ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
129 νεκροί, εκατοντάδες νέες εισαγωγές, σε έξαρση το long Covid

Eurokinissi

Με 129 νεκρούς με Covid την προηγούμενη βδομάδα, χιλιάδες νέα κρούσματα, πάνω από 100 διασωληνωμένους, εκατοντάδες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, το σύνδρομο long Covid να χτυπά όλο και περισσότερους και την ανησυχία για συλλοιμώξεις γρίπης και κορονοϊού τον χειμώνα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται μέτρα ουσιαστικής προστασίας του λαού, θωράκισης και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ψάχνοντας ξανά άλλοθι στις νέες αναμνηστικές δόσεις εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την υποτυπώδη έκθεση του ΕΟΔΥ, το διάστημα 5 - 11 Σεπτέμβρη, οι 129 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ανεβάζουν τον τραγικό απολογισμό σχεδόν σε 33.000 (32.894 θάνατοι). Εγιναν επίσης 793 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ καταγράφηκαν 33.590 νέα κρούσματα COVID-19 (3.220 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού), εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 22%. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.838.811.

Αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα καταγράφηκαν σε 6 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν: Βόλος (+165%), Λάρισα (+135%), Αλεξανδρούπολη (+98%), Ξάνθη (+87%), Κέρκυρα (+31%), οριακή ήταν η αύξηση στα Ιωάννινα (+12%).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τουλάχιστον 17 εκατ. Ευρωπαίοι είχαν συμπτώματα long Covid, διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών, το 2020 και το 2021, με τα νέα περιστατικά να καταγράφουν αύξηση τη συγκεκριμένη διετία κατά 307%. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο, ενώ ο κίνδυνος είναι αυξημένος σε όσους ασθενείς COVID νοσηλεύτηκαν.

Παρά τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία, η κυβέρνηση εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα παίζοντας «ρώσικη ρουλέτα» με τη ζωή και την υγεία του λαού, επιδεινώνοντας το υπάρχον ρημαδιό στην ΠΦΥ, αφήνοντας αθωράκιστα σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, προνοιακές δομές και εργασιακούς χώρους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια αφορά όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 12 - 59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων, επαγγελματίες Υγείας, διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα, φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό.

ΟΕΝΓΕ
Πενιχρές αυξήσεις που δεν αναπληρώνουν καν τις εισοδηματικές απώλειες

Ανακοίνωση με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για τους νοσοκομειακούς γιατρούς

Τη ...γενναιοδωρία της κυβέρνησης σχολιάζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για 10% αύξηση στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών. Η πενιχρή αυτή αύξηση, επισημαίνει, είναι «εμπαιγμός σε βάρος χιλιάδων νοσοκομειακών γιατρών, πολύ περισσότερο δε που δεν είπε κουβέντα για αυξήσεις στους υπόλοιπους υγειονομικούς του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τους οποίους δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη της υπεράσπισης της υγείας του λαού».

Υπενθυμίζει ότι «οι μειώσεις μόνο στον βασικό μισθό κυμαίνονται από 30% για τον ειδικευόμενο γιατρό έως και 40% για τον διευθυντή ΕΣΥ, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε την κατάργηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, το πετσόκομμα του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης, την κατάργηση του 13ου - 14ου μισθού και του επιδόματος αδείας, την άγρια φορολόγηση των εφημεριών, οι οποίες πριν φορολογούνταν αυτοτελώς με 20%. Οι "αυξήσεις" - κοροϊδία όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις απώλειες στο εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά είναι και πολύ πίσω από τις ανάγκες, λόγω της εκτίναξης του κόστους ζωής, της ακρίβειας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στο ρεύμα, στην Ενέργεια».

Συνεχίζοντας τονίζει ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να μας ρίξει στάχτη στα μάτια και να κρύψει ότι αρνείται (όπως άλλωστε έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρειου Πάγου, οι οποίες οριστικά και αμετάκλητα έχουν κρίνει αντισυνταγματικό το ιατρικό μισθολόγιο του Ν. 4472/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το προηγούμενο ιατρικό μισθολόγιο, του Ν. 4093/2012 της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Την ίδια ώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας και της αναπληρώτριας υπουργού, από το βήμα της Βουλής τον Ιούνιο του 2022, για την άμεση πληρωμή των εφημεριών, έχει γίνει "κανονικότητα" η καθυστερημένη εκταμίευση του τριμηνιαίου κονδυλίου πληρωμής των τακτικών εφημεριών, οι απλήρωτες για μήνες πρόσθετες (πέραν του πλαφόν) εφημερίες, η μη καταβολή της πρόσθετης αποζημίωσης για τις υπεράριθμες εφημερίες των συναδέλφων στα Τμήματα και τις κλινικές COVID. Σαν να μην έφτανε αυτό, όχι μόνο δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από την πολυδιαφημιζόμενη πρόσθετη αποζημίωση, αλλά πληρώνονται - όποτε πληρωθούν - έναντι τις τακτικές εφημερίες.

Δεν μας ενδιαφέρουν οι "ευσεβείς πόθοι" του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε το θράσος να δηλώσει ότι "θα ήθελε οι αυξήσεις να είναι μεγαλύτερες" αλλά "αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια", την ίδια ώρα που ο νέος "αναπτυξιακός" νόμος προβλέπει προκλητικές επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές 11 δισ. στους επιχειρηματικούς ομίλους, απαλλαγές από φόρους των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιρειών».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, που επιβάλλουν την επαναφορά των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2012 και την αποπληρωμή όλων των αναδρομικών των τελευταίων 11 ετών. Επίσης, επαναφορά των επιδομάτων που έχουν καταργηθεί και όσων έχουν πετσοκοφτεί, αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών, με αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών, χωρίς να προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα. Αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών, εφαρμογή του σχετικού ΦΕΚ για πρόσθετη αποζημίωση στις εφημερίες πέραν του πλαφόν των παθολόγων, αναισθησιολόγων, πνευμονολόγων, εντατικολόγων και αποσπασμένων. Τέλος, επαναφορά των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν τις μνημονιακές περικοπές.

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μόλις δύο γιατροί στην Παιδιατρική!

Κινητοποίηση των υγειονομικών χτες στην πύλη του νοσοκομείου

Κινητοποίηση ενάντια στις τραγικές ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που οδηγούν σε ασφυκτική λειτουργία πολλές κλινικές του, πραγματοποίησαν χτες οι υγειονομικοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ). Στο πλευρό τους για άλλη μια φορά βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και συνταξιουχικών σωματείων.

Οι υγειονομικοί ανέδειξαν ιδιαίτερα τις ελλείψεις που υπάρχουν στην Παιδιατρική κλινική, στην οποία υπηρετούν μόνο δύο γιατροί, με αποτέλεσμα να έχει κατατεθεί πρόγραμμα για μόλις μισό μήνα. Παράλληλα, δεν έχουν γίνει ούτε οι μετακινήσεις γιατρών για την κάλυψη των εφημεριών της συγκεκριμένης κλινικής, ούτε πρόκειται να γίνουν προσλήψεις.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Νίκος Νταφούλης, το γεγονός αυτό επηρεάζει και άλλες κλινικές, όπως η Μαιευτική - Γυναικολογική αλλά και η Παιδοχειρουργική, που χρειάζονται καθημερινά παιδίατρο και κινδυνεύουν να κλείσουν.

Ταυτόχρονα οι υγειονομικοί κατήγγειλαν τις ελλείψεις σε μια σειρά Τμήματα, όπως το Ογκολογικό, η ΜΕΘ, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Γαστρεντερολογικό, το Ακτινολογικό και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, επισημαίνοντας ότι στην τελευταία προκήρυξη για μόνιμους ιατρούς, προ μηνός, δεν υπήρχε καμία θέση για το Νοσοκομείο, ούτε για την πόλη της Λάρισας συνολικά.

Τέλος, ανέδειξαν την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο του νοσοκομείου, όπου ακόμα και οι ανελκυστήρες είναι χαλασμένοι.

Οι υγειονομικοί τόνισαν ότι τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που θωρακίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες. Επεσήμαναν δε ότι η κατάσταση αυτή οδηγεί τον λαό να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για στοιχειώδεις ανάγκες του, την ίδια ώρα που οι κλινικάρχες συνεχίζουν να αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισαν ότι οι πολύμορφες δράσεις θα συνεχιστούν για την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Απαιτούν επίσης συνάντηση με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, ώστε να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τα προβλήματα, ενώ προγραμματίζουν και σύσκεψη με πρωτοβάθμια σωματεία και φορείς, με αντικείμενο τον συντονισμό της δράσης για την επίλυση των προβλημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Συνεχίζεται η σφαγή στα αναπηρικά επιδόματα μέσω των ΚΕΠΑ

«Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με αναπηρία», ισχυρίστηκε τις προηγούμενες μέρες η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, υπογραμμίζοντας ότι «τους εξασφαλίζουμε ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση σε όλους τους τομείς», δηλαδή ...«ισότιμο» πετσόκομμα δικαιωμάτων.

Και όπως σχολιάζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, αυτή η «βελτίωση της ποιότητας ζωής» των αναπήρων περνά από τα ΚΕΠΑ, όπου «η σφαγή καλά κρατεί».

Μάλιστα, η ΣΕΑΑΝ αποκαλύπτει μια ακόμα προκλητική απόφαση από ΚΕΠΑ, αυτήν τη φορά στην Κέρκυρα:

«Παρά την εμφανή εικόνα συναδέλφισσας, βαριά κινητικά ανάπηρης λόγω πολυνευροπάθειας, σπονδυλοδεσίας, αδυναμία βάδισης και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, η ΒΥΕ έστησε έτσι τα ποσοστά αναπηρίας και παρά την τεκμηριωμένη ένσταση στην αρχική απόφαση, στέρησε από την χαμηλοσυνταξιούχο το επίδομα για τους βαριά κινητικά ανάπηρους, το λεγόμενο "εξωιδρυματικό ή παραπληγίας". Πρακτική των επιτροπών των ΚΕΠΑ που τηρείται στη λογική των περικοπών», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ και επισημαίνει το πλήθος τέτοιων αποφάσεων που λαμβάνει και το τελευταίο διάστημα. Ενώ υπενθυμίζει το άρθρο του Νόμου 4554 130/18/7/18, με το οποίο οι βαριά κινητικά ανάπηροι, αυτών που η κλινική τους εικόνα προσομοιάζει με αυτή του παραπληγικού, είναι δικαιούχοι του εξωιδρυματικού επιδόματος ή επιδόματος παραπληγίας.

«Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους δεν θα γίνουν παρανάλωμα για να τροφοδοτηθούν τα δισεκατομμύρια που χαρίζονται στους μεγαλοεπιχειρηματίες», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ, απαιτώντας να ακυρωθεί η απόφαση αυτή.

Σύσκεψη φορέων το Σάββατο

Σε ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση φορέων και χρονίως πασχόντων το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία πίσω από τη Μητρόπολη, καλούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), η Επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Διαβήτη και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η σύσκεψη θα γίνει ακριβώς απέναντι, στην αίθουσα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5, 1ος όροφος).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ