ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Εφησυχασμός και στο βάθος διευθετήσεις με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Η βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά παζάρια παρουσιάζεται ως «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα έναντι της τουρκικής επιθετικότητας

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τα ισραηλινά λόμπι

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τα ισραηλινά λόμπι
Τα επόμενα βήματα της εμπλοκής στους ανταγωνισμούς και στα ιμπεριαλιστικά παζάρια περιέγραψε χτες σε συνέντευξή του στον «Alpha» ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, επιμένοντας στην καλλιέργεια εφησυχασμού στο λαό για τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις, την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, είπε ότι κακώς δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, κάτι που μετέφερε και στην Γερμανίδα καγκελάριο, ενώ επιχειρώντας να θέσει «όρους» στη συζήτηση είπε ότι δεν θα δεχτεί «πολιτική λύση για τη Λιβύη» αν πρώτα δεν ακυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Παρουσίασε την τουρκική προκλητικότητα και τη στάση της τουρκικής ηγεσίας ως υπόθεση που δεν απασχολεί την Ελλάδα, ούτε την Ευρώπη, φέρνοντας ως παράδειγμα τον αγωγό «East Med», για τον οποίο υποστήριξε ότι «συμφέρει την Ευρώπη» και δεν πρέπει να εκληφθεί ως θέμα που αφορά μόνο τα δίκαια της Ελλάδας.

Επανέλαβε τα περί «απομονωμένου Ερντογάν», ότι οι ΗΠΑ «καταδίκασαν» το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ότι «αναγνώρισαν» πως τα νησιά έχουν ΑΟΖ και ότι «εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας». Θυμίζουμε ότι μόλις προχτές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «αλληλοεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις» της Ελλάδας με την Τουρκία στη ζώνη που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης ξεκαθάριζε ότι «οι ΗΠΑ δεν χαρακτηρίζουν παράνομο το μνημόνιο» και περιόριζε τα «θαλάσσια δικαιώματα» κυρίως σε «μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη»...

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του κατέκρινε τον Αλ. Τσίπρα για το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη Συμφωνία για τις βάσεις, λέγοντας ότι αυτός τη διαπραγματεύτηκε, τη μονόγραψε και εφάρμοσε βασικά σημεία της. Χαρακτήρισε δε «κατάκτηση» για τη χώρα ότι σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος στηρίζει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, π.χ. με αποστολή ερευνητικού σκάφους στην ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης, απάντησε πως η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειάζεται, και θα κάνουμε και ό,τι χρειάζεται για να μη φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται...». Πρόσθεσε όμως ότι «παραμένουν ανοιχτά» τα κανάλια επικοινωνίας με την Αγκυρα, και περιγράφοντας τις διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο έκανε λόγο για «αμοιβαίες μετακινήσεις» ώστε «να μειώσουμε την ένταση». Αρνήθηκε ότι υπάρχει διαμεσολάβηση ΗΠΑ, επανέλαβε όμως ότι στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) η «πρόθεση» της κυβέρνησης είναι ακόμα και μια προσφυγή στη Χάγη αν στο μεταξύ οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν σε μια διευθέτηση.

Επέμεινε πάντως ξανά ότι «η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες, που αποδεικνύονται και έμπρακτα», αναφέροντας ονομαστικά τις σχέσεις με ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και Αίγυπτο, στο πλαίσιο των σχημάτων στα οποία συμμετέχει η χώρα βαθαίνοντας την ιμπεριαλιστική εμπλοκή. Επικαλούμενος αυτές τις συνέργειες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να διαχειριστούμε μια έντονη και κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο».

Τα παραπάνω λόγια καθησυχασμού λέγονταν παράλληλα με την κλιμάκωση των προκλήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επαναφέρει τον ισχυρισμό ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες με «αμφισβητούμενη κυριαρχία», όπως και τις αναθεωρητικές θέσεις για τη Συμφωνία της Λοζάνης. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι οι «διερευνητικές επαφές» γίνονται «για να μη συμβεί πάλι κάποια κρίση των Καρντάκ (σ.σ. Ιμια)». Διεμήνυσε ότι ο «East Med» δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τουρκική άδεια, αφού «θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας». Τόνισε ότι οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει μετά το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης και εμφανίστηκε έτοιμος για υπογραφή συμφωνιών για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Θυμίζοντας ότι η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο, «στη δική μας υφαλοκρηπίδα και στα πεδία όπου έχει αδειοδοτήσει η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (σ.σ. το ψευδοκράτος)» έκανε λόγο για «δίκαιη μοιρασιά, να κερδίσουν όλοι και να μην υπάρξει ένταση αδίκως».

Στο μεταξύ, συνεχίζονταν χτες οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, καθώς τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τις νήσους Κίναρο, Οινούσσες και Παναγιά.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συναντούσε στο υπουργείο τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεσονάβ, με την κυβέρνηση να επικαλείται δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ, ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών της ΕΕ.

Αλωνίζουν τα «λόμπι»

Στο μεταξύ, σε περιοδεία σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα βρίσκονται ξανά τα προεδρεία των Ελληνοαμερικανικών και Αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων «Ηellenic Institute» (AHI), «American Hellenic Educational Progressive Association» (AHEPA), «Β΄nai B΄rith International» και «Αmerican Jewish Organisation».

Χτες επισκέφτηκαν τον Κυρ. Μητσοτάκη, σε μια συνάντηση όπου κατά το Μαξίμου «επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των οργανώσεων για την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου μέσω του συγχρονισμού των ενεργειών και της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου».

Επίσης πήγαν στο υπουργείο Αμυνας, όπου έγιναν δεκτοί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρ. Χριστοδούλου. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στη διάρκεια της επίσκεψής τους παρακολούθησαν ενημέρωση επί ζητημάτων που αφορούν τις εξελίξεις και το «περιβάλλον ασφάλειας» της Ανατολικής Μεσογείου, την εθνική αμυντική πολιτική, τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις στρατιωτικές συνεργασίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την Τετάρτη είχαν επισκεφτεί τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο έγραψε ότι είχαν μια «σπουδαία συζήτηση» για την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, την αμερικανική «δέσμευση» στο σχήμα «3+1» (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ συν ΗΠΑ) και την «επιθυμία» τους η Ανατ. Μεσόγειος να αποτελέσει «περιοχή ειρήνης και σταθερότητας».

Ετοιμάζουν αποστολή ελληνικών «Πάτριοτ» και προσωπικού στη Σαουδική Αραβία!

Και ελληνική φρεγάτα για συνοδεία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ»

Ολο και πιο βαθιά στη δίνη των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που «καταπίνει» τους λαούς της περιοχής βυθίζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις, προκειμένου η αστική τάξη να διεκδικήσει μερίδιο από το «μερτικό» της λείας στην περιοχή.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία για την ανάπτυξη μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ», στη χώρα, προκειμένου να ενισχυθεί η αεράμυνά της, απέναντι στο Ιράν και τις φιλο-ιρανικές ομάδες, που κατά τους Ευρωατλαντικούς, εξαπολύουν επιθέσεις από την Υεμένη.

Η καταρχήν συμφωνία φέρεται να έχει γίνει μεταξύ των ΥΠΕΞ των δυο χωρών και απομένει η διευθέτηση τεχνικών λεπτομερειών σε στρατιωτικό επίπεδο, σε επαφές που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες μέρες. Μάλιστα, κάποιες πηγές αναφέρουν ότι βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα αντιπροσωπεία από τη Σαουδική Αραβία για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της ελληνικής αποστολής «Πάτριοτ».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΞ με εισήγησή του προς το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ επιστρατεύει προκλητικά επιχειρήματα, όπως ότι η ενεργή εμπλοκή και μάλιστα «στο μάτι του κυκλώνα» της περιοχής που φλέγεται από τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις, θα «εκτιμηθεί» από τη Σ. Αραβία, η οποία τάχα «θα στηρίξει τις θέσεις μας» σε θέματα όπως τα Ελληνοτουρκικά και ότι η παρουσία των ελληνικών πυραύλων στη Σ. Αραβία «δεν πρέπει να εκληφθεί ως εμπλοκή μας στις διαμάχες που έχει η Σαουδική Αραβία με χώρες της περιοχής» (!), όταν στην πράξη το τέτοιο σύστημα θα ενταχθεί στην πυραυλική ομπρέλα που ανοίγεται εναντίον τους, και μάλιστα στον απόηχο του πρόσφατου δολοφονικού πλήγματος Τραμπ κατά Ιράν και του «αιτήματός» του το ΝΑΤΟ και τα κράτη - μέλη του να «εμπλακούν» ενεργότερα στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής!

Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι ότι από την κυβέρνηση διαρρέεται ότι έτσι θα ικανοποιηθεί έτερο «αίτημα» των ΗΠΑ για αποστολή αεροσκάφους θαλάσσιας επιτήρησης ή φρεγάτας για την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» στα Στενά του Ορμούζ, που προς ώρας έχει παρακαμφθεί με τη διάθεση του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν χρεωθεί να συνεργάζονται με τς αμερικανικές υπηρεσίες στη συλλογή, ανάλυση και ανταλλαγή πληροφοριών.

Στην ίδια επικίνδυνη λογική, προβάλλονται και απόψεις ότι η αποστολή προσωπικού και μέσων στα τέτοια μέτωπα συγκρούσεων στο εξωτερικό είναι «αναγκαία» για να παζαρέψει η «χώρα» από καλύτερες θέσεις τα «συμφέροντά» της, αναφέροντας για παράδειγμα αρμόδιοι παράγοντες ότι «δεν μπορεί να διεκδικηθεί λόγος στη Λιβύη εφόσον δεν είσαι εκεί στρατιωτικά»!

Σε αυτήν τη βάση, ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ φέρονται να έχουν απαντήσει, υπηρεσιακά, ήδη θετικά και πλέον να εξετάζονται από πού θα αφαιρεθεί η συστοιχία, για πόσο (3μηνο, 6μηνο ή και περισσότερο), ποιος θα καλύψει το κόστος μεταφοράς κ.λπ.

Ελληνική φρεγάτα στην αρμάδα προστασίας του «Σαρλ ντε Γκολ»

Στο μεταξύ, κατά πληροφορίες που μετέδωσε χτες η κρατική τηλεόραση, ελληνική φρεγάτα πλέει προς τη Γαλλία, όπου θα ενταχθεί στην αρμάδα προστασίας του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», που όπως ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μαζί με πλοία που το συνοδεύουν, θα βρεθεί στην περιοχή μας από τον Γενάρη μέχρι και τον Απρίλη του 2020, «για να στηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις "Chammal" στη Μέση Ανατολή». Πρόκειται για επιχειρήσεις που μέχρι τώρα διεξάγονταν σε Συρία και Ιράκ, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» ευρύτερα στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν πάντα σενάρια ότι στη διακλαδική άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων «Μέγας Αλέξανδρος 2020», τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη, θα συμμετάσχει και γαλλικό ελικοπτεροφόρο με Γάλλους κομάντος.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Επιβεβαίωση των «ισχυρών δεσμών» με το κράτος - δολοφόνο

Την πολύπλευρη στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ επιβεβαίωσε η χτεσινή επίσκεψη εκεί του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, και οι συνομιλίες του με τον ομόλογό του Ναφτάλι Μπένετ. Επισήμως, «στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους ισχυρούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η ευρεία συνεργασία που έχει επιτευχθεί στον τομέα της Αμυνας, ενώ επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και του Ισραήλ για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα». Συζητήθηκαν επίσης θέματα εξοπλισμών και επίκαιρα ζητήματα συνεργασίας στον αμυντικό - τεχνικό τομέα, καθώς στα πλάνα της κυβέρνησης είναι η αγορά 3 Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών από το Ισραήλ, όπως και άλλες «συνέργειες». Αλλωστε, αργότερα, ο Παναγιωτόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ισραηλινής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών (SIBAT) και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Οπλικών Συστημάτων (MAFAT), ενώ σε δηλώσεις του επανέλαβε τη θέληση της κυβέρνησης για «ενίσχυση και εμβάθυνση» της «στρατηγικής σχέσης» με το Ισραήλ, αλλά και για περαιτέρω «ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της ισραηλινής και της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας». Επιβεβαίωσε, άλλωστε, ότι στις εγκαταστάσεις της Ισραηλινής Αεροπορικής Βιομηχανίας, του έγινε ενημέρωση σχετικά με το Μη Επανδρωμένο Οχημα τύπου «Heron», «το οποίο προμηθεύονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προκειμένου να ενταχθεί πλέον ενεργά στις υπηρεσιακές τους δομές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ