Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2016 - αριθ. φύλλου: 12406

ΔΝΤ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγχρονισμένη επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης

ΣΕΛ.  3
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα για το λαό ιμπεριαλιστικά σχέδια

Ακόμα πιο κεντρικό ρόλο για τη Σούδα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και κομβικό ρόλο στις «στρατιωτικές πληροφορίες» διεκδικεί η κυβέρνηση...


ΣΕΛ.  7

Προς συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου που φέρνει νέα «σφαγή» του λαού

Νομοσχέδια την ερχόμενη βδομάδα προανήγγειλαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου

Παρά την προσωρινή διακοπή των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών», χτες τα ξημερώματα, το σίγουρο είναι ότι έχει ήδη διαμορφωθεί η κοινή βάση των νέων ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, οι οποίες μάλιστα θα έχουν και άμεση εφαρμογή. Επίσης, έχουν χαραχτεί οι άξονες της νέας φοροεπιδρομής στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

ΚΚΕ: «Η πορεία των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο της "αξιολόγησης" δεν είναι αγωνία του λαού, αφού αυτό θα σημάνει νέα ασήκωτα βάρη στις πλάτες του, νέα προνόμια για το κεφάλαιο.

Είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι θα μπορέσει να περάσει τα μέτρα εξαπατώντας το λαό και αποφεύγοντας τις λαϊκές μαζικές κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με την πάλη τους, να καθυστερήσουν και να βάλουν εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».


ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνεπείς στους αντιλαϊκούς στόχους

Ενα ακόμα επεισόδιο στο κακοπαιγμένο σίριαλ της διαπραγμάτευσης προσθέτει η κυβέρνηση, με την εξαγγελία της χτες ότι την επόμενη βδομάδα σκοπεύει να καταθέσει δύο νομοσχέδια, ένα για το Ασφαλιστικό και ένα για το Φορολογικό, ανεξάρτητα από το αν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για όλα τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Ετσι, από χτες το απόγευμα, όλη η συζήτηση επικεντρώνεται στο αν αυτή η επιλογή της κυβέρνησης συνιστά «μονομερή ενέργεια» ή όχι και στο κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει συνολικά την πορεία της «αξιολόγησης».

Βέβαια, ούτε κουβέντα δεν λέγεται για το περιεχόμενο αυτών των νομοσχεδίων, με τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν διαφωνεί το κουαρτέτο, έστω κι αν δεν υπάρχει ολοκληρωτική συμφωνία για ορισμένες πλευρές των αντιλαϊκών μέτρων που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Αλλωστε, όπως ομολόγησε και ο υπουργός Εργασίας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η συμφωνία με το κουαρτέτο ήταν πολύ κοντά στο να κλείσει και αυτό θα είχε γίνει αν υπήρχε λίγο περισσότερος χρόνος.

Γι' αυτό παρέπεμψε στις αρχές της επόμενης βδομάδας, οπότε η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ωμά το λαό, έχοντας συμφωνήσει με το κουαρτέτο για τη συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων που θα νομοθετήσει το επόμενο διάστημα.

Τη μια, παρουσιάζει το κλείσιμο της «αξιολόγησης» σαν «αγωνία» τάχα του λαού και «καίγεται» να υπάρξει συμφωνία με τους «θεσμούς». Την άλλη, προσπαθεί να περάσει την αίσθηση ότι με την ΕΕ ετοιμάζεται να υπογράψει μια καλή συμφωνία, όχι όμως και με το ΔΝΤ, κατηγορώντας το Ταμείο ότι «ζητάει αίμα» και ότι παρακωλύει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Για κερασάκι στην τούρτα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε χτες ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στην επίτευξη των στόχων που συμφώνησε με τους «θεσμούς», αλλά είναι δική της υπόθεση το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Προσπαθεί έτσι να φιλοτεχνήσει την εικόνα ότι η ίδια προωθεί την εφαρμογή του μνημονίου με πιο «δίκαιο» τρόπο απ' αυτόν που θέλουν οι «θεσμοί» και ότι αυτός είναι ο λόγος που σκοπεύει να καταθέσει τα δύο νομοσχέδια την ερχόμενη βδομάδα, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.

Καμιά αγωνία δεν πρέπει να έχει ο λαός για το αν θα κλείσει η «αξιολόγηση» και πότε, για το αν τα νομοσχέδια θα κατατεθούν με απόλυτη ή μερική συμφωνία των «θεσμών».

Αυτό που δεν πρόκειται ν' αλλάξει, είναι το περιεχόμενο και ο προσανατολισμός των μέτρων, που είναι ταξικά και βαθιά αντιλαϊκά. Είναι μέτρα που υπηρετούν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και γι' αυτό υποβάλλουν το λαό σε θυσίες δίχως τέλος.

Αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει στην ατζέντα του λαού, δεν είναι η αγωνία της αστικής τάξης και των κομμάτων της για το πότε θα κλείσει η «αξιολόγηση», αλλά πώς θα οργανώσει καλύτερα την πάλη του για να δυσκολέψει την ψήφιση και την εφαρμογή των μέτρων που φέρνει μαζί της η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Πώς θα οργανωθεί καλύτερα η 48ωρη γενική απεργία, όποτε κι αν έρθουν τα μέτρα στη Βουλή, και πώς η επιτυχία της θα δώσει ώθηση στο κίνημα για παραπέρα κλιμάκωση. Σ' αυτό το στόχο χρειάζεται τις επόμενες μέρες να χτυπάνε όλα τα σφυριά.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεκινούν τα Μαθητικά Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα

...προετοιμάζονται με μεράκι, πείσμα και αισιοδοξία!

Το επόμενο διάστημα, οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ δίνουν τη μάχη της επιτυχίας των πολύμορφων Μαθητικών Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα. Ηδη ξεκίνησαν στην Αττική, με πρώτο το Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στον Πειραιά. Στο πλαίσιό τους πραγματοποιούνται πολύμορφες δραστηριότητες, πολιτιστικές, αθλητικές κ.λπ.


ΣΕΛ.  11


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Είναι δεδομένη η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών

ΣΕΛ.  16
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Διεκδίκηση και αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Σκαραμαγκά

ΣΕΛ.  9
Αρχισαν να «ψήνουν» το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας

ΣΕΛ.  16


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org