Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΙΝΟ-ΝΙΓΗΡΙΑΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ενταγμένη στην κινεζική «διείσδυση» στην Αφρική

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Νιγηρίας στο Πεκίνο

Από την υποδοχή του Νιγηριανού Προέδρου στο Πεκίνο
Από την υποδοχή του Νιγηριανού Προέδρου στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην εμβάθυνση της «στρατηγικής» ανάπτυξης των σινο-νιγηριανών σχέσεων σε εμπόριο, οικονομία, βιομηχανία, αγροτική παραγωγή, εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου καθώς και στην αύξηση της διμερούς συνεργασίας σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα συμφώνησαν οι Πρόεδροι Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε ο τελευταίος στις αρχές της βδομάδας στην Κίνα.

Ο Κινέζος Πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να προσφέρει στη Νιγηρία «επαγγελματίες και κεφάλαια» για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής στη μεγαλύτερη οικονομία της Δυτικής Αφρικής, αλλά και κάθε δυνατή βοήθεια, για να παίξει η Νιγηρία «μεγαλύτερο ρόλο σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», καθώς και στην ενίσχυση «της ειρήνης και σταθερότητας» στην αφρικανική ήπειρο.

Ο Νιγηριανός ομόλογός του ευχαρίστησε την Κίνα για τη μακροχρόνια βοήθεια ιδιαίτερα στον τομέα κατασκευής βασικών υποδομών, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη σινο-αφρικανική διάσκεψη κορυφής που έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής συνέβαλε αποφασιστικά στην «αύξηση των ευκαιριών στη διμερή συνεργασία». Την Τρίτη, εγκαινιάζοντας διμερές επιχειρηματικό φόρουμ στο Πεκίνο, ο Πρόεδρος Μπουχάρι κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις στη χώρα του και να μην αρκεστούν στην προώθηση εξαγωγών κινέζικων προϊόντων... Κάλεσε, μάλιστα, τους επιχειρηματίες αμφοτέρων των χωρών να αναλάβουν «περισσότερες πρωτοβουλίες», για την εξισορρόπηση του ισοζυγίου εισαγωγών - εξαγωγών ανάμεσα στις δύο χώρες. Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του έχει εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των επιθέσεων από τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» και ότι αυτό συμβάλλει στη «βελτίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας» στη χώρα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι στο φετινό προϋπολογισμό τα κονδύλια για ασφάλεια και άμυνα πλησιάζουν το 20% των συνολικών δαπανών...

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Μπουχάρι υπεγράφησαν συμφωνίες ανάμεσα στην Κεντρική Τράπεζα Νιγηρίας και τη Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC) για την αύξηση της χρήσης του κινεζικού νομίσματος, γουάν, στις μεταξύ τους συναλλαγές. Επιπλέον, ο Νιγηριανός επιχειρηματίας (που θεωρείται ο πλουσιότερος στην Αφρική) Αλίκο Ντανγκότε υπέγραψε συμφωνία για δάνειο ύψους 2 δισ. δολαρίων από την τράπεζα ΙCBC για την κατασκευή δύο εργοστασίων τσιμέντου στη Νιγηρία.

Ο Νιγηριανός ηγέτης ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Κίνα αύριο, μεταβαίνοντας σε βιομηχανικές ζώνες της ανατολικής και της νότιας Κίνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καζάνι που βράζει...(2020-10-24 00:00:00.0)
Βρετανικές συμφωνίες για αύξηση γεωπολιτικής επιρροής(2018-08-30 00:00:00.0)
Εντείνονται οι πιέσεις στα λαϊκά στρώματα(2016-05-18 00:00:00.0)
Υποσχέσεις Κέρι για βοήθεια με το πρόσχημα των ισλαμιστών(2015-01-26 00:00:00.0)
Συλλήψεις δεκάδων συνδικαλιστών(2007-06-23 00:00:00.0)
Μετεκλογικοί διαξιφισμοί...(2003-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ