ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Κλιμακώνουν τον αγώνα για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης

Απεργούν την Παρασκευή, με συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας

RIZOSPASTIS

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας, προχωρούν την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης. «Συνεχίζουμε τον αγώνα», τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και διεκδικεί αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Το 2022 αναμένεται να αποτελέσει νέο έτος - ρεκόρ για τα κέρδη των επιχειρήσεων στον κλάδο του Τουρισμού. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εκτιμάται πως θα προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας σημαντικά το αντίστοιχο μέγεθος του 2019 (18,2 δισ. ευρώ). Την ίδια στιγμή, τα δικαιώματα των εργαζομένων συντρίβονται, οι όροι αμοιβής και δουλειάς χειροτερεύουν, κάτω από το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, την επίθεση της εργοδοσίας αλλά και τη ...χείρα βοηθείας που τους προσφέρουν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές που έχουν την πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

«Στην Αθήνα, τον πυρήνα της τουριστικής κίνησης όπου τα ξενοδοχεία και η εστίαση λειτουργούν όλο τον χρόνο, οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι για πάνω από 10 χρόνια», σημειώνει το Συνδικάτο. Το 8ωρο ισοπεδώνεται, οι ώρες εργασίας αυξάνονται, οι υπερωρίες δεν αμείβονται, οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας και η απασχόληση μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων «έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Το Συνδικάτο στηλιτεύει ακόμα το πογκρόμ απολύσεων στο οποίο επιδίδονται οι ξενοδόχοι. «Την ίδια στιγμή που ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και άλλοι εργοδοτικοί φορείς κλαίγονταν στα κανάλια γιατί δεν έβρισκαν προσωπικό να δουλεύει σε αυτές τις άθλιες συνθήκες, πετάνε στην ανεργία εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εργολαβικούς, κάνοντας ταυτόχρονα απολύσεις "παλιών" εργαζομένων αξιοποιώντας την 4μηνη προειδοποίηση ώστε να μειωθεί η αποζημίωση», καταγγέλλει. Θυμίζει, για παράδειγμα, τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που ετοιμάζονται ή βρίσκονται ήδη σε ανακαίνιση και πετούν στον δρόμο τους εργαζόμενους.

  • Απεργία στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό και στην Κέρκυρα την Παρασκευή 16/9 αποφάσισε το κλαδικό σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού διεκδικώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στο ΕΚ Κέρκυρας.
Συγκέντρωση στον ΣΕΒ από το ΣΕΤΗΠ

Με συγκέντρωση την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΣΕΒ (Ξενοφώντος 5) διεκδικεί την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Το Συνδικάτο έχει ζητήσει συνάντηση με τον εργοδοτικό φορέα ενώ σχεδιάζει παραστάσεις διαμαρτυρίας, εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς με αιχμή το αίτημα για Συλλογική Σύμβαση. Παράλληλα, προετοιμάζει τη Γενική του Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, με θέμα τα επόμενα βήματα του αγώνα και την προετοιμασία απεργιακής κινητοποίησης, μαζί με συνδικαλιστικές οργανώσεις από άλλους κλάδους.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
«Βγάζει μάτι» η στήριξη της κυβέρνησης στην εργοδοσία

Πλήρη «ασυλία» στις αντεργατικές επιδιώξεις δίνει και η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει στείλει ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ να στρατοπεδεύσουν μέσα στο εργοστάσιο, για να προστατεύσουν «διά ροπάλου» τα συμφέροντα του επιχειρηματικού ομίλου που έχει πάρει το εργοστάσιο οινοποιίας «Μαλαματίνα», ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τσακλόγλου, εμπαίζοντας ανοιχτά τους εργαζόμενους, έλεγε προχτές από τη Βουλή ότι «ο ρόλος του υπουργείου και δη της πολιτικής ηγεσίας του δεν είναι και δεν μπορεί να είναι η απόδοση ευθυνών υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς».

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε στον βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Στολτίδη, ο οποίος με Επίκαιρη Ερώτησή του μετέφερε τα αιτήματα των εργαζομένων του εργοστασίου και των χιλιάδων συναδέλφων και των συνδικαλιστικών φορέων τους, να αποσυρθούν άμεσα τα ΜΑΤ από το εργοστάσιο, να σταματήσουν οι διώξεις συνδικαλιστών, να παρθούν πίσω οι 15 απολύσεις και να υπογραφεί Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση.

Ουσιαστικά με την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, προσπαθώντας τάχα να κρατήσει «ίσες αποστάσεις», έκανε παραπάνω από καθαρό ότι πάνω απ' όλα είναι τα συμφέροντα του ομίλου. Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε, «δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το δικαίωμα της επιχείρησης να ασκεί διοίκηση με τον τρόπο που εκείνη επιθυμεί»...

Οσον αφορά τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, γι' αυτά είπε πως υπάρχουν και «τα δικαστήρια».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στον μεγάλο απεργιακό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι εδώ και έξι βδομάδες, που έριξε στο κενό κάθε προσπάθεια για απεργοσπαστικό μηχανισμό που επιχείρησε να στήσει η εργοδοσία, «προσλαμβάνοντας» εργαζόμενους - «ομήρους» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να αντικαταστήσουν τους απολυμένους εργάτες.

Ανέδειξε επίσης την τεράστια αλληλεγγύη που έχει προκαλέσει αυτός ο αγώνας, ο οποίος συνέβαλε να στραπατσαριστεί το κλίμα τρομοκρατίας που θέλησε να επιβάλει η κυβέρνηση για λογαριασμό της εργοδοσίας, στέλνοντας τα ΜΑΤ να χτυπήσουν με ρόπαλα και χημικά με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 5 εργατών και να επιδοθούν από πάνω σε συλλήψεις. Ενώ τώρα οι δυνάμεις καταστολής παραμένουν μέσα στο εργοστάσιο «για να γονατίσουν τους απεργούς», που όμως έχουν αποδειχτεί και αυτοί «σκληρά καρύδια».

Ο υπουργός, σε μια ακόμα προσπάθεια παροχής «ασυλίας» στην εργοδοσία, δεν παραδέχθηκε ότι υπάρχουν απολύσεις συνδικαλιστών, ενώ όσον αφορά την επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος των εργαζομένων την βάφτισε «συμπλοκές μεταξύ ΜΑΤ και απεργών» και «διενέξεις»!

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Τη στήριξή της στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» εξέφρασε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με παρέμβαση που πραγματοποίησε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος. Ο ευρωβουλευτής μίλησε για τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων και την επιχείρηση καταστολής εναντίον τους. Οπως είπε, οι απεργοί «στο πλάι τους έχουν τους εργαζομένους όλης της Ελλάδας, στον δίκαιο αγώνα για διασφάλιση θέσεων εργασίας, για δουλειά με δικαιώματα και μισθούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, για Συλλογικές Συμβάσεις, για την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων. Γι' αυτό αντέχουν! Νίκη στους απεργούς της "Μαλαματίνας", κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, την απεργοσπασία, την κρατική καταστολή».

Διαμαρτυρία για την έλλειψη προσωπικού στο ΚΕΣΕΝ

Σε κινητοποίηση για την άμεση επίλυση του οξυμένου προβλήματος των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό προχώρησε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) Μηχανικών. Με συγκέντρωση και μοτοπορεία, οι μετεκπαιδευόμενοι έφτασαν έξω από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και στη συνέχεια στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου έκαναν παρεμβάσεις.

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής και της ΠΕΜΕΝ μετέφεραν στους εκπροσώπους της Ενωσης Εφοπλιστών και του υπουργείου τα αιτήματά τους για τη μετεκπαίδευση, αναδεικνύοντας τα διαχρονικά και οξυμένα προβλήματα της Ναυτικής Εκπαίδευσης, ενώ στηλίτευσαν την καμπάνια της Ενωσης Εφοπλιστών για την προσέλκυση νέων στη ναυτιλία που διαφημίζει «μια θάλασσα ευκαιρίες». Την ίδια στιγμή το ΚΕΣΕΝ έρχεται αντιμέτωπο με το κλείσιμο λόγω έλλειψης προσωπικού, σημείωναν, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου να δεσμεύεται ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Η Συντονιστική Επιτροπή απαιτεί: Να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με ευθύνη του υπουργείου Ναυτιλίας, ώστε να μην μπει κανένα εμπόδιο στο επαγγελματικό προγραμματισμό των μετεκπαιδευόμενων. Να υιοθετηθούν τα πάγια αιτήματα των μετεκπαιδευόμενων για πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, με σταθερά δικαιώματα. Αναβάθμιση της Μετεκπαίδευσης με αλλαγή της διδασκόμενης ύλης και την πραγματοποίηση σεμιναρίων, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις της τεχνολογίας. Αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των μετεκπαιδευόμενων μηχανικών, ώστε να στηριχθεί η εργαστηριακή εκπαιδευτική διαδικασία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Κόμματος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Διαμάντω Μανωλάκου και Γιώργο Λαμπρούλη και τον Διονύση Αρβανιτάκη, υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε χτες με τον Γιώργο Γεωργαντά, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και υπηρεσιακούς παράγοντες, κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου για ενημέρωση πάνω στα ζητήματα του υπουργείου.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, με βασικότερο το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της εκτόξευσης των τιμών σε καύσιμα, ρεύμα και λιπάσματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της κτηνοτροφίας που πλήττεται λόγω της ακρίβειας και στις ζωοτροφές, με εμφανείς τις επιπτώσεις που έχει αυτό τόσο στην επιβίωση του κτηνοτρόφου όσο και στις τιμές γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος για τη λαϊκή κατανάλωση.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα τα εξειδικεύσει το υπουργείο, όπως και όλα τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τους αγρότες, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, ενώ τα νούμερα δείχνουν ότι από αυτά έχει αποκλειστεί σημαντική μερίδα αγροτών ακόμα και «κατά κύριο επάγγελμα». Για αυτό απαιτούνται νέα μέτρα, με βάση τα αιτήματα του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα κ.λπ.

Για τις τιμές η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε ότι αυτές δεν μπορεί να είναι ούτε κάτω του κόστους στον παραγωγό, ούτε απλησίαστες στον καταναλωτή. Αρα απαιτείται παρέμβαση, όχι μόνο για να μειωθεί το κόστος, αλλά και για να υπάρξει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων.

Για τις αποζημιώσεις τέθηκε η ανάγκη της έγκαιρης καταβολής τους στο 100% των ζημιών με την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση κινείται στις ράγες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και των «δημοσιονομικών περιθωρίων» της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτή την πολιτική, η οποία υπηρετεί τον μονόδρομο της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενίσχυση της οργάνωσης του αγώνα για την επιβίωσή τους σε συνδυασμό με τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, ώστε να ανοίξει ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος προς όφελός τους.

Τραυματισμός εργαζόμενου από πτώση στα ΕΛΠΕ

Νέο εργατικό «ατύχημα» συνέβη χθες το πρωί, όταν εργαζόμενος στην εταιρεία «Mallionda» έπεσε από σκαλωσιά κατά τη διάρκεια εργασίας στον προβλήτα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Ελευσίνας των ΕΛΠΕ, κάτι που καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου. Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε στο κεφάλι και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Το νέο «ατύχημα», σημειώνει το Σωματείο, «έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα "ατυχήματα" τα οποία έχουν πυκνώσει το 2022». Επαναλαμβάνει τις ευθύνες της εργοδοσίας των ΕΛΠΕ και των εργολάβων για αυτήν την κατάσταση, και πιο συγκεκριμένα για ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, τη διεύρυνση των εργολαβιών, την εντατικοποίηση, την πίεση να βγει η δουλειά, την υποστελέχωση, τις καθημερινές υπερωρίες κ.λπ.

«Ολα τα παραπάνω συνοψίζονται στο εξής: Μπροστά στην αύξηση της κερδοφορίας, για την οποία πρόσφατα τα ΕΛΠΕ διαφήμιζαν το ρεκόρ α' εξαμήνου, δεν υπολογίζουν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων, μόνιμων και εργολαβικών», αναφέρει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν την πάλη για μέτρα υγείας και ασφάλειας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ