ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Παρέμβαση για τα προβλήματα των «μικρών» του Τουρισμού

Οξυμένα τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων, όπως φάνηκε από τις περιοδείες στην Κέρκυρα και στην εκδήλωση της ΠΑΣΕΒΕ

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες του Τουρισμού, αναδείχτηκαν στην πρώτη παρέμβαση της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) για το χώρο - σε μια ευρύτερη προσπάθειά της που βρίσκεται σε εξέλιξη, για να προσεγγίσει τον κλάδο - η οποία περιέλαβε περιοδείες σε τουριστικές περιοχές της Κέρκυρας και μια εκδήλωση, την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Η υπέρμετρη φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων του τουρισμού, η μέθοδος του «all inclusive» από τα μεγάλα ξενοδοχεία, η δράση των τουρ οπερέιτορς, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα αναδουλειάς που ακυρώνει τους κόπους και τις προσδοκίες των «μικρών» του τουρισμού, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πριμοδοτεί αθρόα τους μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου.

Τα ζητήματα αυτά μπήκαν με έμφαση στην εκδήλωση της ΠΑΣΕΒΕ, ενώ αναδείχτηκαν από τους επαγγελματίες και τις περιοδείες που προηγήθηκαν στα Μωραΐτικα, στα Γουβιά, στην πόλη της Κέρκυρας και αλλού. Στην εκδήλωση επισημάνθηκε από το σωματείο του χώρου, η μεγάλη πτώση της κίνησης στα μαγαζιά αργυροχρυσοχόων κατά 60%, λόγω των γενικότερων οικονομικών μέτρων, της επιπρόσθετης φορολόγησής τους κατά 10% και της υψηλής τιμής του εισαγόμενου χρυσού.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Γ. Χιόνης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, σημείωσε για την ανάγκη δράσης και συντονισμού: «Γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες των αυτοαπασχολούμενων σε περιοχές σαν την Κέρκυρα όπου ταυτόχρονα είναι και αγρότες και εργαζόμενοι για να τα φέρουν βόλτα όλη τη χρόνια. Και εδώ όμως μπορεί να δώσει λύση η συγκρότηση του μετώπου, η κοινή δράση ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ». Ξεκαθάρισε ότι η ΠΑΣΕΒΕ θεωρεί ότι το δικαίωμα στην ανάπαυση και τον τουρισμό είναι κοινωνικό και απαραίτητο στοιχείο στη ζωή του ανθρώπου και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης σε αναλογία με τη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, σε ισορροπία με τη φύση, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των διακοπών και για τη λαϊκή οικογένεια. Κάλεσε σε κοινή δράση, διαπιστώνοντας τον πολυκερματισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στον τουριστικό τομέα.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επισήμανε: «Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο τζίρος και τα κέρδη στα μικρά ξενοδοχεία και τα καταλύματα έμειναν περίπου σταθερά τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τα μεγάλα ξενοδοχεία είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 150%. Τα ίδια και χειρότερα στην εστίαση. Τα στατιστικά στοιχεία δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Και αυτό το ξέρουν πολύ καλά όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, από την εμπειρία τους. Ξεπατώνονται όλη την τουριστική περίοδο, για να τα βγάλουν πέρα όλο το χρόνο, γιατί το χειμώνα τα πράγματα δεν είναι εύκολα».

Σχετικά με το ποιος ωφελήθηκε από την τουριστική ανάπτυξη, σημείωσε: «Τα μεγάλα ξενοδοχεία πήραν το 66% του συνολικό τζίρου και αύξησαν το μερίδιό τους κατά 12% από το 2002 ως το 2007. Τα ίδια και οι μεγάλες επιχειρήσεις στην εστίαση που κατέχουν το 44% και το αύξησαν κατά 13%. Ετσι εξηγούνται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικροεπιχειρήσεις.

Γι' αυτό, δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι αυξήθηκε η μισθωτή εργασία κατά 21% και μειώθηκαν οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό κατά 10,6% και τα συμβοηθούντα μέλη κατά 10,4%. Επίσης ότι αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις με πάνω από 10 άτομα προσωπικό κατά 34% στην εστίαση 12% στον τουρισμό».

Το στέλεχος της ΠΑΣΕΒΕ σημείωσε ότι «η συγκέντρωση και μονοπώληση προχωράει σταθερά και με γοργούς ρυθμούς. Περισσότερο στα ξενοδοχεία και λιγότερο στην εστίαση και τους άλλους κλάδους», για να τονίσει ότι «με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, ακτών και την αλλαγή στην κείμενη νομοθεσία για διευκόλυνση του μεγάλου κεφαλαίου να επενδύει, η τάση αυτή θα ενταθεί ακόμα περισσότερο με άμεσο αποτέλεσμα στη συγκέντρωση του κεφαλαίου στον κλάδο».

ΠΡΟΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Νέες διαδικασίες και σύσταση ... ανεξάρτητης αρχής

Νέο «δώρο» στους μεγαλοξενοδόχους, παράταση μισθώσεων ακινήτων του Δημοσίου και μείωση ενοικίου 20%

Αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο, ειδικά στον τομέα της προπτωχευτικής διαδικασίας, μεταβολές στο πλαίσιο ελέγχου των δημόσιων συμβάσεων, ένα ακόμη καλό «δώρο» κυρίως για τους μεγαλοξενοδόχους και κάποιες ρυθμίσεις για τα μισθώματα, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη «Σύσταση Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων - Αντικατάσταση του έκτου κεφαλαίου του ν. 3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας) - Προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η νέα προπτωχευτική διαδικασία προβλέπει τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μιας επιχείρησης, έξω από το πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, ώστε να μην απαξιωθεί. Θα είναι δυνατή μια «συμφωνία εξυγίανσης» χωρίς επίσημες διαπραγματεύσεις, η οποία όμως θα επικυρώνεται από το δικαστήριο. Η μεγάλη διαφορά με το υφιστάμενο πλαίσιο της προπτωχευτικής συνδιαλλαγής θα είναι ότι η συμφωνία καθίσταται δεσμευτική και για τους πιστωτές που διαφωνούν. Αφορά επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες λόγω αντικειμένου. Μπορεί να περιέχει λύσεις, όπως παράταση της αποπληρωμής των χρεών, έως κεφαλαιοποίησή τους ή μεταβίβαση όλων ή μέρους των λειτουργικών τμημάτων της. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις δεν αποκλείονται, είτε με απευθείας συμφωνία, είτε με συνέλευση των πιστωτών (όταν είναι πολλοί).

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη σύσταση επιτροπών διακανονισμού σε κάθε Περιφέρεια για την ταχεία εξωδικαστική επίλυση διαφορών σχετικά με την αναπροσαρμογή των ενοικίων εμπορικών μισθώσεων. Πρόκειται για ένα είδος «φιλικού διακανονισμού» για τις μειώσεις επαγγελματικών μισθώσεων, λόγω της κρίσης.

Ενα άλλο σημαντικό τμήμα του νομοσχεδίου έχει να κάνει με τη σύσταση της «Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων» (ΕΑΑΔΗΣΥ), η οποία θα εποπτεύει όλους τους φορείς του Δημοσίου και θα είναι αρμόδια για τη διασφάλιση της νομιμότητας των συμβάσεων προϊόντων, υπηρεσιών και έργων, με βασικό στόχο τη μείωση των δαπανών. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία «Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων», στο οποίο θα καταχωρούνται οι αιτήσεις των δημόσιων φορέων για τη σύναψη συμβάσεων και οι υπογραφόμενες συμβάσεις, πλην αυτών που σχετίζονται με την εθνική άμυνα και την ασφάλεια.

Από τις επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ξεχωρίζει ένα ακόμη δώρο της κυβέρνησης προς τους μεγαλοξενοδόχους, σε βάρος του δημόσιου ταμείου. Προβλέπεται η δυνατότητα ανανέωσης των μισθώσεων ακινήτων του Δημοσίου, στα οποία στεγάζονται ξενοδοχεία και γενικά τουριστικές επιχειρήσεις, έως και 12 χρόνια από τη λήξη τους (εντός 18 μηνών από την ισχύ του νόμου), με μείωση του κατώτερου ετήσιου ενοικίου στο 4,8% της αντικειμενικής αξίας. Σε περιπτώσεις που το κατώτερο όριο είναι σήμερα 6% μειώνεται επίσης στο 4,8%!

Ακόμη, προβλέπεται αυτοδίκαιη παράταση 5 ετών για τις μισθώσεις κινηματογράφων και θεάτρων που λήγουν στο τέλος του 2011, ενώ ανανεώνονται οι άδειες συμμετοχής στην κυριακάτικη αγορά του Πειραιά, μέχρι να γίνει νέα κλήρωση.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αντίθεση για τις ποινές φυλάκισης λόγω χρεών

Αναφορικά με την ενεργοποίηση της διάταξης περί ποινών φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ, καθώς και για τις κατασχέσεις για οφειλές στο ΙΚΑ, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) τονίζει ότι «στο σημερινό δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, τέτοιου είδους πολιτικές δεν μπορούν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα λόγω των ανύπαρκτων δυνατοτήτων των επιχειρήσεων».

Προσθέτει ότι «στόχος θα πρέπει να είναι η εφαρμογή άμεσων μέτρων ανάπτυξης και ενίσχυσης της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη της Βιοτεχνικής Επιχείρησης με την αποδέσμευση κεφαλαίων του ΕΣΠΑ προς τις επιχειρήσεις και όχι η εφαρμογή μέτρων που οδηγούν στο κλείσιμο των επιχειρήσεων και στη φυλακή τους επιχειρηματίες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ