ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στην τελική ευθεία για τις νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις

Στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας και της Λάρισας βγαίνουν το Σαββατοκύριακο τα τρακτέρ

Με τα τρακτέρ να βγαίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας και της Λάρισας, με τις περιοδείες και τις συσκέψεις να απλώνονται σε όλη τη χώρα, μπαίνουν στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση των πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων και με τη μορφή των μπλόκων, αλλά και η διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1 Φλεβάρη, στις 12 μ., στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας.

Πλούσια δράση μπροστά στην πανθεσσαλική σύσκεψη

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες, κάλεσαν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά στην πανθεσσαλική σύσκεψη που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 20/1 στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο των Φαρσάλων, όπου θα καθοριστεί η ακριβής μορφή της πανθεσσαλικής κινητοποίησης.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, τόνισε πως «μόνο με τα τρακτέρ στον δρόμο μπορούμε να κερδίσουμε» και υπενθύμισε όσα κατακτήθηκαν σε παλαιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις. Απαντώντας στις πρόσφατες αναφορές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε πως «κάθε υπουργός προσπαθεί να μας πει ότι είμαστε υποκινούμενοι και ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις βρίσκονται κόμματα. Αυτό που μας βγάζει στο δρόμο όμως είναι τα αιτήματά μας που είναι δίκαια!».

Από την πλευρά της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Κώστας Τζέλλας απηύθυνε και αυτός με τη σειρά του κάλεσμα συμμετοχής στους αγώνες που έρχονται. Σήμερα, εξάλλου, στα δικαστήρια της Καρδίτσας θα γίνει η δίκη τριών μελών της ΕΟΑΣΚ για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του 2018.

Ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Πλατυκάμπου, Αλέκος Λαχανάς, στις δηλώσεις του τόνισε ότι «τα ευφυολογήματα Βορίδη δεν αποτελούν θεσμική απάντηση στα προβλήματα», ενώ πρόσθεσε: «Καλούμε τον κ. Βορίδη... να επανέλθει στην "κανονικότητα" και να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν στους αγρότες».

Ταυτόχρονα, αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι περιοδείες στα χωριά και οι συσκέψεις σε επαρχιακό επίπεδο. Σήμερα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» πραγματοποιεί σύσκεψη στο Μεγαλοχώρι.

Στην πανθεσσαλική σύσκεψη πρόκειται να συμμετάσχουν επίσης ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού - Σούρπης και αγρότες από την περιοχή του Αερινού και του Βελεστίνου, μετά από ανάλογες αποφάσεις.

Παράλληλα, ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου μαζί με τα γενικότερα αιτήματα καλεί σε ξεσηκωμό ενάντια στις αποφάσεις κυβερνήσεων και ΕΕ για το χύμα τσίπουρο, που οδηγούν στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αμβυκούχους - αμπελουργούς σε όλη τη χώρα.

Σε ασφυξία οι αγρότες της Κρήτης

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού, συμμετέχοντας και αυτοί στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, διοργανώνουν συλλαλητήριο την Τετάρτη 29/1 στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Στο κάλεσμά τους σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Στην Κρήτη, τα προβλήματα δεν είναι απλά μεγάλα, αλλά οξυμένα, με κυρίαρχο την καταστροφή του βασικού προϊόντος, του ελαιολάδου. Η πρωτοφανής αυτή καταστροφή έχει φέρει σε οικονομική ασφυξία όλους τους αγρότες, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως η τελευταία χαλαζόπτωση που έπληξε τα εσπεριδοειδή, τα προβλήματα από την τελευταία κακοκαιρία, της οποίας οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί ακόμη και οι ζημιές που έγιναν στα θερμοκήπια, για τις οποίες οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη, για να διορθώσουν τις ζημιές, αλλά και όλα τα προβλήματα των τελευταίων ετών».

Πολύμορφη δραστηριότητα και στην υπόλοιπη χώρα

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας έχει πάρει απόφαση να συμμετάσχει στο μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Οργανώνει περιοδείες σε χωριά του νομού και συσκέψεις σήμερα Παρασκευή στην Κατούνα και αύριο Σάββατο στο Μοναστηράκι.

-- Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης καλεί σε στήσιμο μπλόκου στις 20 Γενάρη.

-- Στις 22 Γενάρη προγραμματίζουν σύσκεψη οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κατερίνης.

-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας (ΟΑΣΚ) οργανώνει κινητοποίηση στις 30 Γενάρη έξω από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Νωρίτερα, στις 21 Γενάρη, θα διεξαχθεί το συνέδριο της Ομοσπονδίας.

  • Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκλογές στον νεοσύστατο Αγροτικό Σύλλογο Επαρχίας Λιβαδειάς, για ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής, τις ακόλουθες ημερομηνίες: Κάστρο 17/1, Μαυρονέρι 19/1, Αλίαρτος 20/1, Θεσπιές 21/1, Δίστομο 23/1, Λιβαδειά 24/1.
ΠΕΜΕΝ
Με ευχές για αγωνιστική χρονιά έκοψε την πίτα της

Από τη χτεσινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του σωματείου
Από τη χτεσινή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του σωματείου
Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας οργάνωσε χτες η ΠΕΜΕΝ, με ευχές για καλή και αγωνιστική χρονιά σε όλους τους ναυτεργάτες.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, στάθηκε σε μια σειρά από ανοιχτά για τους εργαζόμενους μέτωπα πάλης, καλώντας τους ναυτεργάτες να δώσουν το «παρών» στις μάχες του επόμενου διαστήματος.

«Κανένας ναυτεργάτης, εργαζόμενος δεν πρέπει να μένει αδιάφορος από τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», τόνισε, και κάλεσε σε συμμετοχή στο νέο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί τη μέρα που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η νέα Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, που μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Ενημέρωσε ακόμα τους εργαζόμενους για τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση και την προετοιμασία συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλους τους κλάδους να απαντήσουν με απεργία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα σχέδια εφοπλιστών, κυβέρνησης και εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ, για την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών με τις νέες ανατροπές που προετοιμάζουν σε ΣΣΕ, Ασφαλιστικό, οργανικές συνθέσεις και συνδικαλιστική δράση.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, ο Νίκος Πηγαδάς, παλαίμαχος δημοσιογράφος, ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967 - 1974, η Γιώτα Ταβουλάρη, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Λευτέρης Μπαρμπαρούσης, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ο Γιώργος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), ο Λευτέρης Σκάρος, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου ρυμουλκών (ΠΕΠΡΝ) και ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της ΠΕΣ/ΝΑΤ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δεν συμβιβαζόμαστε με τη δουλειά επτά μέρες τη βδομάδα

Σε οργάνωση και αγώνα για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να διεκδικήσουν νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας καλεί τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αφορμή τη λειτουργία των καταστημάτων όλης της χώρας την προσεχή Κυριακή, στα πλαίσια της εκπτωτικής περιόδου, αλλά και την πρακτική μεγάλων επιχειρήσεων να ανοίγουν τα καταστήματά τους και τις επτά μέρες της βδομάδας σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις σε εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 19/1, ενώ καλεί τους εργαζόμενους στη Γενική Συνέλευσή του την Κυριακή 2/2, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β).

«Η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου, αξιοποιώντας νόμους, υπουργικές και δικαστικές αποφάσεις (ΣτΕ), δίνει τη χαριστική βολή στην κυριακάτικη αργία», καταγγέλλει.

Μεταξύ άλλων, η επιχείρηση «Jumbo» ανοίγει τα καταστήματά της σε Πρέβεζα και Κατερίνη όλες τις Κυριακές, το ίδιο ήδη κάνει η «MARKET IN» σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Αγ. Μαρίνα, Λαγονήσι, Λούτσα, Λαιμό Βουλιαγμένης), η «Perfect Toys» λειτουργεί Κυριακές και αργίες, όπως η Πρωτοχρονιά, ενώ σε μια σειρά περιοχές, μεταξύ των οποίων το κέντρο της Αθήνας και οι εγκαταστάσεις εμπορικών κέντρων στα Σπάτα, τα καταστήματα λειτουργούν 32 Κυριακές, από τις αρχές Μάη έως το τέλος Οκτώβρη. «Ολοι οι εργοδότες, ακόμα και αυτοί που τη δεδομένη στιγμή ανοίγουν τις 2, τις 8 ή τις 32 Κυριακές, δηλώνουν ότι διαθέτουν το νομοθετικό πλαίσιο για να προχωρήσουν σε πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τους το έχουν εξασφαλίσει», σημειώνει ο Σύλλογος.

«Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την 7ήμερη εργασία, τα εξαντλητικά ωράρια, τους πενιχρούς μισθούς και τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την πολιτική που καθημερινά μας τσακίζει εντός και εκτός χώρου εργασίας. Για εμάς είναι μονόδρομος η οργάνωση και ο συλλογικός αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για τη διεκδίκηση σύγχρονων όρων δουλειάς», καταλήγει ο Σύλλογος και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στην εργοδοσία, στις κυβερνήσεις και την ΕΕ, για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Στις 25 Γενάρη το μεγάλο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα

Μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, το Σάββατο 25/1, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την εκποίηση της επιχείρησης, προετοιμάζουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, έχοντας στο πλευρό τους συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς.

Στη χτεσινή σύσκεψη του συντονιστικού των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, αποφασίστηκε η κινητοποίηση να ξεκινήσει με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Ομόνοια και να ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα.

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ! Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες», τονίζει στην ανακοίνωση - κάλεσμά του στην κινητοποίηση το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. «Μας χρωστάνε και απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. ΕΕ και κυβερνήσεις χορηγούν 7,2 δισ. κρατικές ενισχύσεις σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 12 δισ. ευρώ εγγυήσεις στις τράπεζες και άλλα τόσα υπερδιπλάσια έδωσε ο κ. Σταϊκούρας στο κεφάλαιο μέσα από νομοσχέδια και τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δώσουν και στη ΛΑΡΚΟ. Μας χρωστάνε και απαιτούμε εδώ και τώρα: Κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών, νέες προσλήψεις και κάλυψη όλων των κενών του οργανογράμματος, μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, υπογραφή στη συμφωνημένη ΣΣΕ που κατοχυρώνει τα κεκτημένα μας», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 25/1 έχουν καλέσει το ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, το οποίο θα δρομολογήσει λεωφορεία για τη συμμετοχή των εργαζομένων της περιοχής, το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, η ΠΟΣΠΕΡΤ, ενώ τις πρωτοβουλίες των εργαζομένων στηρίζουν δεκάδες σωματεία και φορείς της Στερεάς Ελλάδας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ