ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Σε κλίμα συναίνεσης η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Το κλίμα «ευρείας συναίνεσης» αποτυπώνεται από τις ανακοινώσεις των αστικών κομμάτων, με τις οποίες απαντούν στην πρόταση της κυβέρνησης για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μια συζήτηση που αξιοποιείται για να συντηρείται η συζήτηση περί των αναγκαίων συγκλίσεων ανάμεσά τους.

Οπως ανακοινώθηκε, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ θα γίνει την Τετάρτη 22 Γενάρη, σύμφωνα δε με τις συνταγματικές διαδικασίες, μετά την πρόσφατη αναθεώρηση απαιτούνται 200 ψήφοι για να εκλεγεί ΠτΔ, αριθμός που συγκεντρώνεται όπως φαίνεται από τη στάση των αστικών κομμάτων. Αν δεν συγκεντρωθεί, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 27 Γενάρη και θα απαιτηθεί η ίδια πλειοψηφία. Σε περίπτωση που χρειαστεί τρίτη ψηφοφορία, θα γίνει το Σάββατο 1η Φλεβάρη και θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων, δηλαδή 180 βουλευτών. Αν χρειαστεί και νέα ψηφοφορία, θα γίνει στις 6 Φλεβάρη και θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία (151 βουλευτών). Και αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή, ο νέος ΠτΔ θα εκλεγεί σε πέμπτη ψηφοφορία, στις 11 Φλεβάρη, με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.

Σε χτεσινή του συνέντευξη ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποδοχή που λαμβάνει από τα άλλα αστικά κόμματα η υποψηφιότητα. Υπερασπιζόμενος την πρότασή του, είπε ότι η υποψήφια έχει ικανότητες και δυνατότητες, και τα «εχέγγυα να εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό», μπροστά και σε ζητήματα που ανοίγονται μπροστά (Ελληνοτουρκικά κ.ά.).

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αποδέχτηκαν την πρόταση Σακελλαροπούλου, με τον Αλ. Τσίπρα μάλιστα να δηλώνει ότι πρέπει να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία ούτως ώστε «να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας». Θύμισε μάλιστα ότι ήταν δική του επιλογή για να αναλάβει πρόεδρος του ΣτΕ. Παράλληλα, χαρακτήρισε «σφάλμα» τη μη ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου, χρεώνοντας στον πρωθυπουργό «μια μακρά και εξευτελιστική για το θεσμό διαδικασία προεδρικών καλλιστείων» και προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα με την ανακοίνωση της πρότασής του.

Στα παραπάνω απάντησε η ΝΔ, η οποία περιορίστηκε να χαιρετίσει τη συναινετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού συμβάλλει σε μια «ευρεία πλειοψηφία» στη Βουλή.

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, η Φ. Γεννηματά, μετά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η υποψηφιότητα της Αικ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής της, επομένως θα τη στηρίξει.

Τέλος, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος δήλωσε ότι διαφωνεί με την επιλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου.

Το ΚΚΕ έχει επαναλάβει τη σταθερή του στάση, επικεντρώνοντας την κριτική του όχι στο πρόσωπο αλλά στον θεσμό της Προεδρίας, που την καθιστούν θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Κριτήρια με βάση τα οποία τοποθετείται και απέναντι στην πρόταση της ΝΔ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
Συμφωνία των αστικών κομμάτων στα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα

Eurokinissi

Με όλα τα αστικά κόμματα να αντιτίθενται στην ανόθευτη και άδολη απλή αναλογική και να καταθέτουν διάφορες εκδοχές καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων, που μπορούν να προσφέρουν στην κοινή τους υπόθεση τη διασφάλιση κυβερνητικής σταθερότητας, συνεχίστηκε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο, με τίτλο «Εκλογή βουλευτών», στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Πρόκειται για τον νέο καλπονοθευτικό νόμο, που προβλέπει εκλογικό σύστημα με κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες για το πρώτο κόμμα. Ετσι, αν το πρώτο κόμμα πάρει 25% κερδίζει μπόνους 20 εδρών, που θα προστεθούν στις έδρες που του αναλογούν. Από κει και πέρα θα λαμβάνει 1 έδρα επιπλέον για κάθε 0,5%, ο δε ανώτατος αριθμός είναι οι 30 έδρες. Στις 20 έδρες που θα πάρει το πρώτο κόμμα, δηλαδή, θα μπορούν να προστεθούν κλιμακωτά έως και 30 έδρες ακόμα, σύνολο 50 έδρες. Αντίστοιχα μπόνους ισχύουν και για «συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, προτείνοντας μια «απλή αναλογική» μόνο κατ' όνομα, αφού η πρότασή του προβλέπει «δώρο» εδρών στο πρώτο κόμμα, με απόκλιση έως 10% στην κατανομή των εδρών από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Καταψήφισε και το ΚΙΝΑΛ, επειδή η πρότασή του είναι μία έδρα επιπλέον μπόνους για κάθε 1%, αντί του 0,5% που προβλέπεται στο νομοσχέδιο της ΝΔ.

Το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου υπερψήφισε το νομοσχέδιο, γιατί εμποδίζει κόμματα μουσουλμάνων να εισέλθουν στη Βουλή, ενώ καταψήφισε το ΜέΡΑ25, θεωρώντας θετική - αν και «με τρωτά σημεία» - την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Προτάσεις νόθευσης της λαϊκής βούλησης

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, σημείωσε ότι οι προτάσεις όλων των αστικών κομμάτων «συνιστούν νόθευση της λαϊκής βούλησης. Οπως και τις έννοιες δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία, ισοτιμία, την έχουν κάνει λάστιχο για να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις». Ανέφερε ότι για τη ΝΔ είναι αυτονόητο να θέλει καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα και μπόνους. Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τάχα σημαία την απλή αναλογική, αλλά «έχει κάνει γαργάρα τη λέξη ανόθευτη», αφού η πρότασή του «όπως τη διατύπωσε στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση προβλέπει "δώρο" εδρών στο πρώτο κόμμα».

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι «πίσω από τους τακτικισμούς του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η επιδίωξή του για ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις, όπως απαιτούν ο ΣΕΒ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για να υλοποιηθούν οι σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές για την καπιταλιστική ανάπτυξη και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ». Αλλωστε, συνέχισε, οι νέες αναφορές του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, Χρ. Σπίρτζη, για «συγκλίσεις», «πάνε ασορτί» με τα όσα είχε πει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της ΝΔ, π.χ. πως «είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας» κ.λπ.

«Με πρόσχημα την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, είναι το πιο πιθανό σενάριο, έχοντας υπόψη τη "μεγάλη εικόνα" από το σύνολο των πεπραγμένων των κομμάτων και των λεγόμενών τους (κοινό 3ο μνημόνιο, συναίνεση στη γεωστρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ και Συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις στη χώρα μας, ΕΕ - "κοινό ευρωπαϊκό σπίτι", επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα κ.λπ.). Υπάρχει αντικειμενικά η δυνατότητα να προκύψει μία συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ή να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος σε μία τέτοια συγκυβέρνηση αργότερα. Αλλωστε, στο παρόν σχέδιο νόμου, ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος δεν αποκλείει τη συγκρότηση μεγάλων κυβερνητικών συνασπισμών», επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης και επανέλαβε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και επί της αρχής και επί των άρθρων.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Την Κυριακή 19 Γενάρη, σε συνεστίαση της ΤΕ Εύβοιας, στη 1 μ.μ. στο Γήπεδο Χαλκά - Αναστασιάδη, θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Επίσης, σήμερα Παρασκευή:

-- Οι ΚΟΒ Πολεοδομικού Συγκροτήματος Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνουν συνεστίαση στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Ερως» στη Νεάπολη. Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γιάννης Δελής, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του Κόμματος.

-- Η ΤΕ Χανίων καλεί σε εκδήλωση - συνεστίαση στις 8 μ.μ. στα Παλαιά Ρούματα (ταβέρνα «Τζέκης»), με ομιλητή τον Δημήτρη Ανθούση, μέλος του ΤΓ Χανίων.

-- Η ΚΟ Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης καλεί σε γλέντι στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Παραδοσιακό» στο Κοκκίνη Χάνι, με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης.

Αύριο Σάββατο:

-- Η ΚΟ Μαλεβιζίου Κρήτης καλεί σε εκδήλωση στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του δήμου, με ομιλητή τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Κρήτης.

-- Η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής διοργανώνει live βραδιά με τους «Υπεραστικούς», στις 9.30 μ.μ. στην Αγ. Φιλοθέης 5β (πίσω από τη Μητρόπολη), στην Αθήνα.

-- Οι ΚΟ Αποκόρωνα Χανίων καλούν σε εκδήλωση - συνεστίαση στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Σχολείο στη Ραμνή, με ομιλητή τον Νικήτα Μελισσάκη, μέλος της ΤΕ Χανίων. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος μας» για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.

-- Οι ΚΟ Πρόνοιας Αττικής και οι Κομματικές Ομάδες ΑμεΑ καλούν σε γλέντι στις 8 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερναζέρου 1). Θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του Κόμματος.

-- Οι ΚΟΒ Κηπούπολης - Ανθούπολης Περιστερίου Αττικής καλούν σε λαϊκό γλέντι για την κοπή της πίτας τους, στις 8.30 μ.μ. στο χώρο εκδηλώσεων «Ανοιξη» (πλησίον Πυροσβεστικής).

-- Η ΚΟ Μεσαράς Ηρακλείου Κρήτης καλεί σε γλέντι στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Οαση» (Καπαριανά Μοιρών, επαρχιακή οδός Ηρακλείου - Μοιρών), με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη.

-- Η ΤΕ Καβάλας προσκαλεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στις 7 μ.μ., στο cafe «Chocolat» στο εμπορικό κέντρο.

Την Κυριακή 19 Γενάρη:

-- Η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου καλεί σε γλέντι για την κοπή της πίτας της, στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο Μετς (Μ. Μουσούρου 70).

-- Η ΤΕ Φθιώτιδας καλεί σε λαϊκό γλέντι, στη 1 μ.μ. στο κέντρο «Νύμφες» (7ο χλμ. Λαμίας - Δομοκού, διασταύρωση Δίβρης).

-- Η ΚΟ Καλλιτεχνών Ηρακλείου καλεί σε εκδήλωση στις 7 μ.μ. στον «Καφενέ του Καγιαμπή», με ομιλητή τον Μάριο Ταβερνάρη, στέλεχος του Κόμματος.

-- Οι Οργανώσεις Τουρισμού - Επισιτισμού Χανίων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στη Νέα Χώρα Χανίων (ταβέρνα «Φραγκιός»), στις 8 μ.μ., με θέμα «O ρόλος των κομμουνιστών στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Η μάχη για Κοινωνική Ασφάλιση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν και ΣΣΕ στο ύψος των αναγκών μας».

-- Η ΤΕ Πιερίας καλεί σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κατερίνης «Εκάβη», στις 7 μ.μ., με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό». Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Απαράδεκτη προσπάθεια καπηλείας από τον Γ. Βαρουφάκη

Σε μια απαράδεκτη προσπάθεια καπηλείας των αντιφασιστικών συναισθημάτων του λαού προχώρησε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, που με δηλώσεις του χτες, στο πλαίσιο της προεδρολογίας, πρότεινε την Μάγδα Φύσσα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σαν σύμβολο - όπως είπε - ενότητας απέναντι στη διχόνοια και τη μισαλλοδοξία.

Μια πρόταση που στην ουσία αποτελεί προσβολή στη μνήμη του δολοφονημένου Π. Φύσσα και των υπόλοιπων θυμάτων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, αφού έκανε προσπάθεια να εντάξει τη μάνα του δολοφονημένου στα δικά του επικοινωνιακά και μικροκομματικά παιχνίδια.

Βεβαίως, λίγη ώρα αργότερα, ο Γ. Βαρουφάκης και το κόμμα του πήραν απάντηση από την ίδια την Μ. Φύσσα, η οποία σε δήλωσή της ανέφερε ότι δεν ήταν ενήμερη για την πρόταση Βαρουφάκη και ότι πληροφορήθηκε γι' αυτήν από τα Μέσα Ενημέρωσης. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί την πρόταση, αφενός γιατί έχει αφιερώσει όλες της τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης και αφετέρου επειδή δεν ασχολείται με την πολιτική.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org