ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ
Για το δικαίωμα στη ζωή και στη δουλειά

Εκατοντάδες ανθρακωρύχοι, μαζί με τις οικογένειές τους, διαδήλωσαν την Παρασκευή στον κεντρικό δρόμο της πόλης Μεζντουρέτσενσκε, όπου βρίσκεται το ανθρακωρυχείο «Ρασπάντσκαγια», όπου πρόσφατα έγινε το νέο πολύνεκρο αντεργατικό έγκλημα.

Βασικά αιτήματα των ανθρακωρύχων ήταν οι καλύτερες συνθήκες εργασίας και η ουσιαστική αύξηση των μισθών τους, από τις 15 χιλιάδες ρούβλια (περίπου 400 ευρώ) στις 27 χιλιάδες ρούβλια. Ακόμη ζήτησαν να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της έκρηξης στο ανθρακωρυχείο που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων συναδέλφων τους.

Εκκληση του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ: Ο καπιταλισμός έθεσε όλο το ρωσικό προλεταριάτο στη «ζώνη του ρίσκου»

Στο μεταξύ έκκληση προς τους ανθρακωρύχους κι όλους τους εργαζόμενους της Ρωσίας, σχετικά με την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο «Ρασπάντσκαγια», απηύθυνε το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), στην οποία σημειώνεται πως «η τραγική σύμπτωση των εκρήξεων στο ανθρακωρυχείο "Ρασπάντσκαγια" με το γιορτασμό της Αντιφασιστικής Νίκης ακόμα μια φορά και με ιδιαίτερη οξύτητα αποκάλυψε τον απάνθρωπο χαρακτήρα της οικονομίας της αγοράς καθώς και οι συνέπειες που αυτή έχει στις ζωές των εργατών (...) Η τελευταία τραγωδία διαφέρει από τις άλλες. Το ανθρακωρυχείο "Ρασπάντσκαγια" είναι ένα από τα πιο τεχνικά εξοπλισμένα ανθρακωρυχεία, εφοδιασμένα με σύγχρονες μηχανές. Ετσι, οι προσπάθειες να προβάλουν ως δικαιολογία μόνο το απρόβλεπτο των φυσικών γεωλογικών παραγόντων ή του παλιού εξοπλισμού φαίνονται αβάσιμες. Ενώ το "παράπονο" του πρωθυπουργού Β. Πούτιν για το ιδιαίτερο ρίσκο του επαγγέλματος των ανθρακωρύχων, για το οποίο δήθεν δε γίνεται τίποτα, αφού παντού στα ανθρακωρυχεία γίνονται παρόμοια γεγονότα, δείχνει απλώς την αναγνώριση της ανικανότητας μπροστά στην επιδίωξη της ατομικής ιδιοκτησίας να βγάζει κέρδος με κάθε θυσία, μεταξύ των οποίων και με τη ζωή των ανθρώπων. Ο καπιταλισμός έθεσε όλο το ρωσικό προλεταριάτο στη "ζώνη του ρίσκου", όπου κάθε χρόνο σημειώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στις απώλειες του πληθυσμού που δεν αναπληρώνονται».

Επίσης στην έκκληση αναφέρεται πως ο χαρακτήρας των ανθρακωρύχων διαμορφώνεται όχι με προσευχές, στις οποίες τους κάλεσε ο Ρώσος Πατριάρχης, αλλά στη δύσκολη καθημερινή δουλειά και στον αγώνα. «Στα χρόνια του μεγάλου πατριωτικού πολέμου οι στρατιώτες - ανθρακωρύχοι μαζί με τους ναύτες έδειξαν εξαιρετική σταθερότητα και ανδρεία. Λίγο πριν την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο "Ρασπάντσκαγια" στην Ουκρανία εγκαινιάστηκε το μνημείο για τους 250 ανθρακωρύχους που σκοτώθηκαν σαν ήρωες κατά τη διάρκεια της άμυνας της Οδησσού», σημειώνει στην έκκλησή του το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ που κάλεσε τους ανθρακωρύχους κι όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα εργατικά συνδικάτα, να στηρίξουν το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ και να συμμετέχουν στις γραμμές του Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων της Ρωσίας (ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ).


Ι. Π.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Πυρ κατά των διαδηλωτών

Στρατός βαράει στο ψαχνό στην Μπανγκόκ
Στρατός βαράει στο ψαχνό στην Μπανγκόκ
ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Πυρ εναντίον των διαδηλωτών, με τα «Κόκκινα Πουκάμισα» που έχουν καταλάβει το εμπορικό Κέντρο της Μπανγκόκ επί δύο μήνες, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση διεξαγωγή εκλογών, άνοιξε χτες ο στρατός της Ταϊλάνδης. Στα πυρά απάντησε και η αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 να τραυματιστούν, μέχρι στιγμής.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Αμπχισίτ Βετζατζίβα, ο οποίος στηρίζεται από το στρατό και κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι κέρδισε τις εκλογές με νοθεία, εμφανίστηκε να «προσφέρει» ημερομηνία εκλογών στους αντιπάλους του στα μέσα Νοέμβρη, την οποία ωστόσο απέρριψε η αντιπολίτευση, λόγω «ελλιπών εγγυήσεων», δηλώνοντας ότι συνεχίζει την κατάληψη της Μπανγκόκ και παρατείνει τις διαδηλώσεις.

Η ένταση κλιμακώθηκε από το βράδυ της Πέμπτης, οπότε και πυροβολήθηκε στο κεφάλι ο στρατιωτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης Χατίγια Σαουασντιπόλ. Χτες, ο στρατός με το πρόσχημα της επιβολής της τάξης άρχισε να πυροβολεί εναντίον του πλήθους, με στόχο να «καθαρίσει την πρωτεύουσα» και να συνειδητοποιήσουν οι διαδηλωτές ότι «η κατάληψή της είναι παράνομη».

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ταϊλάνδη αποτελούν πλευρές του ίδιου νομίσματος, ωστόσο λόγω της ανέχειας που επικρατεί στα λαϊκά στρώματα, χιλιάδες μικροί αγρότες και εργάτες συγκεντρώνονται στις τάξεις των διαδηλώσεων που οργανώνουν τα «Κόκκινα Πουκάμισα», θεωρώντας ότι διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ενώ στην πραγματικότητα παρασύρονται από υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ιδιαίτερο είναι και το ενδιαφέρον εκπροσώπων του κεφαλαίου, που θεωρούσαν την Ταϊλάνδη «σταθερή χώρα στην ευρύτερη περιοχή», διοχετεύοντας επενδύσεις και ανησυχούν για τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση γενίκευσης των συγκρούσεων...

ΙΡΑΚ
Πολύνεκρη επίθεση σε ποδοσφαιρικό αγώνα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ενας ποδοσφαιρικός αγώνας στην πόλη Ταλ Αφάρ, στο βορρά, ήταν ο στόχος τριών καμικάζι που εξερράγησαν, χτες, λίγο πριν τη λήξη του αγώνα. Ο πρώτος απολογισμός ανέφερε 10 νεκρούς και περισσότερους από 120 τραυματίες, αν και αναμενόταν οι αριθμοί αυτοί ν' αυξηθούν. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά αθώων πολιτών και οι ιρακινές αρχές είχαν, ήδη, αρχίσει να στρέφουν τις υποψίες τους κατά της «αλ Κάιντα».

Κατά τα άλλα, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ολοκλήρωσε χτες την ανακαταμέτρηση ψήφων στη Βαγδάτη, από τις εκλογές της 7ης Μάρτη. Δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις, αλλά σύμφωνα με διαρροές δε διαπιστώθηκε καμία νοθεία ή παρατυπία, κάτι που σημαίνει, καταρχήν, ότι δεν αλλάζει το υπάρχον αποτέλεσμα που δίνει τη νίκη στο κόμμα «Αλ Ιρακίγια», του σιίτη Ιγιάντ Αλάουι, το οποίο, όμως, υποστηρίχτηκε από σουνιτικές δυνάμεις, λόγω των διακηρύξεών του περί σεβασμού στην κοσμικότητα του κράτους, επιχείρημα που υπερσκέλισε τις στενές σχέσεις του Αλάουι, όπως και σημαινόντων στελεχών όλων των μεγάλων ιρακινών παρατάξεων με τις κατοχικές δυνάμεις.

Τέλος, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε, χτες, στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ιράκ - Ιράν, στην περιοχή της αυτόνομης κουρδικής περιοχής. Το περιστατικό δεν πήρε διαστάσεις, καθώς αποδείχτηκε, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ότι επρόκειτο για παρεξήγηση: Οι Ιρανοί μεθοριοφύλακες μπέρδεψαν, όπως ειπώθηκε, τους Ιρακινούς στρατιώτες με μαχητές παράνομης κουρδικής οργάνωσης.

ΝΕΠΑΛ
Μπροστά σε νέα πολιτική κρίση

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Σε πολιτική κρίση εκτιμούν αναλυτές ότι οδηγείται το Νεπάλ, μετά τις επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των μαοϊκών που απαιτούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της. Η κυβέρνηση και η Βουλή από την πλευρά της φτάνει στη λήξη της θητείας της χωρίς να έχει καταρτίσει Σύνταγμα, ως όφειλε, στις 28 Μάη, ενώ δεν έχει ψηφίσει και καμία ρύθμιση σχετικά με το ζήτημα. Το χάος θεωρείται σχεδόν βέβαιο, αφού οι μαοϊκοί αποτελούν το ισχυρότερο κόμμα στο Κοινοβούλιο και μετά την αποχώρησή τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό δεν είναι δυνατόν να εγκριθεί συνταγματική συνθήκη χωρίς την ψήφο τους. Ο πρωθυπουργός του Νεπάλ, Μαντχάβ Κουμάρ Νεπάλ, δηλώνει ότι δεν παραιτείται, ακόμα και χωρίς πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι...

ΡΩΣΙΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Σειρά συμφωνιών

ΜΟΣΧΑ.--

Με στόχο την ανάπτυξη της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας ολοκληρώθηκε χτες η συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα που βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα για επίσημη επίσκεψη. Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν σε σχέδιο δράσης για τη στρατηγική σχέση των δύο χώρων, σε διακυβερνητική συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, σε πρόγραμμα επιστημονικο-τεχνικής συνεργασίας κ.ά.

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη της χώρας του στην ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και εκτίμησε θετικά την ενέργεια να ανοίξει γραφείο η ρωσική εταιρεία «Gazprom» στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Από τη μεριά του ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τη Βραζιλία ως «μία από τους εταίρους - κλειδιά στη Λατινική Αμερική και συνολικά στον κόσμο» και πρόσθεσε πως «είμαστε διατεθειμένοι να ενισχύσουμε το στρατηγικό μας διάλογο (...) και να προωθήσουμε από κοινού συγκεκριμένο πακέτο οικονομικών προτεραιοτήτων».

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Νέες συγκρούσεις

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Βίαιες συγκρούσεις συνεχίστηκαν και χτες σε νότιες επαρχίες του Κιργιστάν ανάμεσα στους οπαδούς του ανατραπέντος Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ και αυτών της «προσωρινής» κυβέρνησης. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πάνω από 63 τραυματίστηκαν - 15 από τους οποίους θεωρείται πως βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση - στην προσπάθεια επανάκτησης περιφερειακού κτιρίου από χιλιάδες οπαδούς της «προσωρινής» κυβέρνησης στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, οπαδοί του Μπακίγεφ υποστήριξαν χτες το βράδυ πως οι νεκροί είναι 8. Νωρίτερα, συμπλοκές έγιναν και στην κοντινή πόλη του Ος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7 άνθρωποι, όπου την Πέμπτη οπαδοί του Μπακίγεφ είχαν καταλάβει κυβερνητικό κτίριο.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της «προσωρινής» κυβέρνησης, πίσω από τις συγκρούσεις αυτές βρίσκεται ο Μπακίγεφ, ο οποίος κατέφυγε στη Λευκορωσία μαζί με την οικογένειά του ύστερα από τα επεισόδια στις αρχές του Απρίλη που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 85 άνθρωποι. Πάντως η «προσωρινή» κυβέρνηση υποστηρίζει πως διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης και απέστειλε στην περιοχή τον υπουργό Αμυνας της χώρας για να βοηθήσει στην «αποκατάσταση της τάξης».

Τέλος, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κιργιστάν εξέφρασε χτες την ανησυχία της για τις τελευταίες εξελίξεις και κάλεσε και τις δύο πλευρές να μην καταφύγουν στη βία. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση «Μανάς» στη χώρα για να εξορμούν στις επιχειρήσεις τους κατά του Αφγανιστάν. Στρατιωτική βάση διαθέτει επίσης και η Ρωσία, η οποία απέστειλε στη χώρα τον πρώην γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Βλαντιμίρ Ρουσάιλο ως ειδικό απεσταλμένο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ