ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δολοφονίες αμάχων και διαδηλωτών

Συλλαλητήριο ενάντια στα εγκλήματα των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών

ΤΖΑΛΑΛΑΜΠΑΝΤ.--

Εκατοντάδες οργισμένοι διαδηλωτές με αντιαμερικανικά - αντικατοχικά συνθήματα, κατέκλυσαν τους δρόμους της Τζαλαλαμπάντ χτες στο Αφγανιστάν, καταγγέλλοντας το θάνατο 15 αμάχων, κατά τη διάρκεια επιδρομών των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή Ναργκαχάρ, την Πέμπτη. Εναντίον τους επενέβησαν οι αφγανικές αστυνομικές δυνάμεις, που ελέγχονται από την κατοχή, οι οποίες και δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για να τους διαλύσουν, σκοτώνοντας και έναν από αυτούς. Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και συγγενείς των θυμάτων, απαιτούν από τις δυνάμεις κατοχής εξηγήσεις για το νέο έγκλημα, που διαπράχθηκε λίγο μετά τις αμοιβαίες υποσχέσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και του εγκάθετου Αφγανού ομόλογου του, Χαμίντ Καρζάι, από την Ουάσιγκτον, που ισχυρίζονταν ψευδώς, ότι θα «μειώσουν τις απώλειες σε αμάχους»...

Μεγαλόσχημες δηλώσεις υπέρ της προστασίας των αμάχων, που δολοφονούνται κατά δεκάδες από τις κατοχικές δυνάμεις έχει πραγματοποιήσει πρόσφατα και ο Αμερικανός στρατηγός, επικεφαλής των δυνάμεων κατοχής, Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, που έδωσε και σχετικές «διαταγές»...

Οι κατοχικές δυνάμεις φυσικά κατά την πάγια τακτική τους παραδέχονται τη διεξαγωγή των συγκρούσεων, υποστηρίζοντας ωστόσο, ότι τα θύματα ήταν οκτώ μαχητές των Ταλιμπάν και «κανένας άμαχος». Ισχυρισμοί που διαψεύδονται από τους κατοίκους της περιοχής, που αναρωτιούνται ποιο ήταν το έγκλημα απλών αγροτών που δεν πείραξαν κανένα...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εξοπλισμοί από ΗΠΑ σε Ισραήλ και από Ρωσία σε Συρία

Ενταση και στη Δ. Οχθη όπου ένας έφηβος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από σφαίρες εποίκων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._

Επιπλέον 200 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ για ένα σύστημα αεράμυνας που θα αντιμετωπίζει πυραύλους μικρού βεληνεκούς, όπως αυτούς που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν οι «Χαμάς» και «Χεζμπολάχ», θα ζητήσει από το Κογκρέσο ο Αμερικανός Πρόεδρος. Εκπρόσωπος του Ομπάμα υποστήριζε ότι η κίνηση εκφράζει «τη σταθερή δέσμευση της Ουάσιγκτον στην ισραηλινή ασφάλεια και στην αναγνώριση του κινδύνου που αντιπροσωπεύουν οι οργανώσεις Χαμάς - Χεζμπολάχ». Ας υπενθυμιστεί ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, το 2009, έφτασε τα 2,55 δισ. δολάρια και μέχρι το 2018 υπολογίζεται ότι θα εκτοξευτεί στα 3,15 δισ.

Από την άλλη,γνωστοποιήθηκε, χτες, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Μεντβέντεφ έκλεισε, στη Δαμασκό όπου βρέθηκε, συμφωνία για πώληση στη Συρία σύγχρονων αντιαεροπορικών συστοιχειών, αντιαρματικών και μαχητικών αεροσκαφών. Επίσης, χτες, συνεχίστηκε η ισραηλινο-ρωσική αντιπαράθεση με αφορμή τη συνάντηση Μεντβέντεφ, στη Δαμασκό, με τον πολιτικό ηγέτη της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ, για την οποία ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν εξέφρασε «σφοδρή απογοήτευση, αφού είναι τρομοκράτες», απορρίπτοντας κατηγορηματικά την εμπλοκή της στις συνομιλίες.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών απαντούσε, χτες, ότι η «Χαμάς δεν είναι κατασκεύασμα, αλλά κίνημα με ευρεία λαϊκή βάση, γι' αυτό και πρέπει να ενταχθεί στις τρέχουσες συνομιλίες για επίτευξη ειρήνης». Ο Αντρέι Νεστερένκο συμπλήρωσε, δε, ότι η Μόσχα έχει και θα έχει επαφές με τη «Χαμάς» και ότι και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ) έχουν τέτοιες επαφές αλλά δεν το λένε.

Νεκρός από σφαίρες εποίκων

Ενας έφηβος Παλαιστίνιος βρέθηκε νεκρός με σφαίρες στην πλάτη έξω από το χωριό Νίζρα αλ Σαρκίγιαχ, λίγο έξω από τη Ραμάλα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 16χρονος πέταξε πέτρες, μαζί με άλλους συνομηλίκους του, κατά διερχομένου αυτοκινήτου εποίκων, οι οποίοι τον πυροβόλησαν. Το συμβάν έρχεται απλώς να βαρύνει ακόμη περισσότερο την, ήδη, ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που έχουν δημιουργήσει οι νέες ισραηλινές δηλώσεις περί συνέχισης της ανοικοδόμησης στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

15 Μάη, Νάκμπα 1948 - 2010. Εξήντα δύο ολόκληρα χρόνια πέρασαν από τότε που το Ισραήλ έδιωξε, με την ισχύ των όπλων, τους Παλαιστίνιους από τις εστίες τους και δημιούργησε το κράτος του στα κατεχόμενα πια εδάφη, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Και προσθέτει:

«Από τότε και μέχρι σήμερα, αυτό το κράτος εξαπλώνεται παράνομα με τη συνεχιζόμενη επέκταση των εποικισμών. Οι παλαιστινιακές πόλεις και τα χωριά διαιρούνται βάναυσα με το χτίσιμο του Τείχους της Ντροπής. Ο ισραηλινός λαός ποτίζεται ύπουλα με το φαρμάκι της ξενοφοβίας και του μίσους. Και ο παλαιστινιακός λαός καθημερινά εξευτελίζεται, διώκεται, θανατώνεται, στερείται τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του, όσα θεωρούνται απαράβατα στον αιώνα που διανύει το ανθρώπινο γένος.

Ολα αυτά συμβαίνουν υπό το άγρυπνο βλέμμα των ισχυρών της Γης που είτε στηρίζουν άμεσα το κράτος του Ισραήλ είτε σιωπούν ένοχα, εξυπηρετώντας τα δικά τους, άνομα συμφέροντα. Ο καθένας από αυτούς, άλλοτε με ψεύτικες υποσχέσεις προς τους Παλαιστίνιους και άλλοτε με υποκριτικές απειλές προς το Ισραήλ, καταφέρνουν να κερδίζουν πολύτιμο, γι' αυτούς, χρόνο, σπέρνοντας ελπίδες προς ολόκληρη την ανθρωπότητα ότι, τάχα, το παλαιστινιακό ζήτημα προχωρά προς μια θετική λύση.

Ομως, το παλαιστινιακό πρόβλημα όχι μόνο δεν προχωρά προς τη λύση του, αλλά, αντίθετα, εξακολουθεί να χρειάζεται τη δική μας αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη. Γιατί, όπως κάθε πρόβλημα, δε λύνεται μέσα στα πλαίσια του ιμπεριαλισμού. Οι λαοί της Γης πρέπει να σταματήσουν να πέφτουν στις παγίδες που στήνουν οι ιμπεριαλιστές. Να μην τους επιτρέψουν να τους εκμεταλλεύονται για τα δικά τους, άνομα συμφέροντα. Να υψώσουν το ανάστημά τους για να υπερασπιστούν τα δίκαια συμφέροντά τους.

Η ΕΕΔΔΑ ενώνει τη φωνή της με τις φωνές όλων των προοδευτικών ανθρώπων της Γης, που αρνούνται να δώσουν "γην και ύδωρ" στον ιμπεριαλισμό, που στέκονται στο πλάι όλων των καταπιεσμένων της Γης, διεκδικώντας το δικαίωμά τους για πατρίδες ελεύθερες, ανεξάρτητες, κυρίαρχες, μακριά από κάθε είδους πάτρωνες.

Δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού ως την:

  • Αποχώρηση όλων των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τα εδάφη της Παλαιστίνης.
  • Ιδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Διάλυση όλων των ισραηλινών εποικισμών.
  • Επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους.
  • Αμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.
  • Να γκρεμιστεί το Τείχος της Ντροπής».
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Παραμένουν «προσηλωμένοι» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Τα βρετανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ λίγο πριν την αναχώρησή του από τη βρετανική πρωτεύουσα με προορισμό την Ουάσιγκτον, προκειμένου να συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Χέιγκ ως υπουργού Εξωτερικών μόλις 48 ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και η επιλογή της επίσκεψη στις ΗΠΑ μόνο τυχαία δεν μπορεί να είναι, καθώς επιχειρεί να επιβεβαιώσει την «ειδική σχέση» που τέθηκε σε αμφισβήτηση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου που αποφάνθηκε ότι προς όφελος της Βρετανίας πρέπει να τεθεί ένα «τέλος στην ειδική σχέση».

«Με την Χίλαρι Κλίντον θα κάνουμε έναν απολογισμό, δίχως, όμως, να ορίσουμε τεχνητές ή αυθαίρετες προθεσμίες για την αποχώρησή μας», δήλωσε ο Χέιγκ προσθέτοντας ότι «αναμφίβολα δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν ένας αναντικατάστατος σύμμαχός μας σε θέματα ασφαλείας, σε πυρηνικά ζητήματα, στη διεθνή διπλωματία, στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ