ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Χρυσοπληρωμένη εκστρατεία προκλητικού εξωραϊσμού της ΕΕ και χειραγώγησης των λαών

Eurokinissi

Μια χρυσοπληρωμένη εκστρατεία πλύσης εγκεφάλου των λαών, προκλητικού εξωραϊσμού της ΕΕ, χειραγώγησης και αντικομμουνισμού, με στόχο να αναχαιτιστεί η εντεινόμενη αμφισβήτηση και έλλειψη εμπιστοσύνης των λαών και της νεολαίας προς τη λυκοσυμμαχία, εισηγούνται τα επιτελεία της, με πρωτεργάτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως προκύπτει από ψήφισμα που ενέκρινε η Ολομέλειά του προχτές, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον καθορισμό της θέσης του «σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης».

Το ψήφισμα κατέθεσαν από κοινού οι πολιτικές ομάδες ΕPP, S&D, RENEW, Πράσινοι και GUE, και είναι δηλωτικό των προθέσεών τους, με δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να δράττονται της ευκαιρίας για να ξεπλύνουν την ΕΕ και να «ξεσκονίσουν» χρεοκοπημένες και επιζήμιες για τους λαούς αυταπάτες περί δυνατότητας φιλολαϊκής μετάλλαξης της ιμπεριαλιστικής ένωσης, μέσα από τη δημιουργία ενός «φόρουμ» μακράς διάρκειας, και το στήσιμο «διασκέψεων» δήθεν «λαϊκής συμμετοχής», με επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΚΟ, λόμπι και εργατοπατέρες, και κύρια αποστολή τη χειραγώγηση εργατικών - λαϊκών συνειδήσεων και ιδίως της νεολαίας, τη στράτευσή τους στους στόχους του κεφαλαίου.

Ολα αυτά σε μια περίοδο όπου επιβεβαιώνεται πως η ΕΕ ως διακρατική ένωση του κεφαλαίου δεν μπορεί παρά να γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική και επικίνδυνη για τους λαούς. Αλλωστε στην ίδια Ολομέλεια όπου κατατέθηκε το συγκεκριμένο ψήφισμα, μια μέρα πριν συζητήθηκαν οι εκθέσεις για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, ενώ ως «κίνδυνος» για την ιμπεριαλιστική ένωση καταγράφονται ευθέως και οι λαϊκές διαδηλώσεις!

Το ψήφισμα ζητά το Ευρωκοινοβούλιο να έχει κυρίαρχο ρόλο στην οργάνωση και εξέλιξη της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης» (οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν αναμένονται για την επόμενη βδομάδα), ενώ επισημαίνει τη σημασία, δέκα χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, «να δοθεί στους πολίτες της ΕΕ μια νέα ευκαιρία για τη διεξαγωγή μιας ουσιαστικής συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, ούτως ώστε να διαμορφώσουμε την Ενωση στην οποία θέλουμε να ζούμε μαζί». Αναπαράγει δηλαδή το μύθο ότι τις προτεραιότητες της ιμπεριαλιστικής ένωσης θα τις διαμορφώσουν μαζί οι καπιταλιστές και οι εργαζόμενοι...

Στο πλαίσιο αυτό, το ψήφισμα σπεύδει να σημειώσει ότι «η Διάσκεψη είναι μια ευκαιρία για να προσδιοριστεί τι κάνει καλά η ΕΕ και ποια νέα μέτρα χρειάζεται να λάβει για να πετύχει καλύτερες επιδόσεις, να αυξήσει την ικανότητά της για δράση και να καταστεί περισσότερο δημοκρατική». Μια ευκαιρία δηλαδή ξεπλύματος της ΕΕ και παρουσίασης των αποφάσεών της με «δημοκρατικό» μανδύα.

Και ορίζει ότι «σκοπός της θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση μιας προσέγγισης από τη βάση προς την κορυφή, ώστε να υπάρχει απευθείας συνεργασία με τους πολίτες στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού διαλόγου (...) Θα πρέπει να προβλεφθεί ένας μόνιμος μηχανισμός για τη συμμετοχή των πολιτών στον προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης», δηλαδή το πώς θα χειραγωγηθούν οι λαοί και θα συρθούν να επικροτούν τους σφαγείς των δικαιωμάτων τους.

Στήσιμο μηχανισμών δήθεν «λαϊκής συμμετοχής»

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου προτείνει η Διάσκεψη να απαρτίζεται από μια σειρά οργάνων με διαφορετικές αρμοδιότητες το καθένα, όπως Ολομέλεια της Διάσκεψης, Αγορές των Πολιτών, Αγορές της Νεολαίας, Διοικούσα Επιτροπή και Εκτελεστικό Συμβούλιο Συντονισμού.

Ως ενδεικτικές προτεραιότητες της θεματολογίας με την οποία θα ασχολούνται αυτές, θέτει: «Ευρωπαϊκές αξίες, θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες», «Δημοκρατικές και θεσμικές πλευρές της ΕΕ», «Περιβαλλοντικές προκλήσεις και κλιματική κρίση», «Κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα», οικονομικά και εργασιακά θέματα, φορολογία, «Ψηφιακή μετάβαση» και «Ασφάλεια και ο ρόλος της ΕΕ στον κόσμο».

Προτείνει τη σύγκληση διαφόρων θεματικών (με βάση τη συνιστώμενη θεματολογία) «Αγορών των Πολιτών», αποτελούμενων από 200 - 300 άτομα (αναλογικά από όλα τα κράτη - μέλη), που θα συνεδριάζουν σε διάφορες χώρες.

Κάθε θεματική διάσκεψη θα αποτελείται από τα ίδια άτομα και θα πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις, προκειμένου να καταλήξει σε συμπεράσματα που θα υποβληθούν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης, ενώ - σε άλλη μια επιβεβαίωση για το πόσο θα «ακούγεται» η φωνή ακόμα κι αυτών των στημένων σωμάτων - διευκρινίζεται ότι τα συμπεράσματα της Διάσκεψης δεν προτείνεται να έχουν άμεσο δεσμευτικό χαρακτήρα, καλούνται όμως τα όργανα της ΕΕ να ανταποκριθούν σε αυτά, ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους.

Οι συμμετέχοντες θα εκλέγονται από «ανεξάρτητα σώματα» σε κάθε κράτος - μέλος με κριτήρια εντελώς αόριστα - «τυχαία από ανεξάρτητους θεσμούς στα κράτη - μέλη» είναι η ακριβής διατύπωση - ενώ το ψήφισμα ζητά τον καθορισμό κριτηρίων που θα διασφαλίζουν τον αποκλεισμό εκλεγμένων πολιτικών, ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων επαγγελματικών συμφερόντων, όπως αναφέρει, αποκλείοντας αυτομάτως εκπροσώπους συνδικάτων και φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ειδική μνεία γίνεται στη «συνεισφορά» που μπορεί να έχουν ΜΚΟ, ερευνητικά κέντρα, «δεξαμενές σκέψεις», οποιοσδήποτε δηλαδή μπορεί και θέλει να συνδράμει στον εξωραϊσμό της ΕΕ και στην αναστήλωση του κύρους της στα μάτια των λαών, ενώ τονίζεται ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα υπάρχοντα αλλά και νέα μέσα και μηχανισμοί επικοινωνίας για την προβολή της Διάσκεψης.

«Μεγάλες προσδοκίες» για το κεφάλαιο στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

Με αντιλαϊκό πρόταγμα τη διασφάλιση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, που με τη σειρά του σηματοδοτεί τις νέες παρεμβάσεις στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, εξελίσσονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια κυβέρνησης και «θεσμών» με φόντο την 5η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» και πέραν αυτής.

Οι προεργασίες ξεκίνησαν με τα «τεχνικά κλιμάκια», ενώ για τα περαιτέρω την επόμενη βδομάδα επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια, με την ατζέντα των συζητήσεων να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων καθώς και των κάθε είδους οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, κρατικούς φορείς κ.ά.

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, διαπιστώνει ότι «το 2020 ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες, καθώς αίρονται σταδιακά οι περιοριστικοί παράγοντες (υψηλή φορολογία, εμπόδια στη λειτουργία της αγοράς, γραφειοκρατία στην αδειοδότηση των επενδύσεων κ.λπ.), που καθήλωναν την οικονομική δραστηριότητα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα». Οπως αναφέρεται στο «μηνιαίο δελτίο» του ΣΕΒ, «αν και η πρόοδος μέχρι σήμερα είναι ικανοποιητική σε σχέση με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις της νέας διακυβέρνησης, οι αλλαγές στην οικονομική πολιτική δεν έχουν αποκτήσει ακόμα κρίσιμη μάζα ώστε να σηματοδοτούν τη στροφή προς ένα δυναμικά διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης σε μονιμότερη βάση». Σε αυτό το πλαίσιο δείχνουν στην κατεύθυνση και νέων παρεμβάσεων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, «θυμίζοντας» βέβαια και τις αναγκαίες συνθήκες για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Οι εγχώριοι βιομήχανοι, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά τονίζουν: «Δεν μπορούν να αυξάνονται οι μισθοί χωρίς αύξηση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων» και ακόμη «δεν μπορούν να αυξάνονται οι συντάξεις χωρίς αύξηση της αποταμίευσης και η συνταξιοδοτική δαπάνη να χρηματοδοτείται γενναιόδωρα από τον προϋπολογισμό»...

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συγκρότηση Επιτροπής, που θα αναλάβει την εκπόνηση του «νέου Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία», με στόχο να «μεγιστοποιεί τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ορίζοντα δεκαετίας και με έμφαση επιλογών πολιτικής στην πρώτη πενταετία». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έως το τέλος Γενάρη θα υποβληθεί η προκαταρκτική έκθεση που θα εντοπίζει τους κύριους άξονες, σε τρεις μήνες η «ενδιάμεση έκθεση», ενώ σε 9 μήνες θα υποβληθεί το τελικό και «πλήρως εξειδικευμένο σχέδιο».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες μια ακόμη παράταση (μέχρι 31 Μάη 2020) του σημερινού καθεστώτος παροχής κρατικών εγγυήσεων προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, που εφαρμόζεται από το 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, «η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών σταδιακά βελτιώνεται, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες προκλήσεις».

Η χρονιάτικη συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας οργανώνει τη χρονιάτικη συνεστίασή της, την Κυριακή 19 Γενάρη, στη 1 μ.μ., στον πολυχώρο «Cabana» (Καυταντζόγλου 46, κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος»). Η συνεστίαση περιλαμβάνει φαγητό, ποτό και φυσικά καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα γίνει και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Για προσκλήσεις στο τηλ. 210.8222.952.

  • Το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα το Σάββατο 25 Γενάρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).
  • Το Πολιτιστικό Τμήμα «Πολιτική σκηνή» της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Παράρτημα Κέντρου Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στις 25/1, στις 5.30 μ.μ. στο στέκι του, στην οδό Ολύμπου 51.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ