ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Την ερχόμενη Τρίτη 21/1 ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή

Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις και να μην κατατεθεί στη Βουλή ζητούν οι Επιτροπές Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις, που έχουν συγκροτηθεί από Επιτροπές Ειρήνης, εργατικά σωματεία και άλλους φορείς του κινήματος σε όλη τη χώρα.

Με την εγκληματική αυτή Συμφωνία προβλέπεται ότι: Επιτρέπεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ενισχύονται οι πολεμικές δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που υποστηρίζει ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην ευρύτερη περιοχή. Εντάσσονται στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό οι βάσεις, που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα και ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου ήδη έχουν κάνει «απόβαση» στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Οι Επιτροπές Αγώνα απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που οργανώνονται σε όλη τη χώρα τη μέρα ψήφισης της Συμφωνίας στη Βουλή, για να απαιτήσουν:

  • Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις και να μην κατατεθεί στη Βουλή.
  • Να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Μέχρι στιγμής για τη μέρα εκείνη συλλαλητήρια έχουν αποφασιστεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στον Βόλο, στα Χανιά και την Αλεξανδρούπολη. Επίσης, με κοινή τους ανακοίνωση, σε συλλαλητήριο στο Ηράκλειο της Κρήτης, τη μέρα ψήφισης της Συμφωνίας καλούν οι φορείς: Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτο Οικοδόμων, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Γαλάτεια Καζαντζάκη» και Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Συλλαλητήρια σε Πτολεμαΐδα και Σάμο

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο αύριο Σάββατο 18 Γενάρη, στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, οργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Εορδαίας, σωματεία και φορείς της περιοχής, με κεντρικό σύνθημα - αίτημα «Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά» και «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Επίσης, εκδήλωση με θέμα «Εξελίξεις στην περιοχή μας στο φόντο της νέας ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις και ο ρόλος της βάσης της Σούδας» διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων την Τετάρτη 22 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, Μανώλης Παπαδομανωλάκης.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συζητάμε με το λαό για τις επικίνδυνες εξελίξεις

Με τις σχετικές ανακοινώσεις του Κόμματος, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν εξορμήσεις σε γειτονιές, χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, ενημερώνοντας το λαό για τις επικίνδυνες εξελίξεις, την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, μοιράζοντας τα σχετικά υλικά, καλούν τους εργαζόμενους να μη μένουν θεατές, αντίθετα να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή, ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Μια συζήτηση, που μπορεί να δώσει διέξοδο στον προβληματισμό μεγάλου μέρους του λαού και της νεολαίας για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλωστε, όπου παρεμβαίνουν οι κομμουνιστές, αποτυπώνεται και η έντονη ανησυχία των λαϊκών ανθρώπων: «Υπάρχει πιθανότητα πολέμου;», «Το ΝΑΤΟ δεν εξασφαλίζει σταθερότητα;», «Υπάρχει άλλος δρόμος;». Το άνοιγμα των ΚΟ του ΚΚΕ, η ζωντανή συζήτηση των εκτιμήσεων και των προβλέψεων που κάνει το Κόμμα, η αποκάλυψη της βαθιάς εμπλοκής της χώρας σε σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι, αλλά και η συζήτηση για τη «μεγάλη εικόνα» των ανταγωνισμών, αποτελούν προϋποθέσεις για να μην περνάει το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. Για να περάσει ο λαός από τη στάση αναμονής γύρω από τις εξελίξεις στην αποφασιστική δράση ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε μαγνήτη κινδύνων. Τώρα πρέπει να ανέβει η λαϊκή επαγρύπνηση και δράση σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, στους χώρους μόρφωσης, στις συνοικίες. Να δυναμώσει η συσπείρωση γύρω από τις αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες που πυκνώνουν το επόμενο διάστημα ενάντια στη Συμφωνία για τις βάσεις.

Στην Αττική, μεταξύ άλλων προγραμματίζονται εξορμήσεις και συζητήσεις με θέμα «Καμία εμπλοκή της χώρας στις επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, κανένας εφησυχασμός», ως εξής:

Σήμερα, Παρασκευή, στις 8 π.μ., στις Δημοτικές Υπηρεσίες Μαγούλας με τον Κ. Κώνστα, στέλεχος του ΚΚΕ.

Αύριο Σάββατο 18/1, στις 6 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, καλούν οι ΚΟΒ Εικαστικών, Λογοτεχνών, Οπτικοακουστικού, με ομιλήτρια την Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Την Κυριακή 19/1, στις 12.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, καλούν οι ΚΟΒ Μουσικών και Τεχνικών σε Θέαμα - Ακρόαμα, με ομιλητή τον Βασίλη Παρασκευόπουλο, μέλος της ΤΕ Καλλιτεχνών.

Την Κυριακή 26/1, στις 12 μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, καλεί η ΚΟΒ Ηθοποιών, με ομιλήτρια την Βιβή Σιώρα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Επίσης, η ΤΟ Λευκάδας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τη Δευτέρα 20 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας. Θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τη διαδικασία ψήφισης της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας

Επιστολή του Θ. Παφίλη στον πρόεδρο της Βουλής

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, απέστειλε χτες επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που κυρώνει την ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις. Και στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει να φέρει τη Συμφωνία για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, η διαδικασία της συζήτησης να γίνει κανονικά, όπως γίνεται με όλα τα νομοσχέδια, και όχι με τις συνοπτικές - fast track διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 108 του Κανονισμού της Βουλής το οποίο αφορά τις διακρατικές συμφωνίες.

Η επιστολή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει την απαράδεκτη ελληνοαμερικανική Συμφωνία που επεκτείνει τις στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας, όπως και σε Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη, και ταυτόχρονα παρέχει νέες στρατιωτικές διευκολύνσεις. Είναι μία Συμφωνία που εμπλέκει τη χώρα μας ακόμη βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντάς την σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Και για τους λόγους αυτούς έχει ζητήσει την απόσυρση της Συμφωνίας αυτής και την ακύρωσή της.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην επικύρωση της Συμφωνίας από τη Βουλή, είναι προφανές ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διεξαχθεί με τις συνοπτικές και ασφυκτικές διαδικασίες του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής για την κύρωση των διεθνών συμβάσεων.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητά η συζήτηση στη Βουλή να γίνει με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται για τη συζήτηση και ψήφιση των νομοσχεδίων, δεδομένου ότι - εκτός των άλλων - η σύμβαση αυτή αφορά το άρθρο 27 του Συντάγματος, που αφορά κυριαρχικά δικαιώματα και πιο συγκεκριμένα "την παραμονή και διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης στην ελληνική επικράτεια", και επομένως η συζήτηση στη Βουλή πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις κανονικές διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης των νομοσχεδίων, όπως ρητά ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 112 του Κανονισμού της Βουλής».

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή παραμονή Χριστουγέννων φέρει τον τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής έχει καθοριστεί συζήτηση μόνο μία μέρα στην αρμόδια Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τρίτη, 21 Γενάρη, και μία μέρα συζήτηση στην Ολομέλεια, όπου σύμφωνα με το άρθρο 108 έχουν δικαίωμα τοποθέτησης - και αυτή μόλις για 5 λεπτά - μόνο οι βουλευτές των κομμάτων που δεν ψήφισαν υπέρ στην αρμόδια Επιτροπή.

Εκδήλωση στην Κύπρο

Η ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 26 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στη Λευκωσία, στη Δημοσιογραφική Εστία (Λεωφ. ΡΙΚ, έναντι αρχηγείου αστυνομίας), εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ