένη μέρα και επομένως υπέρ των συμφερόντων των μισθωτών και των μικροεπιχειρήσεων, ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Λεων. Αυδής.

Κι αυτό, γιατί - όπως υπογραμμίζει ο Λεων. Αυδής στην επιστολή του - δημοσιεύματα του Τύπου προκαλούν σύγχυση σχετικά με τη στάση του δημάρχου στο αίτημα του «Συνδέσμου Αναβάθμισης του Εμπορικού - Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας» (ΣΑΕΙΚΑ) να λειτουργήσουν τα καταστήματα και τις Κυριακές. Κάτι στο οποίο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αντιτίθεται.

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου - σημειώνεται στην επιστολή - ο δήμαρχος φέρεται ότι υιοθέτησε το αίτημα του ΣΑΕΙΚΑ, πράγμα που ο ίδιος φέρεται ότι διέψευσε». Βέβαια - συνεχίζει ο Λεων. Αυδής στην επιστολή του - ο δήμος δεν είναι αρμόδιος για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή, ωστόσο η γνώμη του έχει βαρύνουσα σημασία. Ο ίδιος υπογραμμίζει τη θέση της «Συμπαράταξης»: «Δεν πρέπει να καταργηθεί η αργία της Κυριακής, ως της ημέρας ανάπαυσης όλων των εργαζομένων, γιατί αυτό θα βλάψει τους μισθωτούς και θα οδηγήσει στην καταστροφή τις μικρές επιχειρήσεις».

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή ενόψει των δημοσιευμάτων μπορεί να δημιουργηθούν συγχύσεις, η «Συμπαράταξη» ζητά να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κάθε δημότης κι ο αστυνόμος του

Νέο αστυνομικό σώμα που θα πληρώνουν οι δημότες και θα συμπληρώνει τη δράση της κρατικής αστυνομίας συγκροτεί η κυβέρνηση, με ΠΔ που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών

Τη δημιουργία ενός νέου αστυνομικού σώματος, που θα στενέψει περισσότερο τα όρια κι αυτής ακόμα της αστικής δημοκρατίας, προωθεί η κυβέρνηση. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ολοκληρώσει ήδη την επεξεργασία ενός σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση και νέου Σώματος αστυνόμευσης - της Δημοτικής Αστυνομίας (ΔΑ), με χιλιάδες άτομα προσωπικό και καμία σχέση με ό,τι ως σήμερα λειτουργούσε ως δημοτική υπηρεσία.

Το σχέδιο ΠΔ βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) για ορισμένες τελικές αναδιατυπώσεις και γρήγορα θα προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή. Ακολούθως θα συσταθεί το Σώμα, που κατά πληροφορίες θα έχει περίπου 9.000 ένστολους. Οι δημοτικοί αστυνόμοι θα προστεθούν στους ήδη υπηρετούντες 50.000 υπάλληλους διαφόρων κρατικών υπηρεσιών που ασχολούνται με τη «Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια». Και αυτό, με πρόσχημα την εγκληματικότητα και χωρίς καμία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά αίτιά της.

Από μια απλή ανάγνωση του σχεδίου ΠΔ, προκύπτει αβίαστα ότι η κυβέρνηση προωθεί την ίδρυση του νέου αστυνομικού σώματος, που θα δρα συμπληρωματικά στην ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα:

Το άρθρο 1, που αναφέρει τις 26 αρμοδιότητες της ΔΑ, δείχνει την πρόθεση του συντάκτη του σχεδίου να τη μεταβάλει σε όργανο γενικής αστυνόμευσης.

Το προσωπικό της ΔΑ διακρίνεται σε «ειδικό» και «λοιπό». Το «λοιπό» θα εξυπηρετεί ανάγκες γραμματειακής και τεχνικής υποστήριξης και θα προσλαμβάνεται με τις διατάξεις του 2190/94 (περί προσλήψεων). Το «ειδικό» προσωπικό θα κάνει τη «βρώμικη» δουλιά και θα προσληφθεί με ειδική διαδικασία που ορίζει το ίδιο το ΠΔ. Παρακάμπτεται, δηλαδή, ο 2190/94.

Τα κριτήρια διορισμού του «ειδικού» προσωπικού κάνουν σαφέστερη την πρόθεση της κυβέρνησης. Απαιτούνται σωματικά προσόντα (τόσο ανάστημα και τόση «στηθική περίμετρος»). Ορίζεται ότι πρέπει «να είναι Ελληνες πολίτες» και ακόμα «να έχουν πίστη στο Σύνταγμα» και «αφοσίωση στην Πατρίδα». Προφανώς δεν αρκούν οι από το Σύνταγμα οριζόμενες ιδιότητες που απαιτούνται για τους τακτικούς δημόσιους ή δημοτικούς υπάλληλους, αλλά απαιτείται κάποια «ειδική» νομιμοφροσύνη.

Κριτήριο διορισμού θεωρείται και η θητεία των υποψηφίων ως ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις ή ως εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης. Μάλιστα, στο σχετικό πίνακα μορίων, αυτή η προϋπηρεσία έχει τον υψηλότερο συντελεστή (4 αντί 2 και 1 άλλων κριτηρίων).

Στην προοπτική δημιουργίας καθαρά νέου ένοπλου αστυνομικού Σώματος παραπέμπουν και οι ειδικές διατάξεις για τα κωλύματα διορισμού, που περιέχουν ευρύτατη απαρίθμηση αδικημάτων και που δεν απαιτούνται ούτε για τους δικαστές ή τους γιατρούς και που μπορούν να εξηγηθούν μόνο αν υπάρχει πρόθεση δημιουργίας ένοπλου σώματος.

Επίσης, ορίζεται ότι οι δημοτικοί αστυνόμοι θα έχουν το δικαίωμα σύλληψης. Και πως η ΔΑ «υποχρεούται να συνδράμει το έργο της ΕΛ.ΑΣ και των οργάνων της»

Και φόροι

Η σύσταση και λειτουργία της ΔΑ θα βαρύνει τους δημότες με νέους δυσβάσταχτους φόρους. Δηλαδή, παρακάμπτεται η έστω και αδύναμη αίτηση της ΚΕΔΚΕ όποια αρμοδιότητα τής δίνεται να της δίνονται και οι ανάλογοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για να λειτουργήσει η ΔΑ, θα επιβληθούν νέα ανταποδοτικά τέλη στους δημότες. Το ΠΔ είναι σαφές: «... από τις διατάξεις του παρόντος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού». Ακόμα και οι δαπάνες για την εκπαίδευση «σε κάθε περίπτωση, βαρύνουν τους οικείους ΟΤΑ...».

ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Μετατρέπει το δήμο σε τσιφλίκι ιδιωτών

Καταγγέλλει η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου»  τη συναίνεση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στις επιλογές της Δημοτικής Αρχής για μετατροπή του δήμου σε παραμάγαζο επιχειρηματικών συμφερόντων

Τη συναίνεση των παρατάξεων της μειοψηφίας στις επιλογές της Δημοτικής Αρχής και την από κοινού προσήλωσή τους στη λειτουργία του Δήμου «ως παραμάγαζου επιχειρηματικών συμφερόντων», καταγγέλλει η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου», καταδεικνύοντας μια σειρά ενεργειών που το επιβεβαιώνουν.

Ενέργειες που αποδυναμώνουν το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και εκχωρούν δημοτικές δραστηριότητες σε επιχειρηματικά χέρια, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις χρηματοδοτούνται και από πάνω. Χαρακτηριστική είναι η συναίνεση των παρατάξεων της δήθεν αντιπολίτευσης στην επιλογή να εκχωρηθεί για 12 χρόνια, σε γνωστό επιχειρηματία, το δημοτικό αναψυκτήριο ΡΥΘΜΟΣ στο Γουδί, έναντι 900.000 δραχμών μηνιαίως. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος έχει πληρώσει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δραχμές για την κατασκευή - διαρρύθμιση του χώρου.

Ακολουθεί η στήριξη της «αντιπολίτευσης» στη διαρκή εκχώρηση των δημοτικών εγκαταστάσεων της πλατείας Γαρδένιας σε ιδιώτη επιχειρηματία, ο οποίος έχει περιφράξει τα 2/5 της πλατείας, δηλαδή δημόσιο χώρο, για... ιδιωτική χρήση. Παράλληλα, αντιπολίτευση και δημοτική αρχή, προχώρησαν στην εκχώρηση και του δεύτερου οικήματος των εγκαταστάσεων της Γαρδένιας σε εταιρία χρηματιστηριακών συναλλαγών, έναντι 240.000 δραχμών το μήνα. Η εταιρία - όπως καταγγέλλει η «Δημοτική Πρωτοβουλία» - ζήτησε νέα διαρρύθμιση του χώρου, την οποία πλήρωσε ο δήμος!

Επεται, η συναίνεση στην επιλογή της Δημοτικής Αρχής, το 45% των εισπράξεων του κινηματογράφου «ΑΛΕΚΑ» να το παίρνει η εταιρία διανομής ταινιών και ο Δήμος να πληρώνει 28 εκατομμύρια δραχμές ετησίως για νοίκι. Την ίδια ώρα - υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» - «σιωπούν δουλικά στην άρνηση του υπουργείου Πολιτισμού να δώσει την περσινή και φετινή επιχορήγηση των 24 εκατομμυρίων δραχμών συνολικά. Ταυτόχρονα, απορρίπτουν τις προτάσεις μας για διαμόρφωση του χώρου σε πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο, ανοιχτό στη νεολαία και στους δημότες».

Δε σταματά όμως εκεί η όλη ιστορία. «Αντιπολίτευση» και Δημοτική Αρχή προχώρησαν στην εκχώρηση του 25% της πλατείας Ελευθερίας στο Γουδί, προς ιδιωτική χρήση συγκεκριμένου επιχειρηματία. «Ενα χρόνο μετά - σημειώνει η «Δημοτική Πρωτοβουλία» - αφού καταγράφηκαν παρανομίες και αυθαιρεσίες, αναζητούν κομψή συνεννόηση με τον επιχειρηματία, για να καλύψουν την κραυγαλέα πράξη τους, περιφρόνησης του δημοτικού συμφέροντος. Ενα μόνο δε σκέπτονται, να ελευθερώσουν το χώρο της πλατείας, για να έχουν πρόσβαση οι δημότες».

Και βέβαια οι παραπάνω στηρίζουν τις επιλογές που θέλουν το Πάρκο στο Γουδί να μετατρέπεται σε εκθεσιακό κέντρο επιχειρηματιών και μεγαλοεισαγωγέων αντί για πάρκο υψηλού και πυκνού πρασίνου.

«Διαλέξαμε μερικά κραυγαλέα παραδείγματα - καταλήγει η "Δημοτική Πρωτοβουλία" στην ανακοίνωσή της - για να καταδείξουμε την κοινή αντίληψη αυτών των συνδυασμών στη μετατροπή του Δήμου σε παραμάγαζο επιχειρηματικών συμφερόντων, στην ιδιωτικοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Είναι κοινή η φιλοκυβερνητική τους επιμέλεια, η λατρεία των υπαγορεύσεων της ΟΝΕ στα δημοτικά μας πράγματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ