ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Απαίτησαν αντιπλημμυρικά μέτρα

Από την κινητοποίηση στον δήμο Παύλου Μελά
Από την κινητοποίηση στον δήμο Παύλου Μελά
Εργα αντιπλημμυρικής προστασίας απαίτησαν αγωνιστικά κάτοικοι της Πολίχνης του δήμου Παύλου Μελά, που στην πρόσφατη κακοκαιρία βρέθηκαν πάλι να «πνίγονται». Το απόγευμα της Δευτέρας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην περιοχής Αγίας Μαρίνης και στη συνέχεια μαχητική πορεία, διαδηλώνοντας «Εργα διεκδικούμε για να μην πνιγούμε».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη στήριξη στις διεκδικήσεις τους ο Μάριος Παλάντζας, δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Γιώργος Χαβατζάς, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι κάτοικοι της περιοχής που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Πλημμυροπαθών του δήμου Παύλου Μελά δηλώνουν ότι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε για ακόμα μια φορά να βλέπουμε τις ζωές και τις περιουσίες μας να κινδυνεύουν εξαιτίας της παντελούς έλλειψης έργων πολιτικής προστασίας στην περιοχή. Από τις βροχοπτώσεις του Ιούνη μέχρι αυτές πριν από λίγες μέρες δεν έχει γίνει τίποτα!

(...) Δεν γίνεται την ίδια στιγμή που κατασκευάζεται το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά με έναν προϋπολογισμό που αγγίζει τα 65 εκατ. ευρώ, η οδός παρά του πρώην στρατοπέδου, η Αγ. Μαρίνης στην Πολίχνη και μια σειρά από άλλες γειτονιές του δήμου να γίνονται ακόμα μια φορά τάφρος με τα νερά να μπαίνουν στα υπόγεια και στα ισόγεια σπιτιών και μαγαζιών, να κόβεται το ρεύμα, να καταστρέφονται περιουσίες και να απειλούνται οι ζωές μας».

Απαιτούν:

-- Να κηρυχθούν οι πλημμυροπαθείς περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

-- Με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών φορέων να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη καταγραφή των ζημιών. Να δοθούν αποζημιώσεις στο ύψος των αναγκών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Να υλοποιηθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση όλα τα έργα και οι μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουν αναφορά στην περιοχή και να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής.

Ο Μάριος Παλάντζας εξέφρασε τη στήριξη στα αιτήματά τους και σημείωσε ότι «δεν γίνεται το 2022 να ανεχόμαστε να πνιγόμαστε με μια βροχόπτωση, την ίδια στιγμή που δίνονται εκατ. ευρώ για το Μητροπολιτικό Πάρκο και δεν έχει προβλεφθεί να γίνουν συνοδά αντιπλημμυρικά έργα τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη συνολική εικόνα της περιοχής». Τόνισε τις ευθύνες του δήμου, της Περιφέρειας και της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν μελέτες ήδη από το 2010 και το 2011 για την περιοχή και ακόμα δεν έχει προχωρήσει κανένα αντιπλημμυρικό έργο, ενώ άλλα έργα που εντάσσονται στον σχεδιασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων γίνονται στο άψε - σβήσε».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Καταγγέλλει την καταστολή ενάντια και σε δικηγόρους

Για το πρόσφατο σοβαρό περιστατικό της αναίτιας επίθεσης, βίαιης και εξευτελιστικής συμπεριφοράς στους δύο δικηγόρους από δυνάμεις ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στην πλατεία Εξαρχείων και τη στάση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, ο Αντ. Αντανασιώτης, εκλεγμένος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», ανέφερε μεταξύ άλλων στην προχτεσινή συνεδρίαση:

«Αποτελεί εκδήλωση και φυσικό επακόλουθο της κλιμάκωσης της καταστολής και του αυταρχισμού, της συρρίκνωσης και καταπάτησης των λαϊκών ελευθεριών από όλες τις αστικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Η καταστολή είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα - όπως έχει και ιστορικά αποδειχτεί - της αντιλαϊκής πολιτικής, της επίθεσης στο εισόδημα, στα εργασιακά, ασφαλιστικά και μορφωτικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Με αυτήν επιδιώκεται να διασωθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και το σύστημα της εκμετάλλευσης που τα στηρίζει. Από αυτήν δεν θα μπορούσαν φυσικά να εξαιρεθούν οι δικηγόροι, η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, ως κάποιο "περιούσιο" κομμάτι του λαού. Γίνονται και αυτοί, όλο και περισσότερο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θύματά της. Το ξεγύμνωμα του συναδέλφου στο αστυνομικό τμήμα "ξεγυμνώνει" βίαια και τα περιβόητα ιδεολογήματα περί τήρησης του "κράτους δικαίου" και σεβασμού του δικηγόρου ως "συλλειτουργού της δικαιοσύνης". Τέτοια περιστατικά δεν αποτελούν κάποια παραφωνία, αντίθετα "συνάδουν", όπως λέγεται, με τη βαρβαρότητα του κράτους των εκμεταλλευτών και το αντιδραστικό δίκαιο που θεσπίζουν και εφαρμόζουν, τα οποία δεν αφήνουν στο απυρόβλητο ούτε τους δικηγόρους, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής τους».

Επίσης τόνισε ότι «για την εξέλιξη αυτή σοβαρές ευθύνες έχουν ο ΔΣΑ και η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, που συστηματικά εθελοτυφλούν στην κλιμάκωση της κρατικής καταστολής, τη στηρίζουν ή την ανέχονται, σε νομοθετικό και πρακτικό επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκκωφαντική σιωπή τους για την αυταρχική απαγόρευση των εκδηλώσεων μνήμης και αγώνα του λαού μας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβρη του 2020, με πρόσχημα την πανδημία. Ακόμη και όταν αναγκάζονται από την οξύτητά της να λάβουν κάποια θέση, αυτή είναι διαποτισμένη από τη λογική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα, βρίθει από ήξεις αφήξεις και αστερίσκους. Στην καλύτερη περίπτωση, περιορίζουν την αντίδρασή τους στη μη "σύννομη" και "δέουσα" μεταχείριση των δικηγόρων, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, απομονώνοντάς την από τη συνολική καταστολή του λαού και της νεολαίας, το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει και την πλειοψηφία των δικηγόρων. Ιδιαίτερες ευθύνες έχουν για το γεγονός ότι έχουν απαξιώσει τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες στους συλλόγους. Εχουν οδηγήσει, ιδιαίτερα στο ΔΣΑ, τις Γενικές Συνελεύσεις σε είδος προς εξαφάνιση, επιχειρώντας να ευνουχίσουν, με τον τρόπο αυτό, κάθε οργανωμένη και αποτελεσματική αντίσταση και διεκδίκηση των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αναζητείται ο άνδρας που σκότωσε νεογέννητο γατάκι

Τον άνδρα που ποδοπάτησε και σκότωσε νεογέννητο γατάκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στις 20 Αυγούστου, αναζητεί η αστυνομία.

Παρά την προσπάθεια να καλύψει τα χαρακτηριστικά του, καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα καταστήματος την ώρα της βαρβαρότητας που διαπράττει. Το βίντεο στάλθηκε σε φιλοζωικό σωματείο και στη συνέχεια στην αστυνομία η οποία τον αναζητεί ώστε να ταυτοποιηθεί, ενώ θα ακολουθήσει η δικαστική του αντιμετώπιση.

ΔΙΚΗ Π. ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Με την κατάθεση του προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρου Μπιμπίλα, συνεχίστηκε χτες η δίκη του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη που κατηγορείται για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού. Για τον άλλοτε στενό του φίλο για 30 χρόνια είπε πως η πλήρης απογοήτευση ήρθε όταν μετά τις πρώτες καταγγελίες, ο κατηγορούμενος τον παραίνεσε να καλέσει γυναίκα για να την αποτρέψει να προχωρήσει σε καταγγελία σε βάρος του και πρόσθεσε ότι δέχθηκε και προσωπικές τηλεφωνικές καταγγελίες για βιασμούς.

Ισχυρίστηκε ότι η Ελπίδα Νίνου γνώριζε τις σχέσεις του συζύγου της και ότι «πολλά κορίτσια που δεν ενέδωσαν στον Φιλιππίδη "εκδιώχθηκαν" από το θέατρο και από ζήλια από την ίδια». Ως προς τη συμμετοχή του ΣΕΗ στη συλλογή των καταγγελιών - μια διαδικασία η οποία έχει δεχθεί τις μομφές της υπεράσπισης ως οργανωμένο σχέδιο σε βάρος του Φιλιππίδη - ανέφερε ότι «το ΣΕΗ δεν είναι μαφία. Είναι σωματείο που προστατεύει τους ηθοποιούς». Μετά την κατάθεσή του και τα όσα είπε για τη συμπεριφορά του Πέτρου Φιλιππίδη στο θέατρο, αλλά και ότι πολλές απ' τις σχέσεις που είχε ήταν εν γνώσει της συζύγου του ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε ότι θα υποβληθεί αίτημα για κατ' αντιπαράσταση εξέταση Σπ. Μπιμπίλα και συζύγου του κατηγορουμένου.

Φωτιές σε Κεφαλονιά και Θάσο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στην Κεφαλονιά. Η πρώτη είχε ξεσπάσει χτες το πρωί σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κουνόπετρα και η δεύτερη το απόγευμα της Δευτέρας, σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Σκάλα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δάσος, λίγο μετά τις 4.30 χτες απόγευμα, στην περιοχή Ραχώνι στη Θάσο. Για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν επίγειες δυνάμεις ενώ είχε δοθεί εντολή για συνδρομή από εναέρια μέσα.

Μικρής έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε, εξάλλου, χτες τα ξημερώματα σε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο, στην οδό Δωδεκανήσου στον δήμο Περιστερίου, που κατασβέστηκε, ενώ άτομο, ηλικίας 60 ετών, αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα γι' αυτό και μεταφέρθηκε από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Βύθιση ιστιοφόρου μετά από φωτιά στο Φισκάρδο

Τη βύθιση του ιστιοφόρου με την ονομασία «ΧΕΝΚ», που ήταν αγκυροβολημένο νότια του λιμανιού του Φισκάρδου Κεφαλονιάς, προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αυτό, το απόγευμα της Δευτέρας.

Στο «ΧΕΝΚ» επέβαιναν έξι άτομα που μεταφέρθηκαν από σκάφος του Λιμενικού στην ξηρά, χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψουν. Απ' το Λιμεναρχείο το ιστιοφόρο μεταφέρθηκε, όσο φλεγόταν, σε ασφαλές σημείο βόρεια του λιμανιού, ενώ επιχείρησε για την κατάσβεση της φωτιάς κλιμάκιο της Πυροσβεστικής. Ωστόσο, το ιστιοφόρο βυθίστηκε λίγη ώρα αργότερα, προκαλώντας, όπως αναφέρθηκε και απ' τη Λιμενική Αρχή Φισκάρδου, θαλάσσια ρύπανση, που περιορίστηκε με την τοποθέτηση πλωτού φράγματος απ' την Υπηρεσία και χρήση υλικών απορρύπανσης.

Για τα αίτια του περιστατικού διενεργείται προανάκριση απ' το Λιμεναρχείο, ενώ κινήθηκε και η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Σύλληψη υπεύθυνου σε λούνα παρκ

Στη σύλληψη του υπεύθυνου σε παιδότοπο - λούνα παρκ στη Δυτική Αττική προχώρησε χτες η αστυνομία, μετά τον τραυματισμού ενός 7χρονου παιδιού. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το παιδί είχε επισκεφτεί τον χώρο με τον πατέρα του και ενώ ήταν στα «συγκρουόμενα» έσπασε δύο δόντια και τραυματίστηκε στο στόμα, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Πλήρωμα περιπολικού έφτασε στο σημείο και συνέλαβε τον υπεύθυνο του χώρου με την κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ