Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2020 - αριθ. φύλλου: 13420

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Οχι «fast track» διαδικασίες αν η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή

Επιστολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στον πρόεδρο της Βουλής


ΣΕΛ.  5
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Χρυσοπληρωμένη εκστρατεία εξωραϊσμού της ΕΕ και χειραγώγησης των λαών

Πλύση εγκεφάλου και αντικομμουνισμός στη συζήτηση ψηφίσματος σχετικά με τη «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης»


ΣΕΛ.  8

Εγκλωβίζουν το λαό στις συμπληγάδες επικίνδυνων ανταγωνισμών
  • Η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά παζάρια και τους ανταγωνισμούς με επίκεντρο τη Λιβύη όχι μόνο δεν διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα απέναντι στην απαράδεκτη επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά βάζει το λαό στη δίνη νέων, μεγάλων κινδύνων και επιταχύνει «διευθετήσεις» για συνεκμετάλλευση με ΝΑΤΟική ομπρέλα.
  • Πυραυλικές συστοιχίες και προσωπικό στέλνει η Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, την ώρα που μαίνονται η αντιπαράθεση και οι πολεμικές απειλές των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν. Ελληνική φρεγάτα στέλνεται στη Μεσόγειο συνοδεία γαλλικού αεροπλανοφόρου.
  • Οι εξελίξεις επιβάλλουν λαϊκή επαγρύπνηση! Ολοι στους δρόμους, στα συλλαλητήρια της ΕΕΔΥΕ, σωματείων και φορέων σε όλη τη χώρα, τη μέρα που θα ψηφίζεται στη Βουλή η κατάπτυστη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις.

ΣΕΛ.  4   -   6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τις ίδιες «προτεραιότητες»

Η επανίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα υπηρετήσει την πολιτική του διπλού εγκλωβισμού και την ένταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, όπως άλλωστε γίνεται και τώρα και όπως γινόταν από το υπουργείο και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Την πολιτική που υπαγορεύουν η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ο Κανονισμός του Δουβλίνου και βέβαια ο πρόσφατος νόμος για το άσυλο, που παραβιάζει στοιχειώδη δικαιώματα των προσφύγων.

Το επιβεβαίωσε άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του «νέου» χαρτοφυλακίου.

Ποιες είναι αυτές; Πρώτον, η «λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε νησιά», όπου θα συνεχίσουν να στοιβάζονται χιλιάδες κατατρεγμένοι, καταδικασμένοι σε διπλό εγκλωβισμό, σε βάρος των ίδιων και των κατοίκων στα νησιά. Μιλάμε κυριολεκτικά για φυλακές, χωρίς δικαίωμα εξόδου από αυτές, στα πρότυπα άλλων τέτοιων κέντρων που λειτουργούν σε χώρες της ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον πολύχρονο εγκλεισμό σε τέτοια κέντρα - κολαστήρια, είτε λέγονταν Μόριες επί ΣΥΡΙΖΑ είτε Αμυγδαλέζες επί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δεν γλιτώνει ούτε η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων ανηλίκων, παρά τις κούφιες διακηρύξεις της ΕΕ για την προστασία τους.

Και αυτό την ώρα που το 45% των ασυνόδευτων ανηλίκων δικαιούνται να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλα κράτη - μέλη, ακόμα και με βάση την απαράδεκτη νομοθεσία της ΕΕ και του Κανονισμού του Δουβλίνου. Κι όμως, τα κράτη - μέλη αρνούνται να τους δεχθούν, αποδεικνύοντας στην πράξη την «ευαισθησία» τους για τους πλέον ευάλωτους από τα κύματα της προσφυγιάς που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η φτώχεια και η ανέχεια.

Δεύτερον, η «επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου», που συνδέεται με «άμεσες επιστροφές» και σημαίνει δραστικό περιορισμό στο δικαίωμα παροχής ασύλου σε ανθρώπους που το δικαιούνται, με ταυτόχρονη ένταση των επαναπροωθήσεων και απελάσεων με συνοπτικές διαδικασίες. Αλλωστε, αν επρόκειτο για πραγματική επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών, δεν θα χρειάζονταν οι απάνθρωπες δομές που ετοιμάζονται να θέσουν σε λειτουργία κυβέρνηση και ΕΕ.

Τρίτον, η ένταση της καταστολής στα σύνορα και στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, με τη συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα υβριδικό σώμα, στελεχωμένο από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, με το βλέμμα στραμμένο στην καταστολή του λαού.

Οσο σίγουρο είναι επομένως ότι το νέο υπουργείο έρχεται να εξειδικεύσει παραπέρα και να επιταχύνει την εφαρμογή της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες, άλλο τόσο προφανές είναι ότι η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για «παραδοχή της αποτυχίας» στη διαχείριση του Προσφυγικού, με αφορμή την επανίδρυση του υπουργείου που ο ίδιος είχε συγκροτήσει και το κατάργησε η ΝΔ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, τη διευκολύνει να «τρέξει» πιο γρήγορα τα επικίνδυνα μέτρα το επόμενο διάστημα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει που η κυβέρνηση έρχεται στα λόγια του, ομολογώντας επί της ουσίας ότι υπερασπίζονται την ίδια αντιδραστική πολιτική, πέρα από τη συμφωνία τους στο βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, που είναι η αιτία του ξεριζωμού για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που φτάνουν στη χώρα μας, με προορισμό κάποιο άλλο κράτος της Ευρώπης.

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική και τα προβλήματα που διογκώνονται στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δίνοντας έδαφος σε ρατσιστικές φωνές να σκορπίσουν το δηλητήριο του μίσους και της ξενοφοβίας, πρέπει τώρα να δυναμώσουν η αλληλεγγύη από σωματεία και φορείς, η πάλη για την κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Να στηριχτεί από ακόμα περισσότερους ο αγώνας για να κλείσουν όλα τα hot spots, για να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ετοιμάζουν μπαράζ πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής κατοικίας
  • Από τα τέλη Απρίλη λήγουν οριστικά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας για τα νοικοκυριά.
  • Καραδοκούν τα κοράκια των funds για να βάλουν στο χέρι δεκάδες χιλιάδες ακίνητα επί των οποίων έχουν εγγραφεί τραπεζικές υποθήκες.

ΣΕΛ.  3


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Συναυλία στις 26/1 για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΕΛ.  9
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ
Επισφράγιση της συναίνεσης η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

ΣΕΛ.  7
ΛΑΡΚΟ
Στις 25 Γενάρη το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα

Προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα


ΣΕΛ.  15
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΒΣΑ
Οργάνωση της πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση

ΣΕΛ.  17
«ΜΕΡΑ25» ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Αθλια προσπάθεια καπηλείας των αντιφασιστικών αισθημάτων του λαού

ΣΕΛ.  7


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org