ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν αύριο ενάντια στα οξυμένα προβλήματα από την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία

Συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρας και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Από την κινητοποίηση των υγειονομικών την περασμένη βδομάδα στην Αττική
Από την κινητοποίηση των υγειονομικών την περασμένη βδομάδα στην Αττική
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, απέναντι στα οξυμένα προβλήματα από την εντεινόμενη αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα σε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο Αλεξάνδρας στις 9 π.μ. και από εκεί σε πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας: Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του επιδόματος αδείας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ενταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη αναγκαίων μέτρων για προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Επίθεση διαρκείας σε υγειονομικούς και ασθενείς

«Ούτε ένα ευρώ αύξηση στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας δεν προβλέπεται ούτε καν στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, αν και με τα μισθολόγια του 2011 και 2015 και τους εφαρμοστικούς νόμους του 1ου, 2ου και 3ου μνημονίου μάς έχουν αφαιρέσει το ισοδύναμο τεσσάρων τουλάχιστον μισθών», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Και προσθέτει:

«Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να βιώνουμε καθημερινά τα προβλήματα που προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία (επομένως δεν αντικαταστάθηκαν οι 1.500 περίπου υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν), ενώ και η προκήρυξη 2Κ/2019 των 1.116 θέσεων αφορά την αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών συναδέλφων (δηλ. δεν προσθέτει ούτε έναν εργαζόμενο, ενώ είναι σαφές ότι μεγάλο ποσοστό από τους υπηρετούντες επικουρικούς θα απολυθεί).

Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις, αντιμέτωποι με την απόλυση είναι εκατοντάδες εργολαβικοί συνάδελφοι, που δεν θα προσληφθούν με τις προωθούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ και όσοι προσληφθούν θα εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα (σε πολλές περιπτώσεις με 6ωρο και μικρότερο μισθό) και σύντομα θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.

Το "επίτευγμα" για το οποίο έχουν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται τα κυβερνητικά στελέχη (και οι εκπρόσωποι του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού) είναι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, "μπλοκάκια"), με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των εργαζομένων με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.

Απόδειξη είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (απογραφή ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο), ο αριθμός των μόνιμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε στο διάστημα 2015 - 2018 (αποχώρησαν συνολικά 7.460 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν 6.786 εργαζόμενοι, δηλαδή 674 λιγότεροι).

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική της ΕΕ για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και επέκταση της ελαστικής απασχόλησης (...) Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό τους για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία».

«Δεν αρκεί να αγανακτούμε. Να παλέψουμε για το δίκιο μας!», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί τους υγειονομικούς, ξεπερνώντας τα εμπόδια που βάζουν οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, να ενισχύσουν τον αγώνα για την Υγεία μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες.

Ακρωτηριασμός εργάτη σε «ατύχημα» στο Κιλκίς

Αλλος ένας εργάτης σακατεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στα κάτεργα της εργοδοσίας. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του, στην επιχείρηση «Smurfit Kappa» στο Σταυροχώρι Κιλκίς, λόγω ελλιπούς συντήρησης της κοπτικής μηχανής, δεν λειτούργησε το σύστημα ασφάλειας, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί στο χέρι.

Το Σωματείο Γραφικών Τεχνών - Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει την εργοδοτική αυθαιρεσία και απαιτεί άμεσα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια των εργατών. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το νέο εργατικό «ατύχημα» «έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο την επικινδυνότητα του ίδιου του επαγγέλματος, μιας και είναι δεκάδες οι συνάδελφοι που στην καλύτερη περίπτωση την γλιτώνουν με κομμένα δάχτυλα ή άλλους τραυματισμούς. Δείχνει ότι η δουλειά με εντατικούς ρυθμούς εργασίας προκειμένου να βγει η παραγωγή πιο γρήγορα και πιο φθηνά, έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται κανόνες ασφάλειας. Δείχνει ότι η μη καλή συντήρηση των μηχανών πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό των συναδέλφων. Η κατάργηση της κλαδικής Σύμβασης, που καθόριζε συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, αλλά και την ελάχιστη σύνθεση ειδικευμένων εργατών σε κάθε μηχανή, οδηγεί στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων».

Και υπογραμμίζει: «Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η ανάγκη για υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο, που θα αφορά συνολικά τη ζωή μας, την ασφάλεια των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς. Το να γυρνάμε σπίτια μας σώοι και αρτιμελείς είναι βασική απαίτηση από την εργοδοσία και δεν πρέπει να το διαπραγματευόμαστε. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουμε και να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, για έναν κόσμο που το πιο σημαντικό θα είναι η ανθρώπινη ζωή και όχι οι άθλιες συνθήκες εργασίας και το κυνήγι του κέρδους».

ΕΣΚ ΤΥΦΛΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του ψηφοδελτίου της

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) - Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΕΟΤ) προχώρησε χτες η ΕΣΚ Τυφλών, με τη στήριξη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής.

Η ΕΣΚ διαμαρτύρεται για τις απαράδεκτες διαδικασίες αποκλεισμού της που ακολουθήθηκαν στο συνέδριο της Ομοσπονδίας, κορύφωση των οποίων ήταν το γεγονός ότι το απερχόμενο ΔΣ της ΕΟΤ αρνήθηκε ακόμη και να θέσει το θέμα νομιμοποίησης του αγωνιστικού ψηφοδελτίου σε ψηφοφορία! Οπως σημείωσε ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΕΣΚ, «η ΕΟΤ και ο ΠΣΤ είναι από τις ελάχιστες οργανώσεις που διατηρούν στο καταστατικό τους το σύστημα της απλής αναλογικής. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας της ΕΣΑΜΕΑ, για την κατάργηση της απλής αναλογικής και τη μετατροπή των συλλόγων σε επιχειρήσεις, δεν τα έχουν καταφέρει στο βαθμό που θα ήθελαν έως τώρα».

Η ΕΣΚ διαμηνύει ότι θα κλιμακώσει τον αγώνα της και διεκδικεί: Αμεση σύγκληση του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Τυφλών το αργότερο μέχρι τέλος Ιούνη με αναγνώριση όλων των ψηφοδελτίων και με το σύστημα της απλής αναλογικής. Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δράση από τον ΠΣΤ και την ΕΟΤ, όπως επί πληρωμή μαθήματα γραφής braille. Εξυγίανση των αναπηρικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και απομάκρυνση όλων των επιχειρήσεων, των golden boys και των επιχειρηματιών. Μέλη των οργανώσεων να γίνονται ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες και χρονίως πάσχοντες, όχι «φίλοι» και «φιλάνθρωπες κυρίες». Εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής σε όλες τις οργανώσεις από κάτω μέχρι πάνω.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Προσπάθεια εκφοβισμού εργαζομένων με «συμβάσεις εμπιστευτικότητας»

Την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Δήμητρα», με την αξίωση να υπογράψουν «σύμβαση εμπιστευτικότητας», καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που καλούνται οι εργαζόμενοι να υπογράψουν αναφέρεται πως αναγνωρίζουν «ότι η τήρηση της εμπιστευτικότητας και της εχεμύθειας (...) αποτελεί υποχρέωσή μου», ενώ προβλέπεται πως στην περίπτωση παραβίασης των όρων της η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε απολύσεις με υπαιτιότητα των εργαζομένων.

Οπως υπενθυμίζει ο Σύνδεσμος, ανάλογη προσπάθεια είχε κάνει η εταιρεία τον περασμένο Νοέμβρη, ενώ οι νέες «συμβάσεις εμπιστευτικότητας» έρχονται λίγες μέρες μετά τις καταγγελίες εργαζομένων στο σωματείο για το νέο ωράριο που ανακοίνωσε η εργοδοσία, με κλείσιμο των καταστημάτων στις 10 το βράδυ. Οσο για το στόχο των «συμβάσεων» που έρχονται και επανέρχονται, επισημαίνει, δεν είναι άλλος από την προσπάθεια της εταιρείας να «κλείσει το στόμα» των εργαζομένων και να εμποδίσει την επαφή τους με το σωματείο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο δουλειάς.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους «να μην "τσιμπήσουν" στο νέο εκφοβισμό και ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά να εμπιστευτούν και να συσπειρωθούν στο σωματείο».

Στο μεταξύ, η Γενική Συνέλευση του σωματείου την περασμένη Κυριακή συζήτησε συνολικότερα για την επέκταση των ωραρίων λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του νησιού. Οι εργαζόμενοι στηλίτευσαν ιδιαίτερα το ρόλο της περιφερειακής αρχής Ιονίων Νήσων, που ως «μακρύ χέρι» της κεντρικής διοίκησης και των μεγαλοεργοδοτών έχει λάβει από πέρυσι απόφαση που επεκτείνει το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τα μεσάνυχτα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Καταγγέλλει τις νέες διώξεις για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Τον νέο γύρο τρομοκράτησης σε βάρος αγωνιστών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος καταγγέλλει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, με αφορμή το γεγονός ότι αγρότες καλούνται από την πταισματοδίκη Μεσολογγίου σε απολογία αύριο το πρωί, κατηγορούμενοι για τις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία επισημαίνει: «Για πολλοστή φορά επιδιώκουν να υποτάξουν το αγροτικό κίνημα, ώστε να μην αντισταθεί στη λαίλαπα των αποφάσεων της ΕΕ, της ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων, των παλαιών και καινούριων, που αξιοποίησαν και αξιοποιούν τα αγροτοδικεία ως μέσο τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων μας. Αν νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουν τους αγώνες μας ή θα αποπροσανατολίσουν την αγροτιά, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μας πεισμώσουν ακόμα περισσότερο. Εξάλλου, δεν έχουμε να χάσουμε πολλά πράγματα, όταν κινδυνεύει η γη μας, τα σπίτια μας και η παραγωγή μας! Συνεχίζουμε με πιο μαζικούς, πιο αποφασιστικούς αγώνες στους δρόμους, με τους αγροτικούς συλλόγους δυνατούς, μαζικούς».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org