ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Θεωρεί τη συνεργασία με την Κίνα διεθνή «σταθεροποιητικό παράγοντα»

Επίσημη επίσκεψη σε Κίνα και Ιαπωνία θα κάνει τις επόμενες μέρες ο Ρώσος ΥΠΕΞ

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε χτες τη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας ως «έναν από τους κύριους παράγοντες που επιτρέπει τη διατήρηση ισορροπιών και τη σταθεροποίηση των διεθνών συνθηκών», σε δηλώσεις που έκανε ενόψει επίσημων επισκέψεων που θα κάνει τις επόμενες μέρες σε Κίνα, Ιαπωνία και Μογγολία.

Κάνοντας ειδική αναφορά στις «κοινές στάσεις (Ρωσίας - Κίνας) ως προς την υπεράσπιση του κρίσιμου ρόλου του ΟΗΕ στη διευθέτηση κάθε προβλήματος» (σ.σ. προφανώς έναντι παρεμβάσεων με την ταμπέλα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ ή άλλων νεοσύστατων «συνασπισμών»), ο Ρώσος διπλωμάτης περιέγραψε τη συνεργασία των δύο χωρών ως εξαιρετικά σημαντική, σε μια περίοδο που εξωτερικές «αναμείξεις σε εσωτερικά ζητήματα κυρίαρχων κρατών και προσπάθειες επιβολής τρόπων επίλυσης προβλημάτων υπονομεύουν τη σταθερότητα του διεθνούς συστήματος, μερικές φορές οδηγούν σε χάος», με αποτέλεσμα - συνέχισε - εξτρεμιστές και τρομοκράτες να επωφελούνται από αυτές τις συνθήκες, όπως μπορεί να παρατηρηθεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Λαμβάνοντας υπόψιν αυτή την αναταραχή στην παγκόσμια πολιτική σκηνή», επανέλαβε ο Λαβρόφ, «η ρωσο-κινεζική εταιρική σχέση που προκρίνει το διεθνές δίκαιο και τα πρακτικά βήματα που κάνουμε για την εφαρμογή αυτής της φιλοσοφίας αποτελούν σημαντικό σταθεροποιητικό παράγοντα».

Εμβάθυνση συνεργασίας και κοινές ανησυχίες

Μεταξύ άλλων, ο Λαβρόφ παρουσίασε ως απόδειξη του ενδιαφέροντος για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας την προετοιμασία μιας συμφωνίας εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (σ.σ. διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης στην οποία πρωτοστατεί η Ρωσία). Επίσης, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον για δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ενωσης και της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάη (στην οποία πρωτοστατεί η Κίνα), στη διεύρυνση των οικονομικών δεσμών ειδικά μεταξύ της ρωσικής Απω Ανατολής και των βορειοανατολικών επαρχιών της Κίνας.

Ο Λαβρόφ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις κοινές ανησυχίες Ρωσίας και Κίνας για την πιθανή ανάπτυξη του αμερικανικού υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), εξηγώντας πως «μαζί με τους Κινέζους φίλους μας, συνειδητοποιούμε ότι ως συνέπεια θα προκληθεί αληθινή απειλή για την ασφάλεια των χωρών μας και θα αποσταθεροποιηθεί η στρατηγική σταθερότητα στη Βορειοανατολική Ασία», διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της ΛΔ Κορέας στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά και ζητώντας επανάληψη των εξαμερών διαβουλεύσεων.

Τέλος, τις κινεζικές ανησυχίες μοιράστηκε και για την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, επιλέγοντας να σημειώσει πόσο «πεπεισμένος» είναι για το ότι «οι προσπάθειες να διεθνοποιηθεί το ζήτημα είναι παντελώς αντιπαραγωγικές». Μόνο «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας - Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, συγκεκριμένες, αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες», συμπλήρωσε.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέα αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Νέες απώλειες μετρά η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ στη Βραζιλία καθώς, προχτές, ένα ακόμα κόμμα, το «Partido Progressista» (Προοδευτικό Κόμμα - ΡΡ), ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το PP έγινε έτσι το τέταρτο κόμμα που τον τελευταίο καιρό αποσύρει την υποστήριξή του από την κυβέρνηση, κάτι που σηματοδοτεί την όξυνση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη χώρα, στο φόντο σημαντικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η καπιταλιστική οικονομία στη Βραζιλία αφού υπάρχει βαθιά οικονομική κρίση (το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,1% το 2015, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει μείωση κατά 3,8% το 2016), αλλά και του σκανδάλου με τις μίζες και τις χορηγίες στον κολοσσό της «Πετρομπράς» («Petrobras»), στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται και η ίδια η Ρουσέφ. Μεταξύ άλλων η Ρουσέφ κατηγορείται για παράβαση των νόμων του προϋπολογισμού της χώρας (με στόχο την επανεκλογή της).

Την Κυριακή, αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Κάτω Βουλής, ενώ αν η πρόταση παραπομπής ψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών, τότε, αυτή θα σταλεί στη Γερουσία. Προχτές, η Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί στην Κάτω Βουλή για το θέμα, ενέκρινε με 38 ψήφους (έναντι 27) την παραπομπή της Ρουσέφ.

Εκπρόσωποι του PP δήλωσαν ότι «το κόμμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αποσυρθεί από την (κυβερνητική) συμμαχία» και οι περισσότεροι από τους αντιπροσώπους του στην Κάτω Βουλή θα ψηφίσουν υπέρ της αποπομπής της Ρουσέφ, στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας που θα γίνει την επόμενη Κυριακή.

Πριν από περίπου δύο βδομάδες ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και το κεντρώο Κόμμα Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας (PMDB), ο μεγαλύτερος από τους κυβερνητικούς «εταίρους» με 69 (στους 513) αντιπροσώπους στην Κάτω Βουλή. Οι ισχυρισμοί περί ανάγκης αποκάλυψης και αντιμετώπισης της διαφθοράς είναι υποκριτικοί, καθώς στελέχη και του PMDB (όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Εντουάρντο Κούνια επίσης ερευνάται για «χορηγίες» από την «Petrobras»). Η ουσία των (όπως όλα δείχνουν) γοργών εξελίξεων στη Βραζιλία είναι η επιθυμία μερίδων του ντόπιου κεφαλαίου για νέο «ανακάτεμα της τράπουλας», με προσδοκία τη διασφάλιση σχήματος ικανότερου ως προς την προώθηση αλλαγών που σήμερα απαιτεί η υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης και τη διαχείριση της κρίσης σε όφελός της.

Εκτός από τα PMDB και PP, την κυβέρνηση έχουν «εγκαταλείψει» τον τελευταίο καιρό και τα κόμμτα Partido Republicano Brasileno (PRB) και Partido Laborista Brasileno (PTB), που μαζί αριθμούσαν 40 βουλευτές.

Από τη μεριά της η Ντίλμα Ρουσέφ, σε χτεσινές της δηλώσεις, έκανε πάλι λόγο για «πραξικόπημα», επισημαίνοντας ότι «το έθνος ζει περίεργες και ανησυχητικές ώρες, καιρούς πραξικοπήματος, φάρσας και προδοσίας, γι' αυτό και πρέπει να μείνουμε ενωμένοι (...) να απαντήσουμε νωρίς σε προκλήσεις».

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΙΝΟ-ΝΙΓΗΡΙΑΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ενταγμένη στην κινεζική «διείσδυση» στην Αφρική

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Νιγηρίας στο Πεκίνο

Από την υποδοχή του Νιγηριανού Προέδρου στο Πεκίνο
Από την υποδοχή του Νιγηριανού Προέδρου στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην εμβάθυνση της «στρατηγικής» ανάπτυξης των σινο-νιγηριανών σχέσεων σε εμπόριο, οικονομία, βιομηχανία, αγροτική παραγωγή, εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου καθώς και στην αύξηση της διμερούς συνεργασίας σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα συμφώνησαν οι Πρόεδροι Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε ο τελευταίος στις αρχές της βδομάδας στην Κίνα.

Ο Κινέζος Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να προσφέρει στη Νιγηρία «επαγγελματίες και κεφάλαια» για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής στη μεγαλύτερη οικονομία της Δυτικής Αφρικής, αλλά και κάθε δυνατή βοήθεια, για να παίξει η Νιγηρία «μεγαλύτερο ρόλο σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», καθώς και στην ενίσχυση «της ειρήνης και σταθερότητας» στην αφρικανική ήπειρο.

Ο Νιγηριανός ομόλογός του ευχαρίστησε την Κίνα για τη μακροχρόνια βοήθεια ιδιαίτερα στον τομέα κατασκευής βασικών υποδομών, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη σινο-αφρικανική διάσκεψη κορυφής που έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής συνέβαλε αποφασιστικά στην «αύξηση των ευκαιριών στη διμερή συνεργασία». Την Τρίτη, εγκαινιάζοντας διμερές επιχειρηματικό φόρουμ στο Πεκίνο, ο Πρόεδρος Μπουχάρι κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις στη χώρα του και να μην αρκεστούν στην προώθηση εξαγωγών κινέζικων προϊόντων... Κάλεσε, μάλιστα, τους επιχειρηματίες αμφοτέρων των χωρών να αναλάβουν «περισσότερες πρωτοβουλίες», για την εξισορρόπηση του ισοζυγίου εισαγωγών - εξαγωγών ανάμεσα στις δύο χώρες. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έχει εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των επιθέσεων από τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» και ότι αυτό συμβάλλει στη «βελτίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας» στη χώρα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι στο φετινό προϋπολογισμό τα κονδύλια για ασφάλεια και άμυνα πλησιάζουν το 20% των συνολικών δαπανών...

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Μπουχάρι υπεγράφησαν συμφωνίες ανάμεσα στην Κεντρική Τράπεζα Νιγηρίας και τη Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC) για την αύξηση της χρήσης του κινεζικού νομίσματος, γουάν, στις μεταξύ τους συναλλαγές. Επιπλέον, ο Νιγηριανός επιχειρηματίας (που θεωρείται ο πλουσιότερος στην Αφρική) Αλίκο Ντανγκότε υπέγραψε συμφωνία για δάνειο ύψους 2 δισ. δολαρίων από την τράπεζα ΙCBC για την κατασκευή δύο εργοστασίων τσιμέντου στη Νιγηρία.

Ο Νιγηριανός ηγέτης ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Κίνα αύριο, μεταβαίνοντας σε βιομηχανικές ζώνες της ανατολικής και της νότιας Κίνας.

ΚΙΝΑ
Διαμαρτυρία στους πρέσβεις των «G7»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε χτες επίσημα τους πρέσβεις των «G7», για να τους επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας σχετικά με την αναφορά Κοινού Ανακοινωθέντος των ΥΠΕΞ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Το Πεκίνο υπερασπίστηκε τα δικαιώματά του στην περιοχή, όπου οι εδαφικές διαφορές πολλών χωρών συνδέονται με ευρύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ των «G7» που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, το Κοινό Ανακοινωθέν (χωρίς ρητή αναφορά στην Κίνα) εξέφραζε ανησυχία «για την κατάσταση στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα» και την αντίθεσή τους σε κάθε μονομερή ενέργεια η οποία μπορεί «ν' αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς και να δημιουργήσει εντάσεις» στην περιοχή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ