ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Τσιμεντοποίηση - τζόγος - νέα φορολογικά βάρη

«Στοιχειώδη ενέργεια εκλογίκευσης του κράτους», εκτιμά τώρα η κυβέρνηση την επικείμενη κατάργηση φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου

Τσιμεντοποίηση εκατομμυρίων στρεμμάτων δημόσιας γης στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης, διασπορά του «νόμιμου» τζόγου, καθώς προβλέπεται να λειτουργήσουν 35.000 «φρουτάκια» σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, παράλληλα με τη νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού στοιχήματος, ένταξη στην περαίωση του 2010 και των μεγάλων επιχειρήσεων που είχαν αρχικά αποκλειστεί, καθώς και των ιδιοκτητών μεγάλης ακίνητης περιουσίας, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Εφιαλτικές προδιαγράφονται οι προοπτικές για το περιβάλλον, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να παραδώσει εκατομμύρια στρέμματα δημόσιας γης σε επιχειρηματικά συμφέροντα για τουριστική αξιοποίηση. Η προμετωπίδα των κυβερνητικών σχεδιασμών, φέρει το όνομα «τουριστική κατοικία» ή σύνθετα τουριστικά καταλύματα, όπου και προβλέπεται να κατασκευαστών δεκάδες χιλιάδες τουριστικές κατοικίες, σε περιοχές «φιλέτα» της ελληνικής επικράτειας, ένα μέρος των οποίων θα πωληθεί ή θα παραχωρηθεί μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης 50 ετών. Πολεοδομικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, αλλαγές χρήσης γης, σχεδιασμός ρυμοτομικής πολιτικής, στα προς «αξιοποίηση» ακίνητα, προβλέπεται να γίνουν μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων, επιλογή η οποία υποκρύπτει τις μεγάλες ανατροπές που προβλέπεται να γίνουν στους όρους δόμησης, στο όνομα πάντα της τουριστικής ανάπτυξης και της προσέλκυσης ξένου κεφαλαίου. Επιτρέπεται επίσης η δόμηση στον αιγιαλό, στις παραλίες, αλλά και μέσα στη θάλασσα, προκειμένου να οικοδομηθούν τουριστικές εγκαταστάσεις.

Στα άρθρα του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιγνίδια, εμφανής είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να μοιράσει την χρυσοφόρα αγορά του τζόγου στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό διασφαλίζεται με το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό για την απόκτηση των αδειών, μόνο σε Ανώνυμες Εταιρείες και ΕΠΕ, ενώ απαγορευτικό, για τους μικροτζογαδόρους του χώρου, είναι και το ύψος των εγγυητικών επιστολών που πρέπει να προσκομίσουν, προκειμένου να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Συνολικά θα λειτουργήσουν 35.000 «φρουτάκια», από τα οποία τα 16.500 θα δοθούν στον ΟΠΑΠ και τα υπόλοιπα 18.500 σε επιχειρηματίες του τζόγου. Θα διατεθούν επίσης και 15 έως 50 άδειες, για τη διεξαγωγή τυχερών παιγνιδιών και στοιχήματος μέσω διαδικτύου.

Κατά σκανδαλώδη τρόπο το υπουργείο Οικονομικών εντάσσει στην περαίωση φορολογικών υποθέσεων του 2010 (ν.3888/10) και τις μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο ως 40 εκατ. ευρώ, καθώς και τους ιδιοκτήτες ακινήτων με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις, είχαν αρχικά εξαιρεθεί από την περαίωση, επειδή, τυχόν ένταξή τους, θα εθεωρείτο χαριστική... Ο τότε υπουργός Οικονομικών, είχε δηλώσει, ότι οι επιχειρήσεις αυτές και οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, θα υποβληθούν σε φορολογικούς ελέγχους για τις χρήσεις 2000 - 2009, κάτι βέβαια που ποτέ δεν έγινε.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα, σε όσους δεν υπέβαλλαν φορολογικές δηλώσεις ως το 2010 για αντικείμενα εισοδήματος, ΦΠΑ, ακινήτων και άλλων έμμεσων φόρων, να τις υποβάλουν τώρα χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων και πρόσθετων φόρων.

Με τροπολογία η κατάργηση φορέων

Με τροπολογία στο «πολυνομοσχέδιο» θα ενταχθούν οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την κατάργηση φορέων του δημοσίου τομέα, ανακοίνωσε χτες στη Βουλή, ο Ευ. Βενιζέλος. Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΛΑ.Ο.Σ. ανέφερε πως στο σχετικό κατάλογο καταργούμενων φορέων θα περιλαμβάνονται οι φορείς που έχουν συμφωνηθεί με την «τρόικα» και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση τόσο των διατάξεων όσο και του «πολυνομοσχεδίου» μέχρι τις 5 Αυγούστου. Ο υπουργός χαρακτήρισε την κατάργηση φορέων ως «στοιχειώδη ενέργεια εκλογίκευσης της κατάστασης του κράτους, υπέρ του πολίτη και της οικονομίας».

Επίσης, ο υπουργός Οικονομίας, υποστήριξε ότι θα υπάρξει ένταση στις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μέσω στις εστίασης σε 14.000 νομικά και φυσικά πρόσωπα που οφείλουν 37 δισ. ευρώ στο δημόσιο, της διασταύρωσης στοιχείων που αφορούν τις καταθέσεις του εξωτερικού ενώ για μια ακόμη φορά δήλωσε ότι για τον έλεγχο θα χρησιμοποιηθούν και ιδιωτικοί φορείς. Στόχος - υποστήριξε - είναι «να αυξήσουμε το δηλωμένο εισόδημα από τα 100 στα 150 δισ.».

ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ
Απέτυχαν δύο ελληνικές τράπεζες

Δύο ελληνικές τράπεζες, η «Γιούρομπανκ» και η Αγροτική Τράπεζα, απέτυχαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, τα λεγόμενα stress tests, της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Συνολικά 8 ευρωπαϊκές τράπεζες, στο σύνολο των 90 που συμμετείχαν στην άσκηση, έπεσαν κάτω από το 5% του κατώτατου αποδεκτού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Πρόκειται για ελέγχους που γίνονται στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, που σκοπό έχουν να καταδείξουν, πώς αυτές θα αντιδράσουν σε ...ακραίες καταστάσεις, αν π.χ. μία χώρα της ευρωζώνης κηρύξει χρεοκοπία, ή αν καταρρεύσει μία ή περισσότερες τράπεζες.

Ολα αυτά βέβαια είναι υποκριτικά, δεδομένου ότι, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών τραπεζών θα είχε σήμερα χρεοκοπήσει αν δεν είχαν στηριχθεί από τα κράτη με ιλιγγιώδη ποσά τρισεκατομμυρίων ευρώ, αν αρκετές δεν είχαν κρατικοποιηθεί και δεν είχαν αναλάβει τα χρέη τους οι κυβερνήσεις και αν δε συνεχιζόταν η προκλητική τους στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Ενθαρρυντικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης για τις ελληνικές τράπεζες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, ο οποίος σημείωσε: «Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία επιβάλλουν όχι απλώς συνέχιση, αλλά ένταση των προσπαθειών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις τράπεζες προς την κατεύθυνση αυτή».

Σε ό,τι αφορά τις δύο τράπεζες, η «Γιούρομπανκ» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε πώληση θυγατρικών της τραπεζών (λόγος γίνεται για τράπεζα στην Αίγυπτο), ενώ η Αγροτική αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου, μετατρέψιμου σε μετοχές, κινήσεις που οι εκπρόσωποι των τραπεζών εκτιμούν ότι θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

«ΦΕΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ τον Ιούνη

Νέα άνοδο σημείωσε τον Ιούνη η αξία των ακάλυπτων επιταγών, αυξάνοντας από την αρχή του έτους τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 988,42 εκατ. ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 24% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Τον Ιούνη τα «φέσια» από επιταγές που «σφραγίστηκαν» έφτασαν τα 168 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 2% και 8% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

Την ίδια περίοδο οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 15,96 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το σχετικό μέγεθος στα 115,77 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο της χρονιάς που αντιστοιχεί σε άνοδο 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, τα «φέσια» στην αγορά αναμένεται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, καθώς η κρίση που πλήττει την οικονομία σε συνδυασμό με τα φοροεισπρακτικά μέτρα του μνημονίου που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα δεν αφήνει περιθώρια βελτίωσης.

ΚΚΕ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ

Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης πρέπει να λειτουργήσει ως δημόσιος φορέας προς όφελος του λαού και όχι σαν μηχανισμός προώθησης των συμφερόντων και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό επισήμανε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, παρεμβαίνοντας σε συζήτηση επερώτησης της ΝΔ, σχετικά με το θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ «ο Εθνικός Εκθεσιακός Φορέας θα μπορούσε να λειτουργήσει σε όφελος του εργαζόμενου λαού τόσο της πόλης μας όσο και της χώρας, μόνο ως δημόσιος φορέας, αναδεικνύοντας τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα τις πραγματικές ανάγκες με μόνιμους εργαζόμενους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με ικανοποιητικές αμοιβές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Δε θέλουμε μια πόλη που να είναι "μητρόπολη" της ανεργίας με τυπικά 20% ανέργους και πάνω από 40% ανέργους της νέας γενιάς». Συνέχισε επισημαίνοντας ότι «στις σημερινές συνθήκες η λειτουργίας της ΔΕΘ συνδέεται πολύ περισσότερο απ' ό,τι πριν με την προώθηση και προβολή των συμφερόντων του μεγάλου ελληνικού, αλλά και ξένου κεφαλαίου.Το κεφάλαιο θα χρησιμοποιήσει τη ΔΕΘ, ανεξάρτητα από τη μετεγκατάστασή της, ανάλογα με τις ανάγκες του». Τέλος ο Γ. Ζιώγας δήλωσε πως «η άμεση μετεγκατάσταση θα πρέπει να γίνει παίρνοντας υπ' όψιν τις συνολικότερες πρακτικές ανάγκες του Νομού και της ευρύτερης περιοχής, την προστασία του φυσικού και του ανθρώπινου περιβάλλοντος, την ανατροπή του αναπτυξιακού σχεδιασμού που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαγκωνίζονται σε μέτρα εξαθλίωσης του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για το πολυνομοσχέδιο και για τη φοροδιαφυγή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, τονίζει:

«Την ώρα που κυβέρνηση και ΝΔ συναγωνίζονται για το ποιος προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν εξάγει νόμιμα, εφαρμόζοντας τους δικούς τους νόμους, αμύθητα κεφάλαια στο εξωτερικό, την ίδια ώρα συναγωνίζονται ποιος έχει καλύτερα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για μέτρα που συμβάλλουν στην εξόντωση των μικρομεσαίων και στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Με τέτοια μέτρα είναι γεμάτο το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό του πόσο αδίστακτα είναι τα κόμματα του συστήματος είναι οι χιλιάδες μηχανές τζόγου, τα λεγόμενα "φρουτάκια", ώστε να γεμίσουν οι λαϊκές γειτονιές. Θέλουν να εκμεταλλευτούν και να κερδοσκοπήσουν από την απελπισία των ανέργων και των φτωχών, που αυτοί με τα έργα και την πολιτική τους δημιουργούν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ