Πέμπτη 14 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εδωσε το στίγμα

«Πάρα πολύ καλό παιδί» ο Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής, «σε ρόλο πρεσβευτή για την Ελλάδα» ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, «καλό παιδί με άριστες σπουδές» ο γιος του Νικόλαος, με τον οποίο η συνεργασία είναι «υψηλότατη πρόκληση». Μ' αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο Γ. Καρατζαφέρης τα παραπάνω πρόσωπα, στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη ως επικεφαλής της Εθνικής Ενότητας, του νέου κόμματος που ίδρυσε μαζί με τον Π. Μπαλτάκο. Σύμφωνα με τον Γ. Καρατζαφέρη, το νέο κόμμα είναι «καθαρά δεξιό», ο ίδιος δηλώνει ευρωσκεπτικιστής και τάσσεται υπέρ της εξόδου από το ευρώ, γιατί με αυτό «η οικονομία της Ελλάδας δεν θα έχει άνοδο», ενώ για τους πρόσφυγες είπε ότι η πρώτη τους ιδιότητα είναι «λαθρομετανάστες» και πως εκείνος θα τους γύριζε πίσω στη Συρία. Δεν απέκλεισε, τέλος, το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «δεν έχει ταμπού»... Μέσα σε λίγη ώρα, ο Γ. Καρατζαφέρης έδωσε το στίγμα του νέου κόμματος, αντιδραστικού μέχρι το μεδούλι, που φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, σηκώνοντας τη «σημαία» του ευρωσκεπτικισμού και του εθνικού νομίσματος, με τα οποία ταυτίζονται ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου και στην Ελλάδα. Ο λαός, βέβαια, δεν έχει τίποτα να περιμένει, πολύ περισσότερο που τους πρωταγωνιστές και αυτής της κίνησης, τους γνώρισε σε κυβερνητικές θέσεις, την εποχή της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Σουρωτήρι

Το είδαμε κι αυτό επί συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. «Διέλευση Μεικτού Σχηματισμού Αεροσκαφών πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης» τιτλοφορείται ανακοίνωση του ΓΕΑ, όπου διαβάζουμε: «Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016, πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της άσκησης "Ηνίοχος 2016", διέλευση μεικτού σχηματισμού αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advance της Πολεμικής Αεροπορίας και F-15E Strike Eagle των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης [United States Air Forces in Europe (USAFE)] πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης». Βρίσκει κάτι πράγματα να πανηγυρίσει η «πρώτη φορά Αριστερά», την ώρα που οι Τούρκοι, υπό τα όμματα και με τις ευλογίες των ΝΑΤΟικών έχουν κάνει σουρωτήρι το Αιγαίο...

Πενταροδεκάρες

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ύστερα από αίτημα κατάθεσης εγγράφων βουλευτών του ΚΚΕ, οι εισπράξεις από το φόρο πλοίων ανήλθαν σε 14.013.519,90 ευρώ το 2013, σε 13.154.712,39 ευρώ το 2014 και σε 17.617.781,18 ευρώ το 2015. Σημειώνουμε ότι τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε φόρους στους οποίους υπόκεινται οι εφοπλιστές, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τις περίπου 60 φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τις κάθε είδους ναυτιλιακές εταιρείες. Στη Βουλή προσκομίστηκαν στοιχεία και για τα ποσά που προσφέρουν «οικειοθελώς» οι εφοπλιστές, στη βάση του «συνυποσχετικού οικειοθελούς φορολόγησης». Σ' αυτό, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ανταποκρίνονται 524 εταιρείες, που φορολογούνται στην Ελλάδα και διαχειρίζονται το 90% της συνολικής χωρητικότητας των πλοίων. Με μια απλή διαίρεση, από τα παραπάνω προκύπτει ότι καθεμιά από αυτές τις εταιρείες κατέβαλε κατά μέσο όρο το 2015 φόρο ύψους 33.621 ευρώ (!), δηλαδή πενταροδεκάρες μπροστά στη μεγάλη κερδοφορία τους. Αλλά ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουμε σαν βάση υπολογισμού το άθροισμα του φόρου και της «οικειοθελούς προσφοράς», το ποσό που προκύπτει κατά μέσο όρο για κάθε ναυτιλιακή είναι 86.700 ευρώ περίπου. Κι αυτό όταν μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2015, οι Ελληνες εφοπλιστές κατέγραψαν κερδοφορία της τάξης των 150 εκατ. ευρώ!
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org